vrijdag 21 oktober 2022

Hitflits: ‘Unholy’, eerste #1-hit voor Sam Smith & Kim Petras; Return Of The Dream Canteen, tweede #1-album dit jaar voor de Peppers

Het heeft toch even wat langer geduurd dan wij hadden verwacht, maar in de vierde week stijgt ‘Unholy’ van Sam Smith & Kim Petras naar de eerste plaats van de Single Top 100. In de Britse hitparade staat het duet al voor de vierde week bovenaan en is het voor Smith zijn achtste #1-notering.
 
In ons land is ‘Unholy’ zowel voor Sam Smith als Kim Petras hun eerste #1-notering. Voor Smith werd dat wel een keertje tijd, want ‘Unholy’ is al zijn 25 notering in de Single Top 100. Tot deze week was een derde plaats het hoogste voor de Britse zanger, zelfs drie keer.
 
Voor Kim Petras is ‘Unholy’ niet alleen haar eerste #1-notering, maar ook nog eens haar debuuthit! Petras, 30 jaar geleden geboren in Keulen, woont tegenwoordig in Los Angeles. Ze heeft nog steeds de Duitse nationaliteit. ‘Unholy’ is de 24e #1-hit van een Duitse act. De voorlaatste was ‘Das kleine Krokodil’ van Schnappi in 2005. Bij de Duitse #1-hits hebben we de drie nummers die remixt zijn door Duitse dj’s/producers niet mee geteld.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (3)   Sam Smith & Kim Petras: Unholy     *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Rema: Calm Down, op 3,54%
3. (2)   David Guetta & Bebe Rexha: I’m Good (Blue), op 3,72%
4. (4)   Jinho 9: Blind Op Zoek (Trapagas)
5. (5)   Goldband: Noodgeval
 
Zoals verwacht stoot ‘How Do I Say Goodbye’ van Dean Lewis door naar de top 10. In de vierde week stijgt het nummer van de elfde naar de negende plaats. Daarmee scoort Lewis na ‘Be Alright’ (#7 in 2018), zijn tweede top 10-hit, dat deze week even op herhaling gaat op #94. Dit naar aanleiding van de concerten die hij vorige week gaf in Utrecht en Amsterdam.
 
Over naar de nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#14 Antoon & Dopebwoy: Meteoriet
#62 Broederliefde: Laten Landen
#72 Central Cee: One Up
#80 Marshmello & Juice Wrld: Bye Bye
#81 Rondé: Bright Eyes
#99 Siggy & D1NS: All Eyes On Me
 
Dubbelhit (2)
 
Kijken we nog even naar het verloop van de twee versies van het nummer ‘Miss You. De oorspronkelijke versie door de Duitse producer Southstar, stijgt van 65 naar #30. De versie door Oliver Tree & Robin Schulz sprint van 39 naar #12.

ALBUMS
 
Op 9 april knalde het album Unlimited Love van Red Hot Chili Peppers binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het was het eerste album in zes jaar tijd en het eerste waarop gitarist John Frusciante weer te horen was, na zijn tweede vertrek in 2009. We zijn ruim zes maanden verder en opnieuw pakt een album van de Peppers de eerste plaats. Niet opnieuw, maar voor het eerst: Return Of The Dream Canteen, hun dertiende studioalbum en hun zesde #1-notering sinds By The Way in 2020.
 
dubbelnotering
 
Binnen één hitjaar scoren de Peppers dus twee #1-albums, maar zijn daar niet uniek in. Nog maar twee jaar geleden lukte dat Ayreon ook, het project van Arjan Lucassen. Dat was met de albums Electric Castle Live And Other Tales (op 4 april) en Transitus (op 3 oktober). De Peppers zijn dan ook de 36e act die twee keer scoren in één hitjaar.

Slechts twee acts scoorden drie #1-albums in één jaar, maar wel dankzij een verzamelalbum:
- 1981: ABBA met Super Trouper, A Van ABBA en The Visitors
- 1983: BZN met We Wish You A Merry Christmas, 28 Golden Hits en Desire
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Red Hot Chili Peppers: Return Of The Dream Canteen (81)           *** eerste week op #1, ook in de Vinyl 33 ***
2. EW  Lil Baby: It’s Only Me (0), op 56,57%
3. (2)   Goldband: Betaalbare Romantiek (10)
4. (3)   Harry Styles: Harry’s House (20)
5. (4)   Burna Boy: Love, Damini (0)
 
21 hits, waaronder een #1-notering voor ‘I Want It That Way’ in mei 1999 en 10 albums, waarvan er 3 op de eerste plaats belandden. Maar een kersthit of kerstalbum zat daar nog niet bij. Tot deze week, want met A Very Backstreet Christmas, binnen op #6 (fysiek: 95%), scoren de Backstreet Boys hun eerste kerstalbum. Eigenlijk had het album vorig jaar al moeten verschijnen, maar werd vanwege de opgelaaide corona pandemie uitgesteld tot dit jaar. De elpee komt uit op 2 december. 
A Very Backstreet Christmas
is niet alleen het eerste kerstalbum van de Backstreet Boys, maar ook het vroegste kerstalbum ooit dat een notering krijgt. Tot deze week was dat Christmas van Michael Bublé, dat op 29 oktober 2011 binnenkwam op de zesde plaats en vijf weken later op de eerste plaats stond. In datzelfde jaar werd ook de vroegste kersthit gescoord: ‘Mistletoe’ door Justin Bieber, binnen op 22 oktober 2011 op #21.
 
Renaissance van Beyoncé, dat vorige week dankzij de elpee terugkeerde op de eerste plaats, zakt naar de zevende plaats (fysiek: 11%)
 
The New Black and White Pt. V, de EP van Danny Vera, die twee weken geleden op de eerste plaats binnenkwam en vorige week zakte naar de 91e plaats, is na twee weken verdwenen.

Kijken we nog even naar de andere nieuwe noteringen
#8 Normaal: Ojadahits (100)
#9 the 1975: Being Funny In A Foreign Language (65)
Vierde en hoogste notering voor the Britse band the 1975 die 20 jaar bestaat
#11 Maan: Leven (22)
#15 Alter Bridge: Pawns & Kings (80)
#29 Rowwen Hèze: Live In America – De Wei In 2022 (100)
 
#53 Lorna Shore: Pain Remains (79)
Vierde studioalbum, maar eerste notering in Nederland voor de Amerikaanse deathcore band Lorna Shore uit Flemington, New Jersey. Op Pain Remains speelt voor het eerst Michael Yager, de nieuwe bassist, mee. Yager zit sinds 2021 bij de band en neemt de bas over van Andrew O’Connor, die ook rhythm gitaar speelt
 
6x Taylor Swift
 
En dan tot slot nog dit. Vandaag is Midnights, het nieuwe album van Taylor Swift uitgekomen. In de Album Top 100 staan nu al niet minder dan zes albums van haar genoteerd, waarvan drie op een rij:
#37 (34) Folklore (19)
#67 (89) 1989 (10)
#79 (74) Reputation (11)
#92 HH Evermore (18)
#93 (97) Lover (14)
#94 (98) Red (Taylor’s Version) (8)
Volgende week zeven noteringen?
 
Wijzen we je nog even op de derde kwartaalflits met de rangen en standen tot en met het derde kwartaal, inclusief buitenlandse overzichten. Je vind deze onder het kopje ‘Aanbevolen post’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten