maandag 21 mei 2018

Albumflitsen bij week 20 -19 mei 2018

Hoewel Josylvio vijf extra nummers aan zijn #1-album Hella Cash had toegevoegd, het mocht niet baten. Tegen een overwicht van bijna 22% kon ook hij niet op. En dus pakten afgelopen vrijdag de Britse Arctic Monkeys met Tranquility Base Hotel + Casino de eerste plaats in de Album Top 100. Wat er verder gebeurde in de albumlijst, lees je hier in de Pinkster-editie van de albumflitsen.

#5 Maaike Ouboter: Vanaf Nu Is Het Van Jou
Vijf jaar geleden scoorde Maaike Ouboter vier hits, waaronder de #1-notering ‘Dat Ik Je Mis’. Twee jaar duurde het eer de zangeres uit Gouda met haar album En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt kwam, dat ook de eerste plaats haalde.

Ook voor haar tweede album nam Maaike Ouboter (26) de tijd. De afgelopen drie jaar reisde ze door Europa en sprak met veel mensen. Hun verhalen vormden de basis voor Vanaf Nu Is Het Van Jou. Overeenkomst tussen beide albums, zijn relaties, relaties tussen onbekende mensen. Het album is geproduceerd door Dries Bijlsma, bandlid en producer van Typhoon. Vorig jaar produceerde Bijlsma negen nummers van Aan van Bløf.

#13 Charlie Puth: Voicenotes
Naast de hits ‘Attention’ (#20) en ‘How Long’ (#32), beide in 2017, is er (nog) geen hit van de Amerikaanse zanger Charlie Puth. Toch komt hij met een nieuw album, Voicenotes.

Charlie Puth beschrijft het geluid op Voicenotes ‘alsof je over een onverharde weg loopt en naar New Edition (band uit de jaren ’80, met onder andere zanger Bobby Brown) luistert én diepbedroefd bent.’ Puth wilde dat het album zou klinken als het geluid van de jaren ’80, de muziek van Babyface, Jiummy Jam & Terry Lewis en Teddy Riley.

Sowieso moest het een album worden dat af moest wijken van Nine Track Mind, zijn eerste album (#13 in 2016). Qua notering is er echter nog niets veramderd, want Voicenotes komt ook binnen op de dertiende plaats.

#16 Ry Cooder: The Prodigal Son
Na het uiteenvallen van The Prodigical Sons (dus met een s aan het einde), ging zanger Erwin Nijhoff enige tijd verder als The Prodigial Son. Of Nijhoff zijn bandje de inspiratie vormde voor het gelijknamige album van de Amierkaanse muzikant Ry Cooder, weten wij niet.
Wel dat The Prodigal Son (letterlijk: De Verloren Zoon), zijn zestiende studioalbum, volgens diverse recensenten ‘de beste plaat in jaren is’. Niet vanwege de drie nummers die Cooder zelf schreef, want zijn eigen nummers zijn niet altijd de beste. Maar vanwege de acht andere nummers, uit de rijke blues en folkhistorie.

Liedjes van onder meer de Stanley Brothers en Blind Willie Johnson, uit het begin van de vorige eeuw, een periode waar Cooder in de jaren zeventig ook al rijkelijk uit putte. Cooder (71) produceerde het album samen met zijn zoon Joachim Coode, die ook drumt op het album.

#19 Playboi Carti: Die Lit
Vorig jaar debuteerde Jordan Terell Carter (Atlanta, Georgia, 13 september 1996) ofwel Playboi Carti met de mixtape Playboi Carti, dat bij ons niet verder kwam dan de 95e plaats. Het afgelopen jaar is zijn ster snel reizende en dat blijkt wel uit het succes van zijn eerste album Die Lit, want dat komt binnen op de negentiende plaats. En laat het album ook nog eens negentien tracks bevatten, waaraan niet de minsten hebben meegewerkt, zoals Travis Scott en Nicki Minaj.

#23 Ashafar: Takeover
Na de EP Aanslag (#12 in 2017) komt rapper Ashafar, dat in het Marokkaans ‘dief’ betekent, met de opvolger Takeover, waarop hij de elf nummers helemaal alleen rapt.

#25 Jayboogz: Nieuw Hoofdstuk
Net als Ashafar (zie onder #23), bracht Junior Nana Adjei ofwel rapper Jaybooz, vorig jaar een EP uit, Disappear (#56 in 2017)  en komt hij dit jaar met de opvolger. Maar in tegenstelling tot Ashafar die alle nummers in zijn eentje rapt, doen er op Nieuw Hoofdstuk  andere rappers mee zoals Sevn Alias. Over de EP zegt Jayboogz:
“Een beeld van hustle en zware dagen
Een brandend huis en alleen maar tegenslagen
Naar een beeld waar de pagina wordt omgeslagen naar alleen maar mooie dagen”

#31 Beachhouse: 7
Voor de vorige zes albums nam Beachhouse telkens de tijd. Na een tournee gingen ze een jaar schrijven en namen daarna de nummers in één keer op. Maar voor 7 kozen Victoria Legrand (toetsen/zang) en Alex Scally (gitaar, die Beachhouse vormen, een andere werkwijze.
Ze gingen aan de slag in hun eigen thuisstudio. En als ze over een paar nummers enthousiast waren, namen ze die in een echte studio op, samen met producer Peter Kember (Sonic Boom). Daarnaast werkte James Barone (drummer bij live opredens) mee aan het album. Hoe dit live klinkt, kun je op 12 oktober horen als Beachhouse naar TivoliVredenburg komt.

#43 Loreena McKennitt: Lost Souls
Tien jaar geleden stond Loreena Isabel Irene McKennitt (Morden, Manitoba in Canada, 17 februari 1957) voor het laatst in onze albumlijst. Dat was met het album A Midwinter Night’s Dream (#77 in 2008), dat een uitgebreide versie was van de EP A Winter Garden: Five songs From The Season uit 1995. In 2010 bracht ze het album The Wind That Shakes The Barley uit, maar dat kreeg geen notering.

Lost Souls is het tiende studioalbum van de Canadese zangeres en het eerste met volledig nieuw werk sinds An Ancient Muse (#11 in 2006). De reden dat ze zolang geen nieuw werk uitbracht, is het leven: touren, het verzorgen van haar moeder en een muziekproject. De negen nummers op Lost Souls komen uit drie decennia: de jaren ’80, ’90 en ‘10’. Niet helemaal nieuw dus.

#90 Glenn Frey: Above The Clouds [The Very Best Of / The Collection]
Volgens Don Henley, drummer en één van de leadzangers van de Amerikaanse countryrockgroep the Eagles, was Glenn Freij ‘de échte kracht achter de band’. “Met Frey begon het allemaal, hij was de man van het plan.”

Glenn Lewis Frey, gitarist, zanger én samen met Don Henley, oprichter van the Eagles, overleed op 18 januari 2016 op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van een maagzweer, een longontsteking en een reuma-infectie. Dit waren allemaal complicaties na een operatie die hij in november onderging. Met Henley schreef Frey de meeste Eagles-nummers, zoals ‘Desperado’, ‘Tequila Sunrise’, Lyin’ Eyes’ en ‘Heartache Tonght’.

Nadat de Eagles in 1980 stopten, bracht Frey vijf soloalbums uit. Zijn enige twee hits in ons land, ‘The Heat Is On’  (#19 in 1985) en ‘You Belong To The City’ (#37 in 1986), staan niet op die albums, maar kwamen uit films / tv-series, ‘Beverly Hills Cop respectievelijk ‘Miami Vice’, waarin hij ook acteerde.
Beide nummers staan wel op het album Above The Clouds [The Very Best Of / The Collection, dat ook verkrijgbaar is als box met 3 cd’s plus een live DVD, opgenomen in Dublin in 1992. De derde cd is gewijd aan ‘Longbranch/Pennywhistle’, het country rock duo dat Frey omstreeks 1970 vormde met JD Souther.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten