vrijdag 6 mei 2022

Hitflits: Zeit derde #1-album voor Rammstein; S10 gaat voor de finale

De fans van de Duitse metalband Rammstein kunnen gerust zijn. Geruchten dat het album Rammstein uit 2019 de laatste zou zijn, worden met de release van Zeit, hun achtste studioalbum, gelogenstraft. Zeit is grotendeels opgenomen tijdens de wereldwijde pandemie, in de La Fabrique Studios in het Franse Saint-Rémy-de Provence. Het album is massaal aangeschaft en levert de groep na Liebe Ist Für Alle Da (in 2009) en Rammstein (in 2019) hun derde #1-album op en voor de derde keer vanuit het niets. 
 
alleen op Spotify??
 
De afgelopen week kon je geen radiostation aanzetten, of er kwam wel een spotje langs voor Zeit, het album van Rammstein. Het opvallende daaraan was de tekst ‘nu op Spotify’, alsof het album alleen als stream verkrijgbaar was. De bedoeling was om naast de fans die gaan voor een fysiek exemplaar, een nieuwe groep aan te spreken, de streamers.
We waren dan ook wel benieuwd naar de verhouding fysiek – digitaal van Zeit. Die is 79-21, waaruit blijkt dat de hardcore fans nog steeds voor het fysieke exemplaar gaan. Zeit is dan ook het bestverkochte vinylalbum van deze week en staat ook op de eerste plaats van de Vinyl 33.

vijf keer Duitstalig

Zeit
 van Rammstein is het vijfde volledig Duitstalige album dat de eerste plaats haalt. Vier van de vijf zijn van Duitse acts, drie door Rammstein en één door Helene Fischer: Für einen Tag (in 2012). Het vijfde Duitstalige #1-album is afkomstig van ... Frans Bauer! Op 10 augustus 1997 steeg zijn album Weil Ich Dich Liebe van de 93e naar de 1e plaats, de grootste sprong ooit naar de eerste plaats.

ALBUM TOP 6, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Rammstein: Zeit (79)              *** eerste week op #1 ***
2. EW  Future: I Never Liked You (0), op 84,04%
Negende album en hoogste notering voor de 38-jarige Nayvadius DeMun Wilburn uit Atlanta, Georgia, beter bekend als rapper Future. Tot deze week zat er niet meer in dan een zevende plaats, twee keer zelfs: Future Hndrxx Presents: The Wizard (in 2019) en High Off Life (in 2020).
 
3. (5)   Ed Sheeran: Equals (20)
4. (1)   Suzan & Freek: Dromen In Kleur (36)
5. (39) the Weeknd: Damn FM (63)
Aanleiding voor de stijging is de release op vinyl van Damn FM én een limited edition van de cd
6. (15) Adele: 30 (54)
De stijging dankt het album aan de herhaling, afgelopen zaterdag op NPO 3, van de special ‘An Audience with Adele’.
 
Alvorens we overgaan naar de andere nieuwe noteringen van deze week, kijken we even naar een bijzondere stijger: Betaalbare Romantiek (70) van Goldband dat in zevende week van #85 naar #12 stijgt.
 
Ook hier is de aanleiding vinyl. Alleen betreft het hier een heruitgave van de dubbelelpee die verscheen in december en toen de vijftiende plaats bereikte in de Vinyl 33. Toen was de dubbelelpee nog niet overal verkrijgbaar, nu wel. Deze week gaat de elpee van Goldband in die vinyllijst op herhaling op de derde plaats en stijgt in de Album Top 100 door naar de zevende plaats. Hoogste notering tot deze week: #27, op 21 augustus 2021, de week van binnenkomst.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week, waaronder twee oude bekenden:
#14 Arthur & Lucas Jussen: Dutch Masters (100)
Na albums met werken van onder andere Mozart, Schubert en Beethoven, komen de broers Arthur en Lucas Jussen met het album Dutch Masters. Een ode aan de Nederlandse componisten en aan pianist en leraar Ton Hartsuiker, die hen al van jongs af aan op het spoor van de moderne Nederlandse muziek zette. Op het album staan werken uit de 20ste en 21ste eeuw, van de Nederlandse componisten Louis Andriessen, Leo Smit, Willem Pijper, Jan Wisse en Hans Henkemans.
 
#18 Moss: HX (85)
Zesde studioalbum van het zestal uit Amsterdam. Van de bezetting uit 2003 zijn nog zanger/bassist Marien Dorleijn en drummer Finn Kruying over. De albumtitel HX verwijst naar Hoogcruts, de naam van een eeuwenoud, Zuid-Limburgs klooster, waar het album is opgenomen.
 
#55 Frank Boeijen: Subliem Gebaar (100)
Opnieuw een vinylrelease die leidt tot een notering. Op 22 januari kwam het album binnen op de tweede plaats. Deze week is het album op transparant blauw gekleurd vinyl uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 1250 exemplaren. Het resultaat: een vierde plek in de Vinyl 33 en op herhaling op #55 in de Album Top 100.
 
#66 Norah Jones: Come Away With Me – 20th Anniversary Edition (61)
Van het debuutalbum Come Away With Me uit 2002 van de toen 22-jarige Geethali Norah Jones Shankar, beter bekend als Norah Jones, zijn wereldwijd meer dan 27 miljoen stuks verkocht. Pas op 8 maart 2003, in de 45e week (46e incl. kerstweek) bereikte het album bij ons de eerste plaats, waar het acht weken bleef staan. In de jaarlijst van 2003 stond het album op de tweede plaats, net achter Escapology van Robbie Williams.
Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum is er van Come Away With Me een speciale editie verschenen, met demo’s van de First Edition EP en niet eerder uitgebracht materiaal. Genoeg reden voor de liefhebbers voor de aanschaf, en dat levert een 66e plaats op. Voorlaatste notering was op 17 april 2004.
 
#74 Willie Nelson: A Beautiful Time (100)
72e album (!) van Willie Hugh Nelson, uitgebracht op 29 april, zijn 89e verjaardag. Op het album staan covers van onder andere the Beatles en Leonard Cohen, maar ook enkele nieuwe nummers.
 
SINGLES
 
Aanstaande dinsdag, 10 mei, moet het gaan gebeuren voor Stien den Hollander, ofwel S10. Dan zal zij in Turijn ons land vertegenwoordigen tijdens de eerste halve finale van de 66e editie van het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘De Diepte’. Vanaf de bekendmaking,  op 3 maart, is het nummer in binnen en buitenland goed ontvangen. De bookmakers voorspellen een plek bij de beste tien in de finale van volgende week zaterdag. Dan moet ze nog wel eerst die halve finale van dinsdag doorkomen. Wij hebben daar alle vertrouwen in. Toi toi Stien.
De afgelopen week heeft S10 twee repetities gedaan in het PalaOlimpico stadion, waarvan de laatste openbaar was. Stien, die daar tevreden over was, zei over de setting: “Ik wil als ik mijn verhaal vertel aan de camera, dat je het thuis ook voelt. Ik denk dat iedereen wel eens verdriet voelt in het leven. Dat gevoel wil ik overbrengen. Op het einde breekt het open en wil ik ook het leven vieren met iedereen.”
 
Op 12 maart kwam ‘De Diepte’ binnen op de tweede plaats van de Single Top 100. Na zes weken viel het uit de top 10. De afgelopen twee weken stond het nummer op de elfde plaats. In de negende week stijgt ‘De Diepte’ terug de top 10 in, naar de negende plaats.
 
Wie is S10?
 
Morgenavond, om tien over elf, is op NPO 3 de documentaire ‘Dit Is S10’ te zien. Daarin wordt de zangeres gevolgd op weg naar het Eurovisie Songfestival. Ook komt de selectiecommissie aan het woord waarin ze vertellen hoe deze selectieprocedure is gegaan en waarom de keuze dit jaar is gevallen op S10.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Harry Styles: As It Was         *** vijfde week op #1 ***
Sinds ‘Stay’ van the Kid Laroi & Justin Bieber (#1 in juli en augustus 2021), is er geen nummer meer geweest dat het vijf weken of langer volhield bovenaan de Single Top 100. Of er nog een zesde week in zit voor ‘As It Was’ van Harry Styles, is echter de vraag. ‘
Vanavond (Uit M’n Bol)’ van Kris Kross Amsterdam, Donnie & Tino Martin, al drie weken op #2, zal het waarschijnlijk niet meer redden. De nieuwe bedreiging voor de eerste plaats komt nu van ‘Ferrari’ van James Hype & Miggy Dela Rosa, dat in de vijfde week naar de derde plaats stijgt.
 
2. (2)   Kris Kross Amsterdam, Donnie & Tino Martin: Vanavond (Uit M’n Bol), op 13,29%
3. (8)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari
4. (4)   Antoon: Hallo
5. (3)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
 
Resteren nog de eerste weeks noteringen van deze week. Hier komen ze.
#27 Flemming: Automatisch
#30 Benson Boone: In The Stars
#59 Future feat. Drake & Tems: Wait For U
#78 Kraantje Pappie: Lang Leve The Life
#88 Mensa & Saaff: Misschien
#91 Lizzo: About Damn Time
#99 Panic! At The Disco: House Of Memories

3 opmerkingen:

  1. Is 84,04% de grootste verschil ooit tussen 1 en 2 ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @rogueactuary: leuk dat je het vraagt. We zijn er even ingedoken. Nog maar kort geleden, op 27 november 2021 haalde 30 van Adele nog een overwicht van 87,7%. Het grootste verschil tussen de #1 en #2 was op 1 februari 1997: 96,04%! De Waarheid van Marco Borsato vs Romanza van Andrea Bocelli.

      Verwijderen