maandag 26 april 2010

K’ naan hield rap voor UNHCR

Keane feat. K’ naan: Stop for a minute (35)

We moeten toegeven dat het Britse Keane ons elke keer weer verrast. De meeste bandjes hebben een gitaarsectie. Keane niet, die gebruikt een synthesizer en een piano voor het geluid van een gitaar. Aan ‘Stop for a minute’, hun elfde hitsingle, werkt de Somalische rapper K’naan mee. Bovendien komen ze in mei met de EP ‘Nighttrain’, waarop acht nummers staan, met naast de Somalische rapper ook nog een Japanse MC, Tigarah. Op dat nummer ‘Ishin denshin (you’ve got to help yourself)’ is de zang van Tim-Rice Oxley, die normaal de achtergrondzang doet, want Tom Chaplin is de leadzanger van Keane. Kortom, Keane blijft ons verrassen!

K’naan, volledige naam: Keinan Abdi Warsame (Mogadishu, 30 mei 1978) komt uit een artistieke familie. Zijn tante Magool was één van de bekendste zangeressen in Somalië en Haji Mohammed, zijn opa, was dichter. Zijn vader die Somalië al had verlaten vanwege de heersende burgeroorlog, stuurde regelmatig vanuit Amerika hip-hop albums naar zijn zoon. In 1991 verliet K’naan met de rest van de familie Somalië, woonde een tijdje bij familie in New York en trok van daaruit naar Toronto in Canada. Daar leerde hij Engels, deels door de hip hop albums van Nas en Rakim. Engels spreken was moeilijker, maar dat leerde hij zichzelf door de woorden fonetisch op te schrijven. In die tijd begon hij ook met rappen.

rap voor vluchtelingen

In Canada raakte hij bevriend met de Canadese promotor Sol Guy, die er voor zorgde dat hij in 1999 een kritisch woord kon richten aan de Hoge Commissaris van de Vluchtelingen (UNHCR), over de mislukte hulp aan Somalië. De Senegalese zanger Youssou n’Dour was één van de toehoorders en was zeer onder de indruk van zijn toespraak. Youssou vroeg hem om mee te werken aan zijn project ‘Building bridges’, waardoor K’naan de gelegenheid om de wereld rond te reizen. Hierdoor kwam hij in contact met anderen die hem hielpen aan een platencontract. In 2004 nam hij in eigen beheer het album ‘My life is a movie’ op. In 2005 verscheen ‘The dusty foot philosopher’, zijn eerste album bij een grote maatschappij. Het leverde hem een Juno award op voor ‘beste rapalbum’. Vorig jaar bracht K’naan het album‘Troubadour’ uit, waaraan onder andere Mos Def en Damian Marley meewerkten.

WK themalied

Voor het WK voetbal 2010, dat zwaar gesponsord wordt door Coca Cola, levert K’naan het officiële themalied. ‘Wavin’ flag’, een nummer van zijn album ‘Troubadour’, is voor het WK opnieuw opgenomen. K’naan zingt het Engelse gedeelte, de Spaanse zanger David Bisbal het Spaanse gedeelte. In de videoclip zijn diverse voetbalfans te zien in de kleuren van hun land. Maar het Oranjelegioen hebben wij (nog) niet kunnen ontdekken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten