vrijdag 22 maart 2024

Hitflits: alsnog nummer 1 voor Spfinx van Di-rect; Joost houdt Frenna van eerste plaats

Geen nummer 1-notering in de Album Top 100, maar wel, voor het eerst, in de Vinyl 33 voor Spfinx, het tiende studioalbum van Di-rect. Gisteravond, donderdag 21 maart, kreeg de groep een 3FM Award in de categorie ‘beste groep’. Deze ‘beste groep’ begon in 1999 en bestaat dit jaar dus 25 jaar, dat ze volgend jaar uitgebreid gaat vieren.
Pas in 2025 omdat de groep zelf liever telt vanaf hun eerste demo in 2000. Daarop stond hun eerste Megahit ‘Just The Way I Do’, dat in mei 2021 de 36e plaats bereikte. Voorafgaand aan hun jubileum in 2025, treden ze op voor zo’n 40.000 fans tijdens de clubtournee van 24 optredens.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Ariana Grande: Eternal Sunshine (16)          `*** tweede week op nummer 1 ***
De albums Dangerous Woman (in 2016) en Sweetener (in 2018) hielden het elk niet langer dan één week vol bovenaan de Album Top 100. Eternal Sunshine tikt nu al de tweede week aan voor Ariana Grande.
 
2. (3)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (5), op 54,24%
3. EW  Justin Timberlake: Everything I Thought It Was (47)
4. (6)   Noah Kahan: Stick Season (3)
5. (2)   Di-rect: Spfinx (76)
 
Kijken we nog even naar de andere nieuwe noteringen. Dat zijn:
#7 Daniël Lohues: Nou (88)
 
#9  Kacey Musgraves: Deeper Well (63)
Golden Hour
kwam in 2018 niet verder dan een bubbling-under positie. Star-Crossed deed het drie jaar later al beter met een 89e plaats. En met Deeper Wall, binnen op 9, krijgt de 35-jarige Kacey Lee Musgraves uit Golden Texas, de waardering die ze verdiend. Op haar zesde album grijpt ze terug op de Amerikaanse folk uit de sixties en seventies.
 


#29 the Black Crowes: Happiness Bastards (84)
Happiness Bastards
is het tiende studioalbum van de Amerikaanse rockgroep the Black Crowes. Het is hun eerste album sinds Before The Frost uit 2009, dat niet hoger kwam dan de 51e plaats. Meningsverschillen tussen de broers Chris en Rich Robinson leidden in 2015 zelfs even tot het stoppen van de band. In 2019 volgde een reünie-tour om het 30-jarig jubileum te vieren van het debuutalbum $hake Your Money Maker. Vanwege Covid liep deze tour door tot in 2022. Happiness Bastards slaat dan ook op de broers die hun ruzies hebben bijgelegd.
 
Twee albums van AC/DC gaan op herhaling, dankzij goud metaal gekleurde vinylexemplaren.
#83 Back To Black (27 in 1980, fysiek: 50%)
#97 Highway To Hell (14 in 1979, fysiek: 54%)

In de Vinyl 33 staan de Australische rockers zelfs met 4 albums genoteerd:
#7 HH Back In Black
#9 HH Highway To Hell
#28 The Razor’s Edge
#30 Live
 
SINGLES
 
Met ruim 2,3 miljoen streams had ‘Pretty Girls’ met gemak de negende nummer 1-notering voor Frenna kunnen zijn. Dat wil zeggen in een gewone week. Maar tegen de ruim 3,3 miljoen streams voor ‘Europapa’ van Joost (dat is nog exclusief de track ‘Europapa (outro)’ met ruim 200.000 streams), kan zelfs Frenna niet op en dus blijft het bij een nummer 2-hit voor Frenna, zijn zevende inmiddels.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Joost: Europapa / Europapa (outro)   *** derde week op nummer 1 ***
Het aandeel van de cd-single bedroeg vorige week zo’n 6%, de downloads 2%, de rest dus streams.
2. EW  Frenna: Pretty Girls, op 37,75%
3. (2)   Benson Boone: Beautiful Things
4. EW  Bankzitters: Entourage
5. (3)   Beyoncé: Texas Hold ‘Em
 
Van het nummer 1-album Eternal Sunshine van Ariana Grande, blijkt ‘We Can’t Be Friends (Wait For Your Love)’ het populairste nummer te zijn, want dat staat het hoogst in de Single Top 100. In de tweede week stijgt het nummer van de 14e naar de 8e plaats, waarmee ze haar dertiende top 10-notering scoort.
 
In de Amerikaanse hitparade schrijft Ariana Grande geschiedenis. Of eigenlijk Majorie Grande, haar 98-jaar oude oma. Op het nummer ‘Ordinary Things’ is zij te horen in een voicememo van 30 seconden. Dat nummer veroverde de afgelopen week de eerste plaats van de Billboard Hot 100 en daarmee is haar oma de oudste persoon die in deze lijst heeft gestaan.
 
Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen voor je.
#61 Bigidagoe: Rustplaats
#72 Di-rect: My Blood
#81 Calvin Harris & Rag’m’Bone Man: Lovers In A Past Life
#82 Siggy & D1ns, Big2: Laatste Trein
#90 Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer: Lighter
 
#92 Young Dylan & Jantje: Bonus
In 2022 was Young Dylan te horen op de nummers ‘Deze Avond’ en ‘Discotheek’ van het album De Nacht Is Van Ons van zanger Antoon. Voort wat, hoort wat en dus produceerde Antoon ‘Bonus’, de eerste hit voor Young Dylan & Jantje.
 
Young Dylan, volledige naam Dylan van Rhijn uit Hoorn, heeft een Ierse moeder. Daardoor kwam hij op jonge leeftijd in aanraking met Ierse muziek, waarin veel verhalen worden verteld met een vrolijke noot. In september 2022 bracht Young Dylan zijn eerste single uit ‘Student Met Schijt’, een knipoog naar zijn eigen studentenleven. ‘Bonus’ zal dan vast slaan op de vele uren die hij in de supermarkt doorbracht. Wellicht als vakkenvuller?
 
Rapper Jantje die ook te horen is op ‘Bonus’, is Jan van Overeem, 26 jaar uit Amsterdam. Zo’n vijf jaar geleden gooide hij zijn eerste nummers online op het YouTube-kanaal BASED, dat is opgericht door grote labels als ParraTV, Top Notch, Noah’s Ark en Framez Productions om beginnende artiesten een online podium te geven. Zijn drukke studie econometrie combineert Jantje met een carrière als rapper en influencer op Instagram.
 
#100 Noah Cyrus: July

Geen opmerkingen:

Een reactie posten