maandag 25 april 2011

Moke: vrijheid betekent dat je kunt zijn wie je wilt zijn

Moke: Grace of God (78)

Tot en met 1999 was het gebruikelijk om jaarlijks een nummer uit te brengen in het kader van ‘Vier vijf mei – vier je vrijheid’. Dan werd in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een act aangewezen om met een (bestaand of speciaal geschreven) nummer te komen, dat op single werd uitgebracht.

In 2005, het jaar dat het 60 jaar geleden was dat Nederland bevrijd was, werd die ‘traditie’ in ere hersteld, met het nummer ‘In vrijheid’ van Thé Lau. Sindsdien is dit nummer ‘Het lied van de vrijheid’ en wordt het elk jaar in verschillende arrangementen gespeeld. Op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei kun je de bladmuziek downloaden en je eigen draai aan het nummer geven. De bedoeling daarvan is dat het nummer als muzikale rode draad door alle lokale en nationale activiteiten op 5 mei loopt.

ambassadeurs van de vrijheid

In 1990 werd 5 mei officieel uitgeroepen tot een Nationale Feestdag en besloot het Nationaal Comité om in elke provincie een bevrijdingsfestival te organiseren. Sinds 1994 worden er op 5 mei in alle provincies en in de hoofdstad, in totaal veertien, op jongeren gerichte muziekfestivals georganiseerd. Door de jaren heen zijn artiesten gevraagd om op die dag ambassadeur van de vrijheid te zijn. Deze ambassadeurs gaan dan die dag per helikopter een aantal van de festivals af en vieren met de bezoekers de dag van de vrijheid. Dit jaar zijn de ambassadeurs Waylon, the Opposites & Partysquad! en Moke.

zonder angst leven

Voor Moke betekent vrijheid dat je kunt zijn wie je wilt zijn. Dat je bijvoorbeeld op straat kunt lopen en je geen zorgen hoeft te maken. Dat je kunt leven zonder angst, angst beperkt namelijk je bewegingsvrijheid.
Onlangs heeft de band op uitnodiging van de Nederlandse ambassade en de organisatie van het HIFA-festival in Harare een bezoek gebracht aan Zimbabwe en het HIFA-festival headlinen. In het kader van het onderwijsproject ‘Wat zou ik doen’ van de vereniging van Ex-Politiek Gevangenen uit de Bezettingstijd (EXPOGE) over vrijheid en verzet, heeft Moke het nummer ‘Grace of God’ uitgebracht. Door middel van een cd/dvd met liedjes van diverse Nederlandse artiesten (Freek de Jonge, Maarten Peters, Liesbeth List, Extince) wil dit project het gedachtengoed van EXPOGE overbrengen op de huidige generatie. De opbrengsten van ‘Grace of God’ gaan naar het Herinneringskamp Westerbork.

afsluiting

Op 4 mei zal Moke aanwezig zijn bij de herdenkingsplechtigheden in De Nieuwe Kerk en op De Dam. De dag daarop gaat de band vier bevrijdingsfestivals af, in Leeuwarden, Assen, Groningen en Zwolle. In Zwolle zal de groep het festival afsluiten samen met het 50-koppig Metropole Orkest, waarmee ze eerder al optraden op Pinkpop en in de Heineken Music Hall.

Ambassadeur(hit)

Tenslotte volgt hieronder nog een overzicht van alle artiesten die als ambassadeurs van de vrijheid optraden op de diverse festivals met hun bevrijdingslied:

1991 Hessel: Somebody told me (#25)
1992 Pia Douwes: Hier sta ik (geen notering)
1994 Jazzpolitie: Bommen en granaten (geen notering)
1996 Marco Borsato: Vrij zijn (#34)
1997 Total touch: Standing strong together (#32)
1998 de Kast: Zo jong/Iedereen (#27)
1999 Skik: Als ik wil … (#74)
2005 Thé Lau : In vrijheid (#48)

Het thema dit jaar is ‘vrijheid ligt niet op straat’. Wees zuinig op je vrijheid, maar vier deze wel!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten