vrijdag 21 oktober 2011

Hitflits: Adele evenaart record van Caro Emerald; David Guetta populairste dj

Op 1 januari van dit jaar steeg ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald voor de vijfde keer naar de eerste plaats. Het album stond daarmee voor de 30e week bovenaan, en daarmee was ze de eerste act in de albumhistorie die dat lukte. Het was tevens de laatste week voor het album, dat nog steeds genoteerd staat; in de 90e week zakt het van de 19e naar de 48e plaats.

42 weken lang had Caro het record in handen, maar vanaf deze week moet ze het delen met Adele. Haar album ‘21’ boekt in de 39e week, negen weken eerder dan het album van Caro, de 30e week op de eerste plaats in de Album Top 100. En, jammer voor Caro, het ziet er naar uit dat het daar niet bij blijft. De komende weken zal Adele de eerste plaats even kwijt raken aan ‘Mylo xyloto’ van Coldplay, dat vanaf vandaag te koop is en bij uitlevering ruim goud is en wellicht een ander album, maar daarna zal ‘21’ het weer overnemen.
‘21’ is het tweede album van Adele, terwijl ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ het debuut is van Caro Emerald. Een schrale troost dus voor Caro, want dat record blijft in haar handen. ‘19’, het debuutalbum van Adele dreigt binnenkort wel een ander record te breken: dat van het meeste aantal weken op #1 in de Backcatalogue Top 50, de lijst met oudere albums. Het album staat daar nu voor de 50e week bovenaan, en is nog maar drie weken verwijderd van ‘Come away with me’ van Norah Jones.

Twee plaatsen winst boekt ‘Junior Songfestival ‘11’ dat naar de tweede plaats stijgt. Het album sprintte twee weken geleden van 12 naar #3. Dat was na de nationale finale de week daarvoor, die gewonnen werd door Rachel die ons land in Armenië op 3 december zal vertegenwoordigen met het zelfgeschreven nummer ‘Teenager’. Vorige week viel het album even terug naar #4, maar deze week doet het een aanval op de eerste plaats. Dat wil zeggen, absoluut gezien, maar relatief gezien, komt het helemaal niet in de buurt; ‘21’ van Adele verkoopt bijna de helft meer.

De single ‘Ik neem je mee’ is inmiddels op de tweede plaats aangekomen en ook het album ‘Deze wereld is van jou’ doet het zeer goed. Het is de hoogste eersteweeks op de vierde plaats, waarmee Gers Pardoel in beide lijsten een notering in de top 4 heeft.

Op #13 komt ‘Los’ van Leonie Meijer binnen, waarmee ze, na Lenny Keylard en Shary-An, de derde deelnemer van The voice of Holland (buiten winnaar Ben Saunders) is die met een album komt. ‘Los’ is geproduceerd door Daniel Gibson (man van Kim-Lian van de Meij, maar vooral muzikaal betekend voor Within temptation en Di-rect), waarmee ze ook de meeste teksten schreef. Haar coach Jeroen van der Boom heeft geen bijdragen geleverd, maar haar wel van adviezen voorzien.

Nog een Nederlandstalig album op #15, is ‘Wind om het huis’ van Ricky Koole. Op twee bewerkingen (eentje van Erma Franklin en eentje van Bettye Lavette) en twee covers (van Maarten van Roozendaal) na, schreef de zangeres/actrice alle teksten zelf. De muziek is van Maarten van Roozendaal, Helge Stikker (Storybox), Wouter Planteijdt (Sjako!), Ruud Houweling (Cloud machine) en Roel Spanjers (Normaal). Het album, dat ze zelf heeft geproduceerd, is opgenomen met de band waarmee ze de theatertour ‘Rain, steam & speed’ doet. Daarnaast kwamen de koperblazers en de strijkers van Kyteman in de studio langs. Hiervoor bracht Ricky drie Engelstalige albums uit.

Het restant binnenkomers:
#11 Noel Gallagher’s high flying birds: Noel Gallagher’s high flying birds
#17 Die Twa: Twasprong
#35 Awkward I; Everything on wheels
#51 Helena Fischer: Für einen Tag
#85 Iced earth: Dystopia

In de nieuwe Single Top 100 blijft ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra de lijstaanvoerder, nu voor de vierde week. ‘Video games’ van Lana Del Rey, vorige week nog de hoogste eersteweeks op #3 en een serieuze kanshebber voor de toppositie, stelt deze week teleur door een plaatsje te zakken.

Daar maken twee acts gebruik van. ‘We found love’ van Rihanna feat. Clavin Harris, stijgt terug naar de derde plaats. Maar de grootste winst in de top 10, wordt deze week geboekt door ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel dat van de 7e naar de 2e plaats stijgt. ‘Morgen ben ik rijk’, zijn vorige single, kwam eerder dit jaar niet verder dan de 61e plaats.

Nieuw bij de bovenste tien zijn twee andere Nederlandse acts. Van 12 naar #7 stijgt ‘Ogen weer geopend’, waarmee Rene Froger zijn veertiende top 10-notering binnenhaalt. De andere is ‘Loop naar het licht’ van Los Angeles, the voices dat na twee weken op #11 te hebben doorgebracht, in de vijfde week doorstijgt naar de 6e plaats, waarmee het hun grootste hit, ‘Mijn laatste lied voor jou’ (#6 in jui), evenaart.

Aan de rand van de top 10 staat ‘Without you’ van David Guetta feat. Usher, dat vanaf #28 stijgt naar de 12e plaats. Guetta werd afgelopen nacht tijdens het Amsterdam Dance Event uitgeroepen tot populairste dj van de wereld. Althans volgens de mensen die de moeite namen om hun stem uit te brengen in de jaarlijkse, door het Britse blad DJ Mag georganiseerde verkiezing, dat voor de veertiende keer werd gehouden. Niet minder dan een record aantal van 600.000 stemmen werden dit jaar uitgebracht.

Na vier jaar is Armin van Buuren zijn eerste plaats kwijt, maar daar was hij niet getreurd over. Armin: “Guetta is de terechte winnaar. Ik dacht vorig jaar al dat hij zou winnen.” Van Buuren staat op #2, gevolgd door Tiësto op #3. Andere Nederlandse dj’s die goed scoren zijn onder andere: Afrojack (op #7), Dash Berlin (#8), Fedde le Grand (#14), Sander van Doorn (#16), Ferry Corsten (#18), Laidback Luke (#20), Chuckie (#32).

De hoogste eersteweeks is tevens de vroegste kersthit aller tijden. Zelfs nog voor de eerste Sinterklaashit, komt ‘Mistletoe’ van Justin Bieber binnen op de 21e plaats, nu al zijn grootste hit.


Het restant eersteweeks noteringen deze week zijn de volgende:
#25 Dean Saunders & Yes-R: What a wonderful world
#59 R.i.o. feat. U-jean: Turn this club around
#62 Jeronimo: Somebody who loves me
#66 Snow patrol: This isn’t everything you are
#72 Dennie Christian: Hallo
#76 Enrique Iglesias feat. Pitbull: I like ho wit feels
#82 Patty Brard: Bunga bunga
#85 Cher Lloyd: Swagger Jagger
#86 Lange Frans feat. Trijntje Oosterhuis: Bloedgabbers
#90 Gavin DeGraw: Sweeter
#100 Inna fea. Juan Magan: Un momento

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman met daarin alle feitjes achter de nieuwste hits.

2 opmerkingen:

  1. Waarom weet jij al om 15 uur al de nieuwe hitlijst, terwijl wij pas na 19 uur de lijst kunnen inzien?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @DJ Mutz: als je de lijsten op Dutch Charts bedoelt, dan komt dat doordat zij meer tijd nodig hebben om alle lijsten (en dat zijn er nogal wat) te plaatsen, inclusief historie etc. Afgezien van de tijd die daarmee gemoeid is, moet er ook iemand beschikbaar voor zijn. Voor de goede orde, wij hebben daar niets mee van doen, dus je moet de vraag eigenlijk daar stellen. Zij hebben als streeftijd rond 6 uur.

    Zodra de hitlijsten beschikbaar zijn, proberen we de belangrijkste highlights zo snel mogelijk te plaatsen middels de Hitflits. Ben je daar tenminste al van op de hoogte.

    BeantwoordenVerwijderen