zondag 16 oktober 2011

Lana del Ray wilde Videogames niet op single uitbrengen

Lana del Ray: Videogames (3) *** hoogste eersteweeks ***

Je houdt er van of je houdt er niet van. Een tussenweg lijkt niet mogelijk voor ‘Videogames’ van Lana del Ray, dat binnenknalt op de derde plaats. Het nummer is nog maar verkrijgbaar sinds afgelopen dinsdag 11 oktober en ging de afgelopen week als een speer. Mede dankzij 3FM die het nummer tot haar Megahit uitriep. Maar ook andere radiostations zijn ‘om’; Jan Willem Roodbeen van de ‘Roodshow’ op Radio 2, gaf ‘Videogames’ het etiket ‘roodgloeiend’, wat betekent dat het nummer elke dag in zijn programma wordt gedraaid.

En dan te bedenken dat het helemaal niet de bedoeling van de zangeres was dat het nummer een single zou worden. Een paar maanden geleden zette ze het nummer online, omdat het haar favoriete liedje is. Zelf wordt ze erg verdrietig als ze het nummer draait, en als ze het zingt moet ze soms huilen. De inspiratie komt dan ook uit meerdere relaties die ze had. Tijd om eens nader kennis te maken met die zangeres.
Lana del Ray, wiens echte naam Elisabeth ‘Lizzy’ Grant luidt, is geboren in New York City en groeide op in Lake Placid, vlakbij de Canadese grens. Na de kostschool, verhuisde ze naar New York voor een studie metafysica, waarbij ze zich specialiseerde in het ‘wetenschappelijk bewijs dat God bestaat’. In die tijd kwam ze in aanraking met de muziek van Bob Dylan en Leonard Cohen. Nadat ze rapper Princess superstar leerde kennen, bij ons bekend van ‘Perfect exceeder’ van Mason (#11 in 2007), waren hiphopartiesten als Biggie Smalls en Eminem evn haar helden. Vervolgens verhuisde ze naar New Jersey, waar ze een voorliefde ontwikkelde voor de muziek van Nirvana.

In 2009 bracht ze de EP ‘Kill kill’ uit onder haar eigen naam Lizzy Grant. Ook nam ze een heel dancealbum op, dat echter (nog) nooit is uitgebracht. Pas toen ze zelf nummers ging schrijven, ontwikkelde ze een eigen stijl. Tevens nam ze de naam Lana del Ray aan, een idee van managers, die dachten dat een naam die zou herinneren aan de Hollywood glamour beter zouden passen bij de muziek die ze nu maakt. Nederland is het eerste land waar ‘Videogames’ een notering krijgt. Het zou dan ook mooi zijn, als ze op 10 november voor een showcase naar Paradiso in Amsterdam komt, ze hier dan ook als eerste een #1-hit heeft gescoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten