vrijdag 24 juni 2022

Hitflits: Honestly, Nevermind, vierde #1-album voor Drake; concerten en Record Store Day leveren noteringen op

En toen was daar vorige week ineens Honestly, Nevermind, een nieuwe album van de Canadese zanger/rapper Drake. Het album, zijn zevende, is opgedragen aan mode-icoon en dj Virgil Abloh, die op 28 november 2021 overleed aan kanker. Hij is slechts 41 jaar oud geworden.
Na Scorpion in 2018, zijn eerste #1-album duurde het tot 2020 dat Drake zijn volgende #1-album scoorde: Dark Lane Demo Tapes. Ook het album daarna, Certified Lover Boy haalde in 2021 moeiteloos de eerste plaats. Honestly, Nevermind is dan ook zijn vierde #1-album. Het eerste kwartet is vol.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Drake: Honestly, Nevermind (0)        *** eerste week op #1 ***
2. (2)   Harry Styles: Harry’s House (23), op 24,99%
3. HH  the Smile: A Light For Attracting Attention (96)
Het album stond op 21 mei een weekje op #75. De herhalingsoefening deze week dankt de groep met Radiohead leden Thom Yorke en Johnny Greenwood en drummer Tom Skinner van Sons Of Kemet, aan de release van het geel gekleurde vinylexemplaar. De elpee prijkt dan ook op de eerste plaats van de Vinyl 33.
 
4. (3)   Post Malone: Twelve Carat Toothache (7)
 
5. (11) Olivia Rodrigo: Sour (22)
Ook Olivia Rodrigo dankt de stijging van haar album Sour aan een roze vinylrelease afgelopen week, waardoor de elpee op herhaling gaat op de negende plek in de Vinyl 33. Meer nog dan de vinylrelease, is het concert dat de zangeres op woensdag gaf in de AFAS Live in Amsterdam, de reden waarom haar album terug de top 10 in stijgt.
 
Proof van BTS (61% fysiek), vorige week binnen op de eerste plaats, zakt naar de tiende plaats.

Bij de volgende noteringen, maken we een indeling in nieuw c.q. release op vinyl, live-concerten en Record Store Day. Allereerste de nieuwe albums c.q. vinylalbums:
#12 Queen: The Platinum Collection – Greatest Hits I, II & III (100)
Na de 3 cd’s in 2000 en zijn ze eindelijk (voor de Queen-fans) ook uitgebracht op vinyl. Op niet minder dan 6 elpees staan hun grootste hits. In 2000 bereikten de 3 cd’s de vijfde plaats.
 
#15 Tabitha: Wilde Rozen (47)
#34 Foals: Life Is Yours (78)
#79 Bruno Mars: Unorthodox Jukebox (16)
Dit album, #4 in 2012, gaat op herhaling dankzij de vinylrelease vorige week.
 
#92 Kooymans & Carillo: Mirage (100)
Na On Location (#35 in 2010), is Mirage het tweede album van George Kooymans (74), gitarist/zanger bij the Golden Earring en de Amerikaanse muzikant Frank Carillo (71). De twee kennen elkaar al sinds de jaren ’80. De afgelopen drie jaar werkten ze aan het album, dat voor een deel tot stand kwam tijdens het koken, een liefhebberij van beiden.
“Het was geen bewuste keuze om een album te maken. We wilden gewoon schrijven en opnemen, omdat we dat simpelweg leuk vinden. Na een tijdje bleek dat we genoeg materiaal voor een nieuwe plaat hadden.” Aldus Kooymans en Carillo.
 
Aan het album werkte onder andere Rinus Gerritsen, bassist bij de Earring, mee. In februari 2021 maakte Kooymans bekend te lijden aan de ziekte ALS, waardoor hij niet meer in staat is om gitaar te spelen bij de Earring. Binnenkort is Kooymans ook nog te horen op een nieuw album van De Vreemde Kostgangers, die hij vormde met Boudewijn de Groot en de inmiddels overleden Henny Vrienten.
 
live concerten
 
Billie Eilish stond vorige week zaterdag, 18 juni, in de Ziggo Dome in Amsterdam
#7   (20)  Happier Than Ever (19)
#20 (31) Where Do We All Fall Asleep, Where Do We Go? (20)
 
#22 Rob de Nijs: Het Beste Van (91)
Afgelopen woensdag gaf de 79-jarige de Nijs zijn allerlaatste concert ooit, dat plaats vond in de Ziggo Dome. De Nijs lijdt aan de ziekte van Parkinson. Vanaf nu moeten de fans het doen met zijn muziek die hij in de afgelopen 60 jaar opnam. Het Beste Van verscheen al in november op vinyl en bereikte de vierde plaats. Bij de notering deze week gaat het om een box met 3cd’s, die al sinds april te koop is.
 
#71 Guns ‘N’ Roses: Appetite For Destruction (9)
In de aanloop naar het concert, gisteren in het Stadspark in Groningen, werden hun nummers weer veel gedraaid en dat leidt tot de herhaling van het album Appetite For Destruction uit 1988, dat toen de derde plaats bereikte. De notering op #71 luidt de dertiende hitrun van het album in, dat volgende week nog wel wat hoger zal staan.
 
Pinkpop
 
Imagine Dragons, afsluiter zondag
#36 (72) Evolve (20)
#55 (97) Night Visions (18)
#43 (60) Måneskin: Teatro d’ira – Vol. 1 (36), vrijdag
#53 (98) Pearl Jam: Ten (33), afsluiter zaterdag
#64 (70) Danny Vera: Pressure Makes Diamonds 1 & 2 (30), vrijdag
#84 Twenty One Pilots: Blurryface (14), vrijdag
#86 Metallica: Metallica [30th Anniversary Edition] (22), afsluiter vrijdag
#99 Nothing But Thieves: Broken Machine (38), vrijdag
#100 Son Mieux: The Mustard Seed (42), zaterdag opening
 
Record Store Day
 
Vorig week, bijna twee maanden na de editie op 23 april, vond de tweede editie van Record Store Day plaats. Releases die gepland stonden voor 23 april, maar toen niet verkrijgbaar waren, vonden hun weg alsnog naar de vinylliefhebber. Van de 50 bijzondere releases, liep de vinylversie van Prince het best. Hier volgen de noteringen in de Album Top 100, beide volledig dankzij de vinylversie:
#11 the Symbol: The Gold Experience, op goud gekleurd vinyl
#61 Pearl Jam: Live On Two Legs
 
Naast de elpees van the Symbol/Prince en Pearl Jam, staan er dankzij RSD nog vijf in de Vinyl 33 genoteerd. Je vind ze hier.

SINGLES

Het Schotse duo LF System bestaat uit Conor Larkman and Sean Finnigan. LF staat voor Larkman & Finnigan, hun achternamen. De twee begonnen separaat van elkaar, maar merkten dat ze samen meer konden bereiken. Sindsdien spat de chemie er van af en volgen bekende dj’s hen, zoals Pete Tong en the Blessed Madonna.Voor ‘Afraid To Feel’, dat ze zo’n twee jaar geleden maakten en binnenkomt op #95, leenden ze van ‘I Can’t Stop (Turning You On)’ uit 1975 van de Amerikaanse funkgroep Silk.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Antoon: Olivia           *** tweede week op #1 ***
2. (2)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari, op 3,47%
3. (3)   Harry Styles: As It Was
4. (6)   La Fuente: I Want You
5. (10) Fmg: Boot
 
Dankzij het #1-album Honestly, Nevermind van Drake, krijgen ook nog drie tracks van het album een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#24 Jimmy Crooks feat. 21 Savage
#25 Massive
#43 Falling Back
 
Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen voor je
#27 Josylvio feat. Kã: Doelen
 
#60 Beyoncé: Break My Soul
Voorloper van het album Renaissance dat op 29 juli uitkomt met niet minder dan 16 nummers. De videoclip van ‘Break My Soul’, met alleen nog de tekst, is sinds afgelopen dinsdag ruim 8 miljoen keer aangeklikt.
 
#79 Alesso + Zara Larsson: Words
#82 Lady Gaga: Hold My Hand (uit de film ‘Top Gun: Maverick)
#92 Lost Frequencies / James Arthur: Questions

Geen opmerkingen:

Een reactie posten