vrijdag 13 februari 2015

Hitflits: vierde dubbelslag voor Jan Smit

Precies een week geleden begaven we ons nog richting les Deux Alpes, dat niet alleen bekend is van het fietsen, maar ook van de wintersport, met een zeer hoge sneeuwkans. Geen wonder, want het ligt boven de 1600 meter!

Een week later ligt de herinnering aan de ski-vakantie nog vers in het geheugen en heeft  ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI, na vier weken, plaats moeten maken voor een andere #1 in de Single Top 100. Ondanks weinig streaming (nog niet eens in de top 200!), stijgt ‘Recht Uit M’n Hart’ van Jan Smit, in de tweede week vanaf de 77e naar de eerste plaats. Ter vergelijking: ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ wordt wekelijks meer dan 1 miljoen keer gestreamd!

‘Recht Uit M’n Hart’ moet dus wel heel veel gedownload zijn om #1 te komen. De afgelopen week heeft Jan zijn fans op verschillende manieren hiertoe aangezet. Zo deed hij instores voor zijn album met ballads in onder andere Middelburg en Ede, waar ook de fysiek single te koop was. Al met al blijkt ‘Recht Uit M’n Hart’ de populairste track te zijn van het album Recht Uit M’n Hart – Ballades, dat voor de tweede week de Album Top 100 aanvoert.

‘Recht Uit M’n Hart’ is zijn 22e #1-hit onder eigen naam, waarmee Jan the Beatles evenaart. Zij hadden daar iets meer dan 6 jaar voor nodig, Jan bijna 19 jaar.

TOP 5

1. (77) Jan Smit: Recht Uit M’n Hart (eerste week)
2. (1)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
3. (2)   Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk!
4. (3)   Hozier: Take Me To Church
5. (5)   Kygo feat. Conrad: Firestone

Qua nieuwe noteringen is het nog steeds huilen met de lamp scheef, dus eerst maar even een blik op de belangrijkste stijgers:
#15 (25) Maroon 5: Sugar
#17 (38) Snollebollekes: Alaafrojack
#25 (51) Henk Dissel: Jij En Ik (Nog Één Keer Samen)
#35 (56) Lost Frequencies: Are You With Me
#36 (55) Years & Years: King
#46 (96) Causes: Teach Me How To Dance With You
#56 (79) David Guetta feat. Emeli Sandé: What I Did For Love
#61 (82) Sam Smith: Like I Can (Radio 2 Top Song)
#68 (86) Rihanna and Kanye West and Paul McCartney: FourFiveSeconds

52x ‘In Your Arms’

Op #91 staat ‘In Your Arms’ van Chef'’Special. Het nummer staat voor de 52e week genoteerd. Met uitzondering van 13 + 27 december 2014 stond het nummer sinds 8 februari 2014 onafgebroken genoteerd. Hoogste notering was #17 op 19 april.
Deze week boekt ‘In Your Arms’ een winst van één plaatsje en dat zou de komende week meer kunnen worden, want afgelopen woensdag kregen de Cheffies uit handen van 3FM dj Giel Beelen drievoudig platina voor 90.000 downloads + streams.

De twee eerste weeks noteringen:
#90 Martij Solveig & GTA: Intoxicated (heeft veel weg van ‘B*tch’ van Dave McCullen, #30 in 2005)
#93 Mr. Polska feat. Ronnie Flex: Ravotten (vandaag verschijnt $NOLLER, het tweede album van Mr. Polska)

diepterecord

In de Single Top 100 van 2 januari 2010 kwamen slechts drie eerste weeks noteringen voor, een diepterecord. Het duurde tot vorig jaar eer dat aantal weer werd bereikt, maar dan ook gelijk drie keer: op 19 juli, 9 augustus en 25 oktober. Deze week wordt dat diepterecord nog verder aangescherpt, want er zijn slechts twee eerste weeks noteringen. De lage aantallen zijn volledig te wijten aan de invloed van streaming, waardoor nummers wekenlang genoteerd blijven. 'Let Her Go' van Passenger staat bijvoorbeeld al 121 weken in de lijst! Het wachten is nu op de week dat er maar één nieuwe notering binnenkomt en daarna geen één ...

Over naar de nieuwe Album Top 100 waarin geen enkel album van voor onze wintersport nog in de top 5 staat. Vergeleken met vorige week zijn er twee zittenblijvers, daaronder Recht Uit M’n Hart – Ballades, het tiende #1-album van Jan Smit. Het album verkoopt de andere zittenblijver, Shadows In The Night, het coveralbum van Bob Dylan, bijna twee keer uit.

dubbelslag

Jan slaat deze week een dubbelslag: #1 in single én albumlijst en dat is niet voor het eerst. In 1997, toen nog als Jantje Smit, stond de single ‘Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen’ en het gelijknamige album gedurende één week gelijktijdig op de eerste plaats.

Vervolgens deed Jan het in 2006 nog een keer over met het album Op Weg Naar Geluk, dat drie weken lang (van 23 september tot en met 7 oktober) gelijktijdig op #1 stond met de single ‘Als De Morgen Is Gekomen’.

De derde keer was op 27 oktober 2012 met single ‘Sla Je Armen Om Me Heen’ feat. Roos Van Erkel en album Vrienden. Jan is de eerste Nederlandse artiest die vier keer gelijktijdig met single én album bovenaan de hitlijsten staat.

Het zal echter wel de laatste week voor Jan op #1 zijn, want vandaag, vrijdag de dertiende,  verschijnt All In Good Time, het zesde studioalbum van Racoon. Het album, is net als de voorganger Liverpool Rain, voor een deel opgenomen in de Abbey Road Studio’s in Londen.
Afgelopen maandag speelde de groep de nummers voor het eerst live in Paradiso in Amsterdam. Daarnaast stond het album de gehele week in de schijnwerpers op Radio 2. Vanochtend waren de Zeeuwen te gast bij 3FM dj Giel Beelen en even later in Aan De Slag van Bart Arens op Radio 2. Als dat geen #1-notering oplevert en wellicht ook een gouden plaat …

TOP 5

1. (1)   Jan Smit: Recht Uit M’n Hart – Ballades (tweede week)
2. (2)   Bob Dylan: Shadows In The Night
3. (11) Sam Smith: In The Lonely Hour
4. (5)   The Common Linnets: The Common Linnets
5. (4)   Hardwell: United We Are

De eerste weeks noteringen vinden we alle buiten de top 10:
#10 Soundtrack: Fifty Shades Of Grey
#13 Kodaline: Coming Up For Air
#33 Rumer: Into Colour
#37 Father John Misty: I Love You Honeybear
#48 Blackberry Smoke: Holding All The Roses
#53 Danko Jones: Fire Music
#64 Gretchen Peters: Blackbirds
#96 Natalie Prass: Natalie Prass

Tot zover deze Hitflits. De afgelopen twee weken zijn er wel albumflitsen gemaakt, die je nog steeds kunt nalezen op de nieuwspagina van 3FM. Daar komt morgen onze bijdrage bij. Met slechts één carnaval hit ('Alaafrojack' van Snollebollekes op #17) gaan we het carnaval weekend in. Alaaf!

2 opmerkingen:

  1. kleine correctie: Omi, vier weken nummer een. Groet Marcel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. bedankt Marcel. Dat heb je met die wintersporters, met het hoofd nog ergens anders ...

    BeantwoordenVerwijderen