vrijdag 9 juli 2021

Hitflits: Beggin’ tweede #1-hit voor Måneskin, Froukje terug op #1 in Vinyllijst

Op 2 november 2017, tijdens de live shows van het elfde seizoen van ‘X Factor Italia’, de Italiaanse versie van de talentenshow X Factor, speelde Måneskin het nummer ‘Beggin’’. Zes weken later, tijdens de finale op 14 december brachten de leden van de band het nummer nogmaals, nu in een medley met twee andere nummers. ‘Beggin’’ verscheen toen niet op single, maar belandde op de EP Chosen. De track bleek echter zo populair dat het een notering behaalde in de Italiaanse hitparade: #39.
Tot zover was het een Italiaanse gelegenheid. Toen volgde in mei van dit jaar het Eurovisie Songfestival dat ze met overmacht wonnen en daarna scoort zowel nieuw als oud werk van Måneskin. In eigen land is ‘Beggin’’ opnieuw een hit en na Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland, bereikt het nummer ook de eerste plaats in de Single Top 100. Na ‘Zitti e Buoni’ (#1 in mei) is het hun tweede #1-hit in Nederland. Op 4 september komt Måneskin naar Nederland voor een optreden op Bospop.
 
3x Beggin’
 
Zoals je weet is ‘Beggin ‘’ een cover. Het origineel van the 4 Seasons uit 1967 werd in ons land geen hit. Dat lukten achtereenvolgens wel het Noorse Madcon (in 2008) en onze eigen Sandra van Nieuwland (in 2012). Måneskin is dan ook de derde act dat met ‘Beggin’’ een #1-notering scoort.
 
evenaring
 
Daarmee evenaart ‘Beggin’’ een ander nummer dat ook in drie versies de eerste plaats haalde: ’15 Miljoen Mensen’. Het origineel van Fluitsma & Van Tijn (in 1996) en de covers door RTL Nederland met ‘Koningin Van Alle Mensen’ (in 2013) en Davina Michelle & Snelle met ‘17 Miljoen Mensen’ (in 2020).
 
SINGLE TOP 8
 
1. (2)   Måneskin : Beggin’ (eerste week op #1)
2. (1)   Olivia Rodrigo: Good 4 U (op 1,56%)
3. (5)   Ed Sheeran: Bad Habits
4. (7)   Antoon: Hyperventilatie
5. (6)   Kris Kross Amsterdam, Shaggy & Conor Maynard: Early In The Morning
6. (8)   Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name)
7. (4)   Måneskin : I Wanna Be Your Slave
8. (11) Chivv / Jandro / Jonna Fraser / Diquenza: Coming Online
 
Gaan we over naar de elf nieuwe noteringen van deze week:
#30 Frenna: Django
#44 Esko feat. Kã and JoeYAK: Wat Is Wat
 
#48 HH Olivia Rodrigo: Favorite Crime
Track van haar #1-album Sour, waarvan ook nog ‘Good 4 U’ (op #2) en ‘Traitor’ (op #53) staan genoteerd. Vanwege het maximum van 3 tracks van een album, verdwijnt ‘Drivers License’ opnieuw uit de lijst. ‘Favorite Crime’ is nu even populairder en stond al twee weken genoteerd in juni: 57-49.
 
#51 YSSI SB feat. 3Robi: Slide
#56 Esko feat. Josylvio & Jonna Fraser: Flamboyant
#76 P!nk: All I Know So Far
#77 Imagine Dragons: Wrecked
#80 KM & Jonna Fraser: Echt Of Fake
#91 Becky Hill & David Guetta: Remember
#92 Ava Max: Everytime I Cry
 
Onder de elf nieuwe noteringen van deze week, zit er eentje van een act, die nog niet eerder een notering haalde in de Single Top 100. Tijd voor een korte kennnismaking met de Poolse producer Andy Dust (= Adrian Kaczynski) en de Russische dj Vicero (= Waldemar Brjuchovic). Zij vormen de dj-act Vamero en kennen elkaar sinds 2015.
Vorig jaar gingen de twee in zee met de Italiaanse broers Alessandro en Andrea Vinai en maakten het nummer ‘Rise Up’, waarmee allen hun debuut maken, want het komt binnen op de 94e plaats.
 
Nederlands tintje
 
Onder de componisten van ‘Rise Up’ zit ook de Nederlandse producer Jihad Rahmouni, die onder andere hits scoorde met the Opposites (‘Licht Uit’, #19 in 2010) en Mainstreet (‘Mind Is Blown’, #8 in 2013). Daarnaast trad Rahmouni in 2005 op als rapper J-Rock en vormt hij sinds 2012 samen met Roël Donk het schrijvers en producersduo Skyline, dat nummers voor anderen schrijft.
 

#100 Cor x Reverse: Jungle
 
 
EK-hits (4) – slot definitief
 
Met de finale, zondag, in zicht, scoren in ons land slechts twee EK-gerelateerde nummers:
#26 (23) Martin Garrix feat. Bono & the Edge: We Are The People (het officiële FIFA lied)
#78 (93) Remme: The Moment’, het nummer dat te horen aan het begin van het tv-programma ‘NOS Studio Europa’.
 
