zondag 26 maart 2017

albumtracks nemen Single Top 100 over; nieuwe nummers hebben het nakijken

Op de Amerikaanse muziekmarkt maakt streaming al bijna 40% uit van de totale markt. In Nederland kwam het aantal streams in het eerste halfjaar van 2016 voor het eerst boven de fysieke verkopen uit. Hoewel de definitieve cijfers over 2016 nog niet binnen zijn, is de verwachting dat het aantal streams, ook uit betaalde abonnementen, toe zal nemen. Streaming is dus niet meer weg te denken.
In de Single Top 100 van deze week maken drie acts grotendeels de dienst uit: Boef (17 tracks), Ed Sheeran (15) en Drake (14). Met uitzondering van ‘Symphony’ van Clean Bandit feat. Zara Larsson op #68, is er geen enkel nieuw nummer deze week. in dit artikel duiken we in de geschiedenis van albumtracks in de Single Top 100, zien we hoe het uit de hand is gelopen en komen met mogelijke oplossingen.

albumtracks dankzij streams in Single Top 100

Common Linnets van the Common Linnets en Xcape van Michael Jackson waren op 17 mei 2014 de eerste albums, waarvan alle tracks een notering kregen in de Single Top 100. Dat was echter niet dankzij streams, maar downloads. Streams telden nog niet mee voor de albumlijst. Dat gebeurde pas in oktober 2015.

de eerste streamhits

Zes maanden eerder, op 18 april 2015 werden de negentien tracks van New Wave van New Wave meer dan 2 miljoen keer gestreamd. Als streaming toen al had meegeteld voor het album, was het zeker binnengekomen op de eerste in plaats van een dertiende plaats. Negen tracks, waarvan zeven met Ronnie Flex, kregen toen wel dankzij streaming een notering in de Single Top 100.

het eerste streamalbum

Het eerste album dat profiteerde van het meetellen van streams, was Purpose van Justin Bieber op 21 november 2015. Alle 19 tracks kregen een notering. Vervolgens werd op 18 april 2016 de verhouding streams tot downloads aangepast naar 150:1. Voorheen was de verhouding 100:1 voor abonnementen en 800:1 voor andere gebruikers. Alle streamgebruikers werden hiermee dus gelijkgesteld.

Vooral Nederlandse hiphoppers hadden hier veel profijt van, want hun nummers worden vooral veel gestreamd door niet-abonnementhouders. Onder andere Lil’ Kleine, Broederliefde en Jonna Fraser plukten van deze nieuwe methode de vruchten en stonden met tien of meer tracks in de Single Top 100.

nieuwe nummers maken geen kans meer

Drie weken geleden lukte het Ed Sheeran met zestien tracks. Deze week is het Boef met zestien en Drake met veertien tracks. Allemaal zo’n beetje tegelijk dus, waardoor deze drie acts deze week met 46 tracks in de Single Top 100 staan. Het gevolg is echter dat veel nieuwe  nummers geen notering krijgen, waardoor de doorstroming zeer beperkt is en dat is een slechte zaak.

Volgende week krijgt Drake er waarschijnlijk nog een paar hits bij en wie weet welke rapper zich binnenkort nog meer aandient. Het opnemen van tracks van albums in de Single Top 100 loopt dus uit de hand. Iets wat niet voorzien was bij het invoeren van deze regel. Er moet dus wat gebeuren. Maar wat?

alleen streams van betalende abonnementhouders meetellen

Binnenkort zullen grote albumreleases op Spotify in eerste instantie alleen nog beschikbaar komen voor betalende abonnees. Echter op het moment dat de nummers wel beschikbaar komen voor alle gebruikers, zal er alsnog een hausse aan binnenkomers zijn. Tenzij Spotify verwacht dat veel meer mensen een betaalabonnement zullen afsluiten, dan komt de hausse al eerder.

OF

aanpassing verhouding downloads:streams

Vergeet niet dat de betreffende nummers wel de populairste van het album zijn. Dat mag dus best in beeld gebracht worden. een aanpassing zou geen reëel beeld meer geven. Bovendien hoe zou de verhouding dan wel moeten zijn?

OF

een aparte streamlijst

Misschien moet de oplossing gezocht worden in de samenstelling van de Single Top 100. Albumtracks horen daar niet in thuis, maar in een aparte lijst. 
Om toch een beeld te krijgen van de populairste tracks van een album, zou daar een aparte streamlijst voor in het leven kunnen worden geroepen. Dan blijft de Single Top 100 een zuivere lijst, waarvan de naam misschien wel moet worden aangepast in Track Top 100, want singles zijn het allang niet meer.

OF …

We zijn benieuwd hoe jij er hierover denkt. Wellicht heb je andere ideeën? Laat het ons weten, want dat er wat moet gebeuren, daar zijn we het vast wel over eens!

update 23-4-2017
Er zijn enkele ontwikkelingen, waarover we berichten in een vervolgitem dat je hier kunt vinden.

2 opmerkingen:

  1. De hitparade is van oudsher een verkooplijst. Er zouden dus alleen streams van betaalde abonnementen moeten worden meegenomen. Het is onbegrijpelijk dat men dit principe heeft verlaten. Mafe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als er een aparte streaminglijst komt pleit ik voor de toepassing van "de billboard-regels" voor de reguliere single chart. Anders vrees ik dat hierin bepaalde tracks heel lang blijven hangen. Deze uit de reguliere chart gehaalde tracks kunnen vervolgens weer terugkomen in een backcatalogue single chart zoals ze die in Belgie kennen (USA ook). In deze chart mogen ze wat mij betreft dan een eeuwigheid in blijven hangen.

    BeantwoordenVerwijderen