vrijdag 5 juni 2020

Hitflits: eerste #1-album voor Lady Gaga, elfde #1-hit voor Boef

In de jaren 2008-2013 scoorde Lady Gaga acht top 10-noteringen, waaronder twee #1-hits en drie top 5-albums. Na een jazzuitstapje met Tony Bennett op het album Cheek To Cheek (#13 in 2014), bracht ze in 2016 het album Joanne uit dat geen enkele grote hit opleverde. Twee jaar daarna acteerde ze in de film ‘A Star Is Born’, en nam ze met Bradley Cooper het nummer ‘Shallow’ op, dat in maart 2019 de vijfde plaats bereikte. De soundtrack piekte destijds twee keer op de derde plaats.
Maar al die jaren zat er geen #1-album in voor Lady Gaga. Tot deze week, want met Chromatica, haar zesde studioalbum, scoort ze die wel. Het duet ‘Rain On Me’ met Ariana Grande, deze week op #10, ging het album al voor. Volgens kenners het beste nummer van het album, dat vooral een terugkeer lijkt te zijn naar haar begintijd.

ALBUM TOP 5

1. EW  Lady Gaga: Chromatica (eerste week op #1, ook #1 in de Vinyl 33)
2. EW  Vandenberg: 2020 (op 64,09%)
3. (3)   Dua Lipa: Future Nostalgia
4. (2)   the Weeknd: After Hours
5. (1)   Chivv: Un4gettable Nights

Nog voordat de formatie Vandenberg ook maar één hit scoorde, had het in 1981 als eerste Nederlandse band, een platencontract op zak bij een Amerikaanse maatschappij. In de studio van Jimmy Page, gitarist van Led Zeppelin, werd in april 1982 het album Vandenberg opgenomen. Daarvan werd ‘Burning Heart’ in 1983 hun eerste hit in Nederland (#21) en bereikte in de Amerikaanse hitparade de 39e plaats.

De band deed tournees door Amerika en Japan. Adje van den Berg, oprichter en naamgever van de band, werd meerdere keren door David Coverdale gevraagd om bij zijn band Whitesnake te komen spelen. In 1987 trad Adje tot de band toe, dat tevens het einde betekende van Vandenberg.

Tot dit jaar. Want in januari maakte hij bekend dat de band weer bestond, nu met Ronnie Romero (zang), Koen Herfst (drums) en Randy van der Elsen (basgitaar). Het nieuwe Vandenburg nam in Los Angeles met producer Bob Marlette (Black Sabbath, Alice Cooper) het album 2020 op, waaraan ook Rudy Sarzo (basgitaar en ook bekend van Whitesnake) en Brian Tichy (drums) meewerkten.
Met 2020, binnen op de tweede plaats, scoort Vandenberg het eerste top 10-album. Tot deze week was een veertiende plaats het hoogst haalbare, dat in 1983 werd behaald met Heading For A Storm, waarop ook ‘Different Worlds’, de andere hitsingle van de band staat (#17 in 1983). In januari kondigde Adje aan ook met zijn nieuwe Vandenberg op wereldtournee te gaan. Nu met de wereldwijde coronacrisis is onduidelijk wanneer deze start.

Prince live populair

Alvorens we de andere nieuwe albums aan je voorstellen, eerst nog even aandacht voor een lid van de koninklijke familie, Prince. In de Vinyl 33 komen niet minder dan vier albums van his Royal Badness binnen:
#3 The Rainbow Children
#4 One Nite Alone … Solo Piano And Voice By Prince
#6 One Nite Alone … Live! Met the New Power Generation
#7 One Nite Alone … The Aftershow: It Ain’t over
Van alle vier elpees zijn paarse persingen beschikbaar. Met uitzondering van The Rainbow Children dat uit 2001stamt, komen de andere drie uit 2002.

Behalve op vinyl zijn de nummers van Prince ook weer verkrijgbaar op cd. En dat levert de volgende twee noteringen op in de Album Top 100:
#28 The Rainbow Children
#38 Up All Nite with Prince – The One Nite Alone Collection (box met 4 cd’s en 1 DVD)

De nummers op de albums uit de serie One Nite Alone zijn opgenomen in The "NPG Music Club" (a.k.a "NPGMC"), de plek waar Prince online optrad tussen 14 januari 2001 en 4 juli 2006. De fans kunnen dus nog meer live nummers verwachten.

Over naar de andere nieuwe albums van deze week:
#9 Kygo: Golden Hour
#14 Yade Lauren: Reflections (eerste album van 21-jarige zangeres, die al acht singlehits scoorde)
#31 Monique Smit: Kleuterpop
#42 Alec Benjamin: These Two Windows
#51 Alestorm: Curse of the Crystal Coconut (zesde studioalbum, maar pas eerste notering bij ons van de Schotse heavymetal band Alestorm, dat al sinds 2004 actief is)
#91 Rush: Permanent Waves – 40th Anniversary (album uit 1980 dat destijds tot #38 kwam)

SINGLES

93, het voorlaatste album van rapper Boef, dateert al weer van eind 2018. Dat album staat, met uitzondering van tien weken, al 66 weken onafgebroken genoteerd, deze week op #50. Nog deze zomer komt de opvolger uit. Als voorproefje hierop verscheen vorige week de single ‘Treinstation’, waarmee de rapper deze week zijn elfde #1-hit scoort. Daarmee is hij ABBA en Nick & Simon, elk met tien #1-hits, voorbij. Zowel Nick als Simon scoorde ook nog los van elkaar een #1-hit en samen deden ze mee op 'One Thousand Voices' van The Voice of Holland.
Rappers werken veel met elkaar samen, zo ook Boef. ‘Treinstation’ is dan ook na ‘Habiba’ (in 2017), ‘Antwoord’ en ‘Sofiane’ (beide in 2018) en ‘Allang Niet Meer’ (in 2019) nog maar zijn vijfde #1-hit op eigen naam. De andere zes scoorde Boef met andere rappers. Grote man achter vele hits, waaronder ook ‘Treinstation’, is producer Jack $hirak.

SINGLE TOP 6

1. EW  Boef: Treinstation (eerste week op #1)
2. (2)   Dababy feat. Roddy Ricch: Rockstar (op 22,31%)
3. (1)   Kevin: Gordelweg
4. (3)   SAINt JHN: Roses (Imanbek Remix)
5. (4)   the Weeknd: Blinding Lights
6. EW  Lijpe: Mijn Story

Naast twee Nederlandse rappers nieuw in de top 6, zijn er nog de andere eerste weeks noteringen:
#15 Bizzey, Bilal Wahib, Ronnie Flex & Ramiks: Doorheen

‘TKN’ van Rosalía & Travis Scott, binnen op #43, was aanvankelijk een nummer van Rosalía alleen. Ze schreef het nummer begin 2019 in haar thuisstudio in Los Angeles. In mei 2019 werd het nummer opnieuw opgenomen, maar nu in duet met Travis Scott. Voor hem is ‘TKN’, dat staat voor een Japans videospel uit 1994, zijn negentiende notering, voor Rosalía is het haar eerste.
Rosalía Vila Tobella, kortweg Rosalía, is 26 jaar geleden, op 25 september 1993, geboren in Sant Esteve Sesrovires, een gemeente in Barcelona. Ze werkte samen met onder andere J. Balvin en Pharrell Williams en scoorde #1-hits in eigen land, maar ook in Argentinië en Columbia.

#52 Lady Gaga & Blackpink: Sour Candy (Blackpink is een popband uit Zuid-Korea)
#70 Regard & Raye: Secrets
#73 Dodõ: A5 (= Johnson Pena uit Amsterdam)

#77 Selma Omari: Het Spijt Me Niet (26-jarige vlogger/zangeres die een relatie had met rapper Boef. Dit nummer gaat dan ook over haar relatie met hem)

#79 Emma Heesters: Waar Ga Je Heen

#90 Conkarah feat. Shaggy: Banana (komende week Alarmschijf op Q-music)
Conkarah = 26-jarige Nicolas Murray geboren in Kingston, Jamaica, waar ook Orville Richard Burrell, alias Shaggy vandaan komt.

Banana’ van Conkarah feat. Shaggy is gebaseerd op ‘Day-O (The Banana Boat Song)’ van Harry Belafonte in 1956, dat in juni en juli 1957 op de eerste plaats stond. Zijn versie was gebaseerd op het nummer ‘Day Dah Light’ uit 1952 van Eric Connor and the Caribbeans op het album Songs From Jamaica. Van origine is ‘Day Dah Light’ een Jamaicaans folk liedje, uit het midden van de negentiende eeuw / begin twintigste eeuw, dat gezongen werd door bananenplukkers.

In 1955 schreven Irving Louis Burgie en William Alexander Attaway de tekst van ‘Day-O (The Banana Boat Song)’, bestemd voor het comedyprogramma ‘The Colgate Comedy Hour’, dat werd uitgezonden door NBC. Naast cabaretiers traden ook diverse zangers en zangeressen in het programma op. In de uitzending van 21 augustus 1955 zong Harry Belafonte voor het eerst het nummer ‘Day-O (The Banana Boat Song)’. Die versie ging later de wereld rond.

Na de hitversie van Harry Belafonte is het nummer diverse keren gecoverd of gesampled. In Nederland leverde dat al twee keer een hit op voor:
- André van Duin: Het Bananenlied (#3 in 1972)
- Jason Derulo: Don’t Wanna Go Home (#28 in 2011)
Overigens heeft Harry Belafonte ook Jamaicaanse roots, want zijn moeder komt daar vandaan.

#93 Lost Frequencies, Zonderling & Kelvin Jones: Love To Go
#96 Nass: Sinds Klein (=Anass Ouali)

2 opmerkingen:

  1. JB 10 nummer een hits!? Klein foutje :-) Echt niet 10 stuks. Zou nog eens opnieuw tellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @unknown: Nee, dat zijn er nog maar zeven. Foutje is hersteld. Bedankt voor het melden.

    BeantwoordenVerwijderen