Maar bij de Engelsen is het al een gekkenhuis, vergelijkbaar zoals wij dat in 1988 hadden toen het Nederlandse Elftal het EK won. De ‘Three Lions’, bijnaam voor het Engelse voetbaleftal, moeten zondag nog wel even winnen van La Squadra Azzurra, bijnaam van het Italiaanse voetbalelftal. Als dat lukt is de missie geslaagd: football is coming home, het land waar het voetbal is ontstaan. De voorlaatste keer dat ze wonnen, was in 1966, het WK.
 
‘3 Lions’ was in 1996, het jaar dat Engeland ook het gastland was, een #1-hit voor David Baddiel, Frank Skinner and the Lightning Seeds. In 1998 verscheen het nummer in een nieuwe versie, toen het WK in Frankrijk plaats vond en bereikte ook de eerste plaats.
Ook in 2002, tijdens het WK in Japan, bereikte het nummer de eerste plaats en ook in 2018, tijdens het WK in Rusland. Dat leverde een bijzonder hitrecord op, want niet eerder had een nummer in vier uitvoeringen, maar met dezelfde line-up, de eerste plaats gehaald. En nu, anno 2021, tijdens het EK in Engeland zelf, gaat het waarschijnlijk weer gebeuren, waarmee het record alleen maar wordt aangescherpt.

update 10 juli 20.00 uur:
‘3 Lions’ van David Baddiel, Frank Skinner and the Lightning Seeds heeft het nog niet gered, maar sprint wel van 22 naar #4. 
‘Bad Habits’ van Ed Sheeran (tweede week op #1), ‘Good 4 U’ van Olivia Rodrigo (op #2) en ‘Heartbreak Anthem’ van Galantis, David Guetta & Little Mix (op #3) blijven hen voor. Mocht Engeland zondag winnen, dan zal ‘3 Lions’ zeker naar de eerste plaats stijgen, voor de vijfde keer.

update 12 juli:
Op zondag 11 juli, de dag van de finale, is ‘3 Lions’ van David Baddiel, Frank Skinner and the Lightning Seeds ruim 1,5 miljoen keer gestreamd, 1 miljoen meer dan de zaterdag. Met het verlies van het Engelse elftal zondag zal het aantal streams nu snel afnemen. Morgen een nieuwe stand.

ALBUMS
 
Op 16 januari kwam de EP Licht En Donker van Froukje binnen in de Album Top 100. Elf weken later, op 3 april, steeg de EP naar de derde plaats en verdween daarna uit de lijst. Aanleiding voor de stijging was de release van de EP op vinyl, dat voorheen alleen maar digitaal verkrijgbaar was.
Deze week gaat de EP Licht En Donker op herhaling op een tweede plaats van de Album Top 100. Opnieuw is een vinylrelease de aanleiding. De EP was lange tijd uitverkocht, maar is sinds vorige week weer te koop en dan ook nog gesigneerd in gelimiteerde oplagen van elk 500 exemplaren in wit, marmerblauw en grijs, de zogenaamde Concerto en Bol.com exclusive-versies. En ook deze week bereikt de EP de eerste plaats van de Vinyl 33.
 
Na de derde plaats in april, nu een tweede plaats voor Licht En Donker van Froukje in de Album Top 100. Volgende keer de eerste plaats? Die is nu, voor de zevende achtereenvolgende week, voor Sour van Olivia Rodrigo. In weken evenaart ze het album Justice van Justin Bieber dat daar eerder dit jaar twee runs voor nodig had: 6+1.
 
Het voorlaatste album dat net als Sour van Olivia Rodrigo nu, vanaf de week van binnenkomst minimaal zeven weken achtereen op de eerste plaats stond van de Album Top 100, was 25 van Adele, vanaf 28 novemer 2015 t/m 9 januari 2016.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Sour (zevende week op #1)
2. HH  Froukje: Licht En Donker (op 41,37%)
3. (2)   Måneskin: Teatro d'ira: Vol. I
4. EW  Esko: Feniks
5. (6)   Dua Lipa: Future Nostalgia + The Moonlight Edition
 
Nog even de andere notering van Måneskin:
#16 (13) Il Ballo Della Vita
 
Hebben we tot slot nog de andere nieuwe noteringen voor je en dat is er maar eentje: The Nightmare Of Being van At The Gates op #77. Het is al het zevende studioalbum van de Zweedse deatmetal band, maar pas de eerste dat een notering bij ons krijgt. At the Gates werd in 1990 opgericht door de voormalige leden van de blackmetal band Grotesque. De band is een aantal keren gestopt, maar beleeft sinds 2010 een derde leven.
 
Tot zover deze Hitflits.
Wijzen we je nog even op de Halfjaarflits met het overzicht van de singles en albums over het afgelopen halfjaar. Je vind de Halfjaarflits rechts bovenin onder het kopje ‘Aanbevolen post’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten