vrijdag 26 januari 2024

Hitflits: Noodzakelijk Verdriet van Froukje tweede week op 1 in album & vinyllijst; Antoon richt zich op de lange termijn

Er is niets veranderd bovenaan de hitlijsten. ‘Stick Season’ van Noah Kahan staat voor de vierde week bovenaan de Single Top 100 en Noodzakelijk Verdriet, het debuutalbum van Froukje, voert voor de tweede week de Album Top 100 én Vinyl 33 aan.

Na vorige week twee concerten in Carré in Amsterdam, gaf Froukje afgelopen weekend een daverend optreden op Noorderslag. In november staat Froukje twee keer in de AFAS Live in Amsterdam.

ALBUM TOP 6, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Froukje: Noodzakelijk Verdriet (32)   *** tweede week op nummer 1 ***
2. (3)   Noah Kahan: Stick Season (2), op 48,57%
3. (5)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (8)
4. (2)   21 Savage: American Dream (0)
5. (4)   Kevin: Wonderland (0)
6. EW  Green Day: Saviors (71)
 
De andere nieuwe noteringen zijn:
#45 Stephanie Struijk: Dezelfde Zon (99)
#59 Saxon: Hell, Fire And Damnation (97)
 
SINGLES
 
‘Hyperventilatie’, goed voor een vierde plaats in 2021, bleek geen toevalstreffer te zijn voor Valentijn Verkerk, beter bekend als zanger Antoon. Daarna volgden nog 18 hits, waaronder drie nummer 1-noteringen, waarvan 2 van hemzelf waren: ‘Hallo’ en ‘Olivia’. Met zulke nummers zou hij nog jaren door kunnen gaan, maar toch doet hij dat niet. Met ‘Blindelings’ zijn 19e notering, en binnen op nummer 19, slaat Antoon een nieuwe weg in.
De laatste tijd haalde hij minder voldoening uit het zingen van zijn hits. Antoon op Nu.NL: “Als het even kan wil ik de rest van mijn leven muziek maken als werk. Dan kan je niet je succes gaan uitmelken.” Tijdens een optreden op ‘Concert at SEA’ viel het kwartje, toen hij te midden van bands zoals BLØF en Suzan & Freek, dat hele bandgevoel meekreeg. Dat leek hem wel wat.
 
lange termijn
 
Daarvoor kon hij echter niet terecht bij Twan van Steenhoven (Big2 van The Opposites), zijn platenbaas en producer. Antoon: “Wat ik wilde maken, voelde hij niet. Gitaren en bandjes zijn niet zijn ding. Voor hem moeten het gewoon synthesizers zijn. Hij is als een grote broer voor me en ik spreek hem nog elke dag, maar het werd tijd voor me om met anderen samen te werken.”
 
Dat werd Arno Krabman, verantwoordelijk voor hits van onder andere Krezip, Suzan & Freek, S10 en Snelle. Met hem legde hij de basis voor ‘Blindelings’, waarvan de demo is opgenomen met alleen gitaar en de stem van Antoon. Later kwamen daar de beats en harmonietjes bij. ‘Blindelings’ schreef Antoon samen met Paul Sinha en Kevin Bosch, de mannen die ook meeschreven aan ‘Hotelschool’ (nummer 2 in 2022). Zij voelden de sfeer aan die Antoon in gedachten had. Voor ‘Blindelings’ heeft Antoon zangles genomen.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Noah Kahan: Stick Season    *** vierde week op nummer 1 ***
Er is nu ook een versie met Sam Fender, getiteld ‘Homesick’ en deze telt ook mee.
2. (7)   Flemming / Zoë Tauran / Ronnie Flex: Alles Op Gevoel, op 26,72%
3. (5)   Teddy Swims: Lose Control
4. (2)   Ariana Grande: Yes, And ?
5. (3)   Tate McRae: Greedy
  
Resteren de overige eerste weeks noteringen:
#46 Benson Boone: Beautiful Things
#53 Kygo with Ava Max: Whatever
 
#60 YG Marley: Praise Jah In The Moonlight
‘Praise Jah In The Moonlight’ bevat een sample van het nummer ‘Crisis’ van Bob Marley & the Wailers uit 1978 van het album Kaja. Bob Marley was de opa van de nu 22-jarige Joshua Omaru Marley. De vader van Joshua is Rohan Marley en zijn moeder … Lauryn Hill.
 
Tijdens de ‘The Miseducation of Lauryn Hill 25th Anniversary Tour’ zongen beiden het nummer ‘Praise Jah In The Moonlight’. Dit leidde uiteindelijk tot de opname van het nummer, dat YG Marley maakte met hiphopper Rocko Ballin. Lauryn Hill is ook te horen aan het einde van het nummer.
 
In april zal YG Marley als enige reggae-artiest, optreden op het festival Coachella Valley Music and Artist in Indio, Californië.
 
Na Ziggy en Damian (zoons) en Skip Marley (kleinzoon), is YG Marley (ook kleinzoon), de vierde telg uit het geslacht Marley dat een hit scoort. Daarnaast scoorde Rita Marley (vrouw van Bob Marley) ook nog hits.
 
#69 Chef’Special: Speed Of Light
#74 Josylvio: Tijden Zijn Veranderd
#84 Claude: Écoutez-moi
#85 Tiësto & Fast Boy: All My Life

#86 Flo Milli: Never Lose Me
Uit Mobile, Alabama komt de 24-jarige Tamia Monique Carter, ofwel rapster Flo Milli. Op haar negende schreef ze haar eerste liedje. Met rappen begon ze twee jaar later. Na het zien van een aflevering van het hiphopprogramma ‘106 & Park’, waarin Nicki Minaj optrad, begon ze met het schrijven van korte teksten, die uitmondden in volledige nummers. In 2015 bracht Flo Milli haar eerste nummer uit ‘No Hook’. In 2022 verscheen You Still Here, Ho?, haar eerste album, dat dit jaar wordt opgevolgd door Fine Ho, Stay.
 
‘Never Lose Me’ van Flo Milli bevat een sample van het nummer ‘Ron Artest’ van Babyface Ray and 42 Dugg’s uit begin 2023.
 
Al een tijdje is er, onder andere dankzij TikTok, een revival gaande van oude(re) nummers, van ver voor 2000. Vorige week leidde dat tot de notering van ‘Ain’t No Mountain High Enough’ van Marvin Gaye & Tammi Terrell (uit 1967) en de herhaling van ‘Have You Ever Seen The Rain’ van Creedence Clearwater Revival (uit 1971).
 
Deze week kunnen we daar de volgende oudjes aan toevoegen, met de vermelding van de (mogelijke) aanleiding voor de herhalingsoefening:
-          #93 Bill Withers: Ain’t No Sunshine (19 in 1971, in 2011 even terug vanwege een Nederlands eerbetoon aan Withers)
-          #99 The Police: Every Breath You Take (1983)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten