vrijdag 17 mei 2024

Hitflits: Massale steun voor Joost: ‘Europapa’ terug op nummer 1; persoonlijk record voor Taylor Swift

Vorige week vrijdag sloten we de Hitlits af met:
“Of hij nu wint of niet, het zou een mooie afsluiting zijn van de Eurovisie-reis die hij een jaar geleden is gestart”.
 
Op dat moment was nog onduidelijk wat er aan de hand was met Joost en zijn deelname aan de finale van het Eurovisie Songfestival, de dag daarop. Dat wil zeggen voor de buitenwacht, want de European Broadcasting Union (EBU) had al lang hun beslissing klaar liggen: diskwalificatie, maar kwam daar pas op zaterdag mee naar buiten. Een buitenproportionele maatregel, die niemand had zien aankomen, de Nederlandse delegatie niet, maar ook deelnemers uit andere landen niet. Misschien zelfs de cameravrouw niet die aangifte had gedaan vanwege een aantal incidenten.
Dat ‘Europapa’ terug zou stijgen naar de eerste plaats van de Single Top 100 was wel te verwachten. Maar dan als (bijna) winnend liedje. Nu is het als genoegdoening voor de diskwalificatie. Niet alleen in Nederland is het nummer massaal gestreamd, ruim 4 miljoen keer. Ook in andere Europese landen waardoor het met zo’n 20 miljoen streams op nummer 31 eindigt in de Global Chart van Spotify.
 
Vijf weken geleden moest Joost de eerste plaats afstaan aan Roxy met ‘Sugardaddy’. Maar nu staat hij daar weer en gaat ‘Europapa’ een zesde week in. Op zondag, de dag na de finale, riep 3FM ‘Europapa’ van Joost opnieuw uit tot Megahit, een unicum.
 
In het kielzog van ‘Europapa’ gaat op 53 ‘Friesenjung’ van Ski Aggu, Joost, Otto Waalkes op herhaling. Het is nu de 4e hitrun en in totaal staat het nummer voor de veertiende week genoteerd met een achttiende plaats als hoogste notering.
 
De terugkeer op de eerste plaats van ‘Europapa’ van Joost is geen unicum. In 2014 deden the Common Linnets mee met ‘Calm After The Storm’, dat tweede eindigde. Bij het uitkomen in maart stond het nummer direct op de eerste plaats. Vlak voor het Songfestival in mei steeg het voor 2 weken terug naar de eerste plaats. Vervolgens viel het nummer even terug door Jan Smit & Johnny de Mol met hun WK-lied ‘Nederland Wordt Kampioen!’. Maar de week daarna steeg ‘Calm After The Storm’ opnieuw terug naar de eerste plaats.

SINGLE TOP 5
 
1. (3)   Joost: Europapa / Europapa (outro)   *** terug op nummer 1 / zesde week op 1 ***
2. (1)   Roxy Dekker: Sugardaddy, op 38,58%
3. (2)   Frenna: Pretty Girls
4. (4)   Mark Ambor: Belong Together
5. (5)   Cyril: Stumblin’ In
 
Voordat we naar de andere Eurovisiehits kijken, eerst maar even de eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn de onderstaande vijf
 
#19 Post Malone & Morgan Wallen: I Had Some Help
#24 Zoë Tauran & Jonna Fraser: Stiekem ‘24
#37 Myles Smith: Stargazing
#72 Gims & Dystinct: Spider
#73 Josylvio feat. Lijpe: Medicijn
 
En dan nu de nummers van de deelnemers aan het Eurovisie Songfestival die deze (voor één week) wisten te verzilveren. Na de titel volgt de placering-het land-aantal punten tele-jury/vakjury
#13 Nemo: The Code (1-Zwitserland-591-365/226)
Na 'Refrain' van Lys Assia in 1956 en 'Ne Partez Pas Sans Moi' door Celine Dion in 1988, is 'The Code' van Nemo de derde Zwitserse overwinning.

#41 Baby Lasagna: Rim Tim Tagi Dim (2-Croatië-547-337/210)
#53 Slimane: Mon amour (4-Frankrijk-445-227/218)
#63 Angelina Mango: La noia (7-Italië-268-104/164)
#68 Alyona Alyona, Jerry Heil: Teresa & Maria (3-Oekraïne-307-146)
#75 Marcus & Martinus: Unforgettable (9-Zweden-174-49/125)
#86 Bambie Thug: Doomsday Blue (6-Ierland-278-136/142)
 
Inclusief ‘Europapa’ van Joost zijn er in totaal 8 Eurovisiehits dit jaar. In 2023 waren het er 5.
 
‘Hurricane’ van Eden Golan, het liedje van Israël, eindigde in de tweede halve finale eerste met 194 punten net voor ‘Europapa’ van Joost met 182 punten. In de finale kreeg het nummer van Israël weinig punten van de vakjury’s, slechts 52 waarmee het op de twaalfde plaats eindigde. De tele-jury’s gingen echter helemaal los. 15 landen gaven 12 punten, waaronder Nederland, waardoor het tweede werd. Hierdoor eindigde het nummer uiteindelijk op plek 5.
 
Opvallend is het dan ook dat ‘Hurricane’ van Eden Golan geen notering krijgt in de Single Top 100. Het nummer blijkt nauwelijks te zijn gestreamd en gedownload. Dit strookt echter  niet met de waardering van het publiek, een tweede plek. Daar klopt dus iets niet, zoals met meerdere zaken rond deze editie van het Eurovisie Songfestival.
 
Het verzamelalbum Eurovision Song Contest - Malmö 2024 met alle liedjes van de 37 landen, blijft op de eerste plaats staan van de Dutch Compilation Top 30, nu voor de vierde week.
 
Het is de bedoeling om niet meer elk jaar een andere slogan te nemen en dus koos de EBU voor ‘United By Music’. Als ze deze slogan ook de komende jaren wil gebruiken, dan zal er wel het een en ander moeten veranderen, want van 'united' = verenigd was nauwelijks sprake.

ALBUMS
 
Net als in de Single Top 100, Joost met ‘Europapa’, keert ook in de Album Top 100 een oude bekende terug op de eerste plaats. The Tortured Poets Department van Taylor Swift, dat vorige week even werd verdrongen door Radical Optimism van Dua Lipa, neemt weer de leiding.
In totaal staat The Tortured Poets Department van Taylor Swift nu voor de derde week op de eerste plaats van de Album Top 100. Een record voor Swift, want tot deze week hield geen van haar zeven nummer 1-albums het langer vol dan twee weken. Midnights (niet onafgebroken in 2022) en Speak Now (Taylor’s Version) (in 2023) kwamen niet verder dan twee weken.
 
Overigens is het voor Taylor Swift maar voor één week, want vandaag verscheen Hit Me Hard And Soft, het derde studioalbum van Billie Eilish. Het nummer 'LUNCH' is de komende week Megahit op 3FM.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (2)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (10)  *** terug op nummer 1 / derde week op 1 ***
2. (1)   Dua Lipa: Radical Optimism (32), op 39,33%
Het album behoudt wel de eerste plaats in de Vinyl 33
3. (4)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (1)
4. (5)   Teddy Swims: I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1) (6)
5. (7)   Ariana Grande: Eternal Sunshine (6)
 
Resteren nog de nieuwe noteringen van deze week:
#7 Gunna: One Of Wun (0)
#13 HH Keane: Hopes And Fears – 20th Anniversary (69)
In 2004 bereikte het originele album de vierde plaats
#14 Siggy & D1ns: Op De Zeeweg (0)
#15 Kings of Leon: Can We Please Have Fun (70)

2 opmerkingen:

  1. Het publiek dat stemt voor het Eurovisiesongfestival is niet representatief voor Nederland. Zo kreeg Måneskin van ons geen enkel punt, maar werd de band wel een overweldigend succes in de charts. Bij Eden Golan speelt mee dat de (kleinere) groep aanhangers haar kon steunen, terwijl de (grotere) oppositie niet kon tegenstemmen. Die moest kiezen voor een van de 24 andere acts, waardoor hun stem verwaterde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mafe, dank voor je reactie. Voor Nederland kunnen we daarin mee gaan. Maar dat geldt vast niet voor de 14 andere landen die 12 punten gaven aan het liedje van Israël. We hebben daarvoor van al deze landen gekeken wat de top 3 + Israël deed in de Spotifylijst van vorige week. Daaruit blijkt dat in slechts 6 landen ‘Hurricane’ van Eden Golan een notering kreeg in de weeklijst. De hoogste notering was 53, zowel in Zweden als Zwitserland. Je zou toch verwachten dat een nummer dat zo populair is bij de tele-voters (nummer 2), dit ook tot uitdrukking moet komen in streams, hetgeen echter niet het geval is.

    BeantwoordenVerwijderen