vrijdag 19 april 2024

Hitflits: Beyoncé evenaart zichzelf met album Cowboy Carter en houdt Mark Knopfler daarmee van eerste plaats.

Het had na Privateering (in 2012) en Tracker (in 2015) zijn derde nummer 1-album moeten worden. Tot woensdag zat dat er ook zeker in, maar uiteindelijk wordt het een tweede plaats voor One Deep River van de Britse muzikant Mark Knopfler. Qua streams komt het in de Spotify Album Top 200 niet hoger dan de 175e plaats. Het zijn dan ook de fysieke verkopen (cd en elpee) die er voor zorgen dat het nog een tweede plaats wordt in de Album Top 100. Het aandeel fysiek is 86%.
En dus blijft Cowboy Carter van Beyoncé voor de derde week de bovenste beste in de Album Top 100. Daarmee evenaart ze haar album Renaissance uit 2022, dat ook drie weken bovenaan stond, maar wel in twee series: 2+1. Cowboy Carter is dus het eerste album van Beyoncé dat het in één run drie weken volhoudt. Maar daar blijft het wel bij, want vandaag is The Tortured Poets Department, het elfde studioalbum van Taylor Swift uitgebracht. Ongetwijfeld worden daar weer records mee gevestigd. Een zevende nummer 1-album in Nederland zit er sowieso in voor Taylor Swift.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Beyoncé: Cowboy Carter (43)           *** derde week op nummer 1 ***
In de Vinyl 33 herover Cowboy Carter de eerste plaats
2. EW  Mark Knopfler: One Deep River (86), op 1,63%
3. (3)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (0)
4. (2)   Ariana Grande: Eternal Sunshine (10)
5. EW  Chef’Special: New Gold (75)
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#6 Future & Metro Boomin: We Still Don’t Trust You (0)
Na We Don’t Trust You (nummer 1 op 30 maart en deze week op 10) komen Future & Metro Boomin nu met We Still Don’t Trust You. Geen luxe uitgave van het eerste album, maar een geheel nieuw op zich staand album. Dat zouden meer acts mogen doen. Aan het album werkten the Weeknd, Brownstone, Ty Dolla Sign, J. Cole, Lil Baby en ASAP Rocky mee
 
#13 Linkin Park: Papercuts – Singles Collection 2000 – 2023 (78)
 
#66 Eagels: To The Limit – The Essential Collection (99.07%)
Deze box met 51 nummers op  3 cd's of 6 elpees is een opwarmertje voor de fans die in juni naar één van de twee concerten gaan van the Eagles in het Goffertpark in Arnhem in het kader van hun afscheidstournee (nu echt). Wat de concerten (een paar jaar geleden zagen wij ze nog in de Ziggo Dome in Amsterdam), nu extra  bijzonder maakt, is het voorprogramma: the Doobie Brothers, die ook bezig zijn met hun afscheidstournee. En hoewel hij nu ziek is, hopen we dat hij er in juni wel bij is: Michael MacDonald.
 
#68 Sabrina Carpenter: Emails I Can’t Send (3)
Zie onder singles.

SINGLES
 
Na zijn debuuthit ‘Take Me To Church’ dat in 2014 in totaal zes weken op de tweede plaats stond, scoorde Andrew Hozier-Byrne, ofwel de Ier Hozier geen grote hits meer. ‘Tell It To My Heart’ met Meduza kwam in 2021 nog tot 55, maar ‘Eat Your Thing’ was in 2023 na één weekje op 94 alweer verdwenen.
Met ‘Too Sweet’ lijkt de inmiddels 34-jarige Ier de weg omhoog terug gevonden te hebben, want het levert hem zijn tweede top 10-hit op. In de vierde week stijgt het nummer van 14 naar 9. In de Britse hitparade scoorde hij er vorige week zelfs zijn eerste nummer 1-single mee.
 
Unreal Unearth, zijn derde studioalbum weet ook potten te breken, want het stond in augustus op de tweede plaats. Weliswaar verdween het na vier weken, maar ging het twee weken geleden dankzij de single ‘Too Sweet’ én een deluxe versie op herhaling, en is nu aan nieuwe opmars bezig. In de zesde week stijgt het van 30 naar 17.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Roxy Dekker: Sugardaddy    *** tweede week op nummer 1 ***
De afgelopen week is ‘Sugardaddy’ nog eens ruim 3,5 miljoen keer gestreamd, waarmee de teller na twee weken op ruim 8 miljoen komt. Sinds 17 april is er ook een videoclip van 'Sugardaddy'.

2. (2)   Frenna: Pretty Girls, op 39,17%

3. (3)   Joost: Europapa / Europapa (outro)
Vorig weekend was het jaarlijkse ‘Eurovision in Concert’ in Amsterdam, waar Joost Klein een daverend optreden gaf. Dat optreden en eentje een dag later in Stockholm in Zweden, zorgen er mede voor dat ‘Europapa’ nu op de derde plaats staat bij de Bookmakers. Nog een kleine drie weken voor het Eurovisie Songfestival losbarst in Malmö, Zweden.

De jaarlijkse dubbelaar met de liedjes van alle Eurovisie deelnemers, Eurovision Song Contest - Malmö 2024 komt binnen op de derde plaats van de Dutch Compilation Top 30 en zal binnenkort zeker de eerste plaats pakken.
 
4. (8)   Artemas: I Like The Way You Kiss Me
5. (6)   Cyril: Stumblin’ In
 
Kijken we tot slot naar de eerste weeks noteringen van deze week.
#38 Dua Lipa: Illusion
Dit nummer is de voorloper van haar album Radical Optimism, dat op 3 mei uitkomt. Tijdens een exclusieve luistersessie op 2 mei, kun je het album voor het eerst beluisteren. Vanaf aanstaande maandag, 22 april, loopt er op 3FM een actie tijdens het programma ‘ VoorAan’ van Jamie en Olivier, waarbij je kaarten kunt winnen om aanwezig te kunnen zijn tijdens deze
exclusieve pre-listening party.
 
#43 Disturbed: The Sound of Silence (Cyril Remix)
De versie die de Amerikaanse metalband Disturbed in 2015 maakte van ‘The Soundbakar of Silence’, haalde de Single Top 100 destijds niet. Wel staat het nummer sinds 2016 in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2023 op plek 16, 21 plaatsen hoger dan het origineel, ‘The Sounds of Silence’  van Simon & Garfunkel uit 1964. Na ‘Stumblin’’ heeft de Australische dj/producer Cyril, nu ook ‘The Sound of Silence’ onder handen genomen, maar dan wel de versie van Disturbed, die daarmee hun eerste hit scoren in de Single Top 100.
 
#45 Lay Bankz: Tell Ur Girfriend
De 19-jarige Layla Watkins uit Philadelphia bracht vier jaar geleden haar eerste nummer uit, ‘Passion’. Via TikTok (waar anders tegenwoordig), groeide haar aanhang. Het mede zelfgeschreven ‘Tell Ur Girfriend’ van Lay Bankz heeft na TikTok fans aangezet om het te gaan streamen en dan kan een notering niet uitblijven.
 
#50 Badger: These Words
Een ‘badger’ is een das en dat koos Alex Goodger-Marsh tot zijn naam en logo. Marsh, 26, is afkomstig uit het Britse Brighton. Aan het British and Irish Modern Music Institute in Bristol ontwikkelde hij zich tot garage-producer. In 2019 bracht hij zijn eerste single uit, ‘The Other Side’. Drie jaar later maakte hij een remix van ‘We Like To Party!’ van de Vengaboys. ‘These Words’ is een remix van het gelijknamige nummer van Natasha Bedingfield, nummer 6 in 2014. Het is dus geen eigen nummer van Badger, zoals we eerst meldden. Met dank aan Mafe.
 
#56 Sabrina Carpenter: Espresso
In de albumlijst debuteert de Amerikaanse actrice/zangeres Sabrina Carpenter met het album , Emails I Can’t Send op 68. In de Single Top 100 scoort de 24-jarige na ‘Skin’ (78 in 2021) haar tweede hit met ‘Espresso’.
 
#65 Bakar: Hell ‘N Back
Uit Camden Town, Londen, komt de 30-jarige Abubakar Shariff-Farr, ofwel zanger Bakar. In  2016
bracht hij via SoundCoud zijn eerste nummers uit, het jaar daarop gevolgd door ‘Big Dreams’, zijn eerste single. ‘Hell ’N Back’ stamt uit 2019. In 2023 bracht hij een remix uit met de Amerikaanse zanger Summer Walker, dat staat op het album Halo van Bakar. Het heeft dan ook wel even geduurd dat ‘Hell ’N Back’ internationaal doorbreekt. Dat is mede aan de trailer ‘Elemental’ en zijn optreden onlangs op festival ‘Coachella’.
 
#81 Cristian D, Josylvio, $hirak: Mia
 
Wijzen we je nog even op de Kwartaalflits met een terugblik op het eerste kwartaal. Je vindt deze onder het kopje 'aanbevolen post'.

2 opmerkingen:

  1. 'These words' van Badger is een remix van de gelijknamige song van Natasha Bedingfield.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Mafe, dank voor het melden. We hebben het aangepast

    BeantwoordenVerwijderen