vrijdag 20 november 2020

Hitflits: eerste #1-album voor Danny Vera en hoogst genoteerde album voor AC/DC

Met ‘Roller Coaster’, aanvankelijk een albumtrack, bereikte Danny Vera na achttien jaren hard werken, eindelijk het grote publiek. Het nummer staat al sinds 20 april 2019 onafgebroken genoteerd, bereikte begin dit jaar de hoogste plaats: #8 en haalde de platinastatus. In de Top 2000 van NPO Radio 2, kwam het nummer zelfs binnen op de vierde plek. 2019 was dan ook hét jaar van de Zeeuwse muzikant.

En dus waren er grote plannen voor 2020. In april stond een uitverkochte AFAS Live op hem te wachten en ook voor Pinkpop was hij gestrikt. Maar toen gooide corona roet in het eten. Danny is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten en werkte verder aan zijn nieuwe album. Van de twintig nummers belandden er dertien op The New Now, waarvan de meeste in één take zijn opgenomen.

Vorige week vrijdag werd het album The New Now gepresenteerd tijdens een livestream. Na twee top 5-albums, Outsider (in 2016) en Pressure Makes Diamonds 1 & 2 (in mei van dit jaar) scoort Danny Vera deze week met The New Now zijn eerste #1-album in de Album Top 100 en derde in de Vinyl 33. For The Light In Your Eyes bereikte op 15 februari de eerste plaats, Pressure Makes Diamonds 1 & 2 op 16 mei van dit jaar. Het zal druk worden volgend jaar in AFAS Live en op Pinkpop.

ALBUM TOP 7

1. EW  Danny Vera: The New Now (ook #1 in de Vinyl 33)
2. EW  AC/DC: Power Up (op 44,08%)
Power Up, het zeventiende studioalbum van AC/DC is het eerste sinds Rock Or Bust (#4 in 2014). Na dat album stapten een aantal leden uit de band, maar zijn nu weer terug, waaronder zanger Brian Johnson.
Power Up
is het eerste album zonder gitarist Malcolm Young, die in 1973 samen met zijn broer Angus de groep oprichtte. Malcolm overleed op 17 november 2017 aan dementie. Met een tweede plaats is Power Up nu het hoogst genoteerde AC/DC-album. Tot deze week was dat Black Ice (#3 in 2008).

3. (3)   Rob de Nijs: ‘T Is Mooi Geweest
Met een derde plaats (nu voor de tweede week) is T Is Mooi Geweest het hoogst genoteerde album van Rob de Nijs sinds Ballades, dat in 1999 de tweede plaats bereikte. Ook Met Je Ogen Dicht (in 1980) haalde de tweede plaats. Een #1-album zat er nog niet in voor Rob, die op tweede kerstdag 78 jaar wordt.

4. (6)   Kinderen voor Kinderen: En Toen? - 41
Pas na acht weken bereikt En Toen? – 41 de top 5. Iets dat de vorige negen albums zonder moeite in de eerste week haalden. De concurrentie is dus groter geworden. Dit jaar is er, vanwege corona, voor het eerste geen TV-special. In her verleden zorgde dat er voor dat een album (alsnog) de eerste plaats bereikte.
Sinds Hallo Wereld -33 hebben alle Kvk-albums de platinastatus bereikt. Volgend jaar is het thema van de 67e Kinderboekenweek ‘worden wat je wil’. Wellicht zit er dan wel weer een top-notering in voor het 42e Kinderen voor Kinderen album.

5. EW  K3: Dans Van De Farao
6. EW  Duncan Laurence: Small Town Boy
Dit debuutalbum van Laurence is ruim 40.000 keer besteld, en is daarmee al platina

aanvulling 22-11:
Het zit 'm niet in het aantal bestellingen, maar het zijn de hits op het album van Laurence die er voor zorgen dat het direct al platina is. Zo hoorden we bij navraag van GfK Dutch Charts, de samensteller van de hitparades. Op het album van Duncan Laurence staan onder andere 'Arcade' en 'Love Don't Hate', nummers die miljoenen keer zijn gestreamd. Die streams tellen op het album mee, dat daarmee dus direct al de platinastatus haalt.

Toch Vreemd, als je bedenkt dat de streams al meetelden als single. Eigenlijk zou bij de release van een album de teller voor alle tracks op 0 moeten worden gezet.

7. EW  André Rieu and his Johan Strauss Orchestra: Jolly Holiday
Hoogste nieuwe kerstalbum sinds The Christmas Present van Robbie Williams, dat vorig jaar de zesde plaats bereikte.

NSG van Nick & Simon, vorige week hun tiende #1-album, zakt in de tweede week naar de achttiende plaats. Niet eerder maakte een album van het duo zo’n smak. Tot nu toe was de grootste val vanaf de eerste plaats voor Vandaag (in 2007) en Aangenaam (in 2017). Beiden zakten naar de vierde plaats na één week op #1 te hebben gestaan.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#19 Chris Stapleton: Starting Over
De 42-jarige Amerikaan Christopher Alvin Stapleton heeft iets met het getal 9. Zijn album From A Room – Volume 1 kwam in mei 2017 tot #79. Een half jaar later bleef From A Room – Volume 2 steken op #99. En nu met zijn vierde album Starting Over,  eindigt hij weer op een 9, maar dan wel met een er voor!

#22 Andrea Bocelli: Believe
#26 Future & Lil Uzi Vert: Pluto x Baby Pluto
#36 Aya Nakamura: Aya
#57 S10: Vlinders
#64 Famke Louise: Next
#78 Paul Sinha: Dromen
#96 Focus: 50 Years Anthology 1970-1976
#99 Monique Smit: Sinterklaas Is Weer In Het Land

#100 Johnny Cash and the Royal Philharmonic Orchestra: Johnny Cash and the Royal Philharmonic Orchestra
Twaalf nummers van en door wijlen Johnny Cash zijn voorzien van een nieuw arrangement en ingespeeld door the Royal Philharmonic Orchestra in de Abbey Road Studios in Londen. Voor Cash was the Royal Philharmonic Orchestra ‘the finest orchestra in the world’.

Vorige week zaterdag kwam Sinterklaas aan in Zwalk (Elburg) en toog direct naar het Grote Pietenhuis  (Paleis Soestdijk). Daar nam hij een defilé af, zoals wijlen koningin Juliana dat in de jaren ’70 deed. En dus heeft Monique Smit helemaal gelijk: Sinterklaas Is In Het Land. Het album stamt uit 2016 en krijgt dit jaar voor het eerst, zei het op #99, een notering. En dan nu over naar de

Kerstnoteringen (3)

Bij de top 7 zagen we al een nieuw kerstalbum van André Rieu. Daarnaast gaat Under The Mistletoe van Justin Bieber op herhaling op #88. Het album bereikte in 2011 de tiende plaats en is in de elfde week toe aan de tweede hitrun. Samen met Christmas van Michael Bublé (op #41, van 62) en Merry Christmas van Mariah Carey (op #42, van 53), brengt dat het aantal kerstalbums deze week op vier.

Dan nog even de kerstnummers, want daar komt deze week ook eentje bij. ‘Santa Tell Me’ van Ariana Grande uit 2014 op #80 (7e  hitrun/28e  week/-6). De andere zijn:
#41 (64) Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
#61 (91) Wham!: Last Christmas

En het ziet er naar uit dat er dit jaar eindelijk weer eens nieuwe kersthits worden gescoord. Zo hebben onder andere Robbie Williams, Ava Max en Emma Heesters kerstgerelateerde nummers uitgebracht. Binnenkort in dit megatheater!

SINGLE TOP 5

1. (1)   24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood / Mood (remix) met J Balvin & Justin Bieber (negende week op #1)
2. (2)   Justin Bieber & Benny Blanc: Lonely (op 11,79%)
3. (5)   Joel Corry feat. Mnek: Head & Heart
4. (7)   Tiësto: The Business
Grootste hit voor Tiësto sinds ‘In The Dark’ feat. Christian Burns (#4 in 2007)
5. EW  Josylvio feat. Lijpe: Het Leven Is Een Trip

Dan hebben tot slot nog de andere eerste weeks noteringen van deze week voor je:

#11 Billie Eilish: Therefore I Am
#65 Ariana Grande: Pov
#86 Keith Urban & P!nk: One Too Many
#92 Meduza feat. Dermot Kennedy: Paradise

#100 Yung Felix, Lil Kleine & Poke feat. Yemi Alade: Taka
Op de valreep scoren Yung Felix, Lil Kleine & Poke feat. Yemi Alade nog een hit met ‘Taka’. Van de uitvoerenden is de 31-jarige Yemi Eberechi Alade ofwel Yemi Alade, de debutant. Producer Yung Felix (Felix Laman) wist de Nigeriaanse zangeres te strikken voor het nummer ‘Taka’. Alade werkte ook mee aan het album The Lion King: The Gift van Beyoncé.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten