vrijdag 24 december 2010

Hitflits: Hello naar #1 dankzij Serious Request

Nog voordat de zevende editie van 3FM Serious Request ten einde is (vanavond om tien uur), staat ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette bovenaan de Single Top 100. Het nummer stijgt in de derde week van de tiende naar de eerste plaats. Al na twee dagen bleek dat ‘Hello’ het favoriete nummer zou worden van de dj’s Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Giel Beelen. Het nummer geeft de dj’s energie als ze even in een dipje zitten en daarnaast is het natuurlijk een leuk nummer voor het publiek buiten dat zich even warm kan springen.
Het is pas de tweede keer dat het liedje van de dj’s de eerste plaats bereikt. De eerste keer was in 2009, toen Jordy van Loon met ‘Verliefdheid’ naar de eerste plaats steeg. Maar dat was drie weken ná Serious Request. Met andere woorden, ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette is het snelste nummer dat dankzij de jaarlijkse actie de eerste plaats bereikt en heeft qua aanvragen, inmiddels meer dan € 75.000 opgeleverd.

recordstanden

Sowieso ging het dit jaar allemaal sneller, wat te denken van de tussenstanden. Na een recordbedrag vorig jaar in Groningen van € 4.113.447 (exclusief de bijdrage van € 3.000.000 van de overheid), stond de opbrengst gisteren al op € 3.128.049. En 3FM zendercoördinator Wilbert Mutsaers kwam even na half drie melden dat het bedrag van vorig jaar al is gepasseerd. Daarnaast sloot hij niet uit dat het bedrag van vorig jaar, dus inclusief de € 3.000.000 van de overheid, kan worden overtroffen. Met de tussenstand van gisteren en deze ‘tussenstand’ gaat dat zeker gebeuren. Naast het aanvragen van een plaat (via 3fm.nl), kun je ook gewoon een bedrag storten op giro 661 van het Rode Kruis. Vanavond om kwart voor 10 weten we wat het eindbedrag is!

In de laatste Single Top 100 van 2010 maakt ‘When a man loves a woman’ van Ben Saunders een gevoelige duik, want de voormalige #1-hit zakt in de tweede week naar de achtste plaats. Zo’n val in de tweede week vanaf #1 is niet meer gemaakt sinds 16 oktober 2010, toen ‘Miami 2 Ibiza’ van Swedish house mafia feat. Tinie Tempah zelfs terugviel naar de elfde plaats. Maar de grootste val vanaf de eerste plaats in de tweede week staat sinds 4 april 2009 op naam van ‘P.o.w.N.e.d.’ van P3, dat naar de 74ste plaats zakte.

In de laatste top 10 treffen we drie binnenkomers aan. Van 11 naar #6 gaat ‘Grenade’ van Bruno Mars, die daarmee zijn tweede top 10 scoort. Katy Perry mag met ‘Firework’, dat van 29 naar #10 stijgt, zelfs haar vierde top 10-hit bijschrijven. De laatste is ‘Shake up Christmas’ van Train dat van 23 naar #7 stijgt en voor de heren hun derde top 10-hit is. Het is niet de grootste kersthit van dit jaar. Aangezien dit de laatste hitparade voor de kerst is, kunnen we de balans opmaken van de kersthits.

Kersthits

In totaal staan er negentien kerstnummers (vorig jaar zestien) in de Single Top 100, waarvan acht nieuwe nummers, die de aanduiding (2010) meekregen. En het hadden er nog meer kunnen zijn, want Mud (‘Lonely this Christmas’), Fay Lovsky (‘Christmas was a friend of mine’) en Slade (‘Merry Xmas everybody’), om maar een paar te noemen, hebben het net niet gered. Hier volgen ze alle negentien:
#3 Marco Borsato: Kerstmis (2010)
#5 Coldplay: Christmas lights (2010)
#7 Train: Shake up Christmas (2010)
#12 B-yentl & Daughter: No X-mas without you (2010)
#15 Django Wagner: Ik kom naar huis met kerstmis (2010)
#19 Mariah Carey: All I want for Christmas is you
#21 Nick & Simon: Santa’s party, gekoppeld aan Vlinders
#27 Jan Leliveld: Vrolijk kerstfeest!, gekoppeld aan Vriendschap (2010)
#32 Wham!: Last Christmas
#37 Wesley: Een vrolijk kerstfeest (2010)
#50 Chris Rea: Driving home for Christmas
#60 John Lennon Yoko Ono the Plastic Ono band & the Harlem community choir: Happy Xmas (war is over)
#62 Band aid: Do they know it’s Christmas?
#78 Queen: Thank God it’s Christmas
#79 Paul McCartney & the Frog chorus: We all stand together
#82 Bianca Ryan: Why couldn’t it be Christmas everyday?
#85 Michael Bublé: Let it snow, let it snow, let it snow
#89 Miss Montreal: Being alone at Christmas
#98 Maria Mena: Home for Christmas (2010)

Terug naar de gewone hits, want die zijn er ondanks het kerstgeweld ook nog. Hier volgt het restant eersteweeks noteringen:
#26 BZB & friends: Echte vrienden
#30 Charlotte ten Brink: Geef Haïti hoop cadeau
#51 Kim de Boer: Firework (het origineel vak Katy Perry stijgt van 29 naar #10)
#67 Shary-Ann Nivillac: Killing me softly
#74 Rumer: Slow
#86: Blinder: Liever kwijt dan rijk
#97 RLP & Barbara Tucker: R.e.s.p.e.c.t.

Over naar de Album Top 100, waarin de afgelopen week een harde strijd woedde om de eerste plaats. Bijna hadden we een kerst #1 gehad, want lange tijd stond ‘This is the season’ van Trijntje Oosterhuis bovenaan. Het album is al goud, dus voor Trijntje kan deze kerst al niet meer stuk. Uiteindelijk moet zij genoegen nemen met een tweede plaats, want ‘Dromen durven delen’ van Marco Borsato stijgt terug naar de eerste plaats. Het album, #2 in het jaaroverzicht en inmiddels drie keer platina, staat nu voor de vierde week bovenaan. ‘Michael’ van Michael Jackson zakt in de tweede week naar de zesde plaats.

Nieuw bij de bovenste tien is Kandidaten uit The voice of Holland: The songs, dat van 34 naar #7 stijgt. Komende week zijn de concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam, waarna het album, dat al goud is uitgeleverd, nog wel verder zal stijgen.

Er zijn tien albums die op herhaling gaan. En wat de eersteweeks noteringen, daar kunnen we kort zijn, want het is er maar eentje! Op #94 komt André Rieu met ‘André Rieu presents Mirusia: always & forever’ binnen. Sopraan Mirusia Louwerse komt uit Australië en maakt sinds een aantal jaren deel uit van het gezelschap rond André Rieu.

Tot zover deze Hitflits/Mini-Megaman. We melden ons weer op oudejaarsdag voor de eerste Hitflits van 2011. Fijne kerstdagen.

2 opmerkingen:

  1. Actie singles niet meer in de top 100 singles? Ik heb gedacht die ik al bij uw blog gelezen? Helaas kun ik die nitet vinden.
    Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Ronald: als je de kerstsingles bedoelt met de vermelding (2010), die staan nog gewoon in de lijst; alle acht zijn het nieuwe kerstnummers uit 2010. Duidelijk zo?

    BeantwoordenVerwijderen