zondag 18 mei 2014

Megaman bij week 20 – 17 mei 2014

Megaman bij week 20 – 17 mei 2014

Twee volledige albums in de Single Top 100!

En verder in deze Megaman: Common Linnets dé sensatie van het Eurovisie Songfestival, Michael Jackson-hype valt in het water door Eurovisiesucces en zeven Eurovisie-deelnemers in de Nederlandse hitparade.

In tegenstelling tot andere weken is dit geen gewone Megaman. De Megameester heeft het even overgenomen (waarvoor heel veel dank!) en richt terecht alle aandacht op de noteringen van the Common Linnets, Michael Jackson en de Eurovisiehits. Volgende week pakken we de draad weer op.

Kijk voor zijn albumflits over de gemiste #1-notering van Michael Jackson op de nieuwspagina van 3FM.

de Megaman.

Volledige Common Linnets-album in Single Top 100

#1 the Common linnets: Calm after the storm      *** derde week ***

Sensatie in hitparadeland! Nee, niet dat ‘Calm after the storm’ van the Common Linnets  nog steeds op 1 staat, want dat was wel te verwachten. Maar daarnaast is deze week ook het gezamenlijke album van Ilse Delange en Waylon uitgebracht.
Uiteraard komt die titelloze plaat op 1 binnen in de Album Top 100. Maandagavond, aan de vooravond van Ilse haar 37-jarige verjaardag, kreeg het duo een gouden plak uitgereikt door Humberto Tan. Vier dagen later had Edwin Evers opnieuw een verrassing voor de twee, want het album was inmiddels de platinagrens (= 50.000 uitgeleverde exemplaren) gepasseerd!

Niet alleen het album is populair, ook de individuele tracks zijn dat. Alle tracks zijn los van elkaar zoveel gedownload dat ze deze week allemaal(!) in de Single Top 100 staan. En dat is iets wat nog nooit eerder in de geschiedenis van de Single Top 100 is gebeurd. De noteringen van alle Common Linnets-tracks zijn:

#1 Calm after the storm
#13 Love goes on
#16 Still Loving after you
#41 Broken but home
#44 Hungry hands
#52 Where do I go with me
#61 Arms of salvation
#64 Before complete surrender
#66 Sun song
#75 Lovers & liars
#84 When love was king
#86 Time has no mercy
#92 Give me a reason

Je ziet het: the Common Linnets staan maar liefst dertien keer in de Single Top 100, waarvan twaalf nieuwkomers. Is dat een record? Nee, dat is het niet. Als we vijf jaar teruggaan in de tijd, naar 4 juli 2009, dan zien we maar liefst 28 tracks van Michael Jackson de Single Top 100 binnenkomen, plus nog eens drie nummers van the Jackson 5 en twee van the Jacksons. De aanleiding voor dat record was echter een trieste: de dood van the King of Pop.

Maar over the King of Pop gesproken: ook hij presteert het om deze week met alle tracks van zijn nieuwe album een hit te scoren in de Single Top 100!

Europees succes

Niet alleen in Nederland loopt ‘Calm after the storm’ als een trein; in heel Europa dreigt het een knaller van een hit te worden. Momenteel staan Waylon en Ilse ook op 1 in België en verder nog op 2 in Denemarken, 4 in Ierland en Hongarije en 5 in Spanje. Daarnaast zijn er noteringen in Oostenrijk, Frankrijk, Zweden en Zwitserland. In de Britse hitparade komt ‘Calm after the storm’ binnen op de negende plaats (verkoop: 21018 exemplaren) en dat is acht plaastsen boven ‘Rise like a Phoenix’ van Conchita Wurst, winnaar van het Eurovisie Songfestival. Het album van the Common Linnets komt daar binnen op #40 (verkoop: 2004 exemplaren). Kortom: the Common Linnets zijn de ware ontdekking van het Eurovisie Songfestival! 

Ook volledige Michael Jackson-album in Single Top 100

#2 Michael Jackson & Justin Timberlake: Love never felt so good

Dit zou de grootste hit van het muziekjaar 2014 moeten worden: onontdekte pareltjes van the King of Pop, al jaren op de plank liggend, maar nu afgestoft en opgeknapt door de beste hedendaagse producers die ere en prachtig modern popalbum van gemaakt hebben. Wie had kunnen verwachten dat de grootste popartiest uit de geschiedenis zou worden weggeblazen door een songfestivalhit? Wat dat betreft hebben de erfgenamen van Jackson precies de verkeerde week uitgekozen om het album ‘Xscape’ uit te brengen… Althans wat Nederland betreft, want in veel andere landen knalt het album als verwacht wel binnen op #1.

Deze week dus géén nummer één-hit voor the King of pop, maar slechts een runner up-positie voor zijn duet met Justin Timberlake. ‘Love never felt so good’ weet de winnaar van het Eurovisie Songfestival nog wel voor te blijven, maar tegen de nummer 2 van het festival is geen kruid gewassen. ‘Calm before the storm’ verkoopt ruim vijf keer zoveel als ‘Love never felst so good’, dus Jackson komt deze week nog niet eens in de buurt van de nummer één-positie. Die tweede plek is wél zijn hoogste notering sinds 1988, toen ‘Smooth criminal’ op #1 stond. Maar Michael blijft voorlopig nog even op negen nummer één-hits staan in Nederland.

Wat the Common Linnets kunnen, dat kan Michael Jackson ook, maar dan op wat bescheidener schaal: niet alleen ‘Love never felt so good’ staat in de Single Top 100, maar ook alle andere tracks van zijn deze week verschenen album ‘Xscape’. Ook die tracks zijn afzonderlijk zoveel gedownload dat ze ieder een plekje in de Single Top 100 hebben verdiend.

Op dat Jackson-album staan echter geen acht tracks, maar maar liefst zeventien. Hoe zit dat dan? Er staan acht verschillende composities op, maar van elke compositie is op het album de originele demoversie én de door producers opgepimpte versie te horen. Van ‘Love never felt so good’ is bovendien nog een derde versie opgenomen, namelijk de gemoderniseerde versie met Michael Jackson solo, dus zonder de duetstem van Justin Timberlake erbij. In de Single Top 100 zijn alle versies van dezelfde compositie opgeteld tot één notering; vandaar dat er acht Michael Jackson-noteringen in de  Single Top 100 staan. Die noteringen zijn:

#2 Love never felt so good
#24 A place with no name
#42 Loving you
#48 Slave to the rhythm
#53 Chicago
#62 Do you know where your children are
#63 Xscape
#77 Blue gangsta

Songfestivalwinnaar in hitparade verslagen door nummer 2

#3 Conchita Wurst: Rise like a Phoenix

Het doet ons denken aan het Eurovisie Songfestival van 1958, waarbij ‘Nel blu dipinto di blu (Volare)’ van Domenico Modugno slechts als derde eindigde, maar wel tot een enorme wereldhit uitgroeide, met zelfs een nummer één-notering in de Verenigde Staten. En de winnaar van dat festival, André Claveau met ‘Dors, mon amour’, ach... niemand kent dat. Van ‘Nel blu dipinto di blu’ warden echter 22 miljoen stuks verkocht...

In 2014 is het Conchita Wurst die met zijn/haar statement het Eurovisie Songfestival wint, maar de morele winnaars zijn onze Common Linnets met ‘Calm after the storm’, die nu ook de international hitlijsten bestormen.
Conchita Wurst is wel de hoogste nieuwkomer deze week, op een derde plaats, met een bescheiden achterstand op Michael Jackson op 2 (maar een grote achterstand op the Common Linnets). Met die derde plek nestelt hij zich fraai tussen de winnaars van de afgelopen jaren: ‘Only teardrops’ van Emmelie de Forest bereikte vorig jaar de vierde plaats in de Single Top 100; ‘Euphoria’ van Loreen kwam twee jaar terug tot plaats 2.

Naast Conchita Wurst mogen we nog een hele sloot songfestivaldeelnemers verwelkomen in de Single Top 100 deze week. In totaal staan zeven liedjes bij ons genoteerd. Alle deelnemers in de hitlijst op een rijtje:

ST100 act-titel                                                    land                ESF
#1   the Commmon Linnets: Calm after the storm Nederland           2
#3   Conchita Wurst: Rise like a phoenix              Oostenrijk          1
#20 Carl Espen: Silent storm                                Noorwegen         8
#21 Sanna Nielsen: Undo                                     Zweden              3
#71 Basim: Cliché love song                                Denemarken       9
#94 Aram MP3: Not alone                                    Armenië             4
#98 Sebalter: Hunter of stars                              Zwitserland       13

Geen opmerkingen:

Een reactie posten