zondag 10 april 2011

Glennis Grace heeft The voice niet (meer) nodig

Glennis: Afscheid (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

“Ik jank nu de hele tijd. Zoveel emoties in een keer. Jongens het is echt zo nu. Ik heb hem de nummer 1!” twitterde Glennis Grace vrijdagmiddag na het bekend worden dat ‘Afscheid’ de #1-positie had bereikt in de Single Top 100. De hele week was het spannend voor haar, sinds het nummer op vrijdag 1 april was te downloaden. Uiteindelijk mag Glennis haar eerste #1-hit bijschrijven, dat met een overwicht van ruim 50% op ‘Happiness’ van Alexis Jordan, de nieuwe #1 is in Nederland.

Glennis Grace zong het nummer ‘Afscheid’ van Volumia! in de tweede aflevering van ‘De beste zangers van Nederland’ uitgezonden op 26 maart 2011. In dat programma zingen artiesten nummers van anderen, voor het geval de ander een keer uitvalt. Het eerste seizoen uit 2009 leverde al een #1-hit op voor Thomas Berge met het nummer ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Gordon.

gevraagd

Voor Glennis begon de derde editie van ‘De beste zangers van Nederland’ in februari 2011, toen ze door de TROS was gevraagd om als zangeres mee te doen. De andere deelnemers zijn Lange Frans, Xander de Buisonjé, Wolter Kroes, Anita Meijer, Peter Koelewijn, George Baker en Do.
De opnamen vonden in vier dagen in februari plaats op een landgoed in Zuid-Frankrijk. Voor de tweede aflevering had Xander de Buisonjé één nummer van de Dijk uitgekozen (‘Ik kan het niet alleen’ voor George Baker) en zes nummers van zijn voormalige band Volumia! Glennis deed zijn ‘Afscheid’ (#4 in 1998), waarbij ze Xander te kennen had gegeven ‘dat ze het nummer zou gaan ‘killen’. Dat wilde ze écht voor hem doen!

Dat bleek niet teveel gezegd, want al tijdens de opname liet met name Xander, componist van ‘Afscheid’ weten, haar uitvoering zeer te waarderen. En ook na de uitzending waren de reacties overweldigend. Een release kon dan ook niet uitblijven en op vrijdag 1 april (geen grap!) was het zover. Binnen enkele dagen was het nummer het meest gedownload en kon Glennis uitzien naar haar eerste #1-hit, die dit weekend een feit was.

covers

Glennis Grace, geboren als Glenda Batta in Amsterdam op 19 juni 1978, deed op haar zestiende mee aan de Soundmixshow en won met het nummer ‘One moment in time’ van Whitney Houston en later ook nog even de Europese finale. Het leverde haar een platencontract op, waarop ze met ‘I’m gonna be strong’ haar eerste hit scoorde (#13 in 1994). Dat nummer was ook al een cover, van de groep Blue angel met zangeres Cyndi Lauper voordat ze solo doorbrak. Maar oorspronkelijk nam Frankie Laine het nummer al op in 1963. Met andere woorden, zowel de eerste als de huidige hit van Glennis Grace, is een cover.

Glennis heeft al laten weten dit succes zolang mogelijk vast te houden. Half mei verschijnt haar nieuwe album, dat naast een DVD met een live registratie van een intiem concert op 27 april in Amsterdam, ook nieuwe nummers zal bevatten. Een maand daarna zal ze optreden tijdens de drie concerten van de Toppers.

beledigd

Nog voordat het succes van ‘De beste zangers van Nederland’ een feit was, was Glennis gevraagd voor het tweede seizoen van ‘The voice of Holland’. Glennis, inmiddels meer dan vijftien jaar in het vak, heeft daar echter voor bedankt. Glennis: “Ik zit al jaren in het vak en geniet elk weekeinde van optredens. Als de vraag serieus is, vind ik het héél gek. ‘The voice of Holland’ wil mensen klaarstomen voor het vak, dat heb ik toch echt niet meer nodig. Ze zou wel meedoen als ze als jurylid werd gevraagd.

‘Afscheid’ van Glennis Grace is de eerste #1-hit in twee maanden tijd die vanuit het niets op #1 binnenkomt. De voorlaatste was op 19 februari 2011 ‘Born this way’ van Lady Gaga, dat het slecht één week volhield bovenaan. Nu maar hopen dat het Glennis lukt om langer op #1 te staan, want dat is voor een nummer dat vanuit het niets op #1 binnenkwam, al niet meer voorgekomen sinds ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon op 4 september 2010. De voortekenen zijn niet slecht voor Glennis!

Glennis imponeert

Dankzij alle aandacht rond Glennis gaat haar hit ‘Als je mij weer aankijkt’ (#22 in 2010), op herhaling op #92. Maar Glennis maakt meer los. Doordat zij in de derde aflevering van ‘De beste zangers van Nederland’, waarin nummers van Anita Meyer centraal stonden, het nummer ‘They don’t play our lovesong’ deed, gaan er nu al stemmen op dat ook dat nummer op single moet uitkomen. En ook Anita Meyer heeft voordeel van het programma, zie onder de nummers 41 en 86.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten