vrijdag 27 februari 2015

Bijgewerkte Hitflits: tweede week voor Racoon; Na doorbraak in Amerika nu ook Nederlands succes voor Natalie la Rose

57 weken had Liverpool Rain van Racoon nodig om #1 te komen. De week daarop was de groep de eerste plaats al weer kwijt, maar pakte deze vijf weken later weer terug. The Singles Collection knalde in 2013 direct op #1 binnen en hield het daar twee weken vol. Een zelfde weg volgt All In Good Time. Vorige week binnen op #1 en deze week nog steeds de bovenste beste in de Album Top 100.

Directe concurrentie heeft Racoon niet. Ook niet van 7 Layers van Dotan, dat in de 56e week van 19 naar #2 stijgt, want het verkoopt nog niet de helft van All In Good Time van Racoon. Ruim een jaar geleden stond 7 Layers ook al op de tweede plaats. Dat was op 8 februari 2014, de week van binnenkomst. Sindsdien haalde het album de platinastatus en leverde drie hitsingles op.
Afgelopen woensdag was Dotan te gast in De Wereld Draait Door om te vertellen over zijn show in de Ziggo Dome op 21 december 2015. Daar zong hij zijn #3-hit ‘Home’, met gevolg dat het in de 44e week stijgt van 68 naar #50. Het album heeft nog het meest profijt van het optreden, want dat sprint terug naar de tweede plaats.

TOP 5

1. (1)   Racoon: All In Good Time (tweede week)
2. (19) Dotan: 7 Layers
3. (2)   Miss Montreal: The Singles Collection
4. (5)   Original Soundtrack: Frozen
5. (3)   Jan Smit: Recht Uit M’n Hart – Ballades

Vorig jaar stond Led Zeppelin met zes albums genoteerd, allen geremasterde versies van albums uit de jaren ’60 en ’70. Deze week komt daar weer eentje bij: Physical Graffiti, uit 1975. Het is precies 40 jaar geleden dat het album een zevende plaats bereikte. Naast de originele dubbel elpee (!), nu op cd, geremastered door Jimmy Page, krijg je er een Companion Audio cd bij, met een zevental ruwe opnames en mixen. De fans zijn er wat blij mee, want Physical Graffiti is de hoogste eerste weeks op #8.
In de Britse albumlijst bereikte Physical Graffiti van Led Zeppelin in 1975 de eerste plaats, één van de acht #1-albums die de groep daar scoorde. Halverwege deze week leek het er even op dat Physical Graffiti opnieuw de eerste plaats zou halen. Dat was voor woensdag, de dag van de uitreiking van de Brit Awards, de belangrijkste Britse muziekprijs.

Brit Awards zorgen voor verdubbeling

Die avond ging Ed Sheeran met twee awards naar huis: voor ‘beste zanger’ en ‘beste album’:  X. Ook Sam Smith kreeg er twee, eentje voor ‘beste nieuwkomer’ en eentje voor ‘meeste succes wereldwijd’. Paloma Faith kreeg de award voor 'beste zangeres', Royal Blood eentje voor 'beste groep'.
Alle vier acts zagen sinds woensdagavond meer dan een verdubbeling van hun  downloads. Op basis van de cijfers van vrijdag, waarin ook de extra fysieke cd-verkopen in zijn verwerkt, is de verwachting dat de Britse album top 5 er aanstaande zondag als volgt uitziet:

1. (2)   Sam Smith: In The Lonely Hour
2. (3)   Ed Sheeran: X
3. (18) Royal Blood: Royal Blood
4. EW  Led Zeppelin: Physical Graffiti
5. (6)   George Ezra: Wanted On Voyage
A Perfect Contradiction van Paloma Faith, stijgt in de voorlopige lijst van 33 naar #12.

Als bovenstaande uitkomt, stijgt In The Lonely Hour van Sam Smith voor de vijfde keer terug naar de eerste plaats. In totaal staat het album dan zeven weken bovenaan de Britse albumlijst.

ook streams in albumlijst

Hoewel de definitieve Britse albumlijst pas op zondag bekend wordt, is dat nu al een legendarische lijst. Het is namelijk de eerste Britse albumlijst waarin ook streams zijn verwerkt. Nog maar acht maanden geleden, in juli 2014, werden streams opgenomen in de officiële singlelijst. Sinds 2014 is het aantal streams verdubbeld, van 25 naar 50 miljoen! Het meest gestreamde album in 2014 was X van Ed Sheeran met meer dan 200 miljoen streams!
Reden voor de OCC, de Official Charts Company, om ook in de albumlijst streams mee te gaan tellen, voor het eerste komende zondag. De OCC heeft daar een eigen methode voor bedacht, zie de afbeelding. Van elk album worden de twaalf populairste tracks genomen. Daarvan krijgen de twee populairste tracks de gemiddelde weging van de tien andere tracks. Dit is ter voorkoming dat hits die meer worden gestreamd, de albumnotering beïnvloeden.

Bijgewerkte album top 5 op zondag 1 maart 2015:

1. (2)   Sam Smith: In The Lonely Hour (38.000/2900)
2. (3)   Ed Sheeran: X (35.000/3400)
3. (18) Royal Blood: Royal Blood (26.000/1.000)
4. (6)   George Ezra: Wanted On Voyage (22.000)
5. (8)   Taylor Swift: 1989 (15.000)
A Perfect Contradiction van Paloma Faith, stijgt in van 33 naar #8 (12.000/250)
Cijfers tussen haakjes geven de verkopen vs streams weer.

Nederlandse Album  Top 100

We vroegen GfK Dutch Charts, de instantie die in Nederland de hitlijsten samenstelt, of zij ook streams van albums mee gaat tellen voor de Album Top 100. Zij liet ons weten daar serieus naar te kijken en ook de ontwikkelingen (waaronder de Britse OCC) in de gaten te houden. Een ingangsdatum kon dan ook nog niet worden gegeven. Gezien de vlucht dat het aantal streams in Nederland neemt (kijk naar de Single Top 100), zal dat vast niet lang meer op zich laten wachten. We hopen dan wel één ding en dat is dat albumstreams niet zo vertragend gaan werken op de lijst als de singlestreams nu doen!

Nog geen streams dus in onze albumlijst, waarvan hier het restant van de eerste weeks noteringen volgt:
#14 the Avener: The Wanderings of the Avener
#30 Chris Brown & Tyga: Fan Of A Fan: The Album
#39 Scorpions: Return To Forever
#51 My Blue Van: Hush
#70 the Mavericks: Mono
#86 José González: Vestiges & Claws
#91 Mahalia Barnes & The Soul Mates featuring Joe Bonamassa: Ooh Yeah! – The Betty Davis Songbook
#97 Jules Deelder & Bas Van Lier: Deeldelirium

SINGLES

TOP 5

1. (1)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix) (zesde week)
2. (2)   Ellie Goulding: Love Me Like You Do
3. (3)   Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk!
4. (5)   Kygo feat. Conrad: Firestone
5. (4)   Hozier: Take Me To Church

Zoals je ziet is de top 5 van deze week dezelfde als die vorige week, alleen in een iets andere volgorde. Wellicht dat ‘Are You With Me’ van Lost Frequences (de Belgische producer Felix de Laet), dat deze week van 26 naar #9 stijgt, daar volgende week verandering in kan aanbrengen. Van ‘Sugar’ van Maroon 5, gestegen van 11 naar #10, hoeven we dat voorlopig niet te verwachten.

Hier volgen de grootste stijgers:
#17 (29) Years & Years: King
#29 (41) Sam Smith: Like I Can
#31 (60) Ariana Grande: One Last Time
#52 (77) Martin Solveig & GTA: Intoxicated
#55 (88) Riahann, Kanye West, Paul McCartney: FourFiveSeconds
#58 (81) Seinabo Sey: Younger, komende week alsnog Megahit op 3FM
#66 (99) Bakermat: Teach me

De eerste weeks noteringen zijn precies op één hand te tellen, en dat zijn:

Opvolger 7 Layers pas in 2016

#76 Dotan: Hungry  *** hoogste eerste weeks ***

Afgelopen zaterdag (28/2) stond Dotan in Carré (en aanstaande dinsdag nog een keer). Vanaf donderdag doet hij concerten over de grens, in onder meer Antwerpen, Berlijn, Wenen, Parijs en Londen.

Vanaf april volgen de festivals: Paaspop (5/4), Bevrijdingspop (5/5, want Dotan is één van de Ambassadeurs van de Vrijheid), Dauwpop (14/5), Indian Summer (5/6), Pinkpop (13/6), Concert at Sea (26/6) en Rock Werchter (27/6). En afgelopen week mocht hij een bijzonder concert aankondigen: 21 december in de Ziggo Dome.

Met zo'n druk schema zal de opvolger van zijn met platina bekroonde album 7 Layers nog even op zich laten wachten. En dus doen wij het met single #3, ‘Hungry’, zijn vijfde hit. Het nummer is de opvolger van ‘Fall’ waarvoor hij afgelopen donderdag in het tv-programma Opium, een platinaplaat (= 30.000 exemplaren) mocht ontvangen. Vorig jaar ontving Dotan driedubbel platina voor zijn #3-hit 'Home'.

Nederlandse zangeres imponeert Amerikaanse rapper

#88 Natalie La Rose feat. Jeremih: Somebody

Jeremih  (Jeremy Felton) kennen we nog van ‘Don’t Tell ‘Em’ feat. YG (#81 in 2014), een remake van ‘Rhythm Is A Dancer’ van Snap!. Sinds zijn derde heeft hij zichzelf drums, piano en saxofoon leren spelen. Op de universiteit ontmoette Jeremy producer Mick Schultz, met wie hij nog steeds samenwerkt. Natalie La Rose is een nieuwe ster aan het firmament, waarover zo dadelijk meer.

Somebody’, het nummer dat Natalie La Rose met Jeremih opnam, is alles behalve nieuw. Het is de derde cover van ‘I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)’, in 1987 de eerste #1-hit in Nederland voor Whitney Houston. Daarna scoorden DJ Alive & Kicken er een hit mee (‘#54 in 2002) en Irene Dings (#27 in 2013). Daarnaast bevat ‘Somebody’ ook nog een sample van ‘Shots’ van LMFAO uit 2009 van het album Party Rock.
Natalie la Rose, geboren op 12 juli 1988 in Amsterdam-Zuidoost, is al van jongs af aan bezig met zang en dans. In 2008 sloot ze de opleiding aan de zang en dansacademie van Lucia Marthas af. Ze was choreografe bij So You Think You Can Dance, kwam regelmatig voorbij in tv-reclames en danste in verschillende Nederlandse live shows. Ook was ze jurycoach van Junior Dance en speelde in de Nederlandse versie van High School Musical.

Flo Rida

Tijdens een buitenlandse trip ontmoette ze rapper Flo Rida en zei tegen hem: “Ik ben Natalie La Rose en wij gaan met elkaar werken.” Hij was daarvan onder de indruk en bood haar een contract aan. Natalie hield echter de boot af, want ze was daar samen met haar dansvriendin Sigourney Korper en wilde alleen een contract als zij er ook een kreeg. Het contract ging niet door, wel gingen de meiden met Flo Rida op tournee. Eind 2011 was Natalie te zien in de clip ‘Dedication To My Ex (Miss That)’ van Lloyd feat. Andrew 3000 narrated by Lil Wayne (#13 in 2012).

mentor

Een tijdje later, toen de meiden weer terug waren in Nederland, bood Flo Rida haar opnieuw een contract aan. Nu hoefde Natalie niet meer na te denken en sindsdien is hij haar mentor en opent deuren voor haar die voorheen gesloten bleven. Eind december 2012 zong ze met hem het nummer ‘Wild Ones’ tijdens zijn concert in de Ziggo Dome. In februari 2013 stond ze met Flo Rida op de rode loper van de Grammies, waar zijn nummer in de prijzen viel. Twee jaar later staat Natalie op eigen benen en heeft ze een contract bij de Universal Music Group.

negen versies

‘Somebody’ ontstond naar aanleiding van een beat van Flo Rida. Natalie, kind van de jaren ’80, vond dat daar een tekst bij moest komen. Daarop kwam Flo Rida met het nummer van Whitney Houston en pasten de twee de oorspronkelijke tekst aan naar deze tijd. ‘I Wanna Dance With Somebody’ werd ‘I Wanna Rock With Somebody’. Uiteindelijk waren er negen versies nodig voordat het nummer af was

Amerikaans succes

De versie van Natalie komt bij ons binnen op de 88e plaats, nog ver verwijderd van de 27e plek die het deze week in de Amerikaanse hitlijst bereikt. Hier zal het niet bijblijven, want inmiddels werkt Natalie aan een EP met eigen nummers.

#92 Tove Lo: Talking Body
#95 Byentl: Maybe
#97 Chris Brown & Tyga: Ayo

Tot zover deze Hitflits. Morgen vind je de achtergronden bij de albums terug op de nieuwspagina van 3FM. Dit weekend werken we de Hitflits bij voor de vijf nieuwe noteringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten