maandag 25 april 2011

Lady Gaga wil confronteren (net als haar grote voorbeeld Madonna destijds)

Lady Gaga: Judas (5)

Nog een maand en dan ligt ‘Born this way’, het tweede album van Lady Gaga in de (digitale) winkels. Het gelijknamige nummer knalde in februari binnen op de eerste plaats en staat na tien weken op #26. Nu komt Gaga met ‘Judas’, een nummer dat gezien de titel (Judas verraadde Jezus), al diverse heftige reacties opriep. Dat is natuurlijk bewust gedaan, want ze had ook een andere titel/naam kunnen verzinnen voor een liedje dat gaat over iemand die de ander heeft bedrogen (hoe vaak komt dat thema niet voor in een liedje?). Muzikaal gezien wordt het nummer door velen al ‘Bad romance part 2’ genoemd, omdat ‘Judas’ daar veel op zou lijken.

voorbeeld

Lady Gaga zou Lady Gaga niet zijn, als ze er niet nog een schepje bovenop zou gooien. En dus zit er in de clip, waarvan de première is aangekondigd op Paaszondag (!), een scene waarin ze Maria Magdalena speelt (een volgelinge van Jezus) en acteur Norman Reedus, Judas. Hebben we dat niet al eerder gezien, Bijbelse personages in een videoclip? Inderdaad, Madonna ging haar in 1989 al voor met ‘Like a prayer’ waarin ze in de videoclip de voeten van Jezus, hangend aan het kruis, kust.

Wat je er ook van mag vinden, duidelijk is dat Lady Gaga zich al meer en meer vereenzelvigt met haar grote voorbeeld Madonna. Niet alleen meer muzikaal zoals in ‘Born this way’ (naar ‘Express yourself’), maar ook in de videoclip van ‘Judas’ (naar ‘Like a prayer’). In tegenstelling tot ‘Like a prayer’ dat in 1989 drie weken op #1 stond, zal ‘Judas’ echter die positie niet halen. Daar verandert de Alarmschijf deze week ook niets aan.

1 opmerking:

  1. Maria Magdalena is niet Maria de moeder van Jezus maar een volgeling van Jezus.

    BeantwoordenVerwijderen