vrijdag 21 december 2018

Kerstflits: hiphoppers voeren kerstlijsten aan

Dit is de laatste Hitflits voor de kerst en dus maken we de balans op van de kerstnoteringen. We zien dan dat er geen kerstplaat bovenaan de Single Top 100 staat, maar wel een Nederlandse productie. Vorige week bleef ‘Huts’ van the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv nog op ruime afstand van ‘Duurt Te Lang’ van Davina Michelle.
Maar, slim als de rappers zijn, brachten ze deze week een remix uit van het nummer, waarbij JoeYAK, Young Ellens & Chivv zijn vervangen door Mula B. En dankzij die remix stijgt ‘Huts’ naar de eerste plaats en is daarmee de kersthit van 2018.

remix loont

Een remix of een andere versie van een nummer leverde al meerdere keren een #1-notering op. Een jaar geleden lukte dat Ed Sheeran nog met zijn nummer ‘Perfect’. In de negentien voorgaande weken was het nummer niet hoger gekomen dan de vijfde plaats. Maar toen de duetversie met Beyoncé verscheen, steeg ‘Perfect’ alsnog naar de eerste plaats.

Daarvoor lukte het onder meer Damaru met ‘Tuintje In Mijn Hart’, dat aanvankelijk (juli 2009) niet hoger kwam dan de zevende plaats. Echter toen Damaru het nummer opnieuw opnam met Jan Smit, sprintte het nummer naar de eerste plaats.

Terug naar de harde realiteit van deze week, waarin na ‘Blijf Bij Mij’ van Ronnie Flex feat. Maan in 2017, met ‘Huts’ opnieuw een hiphopnummer op de eerste plaats staat met kerst.

SINGLE TOP 5

1. (2)   the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv / Mula B: Huts (remix)
2. (1)   Davina Michelle: Duurt Te Lang (op bijna 18%)
3. EW  Famke Louise feat. Ronnie Flex: Alleen Door Jou
4. (3)   Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
5. (4)   Frenna feat. Idaly, Emms & Jonna Fraser: Louboutin

Voordat we de lading kersthits met je doornemen, eerst even de andere nieuwe noteringen:
#32 Ariana Grande: Imagine (geen cover van de John Lennon-hit uit 1971, maar een eigen nummer van Ariana Grande. Het nummer is de voorloper van haar vijfde album Thank You, Next, waarvan het titelnummer in november de derde plaats bereikte. Deze week staat dat nummer op de achtste plaats.

#54 Jonna Fraser feat. YOUNGBAEKANSIE: Come Thru
#81 Fatah feat. Lijpe: Links Of Rechts
#88 James Arthur & Anne-Marie: Rewrite The Stars (cover van Zac Efron & Zendaya, #53 in januari, uit de film ‘The Greatest Showman’)
#100 Zefanio feat. Josylvio: Lifestyle

ALBUMS

Wederom zijn het de digitale verkopen (voornamelijk streams) van een album die de doorslag geven voor een #1-notering. Na Kom Erbij! Deel 39 van Kinderen voor Kinderen (twee weken) en Live In Buenos Aires van Coldplay (vorige week), is het deze week ook Bruce Springsteen niet gelukt om Frenna te onttronen met zijn digitale album Francis.
On Broadway van Bruce Springsteen, opgenomen in oktober 2017 in het Walter Kerr Theater in New York City, stond na het weekend even op de eerste plaats van de voorlopige Album Top 100. Maar daarna vielen de fysieke verkopen terug (zoals van de meeste albums) en werd het ingehaald door Francis van Frenna, dat een constante stream kent. Uiteindelijk is het verschil tussen beide albums ruim 33%! De verhouding is: On Broadway 90% fysieke verkopen en 10% digital verkopen tegenover 100% digitale verkopen voor Francis.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Frenna: Francis (vierde week op #1)
2. EW  Bruce Springsteen: On Broadway (op ruim 33%)
3. (9)   Kinderen voor Kinderen: Kom Erbij! Deel 39
4. (16) Michael Bublé: Love
5. (4)   Anouk: Wen D’r Maar Aan

Hier ook nog even de andere nieuwe noteringen van deze week:
#17 Kodak Black: Dying To Live
#34 Volbeat: Let’s Boogie! Live From Telia Parken
#38 Alan Walker: Different World
#40 Zayn: Icarus Falls
#58 Soundtrack: Spider-Man – Into The Spider-Verse
#74 Hooverphonic: Looking For Stars
#89 Edsilia Rombley: The Piano Ballads – Volume 2 (Volume 1 bereikte in 2014 de 21e plaats)

kerstalbums

Alvorens we overgaan naar de singles/tracks, kijken we eerst nog even naar de kerstalbums en dat zijn dezelfde als vorige week:
#61 (56) Pentatonix: A Pentatonix Christmas
#62 (75) John Legend: A Legendary Christmas
#67 (63) Belle en de Kinderliedjes Band: Kerstliedjes
#75 (87) Sia: Everyday Is Christmas

Christmas Classics – The Ultimate Collection van Various Artists, dat vorige week naar de eerste plaats steeg in de Vinyl 33, zakt daar deze week naar de 33e plaats. De nieuwe #1 in die lijst heeft niets met kerst te maken: Back To Black van Amy Winehouse.

In de Midprice Top 50, de lijst met afgeprijsde albums, staan de volgende acht kerstalbums:
#1 (1) Michael Bublé: Christmas
#2 (5) Mariah Carey: Merry Christmas
#5 (7) Justin Bieber: Under The Mistletoe
#12 (18) Pentatonix: That’s Christmas To Me
#13 (24) Various Artists: Kinderliedjes Om Mee Te Zingen – Kerstliedjes Voor Kinderen
#27 (16) Monique Smit: Kerstliedjes
#40 Bing Crosby: Christmas Classics (vijfde week/hoogste plaats #21)
#48 (43) Ariana Grande: Christmas Kisses (EP)

Kersthits (6) – de finale

Zowaar ontwaren we tussen de 23 kersthits (vorig jaar slechts 12 stuks) drie nieuwe kersthits. Nou ja, niet helemaal. Het zijn nummers die nog niet eerder genoteerd stonden, maar niet nieuw zijn.

De eerste is ‘Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!’ van Vaugh Monroe & His Orchestra uit 1945. We kenden al de versie van Frank Sinatra uit 1950, dat dit jaar voor de zevende keer genoteerd staat. maar nu komt daar op #61 ook de versie van Dean Martin bij uit 1959.

De tweede act is een oude bekende, Mariah Carey. Van haar kerstalbum Merry Christmas uit 1994, waarop ook de grootste kersthit van de laatste jaren opstaat: ‘All I Want For Christmas Is You’, krijgt nu ook de track ‘Christmas (Baby Please Come Home)’ een notering, op #66. Het nummer is een cover van Darlene Love uit 1963.

En de derde ‘nieuwe’ kersthit is een nummer oorspronkelijk uit 1949 van Esther Williams & Ricardo Montalbán: ‘Baby It’s Cold Outside’ uit de film ‘Neptun’s Daughter’. De versie die nu een notering krijgt is van Brett Elredge feat. Meghan Trainor uit 2016. Voor Brett Ryan Eldredge, de volledige naam van de Amerikaanse countryzanger, is het zijn debuuthit. Het nummer is afkomstig van zijn kerstalbum Glow uit 2016.

En dan nu het definitieve overzicht van de kersthits van 2018:
#4 (3) Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
#9 (8) Wham!: Last Christmas
#10 (14) Ariana Grande: Santa Tell Me (opnieuw in de top 10 na een achtste plaats in 2014)
#13 (20) Michael Bublé: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
#18 (31) Andy Williams: It’s The Most Wonderful Time Of The Year (hoogste plaats sinds #20 in 2016)
#19 (25) Chris Rea: Driving Home For Christmas
#23 (30) Band Aid: Do They Know It’s Christmas
#26 (37) Paul McCartney: Wonderful Christmastime
#29 (39) Justin Bieber: Mistletoe
#33 (48) John & Yoko and the Plastic Ono Band with the Harlem Community Choir: Happy Xmas (War Is Over)
#37 (40) Bobby Helms: Jingle Bell Rock (het populairste kerstnummer op de Amerikaanse radio)

#52 (70) Kelly Clarkson: Underneath The Tree (hoogste notering sinds #69 in 2013)
#55 (87) Sam Smith: Have Yourself A Merry Christmas
#61 Dean Martin: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
#62 (81) José Feliciano: Feliz Navidad
#65 Queen: Thank God It’s Christmas (vijfde hitrun / 10e week, #31 in 1984)
#66 Mariah Carey: Christmas (Baby Please Come Home)
#67 (93) Michael Bublé: Holly Jolly Christmas
#68 (79) the Ronettes: Sleigh Ride (hoogste plaats sinds #69 in 2016)
#69 (80) Frank Sinatra: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
#80 (99) Coldplay: Christmas Lights
#89 Michael Bublé: Santa Claus Is Coming To Town (derde hitrun / 3e week, #82 in 2016)
#94 Brett Elredge feat. Meghan Trainor: Baby, It’s Cold Outside

Michael Bublé staat met drie kerstnummers genoteerd. Dat is nog geen record, want in de laatste week van 2017 stonden er vier nummers van hem in de lijst. De vierde kersthit was ‘Jingle Bells’ feat. the Puppini Sisters (#56 in 2016).

Christmas #1

Bij ons is ‘Huts (remix)’ van the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv / Mula B de kersthit van 2018. In het Verenigd Koninkrijk, waar jaarlijks diverse weddenschappen worden afgesloten op de ‘Christmas #1’, is de strijd gewonnen door Lad Baby met ‘We Built This City’. Achter Lad Baby zit flogger Mark Hoyle, die samen met zijn vrouw Roxanne en hun twee zonen, ‘We Built This City’, de hit van Starship uit 1985, in een nieuw jasje stoken.
Niet minder dan 75.000 keer werd het nummer geteld door de OCC, de Britse evenknie van onze GfK Dutch Charts. 18,500 meer dan ‘Sweet But Psycho’ van Ava Max, lange tijd de gedoodverfde #1. De opbrengsten van ‘We Built This City (on Sausage Rolls (=saucijzenbroodjes) gaan naar The Trussell Trust, de Britse voedselbank. De Britse kerstalbumlijst wordt aangevoerd (opnieuw, nu in totaal voor de 23e week dit jaar!) door de Soundtrack van The Greatest Showman.

(nog) geen jaarlijsten

Zoals je gewend bent, worden voor de kerst de jaarlijsten samengesteld. Dit jaar wordt daar echter vanaf geweken en we hopen dat dat zo blijft. Vorig jaar werd week 51 al meegenomen in de overzichten, dit jaar telt ook week 52, dus de week na de kerst mee. Voor het eerst in 21 jaar, zullen de jaarlijsten weer het hele hitjaar, dus 52 weken, beslaan! Je moet dus nog even geduld hebben

kwartaaloverzichten

Als je ons een beetje gevolgd hebt, weet je al meer. Zo hebben we na elk kwartaal voorlopige jaarlijsten opgemaakt. In het verleden weken die niet veel af van de officiële (jaar)lijsten. Voor de stand van het derde kwartaal klik je hier. We kunnen nu al stellen dat daar het een en ander in is veranderd. Wat, lees je in de Hitflits van 4 januari. Prettige kerstdagen.

2 opmerkingen:

  1. Beste Megaman,

    U schrijft : "Voor het eerst in 21 jaar, zullen de jaarlijsten weer het hele hitjaar (...) beslaan!" Welke jaarlijst was er in het verleden dan eveneens gebaseerd op een heel (hit)jaar? Volgens mij is dat nog nooit eerder gebeurd. In 1993 was de lijst zelfs gebaseerd op de periode december 1992 - november 1993, waardoor de hele maand december 1993 in geen enkel jaaroverzicht is opgenomen.

    Verder uiteraard weer mijn complimenten voor een jaar lang hitfeiten, en de beste wensen voor hitjaar 2019!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Peter: 1977 was het voorlaatste jaar dat alle weeklijsten meetelden voor de jaarlijst: 52 stuks. Je zou denken 53, want 1 januari 1977 viel op een zaterdag. Echter vanwege de uitzenddag, toen nog de vrijdag, telt deze lijst niet mee voor de jaarlijst. 1977 was tevens het laatste jaar dat de jaarlijst gebaseerd werd op het bekende puntensysteem. Vanaf 1978 tellen alleen nog de verkochte aantallen.

    BeantwoordenVerwijderen