vrijdag 30 oktober 2009

Hitflits: This is it platina uitgeleverd

De afgelopen week leek de strijd om de eerste plaats in de Album Top 100 te gaan tussen Frans Bauer met ‘Voor elke dag’ en Michael Bublé met ‘Crazy love’. Op maandag ging Frans aan kop en op dinsdag was de beurt aan Michael Bublé. Maar vanaf woensdag kwamen beide heren er niet meer aan te pas, want toen nam ‘This is it’ van Michael Jackson de leiding over. De eerste dag had het album een overwicht van 35%, de tweede dag 53% en in de uiteindelijke Album Top 100 zelfs 58%. In slechts drie dagen tijd zijn er al zo’n 10.000 stuks van verkocht! Platenmaatschappij SONY BMG heeft 50.000 stuks (= platina), haar volledige voorraad, uitgeleverd en zegt pas over twee weken weer te kunnen leveren. Sinds donderdag draait de gelijknamige film in 99 bioscopen, dat een weergave is van de voorbereidingen van de ‘This is it’ tour. Later deze maand verschijnt de dubbel DVD.

Nog geen vier maanden geleden, op 11 juli, bereikte Michael Jackson ook al de eerste plaats van de Album Top 100. Naar aanleiding van zijn dood kwam het album ‘King of Pop – the Dutch collection’ uit 2008, opnieuw de lijst binnen en stond in twee weken tijd op #1, waar het zes weken bleef. Deze week stijgt het album van 16 naar #12. ‘This is it’ is geen nieuw album van Michael, maar een verzameling van zijn grootste hits (op disc 1) en drie demo-versies plus het gedicht ‘Planet earth’, dat al in het boekje bij het album ‘Dangerous’ stond (op disc 2). Waar het de fans omgaat is dan vooral het nummer ‘This is it’ dat in twee versies staat op disc 1. Aanvankelijk kondigde platenmaatschappij SONY aan dat het de nieuwe single zou worden. Maar al snel moesten ze toegeven dat het slechts om een promotiesingle ging, dus niet beschikbaar als download. Daarmee zouden ze zichzelf ook flink in de vingers hebben gesneden, want het is het enige ‘nieuwe nummer’ dat op ‘This is it’ staat, in 1983 geschreven door Paul Anka als duet voor zijn album ‘Walk a fine line’ en origineel getiteld ‘I never heard’.

‘This is it’ is het achtste #1-album van Michael Jackson. Hier volgen ze alle acht:
- ‘Thriller’ (15x in 1983/1984)
- ‘Bad’ (6x in 1987)
- ‘Dangerous’ (3x in 1991)
- ‘History – past, present and future – book 1’ (3x in 1995)
- ‘Blood on the dancefloor – history in de mix’ (1x in 1997)
- ‘Invincible’ (2x in 2001)
- ‘King of Pop – the Dutch collection’ (6x in 2009)
- ‘This is it’ (2009)
Met uitzondering van ‘Thriller’ (op #32) en ‘Blood on the dancefloor’ (op #10), kwamen al zijn #1-albums vanuit niets op #1. ‘This is it’ is zijn negende top 10-album; ‘Off the wall’ bereikte in 1979 de achtste plaats.

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, staan nog acht albums van hem genoteerd, waaronder op #1 ‘Number ones’, nu voor de zeventiende week!

We zouden bijna vergeten dat er ook nog andere albums in de Album Top 100 binnenkomen. Buiten Michael Jackson zijn dat 17 stuks. De een na hoogste is Wende met ‘No. 9’ op #5. Het is haar vierde album en na drie Franstalige albums, gaat Wende Snijders volledig op de Engelse tour. Het levert haar nu al haar bestgenoteerde album op. Alleen ‘La fille noyée’ uit 2006 kwam in de buurt: #9.

En net binnen in de top 10, op #10, komt Sting binnen met het album ‘If on a winter’s night …’ De titel is gebaseerd op de roman ‘Se una notte d'inverno un viaggiatore’ uit 1979 van de Italiaanse journalist en schrijver Italo Calvino. In 1981 werd het in het Engels vertaald. Het boek gaat over een lezer die het boek ‘If on a winter’s night a traveler’ te lezen. Het album ‘If on a winter’s night …’ is Sting zijn hoogst genoteerde album sinds ‘Sacred love’ dat in 2003 de derde plaats bereikte.

Vlak onder Sting, op #14, komt de Australische band Wolfmother binnen met hun tweede studioalbum ‘Cosmic egg’. Volgens zanger/gitarist Andrew Stockdale is de titel een verwijzing naar een yoga pose, de foeteshouding.

34 jaar is Jack Hody Johnson en op die plaats komt ook zijn live album ‘En concert’ binnen. Na vier albums, waarvan drie bij ons de top 10 bereikten, vond Jack het tijd voor een live album. ‘En concert’, verkrijgbaar in diverse configuraties, op cd, elpee (vinyl!) en natuurlijk DVD, is opgenomen tijdens het Europese gedeelte van zijn recente wereldtournee ‘Sleep through the static’, met opnames in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland (in Amsterdam).

En dan het restant:
#20 U2: The unforgettable fire – 25th anniversary super deluxe edition
#40 Transatlantic: Whirlwind
#49 Ramses Shaffy: Laat me
#50 C-mon & Kypski: We are square
#54 P!nk: Funhouse tour – live in Australia
#59 R.E.M.: Live at the Olympia in Dublin 39 songs (inclusief de DVD ‘This is not a show’, met opnamen gemaakt van 30 juni t/m 5 juli 2007)
#60 Wia Buze: Mien wad, mien stilte
#63 Fedde le Grand: Output
#64 the Scene: Liefde op doorreis
#65 Amika: Amika (Vlaamse jeugdserie uitgezonden door de TROS met onder andere Moora Vander Veken en Niels Destadsbader)
#86 Katzenjammer: Le pop (vier zangeressen/danseressen, Soleig Heila, Anne Marit Bergheim, Turid Jorgensen en Marianne Sveen, uit Oslo, Noorwegen)
#94 Spandau ballet: Once more
#95 Rod Stewart: The great American soulbook
#98 Voice male: At the movies (de zes Vlamingen Jo Annemans, Jean-Pierre Bodson, Jan Coesemans, Tijl Corremans, Harald Van Beeck en Jan Vannot, die geheel à capella zingen)

Zoals je hebt gezien, komt ook deze week het belangrijkste hitnieuws uit de Album Top 100. Maar genoeg daarover, over naar de nieuwe Single Top 100. Voor de derde achtereenvolgende week is de top-3 onveranderd. Dus ‘MaMaSé!’ van K3 staat nu voor de derde week op de eerste plaats met een overwicht van 64% op de #2. Daar staat ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Thomas Berge en op #3 ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit.

Vanuit het niets op #4 komt ‘No good for me’ van Lisa Lois binnen. We kennen haar beter als Lisa, de zangeres van ‘Halleluja’, dat tien weken op de eerste plaats stond, en nog steeds de bestverkochte single van dit jaar is. ‘No good for me’ komt uitsluitend binnen op basis van de download, dat #3 staat in de Download Top 50. De fysieke cd-single verschijnt pas op 13 november, twee weken voor ‘Smoke’, haar debuutalbum.

Nog een hoge binnenkomer in de top 10 is ‘Just say yes’ van Snow patrol. Het nummer knalt binnen op de negende plaats en is daarmee direct hun grootste hit. ‘Shut your eyes’, dat 35 weken genoteerd stond, kwam niet verder dan de zeventiende plaats.

Op de avond dat RTL 4 de allerlaatste aflevering van ‘Gooische vrouwen’ uitzond, won deze serie de Gouden Televizier-Ring. Reden genoeg om het themanummer nog een keer uit te brengen. In 2005 bereikte ‘Echte liefde’ van Martin Morero (=Peter Paul Muller) de 29ste plaats. Maar dankzij alle publiciteit gaat het nummer deze week op herhaling op #21.

Flinke winst boeken John Mayer met ‘Who says’ (gestegen van 38 naar #13 en de komende week Megahit op 3FM), Hit!: ‘Wat nou?!’ (van 30 naar #19), Abby: ‘Boys’ (van 36 naar #20), Ke$ha met ‘Tik tok’ (van 60 naar #22) en Albert ‘Casanova’ van Benthum: ‘Beter dan ooit’ (van 62 naar #33).

En dan hebben we nog de volgende binnenkomers:
#36 Miss Montreal: Addicted to crying
#38 die Twa: Fugels
#46 Mooi wark: Warkende helden
#48 Henk en Gier: Tuintje in mijn huis
#58 Henk Damen: Laat mij alleen
#59 Fake blood: I like it
#63 Within temptation: Utopia
#73 Bon jovi: We weren’t born to follow
#85 Wouter Hamel: In between (dankzij publiciteit rond buitenlands contract, gaat het nummer op herhaling, na in februari 1 weekje op #99 te hebben gestaan)
#88 Timati feat. Snoop Dogg; Groove on
#92 One two trio: Sjoe sjoe wa
#99 Armin van Buuren feat. VanVelzen: Broken tonight
#100 Paloma Faith: Stone cold sober

In beide lijsten is dus de boel flink opgeschut. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman, met alle achtergronden van de nieuwe hits in de Single Top 100.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten