zaterdag 16 augustus 2014

Streams houden Jan Smit van twintigste #1-hit af

#2 Jan Smit: Jij en ik                       *** hoogste eerste weeks ***

Natuurlijk zal Jan Smit blij zijn met een tweede plaats voor ‘Jij en ik’. Hij zal wel moeten, want meer zat er deze week niet in. Begin deze week voerde het nummer nog de voorlopige Single Top 100 aan, met een voorsprong van meer dan 25% op ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick. Op woensdag waren de rollen omgedraaid en dat is daarna niet meer veranderd. Het uiteindelijke verschil tussen beide nummers is bijna 5%.

waar ging het fout?

Twee instores (in Utrecht en Rotterdam) en een optreden op ‘Dutch Valley’, afgelopen zaterdag, waren voldoende om #1 te komen. Echter niet om #1 te blijven, daar had Jan meer instores voor moeten doen. Want met deze verkopen (download én fysiek) alleen kom je er niet, of je moet Gerard Joling heten natuurlijk, die de downloads overal wegplukt…

Ter vergelijking: ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick is in de hele week zo’n 1500-2000 keer gedownload, te weinig om ‘Jij en ik’ tegen te houden, Daar waren in de eerste twee dagen alleen al meer dan 1500 stuks van gedownload. Sinds juli 2013 wordt een notering in de Single Top 100 echter mede bepaald door streams. ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ is meer dan een half miljoen keer gestreamd, ‘Jij en ik’ mag blij zijn met een paar duizend.

Nick & Simon gingen Jan voor

Jan Smit is niet de eerste die tegen het ontbreken van streams aanloopt. Tien weken geleden, in de lijst van 7 juni 2014, overkwam het zijn dorpsgenoten Nick & Simon ook al met ‘De horizon’. Zij hadden ook alles uit de kast gehaald: optreden in RTL Late Night, vier instores, maar geen streams. Met hun single liep het nog slechter af dan die van Jan, want ‘De horizon’ kwam slechts binnen op de elfde plaats! De week daarop was het nummer zelfs helemaal verdwenen. Dat zal Jan niet overkomen!

Turkije

Komende woensdag vertrekt Jan samen met 50 fans naar Marmaris in Turkije. Daar vind de presentatie plaats van zijn album  Jij En Ik. Jan: “Turkije is het meest populaire vakantieland onder de Nederlanders. Veel mensen zijn op vakantie, ik wilde wat speciaals doen voor de fans, dus waarom niet voor de presentatie naar Turkije? Door de fans mee te nemen creeer je een persoonlijke band met hen”. Ik En Jij komt vrijdag uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten