vrijdag 6 november 2020

Hitflits: Letter To You van Bruce Springsteen blijft #1; 2020 meest gevoelige hit-seizoen voor ‘Beste Zangers’

Twee keer wist Ariana Grande de eerste plaats te veroveren in de Album Top 100. In 2016 met Dangerous Woman en in 2018 met Sweetener. Ook dit jaar stonden alle seinen op groen voor Positions, haar zesde studioalbum. Het is echter een 71-jarige rocker die het feestje verpest, want van zijn album zijn er de afgelopen week zo’n 7% meer verkocht dan van haar album. En dus moet Ariana Grande genoegen nemen met een tweede plaats voor haar album Positions.

Die 71-rocker is natuurlijk Bruce Springsteen. Zijn album Letter To You voert nu voor de tweede week de Album Top 100 aan én tevens de Vinyl 33. Twee weken bovenaan lukte hem ook al met Working On A Dream (in 2009), Wrecking Ball (in 2012) en Western Stars (in 2019). Het meeste aantal weken, 15 stuks, scoorde hij met Born In The USA, dat in 1985 het album van het jaar was.

Muzikant vs dj

Bruce Springsteen is niet alleen muzikant, maar vanaf aanstaande zondag, 8 november, ook dj! Vanuit zijn huis in New Jersey presenteert hij wekelijks het programma ‘From My Home To Yours’ met muziek uit zijn eigen collectie. Zijn programma is in Nederland exclusief te  beluisteren op KINK DNA Classics op zondagmorgen tussen 10 en 12 uur. Op maandagavond wordt deze tussen 19 – 21 uur herhaald. KINK DNA Classics is te ontvangen via KINK.nl, de KINK-app en via DAB+.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Bruce Springsteen: Letter To You (tweede week op #1, óók in de Vinyl 33)
2. EW  Ariana Grande: Positions (op 7,03%)
3. EW  Dopebwoy: Hoogseizoen
4. (2)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon
5. (4)   Kevin: Animal Stories

Over naar andere nieuwe noteringen van deze week:
#6 Sam Smith: Love Goes
#10 Typhoon: Lichthuis
#14 U2: All That You Can Leave Behind – 20th Anniversary Edition
Originele album stond eind 2000 zes weken op de eerste plaats.
#23 Eels: Earth To Dora

#33 Wizkid: Made In Lagos
Wizkid (=Ayodeji Ibrahim Balogun uit Nigeria) zou je nog kunnen kennen van ‘One Dance’ van Drake & Kila, dat in 2016 14 (!) weken op de eerste plaats stond van de Single Top 100 en de hit van het jaar werd. Made In Lagos is zijn tweede album en de opvolger van Sounds From The Other Side dat in 2017 een weekje op #99 stond.

#42 Amy MacDonald: The Human Demands
#44 Trippie Redd: Pegasus
#57 M Huncho & Nafe Smallz: DNA
In februari dit jaar debuteerde rappper M Hucho uit Londen met het album Huncholini (#33). Voor Nafe Smallz, afkomstig uit Luton, is DNA zijn eerste notering. Beide rappers werken al geruime tijd samen en zijn te horen op elkaar albums.

#63 Bring Me To The Horizon: Post Human: Survival Horror
#71 Black Stone Cherry: The Human Condition
Zevende studioalbum van deze metalband uit Kentucky, maar pas, na Kentucky (#92 in 2016), hun tweede notering in onze albumlijst.

#91 John Petrucci: Terminal Velocity
Dit is het tweede soloalbum van John Petrucci, gitarist van Dream Theater. Alle negen  nummers op Terminal Velocity, schreef hij tijdens de Covid-19 lockdown in New York in maart. De opnames vonden de twee maanden daarna plaats.

#96 Mr. Bungle: The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo
De oorsprong van dit vierde album van Mr. Bungle ligt in 1986, toen de leden nog op school zaten. In dat jaar nam de rockgroep uit Northern Carolina een demo op met elf nummers. Bijna 35 jaar later heeft de groep deze nummers opnieuw ingespeeld en uitgebracht.
The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo
is het eerste album van Mr. Bungle waarop drummer Dave Lombardo (ex-Slayer) en gitarist Scott Ian (van Anthrax) meespelen. De naam Mr. Bungle komt van een personage uit de educatieve kinderfilm ‘Beginning Responsibility: Lunchroom Manners’ uit 1959. Ook te zien in de HBO-special ‘The Pee-wee Show’ uit 1981.

Kerstnoteringen (1)

De Sint is in nog geen velden of wegen te bekennen, maar de kerstvrouw, in de persoon van Mariah Carey, is nu al van de partij. Haar kerstalbum Merry Christmas uit 1994, krijgt nu al een notering op #72. Het is de vijfde run van het album, dat in januari 1995 twee weken op de vierde plaats stond. De single ‘All I Want For Christmas Is You’ staat op het randje van de Single Top 100.

update 8 november:
Tja, en toen was daar Frans van der Mark die ons er op wees dat de single van Mariah Carey déze week al een notering krijgt, op #87 en voor de vijftiende keer op herhaling gaat. Helemaal juist Frank, alleen hadden wij dat over het hoofd gezien. Gelukkig dat jullie ons scherp houden.

record

Tot dit jaar werd de eerste kersthit 'pas' een week later in het jaar gescoord. Drie keer raden welke dat was en wanneer? Natuurlijk ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey. En de datum? 16 november 2019! Toen kwam het nummer binnen op #78 (toevallig het omgekeerde van 87 dit jaar). Carey zelf verklaarde afgelopen zaterdag op Instagram het kerstseizoen voor geopend.

kerststation

Alles is anders dit jaar vanwege corona en dat is ook één van de oorzaken dat er nu al, in de eerste week van november een kerstnummer genoteerd staat. Er is behoefte om nu al een boom op te zetten en kerstliedjes te draaien. Sky-radio speelt daar al jaren handig op in en zette op 29 september hun themazender Sky Christmas met 24 uur per dag kerstmuziek al aan. 

"Door de coronacrisis en de daarbij komende social distancing lijkt hier meer behoefte aan te zijn", zo blijkt uit onderzoek van Talpa Network, waaronder Sky Radio valt. "Een derde van de Nederlanders boven de achttien jaar heeft extra zin in kerst door de coronacrisis en een kwart is zelfs van plan om extra uit te pakken met de feestdagen." Dus dat belooft nog wat voor de kersthits dit jaar. Vorig jaar waren dat er 48, een record! Vanaf deze week houden we het weer voor je bij.

SINGLES

Dit keer beginnen we eens een keer niet boven, maar onderaan de Single Top 100.

Afgelopen week was ‘Golden’ van Harry Styles Megahit op 3FM, Top Song op NPO Radio 2, Alarmschijf op Q-Music én 538 Favorite. Kat in ’t bakkie dus. Maar airpay zegt niets over een notering in de Single Top 100. Dat zijn alleen de streams en downloads. En die zorgen er voor dat het nummer de hekkensluiter is op #100.
‘Golden’ is al wel de nieuwe #1 in de Airplay Top 50. Het nummer knalt daar binnen op de eerste plaats en dat is niet meer voorgekomen sinds 19 januari 2019 toen ‘Giant’ van Calvin Harris & Rag’n’Bone Man dat ook presteerde. Niet vreemd als je weet dat ‘Giant’ de week daarvoor ook alle steun kreeg. Het nummer was toen Top Song, Alarmschijf, Dance Smash en ook nog Grand Slam was op Slam!

‘Golden’ is afkomstig van het album Fine Line van Styles en de opvolger van ‘Watermelon Sugar’ (#4 in augustus), deze week op #40. Fine Line kwam op 21 december 2019 binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Dankzij de massale aandacht voor ‘Golden’ nu, stijgt het album in de 47e week van de tiende naar de zevende plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Yssi B feat. Qlas & Blacka, Ashafar & Adf Samski: Scooter (tweede week op #1)
2. (2)   24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood (op 9,15%)
3. (5)   Justin Bieber & Benny Blanc: Lonely
4. (3)   Internet Money & Gunna feat. Don Toliver & Nav: Lemonade
5. (4)   Master KG feat. Burna Boy & Nomcebo Zikode: Jerusalema

Nieuw bij de bovenste tien is ‘The Business’ van Tiësto met zang van de Britse zanger James Michael George Bell, die ook wel optreedt onder de naam Yami. In de vijfde week stijgt ‘The Business’ van de dertiende naar de negende plaats en levert Tiësto zijn tiende top 10-notering op. Zijn grootste hit is nog altijd ‘Traffic’ dat in 2003 de eerste plaats bereikte.

Beste Zangers (8-slot)

Vorige week werd het dertiende seizoen van ‘Beste Zangers’ afgesloten met de duetten-ronde. Die laatste aflevering levert maar liefst vijf hits op, waaronder drie duetten met Milow, de eerste Belg die meedeed aan 'Beste Zangers'. Hier volgen alle vijf duetten, met tussen haakjes het origineel en de notering:
#22 Suzan & Freek & Tabitha: Hou Vol Hou Vast (Bløf, #38 in 2011)
#36 Stef Bos & Miss Montreal: Laat Me (Ramses Shaffy,
#66 Miss Montreal & Milow: Have You Ever Seen The Rain (CCR, #3 in 1971)
#70 Tabitha & Milow: Best Part Of Me (Ed Sheeran feat. Yebba, #62 in 2019)
#86 Milow & Diggy Dex: Same Love (Jij Blijft) (‘Same love’ van Macklemore, Ryan Lewis feat. Mary Lambert, #18 in 2013)

Een laatste update van de andere hits uit ‘Beste Zangers’:
#6 (9) Miss Montreal: Door De Wind
#23 (24) Suzan & Freek: Papa
Beide uit de aflevering rond Stef Bos

#69 (71) Tabitha: Ik Hou Van Mij (uit de aflevering rond Miss Montreal)

meest hitgevoelige seizoen

Met deze laatste hits is het tijd om de balans op te maken van deze dertiende editie. Die leverde geen #1-notering op, zoals in 2009, 2011 (2x) en 2018. De grootste hit dit jaar is een (voorlopig) #6-hit voor Miss Montreal met ‘Door De Wind’. Maar het dertiende seizoen is met 18 (!) noteringen wel het meest hitgevoelige seizoen van alle jaren. Tot nu toe was dat 2013 met vier noteringen. Alle deelnemers dit jaar hebben een aandeel in die 18 hits:
Suzan & Freek: 6 (waarvan 1 duet)
Tabitha: 6 (2 duetten)
Milow: 5 (3 duetten)
Miss Montreal: 3 (2 duetten)
Diggy Dex: 1 (1 duet)
Stef Bos: 1 (1 duet)
Wulf: 1

De dertien seizoenen van ‘Beste Zangers’ hebben nu in totaal 34 noteringen opgeleverd. Daarbij rekenen we ‘Zij Weet Het’ van Tino Martin (#19 in 2019) niet mee. Martin zong het nummer weliswaar tijdens de tiende editie in 2018. Maar het nummer werd pas een half jaar later een hit, toen er ook een live versie van uit was.

Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen van deze week voor je:
#14 Dopebwoy & Lil’ Kleine: Dansen Aan De Gracht
#31 Philly Moré feat. Frenna: Amiri Jeans
#41 Ariana Grande: 34+35
#52 Qlas & Blacka: Koppijn
#91 D-Double: Intro 2
#93 Ariana Grande & the Weeknd: Off The Table

2 opmerkingen:

  1. All I want for Christmas is you staat toch op 87 in de Single top 100? Of bedoel je dat met het randje?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee hoor, we hadden het nummer over het hoofd gezien. Bedankt voor je oplettendheid. Het artikel is aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen