maandag 25 april 2011

Jan Smit schrijft duet voor zus Monique

Monique Smit & Tim Douwsma: Een zomeravond met jou (15)

Hoewel je het met de huidige temperaturen niet zou zeggen (1ste Paasdag 25 graden in de Bilt), begint de zomer officieel pas over twee maanden, op 21 juni. Of ‘Een zomeravond met jou’ van Monique Smit & Tim Douwsma dan nog in de Single Top 100 zal staan? Voorlopig scoren de twee een leuk duet dat binnenkomt op de vijftiende plaats. En dat danken ze aan Jan Smit, de broer van Monique die de Nederlandse tekst schreef op ‘Sarà perché ti amo’ van het Italiaanse trio Ricchi e Poveri uit 1981. Hij vond dat Monique en Tim het nummer
Een zomeravond met jou’ samen moesten opnemen.

Richi e Poveri (letterlijk de rijken en de armen) namen in 1981 met ‘Sarà perché ti amo’ deel aan het San Remo festival (Italiaanse voorronde voor het Eurovisie Songfestival) en bereikten de vijfde plaats. Hoewel het nummer nooit een hit is geweest in ons land, bereikte het in Zwitserland de tweede, in Oostenrijk de zevende en in eigen land de vijftiende plaats. Daarnaast werd er voor de Latijns Amerikaanse landen een Spaanstalige versie opgenomen, getiteld ‘Será porque te amo’ dat in die landen een grote hit was. Ricchi e Poveri treden nog steeds op en zijn vooral populair in de Zuid-Europese landen. Er bestaan diverse covers van ‘Sarà perché ti amo’.

‘Sarà perché ti amo’ is geschreven door Daniele Pace, Enzo Ghinazzi en Dario Farina. Met uitzondering van Dario Farina zijn Pace en Ghinazzi, samen met Paolo Barabani verantwoordelijk voor één van de grootste hits van zowel André Hazes als Gerard Joling. Dit drietal schreef namelijk in 1979 het nummer ‘Forse’ voor Pupo, dat een pseudoniem was voor … Enzo Ghinazzi. En wat is nu de connectie met Joling en Hazes? Hazes nam in 1988 het nummer ‘Blijf bij mij’ op, dat een Nederlandstalige versie is van ‘Forse’. In 2007 nam Gerard Joling postuum dat nummer met André Hazes op, dat de titel ‘Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren)’ kreeg, twaalf weken op #1 stond en de single van het jaar was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten