vrijdag 10 juni 2022

Hitflits: ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush evenaart haar eerste hit ‘Wuthering Heigts’

Waar een (tv)serie niet goed voor kan zijn. In september 1985 stond ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush twee weken op de zesde plaats in de toenmalige Nationale Hitparade. Anno 2022 staat het nummer opnieuw genoteerd, vorige week op #26, nu doorgestegen naar de derde plaats.
 
Daarmee evenaart ‘Running Up That Hill’ de eerste hit van Kate Bush, ‘Wuthering Heights’ dat in 1978 ook de derde plaats bereikte. Maar er zit misschien nog wel meer in voor ‘Running Up That Hill’. En dat allemaal dankzij een aflevering van de sciencefiction-horrorserie ‘Stranger Things’, dat uitgezonden wordt op Netflix.
 
Ferrari gaat nu harder dan As It Was
 
Op 9 april kwamen zeven nummers de Single Top 100 binnen. Op de eerste plaats ‘As It Was’ van Harry Styles en bijna helemaal onderaan, op #96, ‘Ferrari’ van James Hype & Miggy Dela Rosa. De afgelopen weken bleef het nummer van Styles de bovenste beste. Maar deze week nemen James Hype & Miggy Dela Rosa het over met ‘Ferrari’, maar dan ook net.
 
Als niet vandaag, vrijdag 10 juni, maar morgen, zaterdag 11 juni, de hitlijsten waren samengesteld, zou ‘As It Was’ van Harry Styles voor de negende week de Single Top 100 aanvoeren. Het verschil tussen ‘Ferrari’ en ‘As It Was’ is slechts 0,07%. De vraag is dan ook of ‘Ferrari’ het langer dan één week vol zal houden bovenaan. En wordt het dan weer ‘As It Was’ …? Straks meer daarover.
 
Voor James E. Marsland, de man achter dj/producer James Hype en Miggy Dela Rosa, maakt dat echter niet uit, want met ‘Ferrari’ scoren ze hun eerste en gelijk grootste hit: #1.
Wie ook van dit succes profiteren, zijn Sean Combs (P. Diddy), Chauncey Hawkins, Mario Winans, Frankie Romano en Michael Carlos Jones. Het gitaargetokkel in ‘Ferrari’ van James Hype & Miggy Dela Rosa komt namelijk uit ‘I Need A Girl (Part Two)’ van P. Diddy feat. Ginuwine, Loon, Mario Winans & Tammy Ruggeri uit 2002. Het jaar daarvoor scoorde P. Diddy feat Usher & Loon met ‘I Need A Girl (Part One)’ een vijfde plaats.
 
‘Ferrari’ is een automerk. Daarvan zijn er vele bezongen, maar een #1-notering zat er nog niet in. De grootste hit met een automerk in de titel was tot deze week ‘Mercedes Benz’ van T-Spoon feat. Jean Shy, #7 in 1995. Het nummer was een cover van Janis Joplin uit 1970, dat geen notering kreeg.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari      *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Harry Styles: As It Was (op 0,07%)
3. (26) Kate Bush: ‘Running Up That Hill’ (op 14,07%)
4. (3)   Idaly feat. Emms: Amazin’
5. EW  Antoon: Olivia

Buiten ‘Olivia’ van Antoon (op #5), zijn er nog zes eerste weeks noteringen.
#7 Kevin: Airmax BW
#29 Yade Lauren: Toxic
#44 Post Malone feat. Doja Cat: I Like You (A Happier Song)
#58 Yade Lauren, Latifah & SRNO: Wild Things
#67 Dystinct feat. Bryan MG: Ghazali
#81 Di-rect: Through The Looking Glass

ALBUMS
 
Dankzij het succes van de single ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush (deze week op #3), staat ook haar album Hounds Of Love uit 1985 weer in de belangstelling. Destijds stond het twee weken bovenaan de toenmalige Elpee Top 50 en was het haar tweede en laatste #1-album. Vorige week ging Hounds Of Love al op herhaling op #18 en deze week stijgt het door naar de zesde plaats.
 
ALBUM TOP 6, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Harry Styles: Harry’s House (26)      *** derde week op #1, ook in de Vinyl 33 ***
2. EW  Post Malone: Twelve Carat Toothache (3)
3. (5)   Kendrick Lamar: Mr. Morale & the Big Steppers (29)
4. EW  Prince and the Revolution: Live (100)
5. (4)   Ed Sheeran: Equals (15)
6. (18) Kate Bush: Hounds Of Love (7)
 
Ook terug in de top 10 is Trails Of Fails van Anouk. Op 30 april kwam het album binnen op de derde plaats, maar was drie weken later alweer verdwenen. De aanleiding voor de notering deze week op #8 (fysiek: 90%), is het uitkomen van het album op gekleurd vinyl in een gelimiteerde oplage van 2.000 stuks. In de Vinyl 33 komt het dan ook binnen op de tweede plaats.
 
Resteren de andere nieuwe noteringen deze week en dat is er nog maar eentje:
#55 Seventeen: Face The Sun – 4th Album (84)
Na Attaca – 9th Mini Album (#62 in oktober), is dit het vierde album van de boyband Seventeen uit Zuid-Korea.

4 opmerkingen:

  1. Natuurlijk mag ik u wel over de kleinste verschil tussen 1 en 2 in de singles lijst vragen. Wie en waneer ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Rogueactuary: we verwijzen je naar https://dutchcharts.nl/forum.asp?todo=viewthread&id=51367&pages= 14-1-2018, waar Mafe de kleinste en grootste verschillen heeft vermeld.

      Verwijderen
  2. Volgens Dutch Charts is het verschil 0,07%. Dat lijkt logischer nu beide op 100% staan. Genoemd verschil zou het derde kleinste zijn sinds 1999 als ik het goed heb bijgehouden (op Forum - Top 10 records).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @mafe:Klopt helemaal, we hadden een 0 vergeten. Dank voor het melden.

    BeantwoordenVerwijderen