maandag 24 december 2007

Bearforce 1 scoort kersthit van het jaar

Bearforce 1: Christmas is here (7)

De grootste kersthit van het jaar is voor Bearforce 1. De beren scoren hun tweede hit met deze medley van kersthits en schoppen het zelfs tot in de top 10. Vier bekende nummers zijn erin verwerkt: ‘Sleighride’, ‘Santa Claus is coming to town’, ‘Winter wonderland’ en ‘We wish you a merry Christmas’; vier echte kerstklassiekers.

‘Sleighride’ dateert van 1946 en werd oorspronkelijk geschreven als instrumentaal orkeststuk door Leroy Anderson. Pas later werd er ook tekst aan toegevoegd. In 1949 werd het voor het eerst op de plaat gezet, toen nog zonder tekst, door Arthur Fiedler & The Boston pops orchestra. In 1950 namen de Andrews sisters de eerste gezongen versie op. Alhoewel in de tekst geen enkele verwijzing naar kerstmis wordt gemaakt, geldt het toch (waarschijnlijk door de rinkelende sleebelletjes) als een echte kersthit.

‘Santa Claus is coming to town’ is nog wat ouder. Het nummer, geschreven door J. Fred Coots en Haven Gillespie, werd voor het eerst gezongen door Eddie Cantor in november 1934 in zijn radioshow. Het nummer was direct een enorme hit: de volgende dag waren er al 100.000 bestellingen voor de bladmuziek binnen en tegen de kerst liepen de aantallen op tot ruim 400.000. Sindsdien heeft de halve wereld het kerstnummer opgenomen; de Megaman is zelf het meest onder de indruk van de live-uitvoering die Bruce Springsteen brengt.

‘Winter wonderland’ komt opvallend genoeg ook uit 1934. Ook in dit nummer is er geen enkele directe verwijzing naar kerstmis; het is, net als ‘Sleighride’, eerder een winterliedje dan een kerstliedje. Felix Bernard schreef de muziek van het nummer, Richard B. Smith de tekst. Smith werd daarbij geïnspireerd door de winterse aanblik van een ondergesneeuwd park in zijn woonplaats Honesdale.

‘We wish you a merry Christmas’ tenslotte is een échte traditional. De compositie stamt al uit de zestiende eeuw en vindt zijn oorsprong in de West Country van Engeland. Een écht kerstliedje, en nog een nieuwjaarsliedje bovendien; het komt niet vaak voor dat ook de jaarwisseling langskomt in een kersthit.

Enkele van de kersthits die nu in de versie van Bearforce 1 zitten, zijn al eens eerder langsgekomen in andere kerst-medleys. Zo zong het Feestteam eind 2003 de ‘Christmix’, met daarin ‘Winter wonderland’ en ‘Santa Claus is coming to town’ en kwam Willie Batenburg kerst 1994 met ‘Willie’s kerstfeest’, met daarin bewerkingen van ‘Sleighride’ en ‘Santa Claus is coming to town’. ‘Winter wonderland’ was begin 2005 al een zelfstandige hit voor Cooldown café, en eind 2005 nogmaals, maar dan in de versie van Rob de Nijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten