maandag 17 oktober 2011

#1-duet geïnspireerd op duet van Peter Gabriel & Kate Bush

Gotye feat. Kimbra: Somebody that I used to know (1) *** terug op #1 / derde week op #1 ***

De acties van Jan Smit (speciale cd-singles en instores) duren meestal niet langer dan een week (want de #1-hit is weer binnen) en dus maakt zijn veertiende #1-hit relatief gezien een flinke smak, want het levert maar liefst 40% in ten opzichte van de #1.

Die #1 is natuurlijk ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra. Na een afwezigheid van twee weken stijgt het nummer voor de tweede keer terug naar de eerste plaats. Gotye feat. Kimbra moet het alleen hebben van de download en die is, met uitzondering van de week dat ‘One thousand voices’ van The voice of Holland de eerste plaats pakte, al sinds 10 september de meest gedownloade track.

In totaal staat ‘Somebody that I used to know’ nu voor de derde week bovenaan de Single Top 100. Gezien de eerste download cijfers zou het ook nog wel eens een vierde week kunnen worden, want het nummer heeft (nog) een flinke voorsprong op ‘Videogames’ van Lana del Ray. Vrijdag weten we wie de strijd heeft gewonnen.

We weten al dat Wouter de Backer (Gotye) in zijn nummers gebruik maakt van samples. Zo zit in ‘Somebody that I used to know’ een sample van ‘Seville’ van de Braziliaanse gitarist/componist Luiz Bonfa van zijn elpee ‘Plays great songs’ uit 1967. Maar de #1-hit heeft meerdere raakvlakken.

Don’t give up

Wouter: “Ik was op zoek naar het punt waar pop een beetje raar wordt. Zoals Peter Gabriel en Kate Bush dat in de jaren tachtig deden op ‘Don’t give up’ . Hun melodieën waren goud, de songconstructies klopten, en toch had hun geluid iets volstrekt unieks.” ‘Don’t give up’ bereikte in 1986 de vijfde plaats, ‘Somebody that I used to know’ de eerste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten