dinsdag 7 december 2010

Ben Saunders bezorgt The voice of Holland eerste #1-hit

Ben Saunders: If you don’t know me by now (1) *** hoogste eersteweeks ***

Vorige week stond er geen één nummer van The voice of Holland in de Single Top 100, deze week zijn het er maar liefst acht! De hoogste is van de man die vanaf het moment dat de talentenjacht begon, de grote favoriet van coaches én publiek is: Ben Saunders. In de eerste live show bracht hij het nummer ‘I’m in love with a girl’ dat de week daarop op #32 stond, maar daarna verdween.

In de derde live show liet Ben een verpletterende indruk achter met het nummer ‘If you don’t know me by now’, met in het achtergrondkoortje deelneemsters Esther Nijhove, Sarina Voorn en Joan Franka.
Nog voordat de show ten einde liep, was Ben zijn versie al de meest gedownloade track. Dat bleek niet voor één dag, maar de gehele week, met als resultaat dat het nummer deze week binnenkomt op de eerste plaats van de Single Top 100. “Holy fuck ik sta NR1... one of the happiest moments of my life... had nooit zonder al jullie support gekund... Thanx”, twitterde Ben toen hij het nieuws afgelopen vrijdag hoorde.

Als Ben Saunders er niet was geweest, had ‘Zing voor me’ van Lange Frans & Thé Lau nog bovenaan gestaan van de Single Top 100. ‘Zing voor me’ blijft ‘The flood’ van Take that met ruim 7% voor. Maar Ben op zijn beurt heeft een overwicht van 66% op ‘Zing voor me’.

#1, maar niet nog gewonnen

De winnaars van de andere grote talentenjachten (Idols, Popstar, X-factor enz.) bereikten allen de eerste plaats, maar dat was nadat ze die hadden gewonnen. Aangezien het concept van The voice of Holland anders is (het zijn al artiesten – in de dop – die meedoen), kan er van een aantal deelnemers direct de volledige versie van hun nummer worden gedownload. En hierdoor staat er voor het eerst een nummer van een deelnemer op de eerste plaats, nog voordat de winnaar bekend is. Daarvoor moeten we wachten tot 21 januari.

jalouzie

Zoals gezegd, Ben Saunders is al vanaf het begin de grote favoriet. Inmiddels is dat ook overgekomen bij de andere talenten en die vinden dat helemaal niet (meer) leuk. Volgens Jeroen van der Boom, kunnen zij maar moeilijk omgaan met de populariteit van Ben. Ze hebben moeite met zijn dominantie in de commercials en de reallifesoap. Hierdoor hebben zijn kandidaten zelfs het idee dat ze nu geen kans meer maken. Wij vinden het een beetje overtrokken. Wellicht is Jeroen gewoon een beetje jaloers op de talenten van Van Velzen?

The voice op herhaling

Naast de #1-hit ‘If you don’t know me by now’, scoort Ben opnieuw met ‘I’m in love with a girl’, dat na een week afwezigheid op herhaling gaat op #19, dertien plaatsen hoger dan de binnenkomst op #32. Naast Ben gaan ook nog Lenny Keylard met ‘Could you be loved’ (op #32, was #42) en ‘Foolish’ van Joan Franka (op #72, was #62) op herhaling, allen uit de eerste live show. Volgende week woensdag, 15 december, verschijnt het dubbelalbum ‘The voice of Holland: the songs’ met twintig nummers van de deelnemers uit de eerste vier live shows. Voor nog meer hits uit The voice of Holland, kijk onder #27 bij ‘Stop’ van Esther Nijhove en onder #91 ‘Cry me a river’ van Kim de Boer.

twee keer afgewezen

‘If you don’t know me by now’ is origineel van Harold Melvin & the Blue notes die er in 1973 niet verder meekwamen dan de twaalfde plaats. Daarna is het in 1989 nog succesvol gecoverd door Simply red, die er een top 5-hit uit wisten te slepen. Kenny Gamble & Leon Huff, de schrijvers van het nummer, hadden het echter niet voor Harold Melvin & the Blue notes geschreven, maar voor het damestrio Labelle. Zij namen het nooit op, waarna het nummer wat werd aangepast en aangeboden werd aan The Dells, die het ook afwezen.

In 1971 kwamen Harold Melvin & the Blue notes terecht bij Philadelphia International, het label van Gamble & Huff, waarna zij als eerste het nummer opnamen en er mee de eerste plaats haalden van de Amerikaanse Hot 100, en de hitparades van Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Bij ons kwam het in 1973 niet verder dan de twaalfde plaats. Sinds 1982 heeft zangeres Patti Labelle het nummer op haar repertoire staan en in 1995 verscheen er een live versie van op haar album ‘Patti’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten