vrijdag 3 augustus 2018

Hitflits: Nederlandse hiphoppers houden Drake van eerste plaats

Vanwege de nog steeds hoge temperaturen doen de meeste mensen het wat kalmer aan. En dat zien we ook aan de hitlijsten van deze week, want ook daar zit maar weinig beweging in. Zowel aan kop van de Single Top 100 ($hirak feat. SBMG, Lil’ Kleine, Boef & Ronnie Flex met ‘Miljonair’, voor de derde week inmiddels), als de Album Top 100 (Broederliefde met We Moeten Door 2) is niets veranderd.
In beide lijsten is het Drake die het nakijken heeft. Zijn single ‘In My Feelings’ en ziin album Scorpion (dat al wel drie weken de albumlijst aanvoerde), moeten genoegen nemen met een tweede plaats,

SINGLE TOP 5

1. (1)   $hirak feat. SBMG, Lil’ Kleine, Boef & Ronnie Flex: Miljonair (derde week op #1)
2. (2)   Drake: In My Feelings (op bijna 9%)
3. (3)   Bizzey & Boef: Drama
4. (4)   Broederliefde & Frenna: Hoe Je Bebnt
5. (20) Aya Nakamura: Djadja

Eerste top 10-notering voor Malinese act

Zes weken geleden had nog bijna niemand van de Franse, maar in Mali geboren zangeres, Aya Nakamura gehoord. Sinds de binnenkomst, vijf weken geleden, op #90 van het zelf geschreven ‘Djadja’, boekt het nummer elke week meer winst in de Single Top 100. Via 36, 27 en vorige week 20, maakt het nummer deze week een sprong van vijftien plaatsen en komt uit op de vijfde plaats en het einde is nog niet in zicht!
Daarmee is Aya Nakamura de eerste Malinese act die een top 10-hit in ons land scoort. Malinese acts die alleen met albums scoorden, zijn onder andere Amadou & Mariam, Oumou Sangare, Bassekou Kouyaté, Salif Keita, Vieux Farka Touré en Rokia Traoré.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Maria’ van Bizzey & Ronnie Flex feat. $hirak, dat in de tweede week van de twaalfde naar de tiende plaats stijgt.

Over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#29 DJ Khaled feat. Justin Bieber, Chance the Rapper & Quavo: No Brainer
#32 Sevn Alias: Seeka
#42 Benny Blanco & Halsey & Khalid: Eastside
#78 Frenna x Young Ellens: Geen Limiet

#91 Scooby072: El Money
Er waren jaren dat rapper Scooby zich het ene moment meer Nederlander voelde en het andere moment meer Marokkaan. Hoewel geboren in Nederland, bracht hij enige jaren door in Marokko, maar keerde na een tijdje terug en vestigde zich in Alkmaar. De identiteitcrisis eindigde dankzij de straat, waar hij gevormd is tot wie hij nu is, Scooby/Scooby072.

Via zijn broer, die een studio bezit in Alkmaar, kwam hij in aanraking met muziek. Voor Scooby was z’n doel duidelijk: ‘met muziek kunnen mensen zichzelf zijn en hoeven ze niets te verbergen’. De tracks ‘Geluk’, ‘16 Jaar’ en ‘Strijders’ legden de basis voor het huidige succes dat hij nu heeft met het nummer ‘El Money’, waarmee hij deze week debuteert op #91.

Van de vijftien tracks van het album We Moeten Door 2 van Broederliefde, blijven er deze week nog negen over. Over naar de albums.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Broederliefde: We Moeten Door 2 (tweede week op #1)
2. (2)   Drake: Scorpion (op ruim 59%)
3. (4)   Soundtrack: Mamma Mia! Here We Go Again
4. (3)   XXXtentacion: ?
5. (7)   Lil Kleine: Alleen

Resteren tot slot de eerste weeks noteringen van deze week, mét toelichting:

#10 Leafs: Life Of A Teenage Rockstar
Adventures, de vorige notering van Jahmil Dapaloe, ofwel rapper Leafs, bereikte eind 2017 de achtste plaats. Dat betrof een EP. Ook Life Of A Teenage Rockstar binnen op de tiende plaats, kreeg het stempel EP opgespeld, ondanks de negen nummers, waarvan eentje met Sevn Alias.

#30 Denzel Curry: Ta1300
Ta1300 is al het derde studioalbum van Denzel Rae Don Curry (Carol City, Florida, 16 februari 1995), maar pas het eerste dat bij ons een notering krijgt. Op de meeste van de dertien tracks op Ta1300 rapt Denzel Curry er alleen op los. Op ‘Sirens | Zirens’ krijgt hij hulp van Billie Ellish & J.J.D.

#40 Halestorm: Vicious
Na Into The Wild Life (#59 in 2015), scoort de Amerikaanse rockgroep Halestorm, rond broer Arejay en zus Elisabeth ‘Lizzy’ Hale uit Pennsylvania, met hun vierde album Vicious.

#64 SMIB: Smib Tape
Na Yung Nnelg (de EP Contra, #69 in 2017) en Ray Fuego (de EP Zwart, #86 in februari van dit jaar), beide rappers bij het multidisciplinaire collectief SMIB,is het nu de beurt aan het hele collectief om te scoren. Dat doen de acht leden van SMID  (het omgekeerde van Bims, de Bijlmer in Amsterdam), met het album Tape. Overigens bracht SMIB al in december 2016 de EP Bakuhatsu uit, maar kreeg geen notering.

#83 Marillion: All One Tonight – Live At The Royal Albert Hall
Op 13 oktober 2017 stond de Britse rockgroep Marillion in de Royal Albert Hall in Londen. Het concert is uitgebracht op twee cd’s. De eerste is een weergave van het album F*** Everyone And Run (F E A R) (#6 in 2016) dat de band in zijn geheel speelde. Tijdens het tweede deel kwam de band het podium op ‘In Praise Of Folly’ met een strijkkwartet met fluit en Franse hoorn.

#100 Lil Skies: Life Of A Dark Rose
Lil Skies is het alter ego van Kimetrius Foose (Chambersburg, Pennsylvania, 4 augustus 1998). Zijn vader, Michael Burton Jr. alias hophopper Dark Skies, introduceerde de vierjarige Foose in de muziek. Op zijn elfde schreef hij samen met zijn vader het album Father-Son Talk.
In 2016 verzorgde Foose het voorprogramma van Fetty Wap. Alle veertien nummers op het album Life Of A Dark Rose schreef Foose zelf of met anderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten