vrijdag 30 december 2011

Oudejaarflits: Derde #1-hit dankzij 3FM Serious Request

Op 24 december 2011, kerstavond, werd even voor 10 uur de voorlopige eindstand van Serious Request, de jaarlijkse actie van 3FM en het Rode Kruis bekend gemaakt: een recordbedrag van € 8.621.004 voor de Mama’s in oorlogsgebieden. Voorlopig, want er lopen nog diverse acties en je kunt nog steeds bieden op de veiling op 3fm.nl. Het bedrag van meer dan € 8 miljoen was het resultaat van twee jaar voorbereiding door de gemeente Leiden, waar het Glazen Huis stond, en een week acties in het land.
In die week aten de 3 dj’s Coen Swijnenberg, Gerard Ekdom en Timur Perlin niet en draaiden plaatjes op verzoek. Alleen die verzoeknummers leverden al € 914130,-- op. Meest aangevraagd tijdens deze actieweek is al jaren het nummer dat de dj’s even weer wat adrenaline geeft, als ze er even doorheen zitten. Dit jaar is dat met 629 aanvragen, ‘Ode to the bouncer’ van het internationale gezelschap Studio killers. Al vrij snel bleek dit nummer (al weken een persoonlijke favoriet van Gerard Ekdom), het anthem van Serious Request 2011 te worden. Timur zorgde zelfs tijdens dit nummer even voor een nieuwe rage: de skippybal!

We zijn inmiddels een week verder en ‘Ode to the bouncer’ (waar zelfs een aparte ‘this one’s for mama’ van is gemaakt) stijgt naar de eerste plaats van de laatste Single Top 100 van 2011. Het is de derde keer dat Serious Request een #1-hit oplevert. In 2008 was het anthem van de 3 dj’s ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon dat pas op 17 januari 2009 naar #1 steeg. Vorig pakten Martin Solveig feat. Dragonette met ‘Hello’ al aan het eind van de week de eerste plaats, die ze drie weken bezet hielden. ‘Hello’ stond in het jaaroverzicht van 2011 op de vierde plaats. We zijn dan ook benieuwd hoe hoog ‘Ode to the bouncer’ zal eindigen in het jaaroverzicht van 2012.

‘Ode to the bouncer’ mag dan het meest aangevraagd zijn, een goede tweede met 530 aanvragen is, ‘The lost boy’ van Greg Holden dat in de tweede week van de twaalfde naar de tweede plaats stijgt. Holden is geboren in Aberdeen in Schotland, maar woont en werkt in New York. Aangezien hij de kerst zou doorbrengen bij zijn moeder in Groot-Brittannië, was het een kleine moeite om hem over te laten komen naar Leiden, om het nummer dat hij drie weken geleden had geschreven, in het Glazen Huis en als openingsact van het slotconcert te brengen.

En het zal wel toeval zijn, maar de top 3 van Serious Request 2011 is identiek aan de laatste singlelijst van dit jaar. Want op #3 staat ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel (586x aangevraagd), dat in de zeventiende week van de vierde naar de derde plaats stijgt. Overigens boekt ‘Doluv2luvu’ van Ilse DeLange, het themalied van 2011, een winst van 56 plaatsen en stijgt in de zesde week naar #46.

afterkerst

In de laatste Single Top 100 van 2011 zijn het vooral de kersthits die overheersen (22 stuks), met herhalingsoefeningen door Youp van ’t Hek met ‘Flappie’ (op #64), Abba met ‘Happy new year’ (op #70), ‘Happy Xmas (war is over)’ door John Lennon, Yoko Ono with the Plastic Ono Band and the Harlem Community choir (op #84) en ‘Shake up christmas’ van Train (op #100).

filmmuziek

De hoogste eersteweeks heeft echter niets van doen met kerst en zo hoort het ook op 31 december. Voor ‘Nova Zembla’, de film over Willem Barentz die naar de West wilde varen via de Noordelijke ijszee maar vast kwam te zitten in het ijs nabij het eiland Nova Zembla, componeerde het trio Chrisnanne Wiegel, Melcher Meirmans en Merlijn Snitker een klassiek getint stuk. Vervolgens is dj Armin van Buuren er mee aan de slag gegaan en maakte er een remix van die binnenkomt op #6.

Het levert Armin bijna zijn grootste hit op; dat is nog steeds ‘Going wrong’ met DJ Sjah feat. Chris Jones (#5 in 2008). Voor het trio Wiegel Meirmans Snitker, dat al sinds 1996 filmmuziek componeert, is het hun eerste notering. De drie schreven ondermeer filmmuziek voor ‘Alles is liefde’, ‘Komt een vrouw komt bij de dokter’ en ‘Het schnitzelparadijs’.

Buiten de remix door Armin van Buuren, zijn er vijf andere eersteweeks, waarvan vier een link hebben met The voice of Holland. Tijdens de vierde liveshow, op vrijdag 23 december 2011, mochten de laatste vier talenten van Marco Borsato en Roel Van Velzen, hun beste beentje voorzetten. Marieke en Guy zullen er niet meer bij zijn als in januari de volgende liveshow wordt gehouden. Sharon, Iris, Bart (team Marco) en Paul, Wouter en Michelle (team Roel) zien we wel terug. Daarvan scoren er twee hun eerste hit en eentje zijn tweede. Het zijn:
#38: Michelle Flemming: ‘What a wonderful world’, gered door Van Velzen in de sing-off met Guy
#61: Paul Turner: Born this way, zijn tweede notering na ‘Thunder in my heart’ (#90)
#71: Wouter Vink: Heaven

Aha, en wie is dan die vierde? Dat is Ben Saunders, winnaar van de eerste editie van The voice of Holland, in het bezit van drie #1-hits en een #1-album, waarvoor hij in de uitzending een platinaplak mocht ontvangen, goed voor een verkoop van meer dan 50.000 exemplaren. Tijdens de vierde liveshow mocht Ben zijn nieuwe single ‘Heart strings (this is love)’ zingen en dat levert hem op #50, zijn negende notering op. Het nummer is de voorloper van zijn tweede album dat in 2012 moet verschijnen. Inmiddels heeft ook Ben de schaduwkant van de roem ervaren. Hij zegt niemand meer te vertrouwen en heeft weinig echte vrienden meer. Charly c.s. zijn gewaarschuwd!

De laatste eersteweeks is ‘Don’t give up the fight’ van Racoon op #37, afkomstig van hun platina-album ‘Liverpool rain’ (#16 in het jaaroverzicht). Het nummer is opgedragen aan Jayden, die overleed op 13 oktober 2009, slechts 3 jaar jong. Jayden overleed aan neuroblastoom, een tumor van het zenuwstelsel dat bijvoorbeeld zorgt voor het activeren van spijsvertering en bloeddruk. Alle opbrengsten van ‘Don’t give up the fight’ gaan dan ook naar Stichting Jayden, opgericht door zijn ouders met als doel de stimulering en financiering van verder onderzoek naar deze zeldzame vorm van kinderkanker. Er zijn namelijk maar zo’n 30 kinderen die aan neuroblastoom lijden, waardoor grootschalig onderzoek (nog) niet plaats vind.

Jayden was de zoon van Rob Faasse, de oude buurjongen van zanger Bart van de Weide. Toen Rob aan Bart vroeg of Racoon ambassadeur wilde worden van de stichting, hoefde hij daar niet lang over na te denken en schreef daarop het nummer ‘Don’t give up the fight’. Bart over het moment dat hij het nummer schreef: “Ik was kapot, het verlies van je kind. We zijn allemaal vaders en kennen onvoorwaardelijke liefde. Je moet niet je kind overleven, dat hoort niet. ‘Don’t give up the fight’ is dus voor eeuwig voor Jayden.” Er is een speciale videoclip bij het nummer gemaakt. Het nummer kan ook als fysieke cd-single besteld worden, met de albumversie van het nummer, de akoestische versie plus de cover ‘This will be your heart’.

Tot slot nog even over naar de laatste Album Top 100 van 2011. De #1 is nog steeds ‘‘Christmas’ van Michael Bublé, nu voor de derde week. Het is één van de zeven kerstalbums deze week. ‘Christmas’ gaat wel de laatste week in op #1, want Adele staat met ‘Live at the Royal Albert Hall’ te trappelen om de eerste plaats over te nemen. Bublé heeft nog maar een overwicht van een kleine 7% op het album van Adele. Volgend jaar weten we of het Adele is gelukt!

In deze albumlijst gaan acht albums op herhaling, maar is geen enkele eersteweeks notering. Niet uniek, wel bijzonder.

En daarmee sluiten we deze laatste hitflits van 2011 af.Wij melden ons volgende week vrijdag weer voor de eerste hitflits van 2012, Tot die tijd verwijzen we je graag naar het hitjaar 2011 (rechts van de blog) met onder andere alle jaarlijsten en de Megajaarman. Prettige en veilige jaarwisseling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten