zondag 2 april 2017

Albumsnippers voor week 13 - 1 april 2017

Slaaptekort van Boef blijft de bovenste beste in de Album Top 100. Hoogste eerste weeks is Groef van de De Dijk op een vijfde plaats. Dat alles kun je nog een keer nalezen in de Hitflits. Maar daarnaast komen nog vijftien andere albums binnen, waarover nu meer.

#10 James Blunt: The Afterlove
De ene helft zal blij zijn met The Afterlove, het eerste studioalbum in vier jaar van de Britse muzikant James Blunt, de andere kan hem wel schieten vanwege zijn liedjes. En juist die andere groep lukt het James Hiller Blount, zoals hij echt heet, telkens om hen de wind uit de zeilen te nemen. Op Twitter, Facebook, maar ook in het nummer ‘Love Me Better’, de eerste single van The Afterlove. Blunt zingt daarin hoe het is uitgemaakt te worden voor alles wat mooi en lelijk is. Tevens geeft hij toe dingen te hebben gedaan die het verdienen. The Afterlove, zijn vijfde studioalbum is ook zijn vijfde top 10-album.

#12 Lucas & Arthur Jussen / Royal Conertgebouw Orchestra o.l.v. Stéphane Denève: Saint-Saëns/Poulenc/Say
Na Beethoven (#2 in 2010), Schubert (#4 in 2011), Mozart (#4 in 2015), hebben de broers Lucas (24) & Arthur (20) Jussen zich dit keer gestort op composities van de Franse componisten  Camille Saint-Saëns (1935-1921) en Francis Jean Marcel Poulenc (1889-1963).
Daarnaast spelen ze het stuk ‘Night’ van de Turkse pianist Fazil Say (47), dat hij in opdracht van de broers heeft geschreven. De broers zijn groot fan van deze pianist en speelden het werk al voor hem in Turkije.

#13 FMG: Timing
Eigenlijk is Timing het tweede wapenfeit voor FMG. In 2016 deed het trio de track ‘Sign’ op het album Gate 16 van Rotterdam Airlines, artiesten op dit platenlabel. Het album werd vijf weken lang van de eerste plaats geweerd door een andere act uit Rotterdam: Broederliefde met het album Hard Work Pays Off 2.

FMG, dat staat voor Family Money Gang, bestaat uit Sevirio Walden en de neven Mengalvio (Menga) en Revelinho (Revie). In 2015 bracht het drietal de mixtape Piece Of Cake uit. Aan de tien tracks van Timing werkten Lil Saint, Chip Charlez, Slimm, BKO, Jairzinho, Equalz en Kempi mee. Producers waren Rey Muzik, Djaso, Darren Dinero, Max, SRNO en YSBeatsz.

#18 the Kelly Family: We Got Love
Allang niet meer in dezelfde samenstelling als in 1979 toen ze hun eerste #1-hit scoorden met ‘David’s Song (Who’ll Come With Me)’, maar nog steeds treedt the Kelly Family op. Vooral in Duitsland is deze Iers/Amerikaanse familie waanzinnig populair. Het album We Got Love, het eerste studioalbum sinds Homerun (#36 in 2004), komt daar binnen op de eerste plaats. Negen van de veertien nummers op  We Got Love zijn oude nummers, maar dan in de 2017 versie.
Op het hoogtepunt bestond the Kelly Family uit dertien leden, vader, moeder en elf kinderen. Moeder Barbara Ann overleed in 1982, vader Daniel Jerome ‘Dan’ in 2002, een aantal kinderen gingen solo of werden straatmuzikant. Anno 2017 bestaat the Kelly Family nog uit Kathy (54), Patricia (47), Joey (44), John (50), Jimmy (46) en Angelo (35).

#25 Trey Songz: Tremaine
Tremaine, het zevende album van de Amerikaanse zanger/acteur Trey Songz, heeft hij naar zijn eerste voornaam vernoemd, Tremaine. Voluit heet hij Tremaine Aldon Neverson, 32 jaar, afkomstig uit Petersburg, Virginia. Direct na zijn vorige album Trigga (#23 in 2014) is hij  begonnen aan de opvolger. Toen het nieuwe album meer van hetzelfde dreigde te worden, is hij er mee gestopt. Pas in 2016 heeft hij de draad weer opgepakt en dat leidde tot Tremaine. Wereldwijd heeft Trey Songz meer dan 14 miljoen albums verkocht.

#27 Ares: Prins
Ares, pseudoniem van Rens Ottema uit Oosterhout, bracht in 2014 zijn debuutalbum Road Trip uit (#42), Na de geflopte EP Alleen In De O in 2015, lukte het vorig jaar wel met de EP Beter Niet Dood (#53). Prins is het tweede album van Ares en tevens de naam van de tour die op 29 april start in Hedon in Zwolle. Ares was in de Griekse mythologie de god van oorlog en  krijgslust.

#33 Dash Berlin: We Are – Part 2
Als er een We Are – Part 2 is, moet er ook een We Are – Part 1 zijn. En ja, in 2014 bracht het Nederlandse Dash Berlin We Are – Part 1 uit, dat de zevende plaats bereikte. Na het eerste deel met acht nummers, bevat deel twee tien nummers. Daarop onder andere oude klassiekers in een nieuw jasje, waaronder ‘With You’ (Matt Simons) en ‘Heaven’ (Do).

Dash Berlin is een Nederlands tranceproject uit Den Haag, gevormd in 2007 door Eelke Kalberg en Sebastiaan Molijn. De frontman van de groep is dj Jeffrey Sutorius. Kalkberg en Molijn boekten in de jaren ’90 furore onder de naam Pronti en Kalmani, als producers van de groep Alice Deejay, samen met DJ Jurgen.

#36 Dopebwoy: Nieuw Goud
Voordat Dopebwoy (= Jordan Jacott, Amsterdam Zuid-Oost, 14 maart 1994) definitief voor de muziek koos, voetbalde hij bij voetbalclubs in Almere. De muziek trok echter meer en dat is niet geheel vreemd, want zowel zijn vader als oom zijn dj, DJ Flash respectievelijk DJ Jeff. Via hen leerde hij alles van de muziek

Onder de naam Kleine, nam Jordan zijn eerste track op, toen nog Engelstalig. Vervolgens stapte hij over op Nederlandse rap. Ook maakte hij tracks voor anderen, onder anderen Kempi, F1rstman, Yes-R en SBMG. Zijn vader vond de raptracks echter niet zo tof, want volgens hem gingen die eigenlijk nergens over. Hij adviseerde zijn zoon dan ook clubtracks te gaan maken. Op Nieuw Goud werkt Dopebwoy samen met Jayh, Zefanio, Josylvio, I Am Aisha en Cho.

#40 Caro Emerald: Emerald Island
Slechts zes, waaronder ook nog twee instrumentale nummers, staan er op Emerald Island van Caro Emerald. De EP is gemaakt ter ondersteuning van haar ‘Emerald Island Tour’, met optredens in maart in zeven Nederlandse steden en daarna de meest uitgebreide tour ooit door het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Na niet minder dan 25 concerten, waaronder een optreden op 12 april in de Royal Albert Hall in London, zet Caro pas op 20 mei weer voet op Nederlandse bodem voor een optreden op het Caprera Openluchttheater in Bloemendaal. Het eerste grote optreden vind pas plaats op 9 november 2018 (!) in de AFAS Live te Amsterdam gegaan. Daarvoor verschijnen nog één of meerdere EP’s.

#43 Steve Hackett: The Night Siren
Hoewel de Britse gitarist Steve Hackett al sinds 1981 nummers zingt op zijn albums, voelt hij zich op The Night Siren, zijn 25e studioalbum, voor het eerst ook zanger. Hackett, tot 1977 gitarist bij Genesis, wordt op het album ondersteund door zijn vrouw Jo, zijn broer John en gastmuzikanten Kobi Farhi, Mīrā ‘Awaḍ en Nick D'Virgilio. Met een 43e plaats is The Night Siren nu al zijn meest succesvolle album. Tot deze week was dat nog Wolfnight (#49 in 2015).

#44 K’s Choice: 25
Met het dubbelalbum 25 viert de Belgische groep K’s Choice het 25 jaar bestaan. Naast 24 nummers uit hun rijke oeuvre, staat er ook één nieuw nummer op, ‘Resonate’. Dat nummer stamt uit de opnamesessies voor The Phantom Cowboy (#12 in 2015), maar paste daar niet echt bij.
Daarnaast staat op 25 een nieuwe versie van de hit waarmee het succes begon: ‘Not An Addict’ (#15 in 1996), nu samen met Skin van Skunk Anansie. Niet geheel toevallig, want meerdere keren deelde K’s Coice het (festival) podium met deze Britse band.

the Choice, maar welke?

De start van K’s Choice ligt in 1992 in Antwerpen, toen broer Gert en zus Sarah Germaine Willy Bettens zich the Choice noemden. Het jaar daarna verscheen het album The Great Subconscious Club. Samen met drie muzikanten tourde the Choice door Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika. In de staat Indiana dreigde het mis te gaan. Daar bleek al een band te zijn met dezelfde naam, waarop ze voor een andere naam kozen.

Broer en zus kozen voor K’s Choice. De K afkomstig van Jozef K. uit de  roman ‘Het Proces’ uit 1914/1915, van de Duitstalige schrijver Franz Kafka, afkomstig uit het toenmalige Oostenrijks/Hongaarse Rijk. In zijn boek heeft Jozef K geen keuzes, de naam is dus ironisch bedoeld, als een rare, onbegrijpelijke onmogelijkheid.

voorlopig einde

In 2003 leek, met de verhuizing van Sarah naar Californië, een einde te komen aan K’s Choice. Sarah richtte zich op solowerk, Gert op producties voor/met anderen. In 2008 stonden broer en zus weer even samen op het podium en kondigden ze een nieuw album van K’s Choice aan. Sindsdien brachten ze drie studioalbums uit.

nieuw album

Denk niet dat Sarah en Gert na 25 jaar op hun lauweren gaan rusten. Voor alle fans (waaronder wij ons ook scharen): er komt nieuw werk aan van K’s Choice. Sarah: “Een maand geleden was Gert bij mij in Californië om te schrijven. We hebben nu een paar hele verschillende dingen en zoeken nog naar een duidelijke richting. Maar we zijn absoluut van plan om een nieuwe plaat uit te brengen."

#46 Soulwax: From Deewee
Na K’s Choice (zie onder #44) is er nog een Belgische band die succes heeft in binnen en buitenland: Soulwax. Midden jaren ’90 begon de band van de broers Stephen en David Dewaele als rockband. Vervolgens doken ze het danscircuit in als 2 Many Dj’s, maakten talloze remixen en werkten met diverse artiesten samen. Hun laatste studioalbum Any Minute Now stamt uit 2004 en bereikte in ons land de zesde plaats.

From Deewee is opgenomen met bassist Stefaan Van Leuven, Laima Leyton en de drie drummers Igor Cavalera, Victoria Smith en Blake Davies. Dewaele: “De bedoeling was om met zeven in een ruimte te spelen. We probeerden het album in een take te spelen. We hebben er achttien takes over gedaan vooraleer we het album klaar hadden". In Vlaanderen komt het album binnen op de eerste plaats, en is daar hun eerste #1 daar.

From Deewee is Australisch voor Deewes, een uitspraak gedaan door een vriend van de twee die hun naam niet kon uitspreken.

#48 Take That: Wonderland
Afgelopen week spande het er om in Groot-Brittannië. Zou Wonderland van Take That, ÷ (Divide) van Ed Sheeran van de troon stoten? De sterren stonden goed voor de boyband, die in de jaren ’90 miljoenen platen verkocht, want vorig weekend was het daar Mothersday.
Net als bij ons worden ook daar op vrijdag de weeklijsten opgemaakt. Jammer voor Take That, maar de Britse moeders luisteren toch liever naar Ed Sheeran en dus bleef zijn album de bovenste beste in de Britse albumlijst. Wonderland is het achtste studioalbum van Take That dat anno 2017 nog bestaat uit Gary Barlow (schreef alle elf nummers), Howard Donald en Mark Owen.

#58 Sef: Excusez Moi
Excusez Moi betekent voor Sef (= Yousef Gnaoui),: sorry zeggen dat ik op dit album precies ga doen wat ik wil. Eigenlijk dus juist geen pardon. “Ik ver-excuseer me niet, maar heb tien liedjes gemaakt waar ik hartstikke trots op ben en die samen mijn nieuwe album vormen.”
Aanvankelijk wilde de nieuwbakker vader (eind 2016 werd Sef vader van Aziz, voor wie hij ‘Welkom’ schreef), helemaal geen gastbijdragen op Excusez Moi, zijn vierde album. Maar gedurende het proces ontstonden er liedjes waar je mensen op hoort of graag bij betrekt en zo horen we op het album bijdragen van Yung Nnelg, Bokoesam, Glen Faria, Dio, Faberyayo en Willem.


#88 Lakshmi: Lakshmi
Lakshmi is de Hindoeïstische godin van licht, rijkdom en geluk, en tevens van schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde. Niet vreemd dus dat een bedrijf dat natuurlijke verzorgingsproducten maakt, zich Lakshmi noemt.

Onze Lakshmi heet voluit Lakshmi Swami Persaud. Haar Nederlands moeder en  Surinaamse/Hindoestaanse vader vernoemden hun dochter naar de godin. Lakshmi, geboren op 17 april 1993 in Wijchen, was vroeger meer begaan met ballet dan muziek. Dat veranderde toen ze op haar twaalfde een gitaar van haar vader kreeg, waarna ze haar passie voor zingen en het schrijven van liedjes ontwikkelde.
Na de HAVO, ging Lakshmi naar de Herman Brood Academie in Utrecht, waar ze twee jaar het vak songwriting volgde. In 2015 deed ze mee aan de vierde editie van De Beste Singer-Songwriter van Nederland, maar belandde niet bij de laatste acht.

Na twee EP’s die Lakshmi maakte met Thijs Lodewijk (Wende) die ze nog kende van de Herman Brood Academie, brengt ze nu het album Lakshmi uit. Aan het album werkten naast Thijs Lodewijk ook nog Rogier Wagenaar (Claudia de Breij, Alain Clark), Bart van Liemt (Bade, The Sheer) en Will Knox (Dotan) mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten