maandag 10 augustus 2009

Feestje Madonna (even) uitgesteld

Madonna: Celebration (2) *** hoogste eersteweeks ***

Eigenlijk zou ‘Celebration’ van Madonna pas op maandag, 3 augustus 2009, in première gaan en een dag later als download beschikbaar komen. Maar doordat het nummer al op 30 juli was uitgelekt op internet, werd de release vervroegd naar 31 juli. Absoluut gezien is binnenkomen op een tweede plek een prestatie, maar relatief gezien valt het zwaar tegen. ‘Celebration’ verkoopt namelijk nog geen kwart van de #1, ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’, de #1-hit van Damaru & Jan Smit. En dat komt niet alleen doordat beide versies van ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ bij elkaar zijn geteld, maar vooral doordat ‘Celebration’ alleen nog maar gedownload kan worden via Itunes. We zijn dan ook benieuwd of het de komende weken alsnog een feestje voor Madonna wordt en ze haar zesde #1-hit kan bijschrijven. ‘Celebration’ bracht Madonna al tijdens haar ‘Sticky & Sweet Tour’, waarmee ze bijna een jaar onderweg is. Het nummer, bij ons haar 62ste hit, is naast (vermoedelijk) ‘Broken (I’m sorry)’, één van de twee nieuwe nummers die komen te staan op ‘Ultimate greatest hits collection’, dat op 25 september wordt uitgebracht. Dat wordt dan na ‘The immaculate collection’ (uit 1990) en ‘GHV2 – greatest hits volume 2’ (uit 2001), het derde verzamelalbum van Madonna en het laatste album voor Warner, haar platenmaatschappij. Daarna valt ze onder contract bij Live nation. Naast de twee nieuwe nummers, bevat het album, dat uitgebracht wordt als een enkele en een dubbele cd, 34 hits van Maddie. De tracklisting is tot stand gekomen na een oproep aan de fans voor het geven van suggesties voor de verzameling. Onder die 34 hits, die allen geremasterd worden, zitten onder anderen ‘Like a prayer’, ‘Vogue’, ‘Hung up’ en ‘Music’.

primeur

In deze tijd van internet lekken nummers vaker uit, soms ook door de artiest zelf. Maar afgelopen week lukte het platenmaatschappij EMI toch om ‘Three days in a row’, de nieuwe single van Anouk, niet eerder op de radio te laten horen dan op vrijdagmorgen op 3FM. Dj Michiel Veenstra liet het nummer om kwart over 8 voor het eerst horen. Andere radiostations volgden later die ochtend, waaronder 538 om kwart voor 10.

Maar zelfs in het pre-downloadtijdperk ging het wel eens mis en ook met een single van Madonna. In 1990 maakte ik op zaterdagochtend een radioprogramma voor een ziekenomroep. Op zoek naar nieuwe plaatjes kreeg ik op donderdag 22 maart ‘Vogue’ van Madonna in handen; gewoon te koop in de platenwinkel. Vervolgens heb ik het nummer in mijn programma op zaterdag gedraaid, niet wetende dat ik een primeur had! Want later die dag hoorde ik via een dj in Hilversum, dat het nummer pas op 26 maart de (wereld)primeur zou beleven op de AVRO-maandag. Via via ging het nummer toen op zondag, maar nog altijd een dag eerder dan op de AVRO-maandag, alsnog voor het eerst de ether in op de lokale radio, die daarmee een (wereld)primeur had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten