woensdag 26 december 2012

Megajaarman 2012: Brazilianen zetten de toon, album Adele opnieuw #1

inleiding

Meer dan ooit bepaalde de download in 2012 de Single Top 100. Een rtv-programma en/of een internetsite wakkerde het downloaden aan, een klik was snel gedaan en een hit was geboren. Het nadeel hiervan is, dat het vaak een kortstondige hit betrof, want de week daarop was er weer een andere nummer dat de aandacht vroeg. Toch zit er aan het downloaden ook een voordeeltje, want doordat een nummer direct beschikbaar is, wordt het ook vaker gedownload. Met andere woorden, er zijn meer downloads nodig voor een hitparadepositie en dat is alleen maar gunstig voor de betrouwbaarheid.

nieuwe ontwikkelingen

Die zou nog vergroot kunnen worden door streaming (zoals Spotify) ook op te nemen in de Single Top 100. De Mega Top 50 is daar het afgelopen jaar al mee begonnen, dus het is een kwestie van tijd dat ook de Single Top 100 daar aan zal geloven. We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten.

fysiek

Naast de downloads worden er nog steeds fysieke cd-singles verkocht. Bijna niet meer in de winkels, maar wel online. Je moet ze wel bestellen, hetzij via de site van een artiest, hetzij via sites als single.cd, die zich daarin hebben gespecialiseerd. Het zijn vooral Nederlandstalige artiesten die hun doelgroep mobiliseren en zo (veel) cd-singles verkopen.

Jan Smit is daar natuurlijk het grootste voorbeeld van. Hij scoorde dit jaar twee keer platina, met ‘Echte vrienden’ met Gerard Joling (#15) en ‘Sla je armen om me heen’ feat. Roos van Erkel (#34, hier nog goud), beide goed voor meer dan 20.000 verkochte singles, waarvan het merendeel fysiek. Maar ook de Nederlandstalige artiesten zien in dat een fan sneller wordt bediend met een download en zorgen dat hun nummer in ieder geval online beschikbaar is.

albums

Hoewel albums ook online te koop zijn, worden ze nog steeds het meest verkocht in cd-zaken en via online bestellingen zoals Bol.com. Het afgelopen jaar worden de verkopen van cd’s en DVD’s die bij Blokker worden gedaan, ook meegenomen in de lijsten en dat is een goede ontwikkeling.

meting

De jaaroverzichten (ze staan allemaal onder het kopje Het Hitjaar 2012), waarin we in deze Megajaarman refereren, zijn op vrijdag 21 december samengesteld door GfK Dutch Chats, De basis zijn de verkochte aantallen singles en albums, fysiek en digitaal in de periode die loopt van vrijdag 30 december 2011 tot en met donderdag 20 december 2012. Geen airplay dus, (nog) geen streaming en ook geen internetpeilingen.

alleen verkoopcijfers

In deze Megajaarman kijken we voornamelijk naar de hit van het jaar, gevolgd door bijzondere noteringen en statistieken. Voor de rest verwijzen we je naar alle Megamannen van het afgelopen jaar. Voor alle vergelijkingen met het verleden, nemen wij 1978 als startpunt, omdat in dat jaar de jaarlijsten voor het eerst gebaseerd werden op verkoopcijfers in plaats van het puntensysteem, dat tot dan werd gehanteerd en ook nu nog voor andere lijsten. Voor de overige vergelijkingen geldt het Megatijdperk vanaf 23 mei 1969 tot nu.


SINGLES

Van een Braziliaans, zomers getint nummer, verwacht je niet dat het scoort tijdens één van de koudste winters die Nederland dit jaar kende. Maar in 2012 werd met deze ‘ijzeren wet’ gebroken, dankzij de in Medianeira, zuid-Brazilië geboren Michel Teló. Zijn nummer ‘Ai se eu te pego!’, dat al in augustus 2011 een grote hit was in zijn thuisland, en vervolgens een hit werd in Italië, Spanje en Portugal, sloeg in december 2011 ook aan in ons land, dankzij een dansje!

dansje

Nog voordat het nummer hier veel op de radio werd gedraaid, was de videoclip al meer dan 50 miljoen keer bekeken. Vooral het dansje dat deze Braziliaanse womanizer doet, viel zo op, dat velen het nadeden, waaronder beroemde voetballers, als Christiano Ronaldo. Vervolgens werden die clips ook weer door velen bekeken, waardoor het nummer nog bekender werd. Toen bleek dat het ook nog om een lekker zomers nummer ging, was Nederland om.

Het is niet de eerste keer dat een nummer dankzij een dansje een grote hit wordt. Denk maar aan ‘Macarena (Bayside boys remix)’ van los Del rio (1996) en ‘The ketchup song (aserejé)’ van las Ketchup (2002). Los Del rio eindigde vijfde in het jaaroverzicht, las Ketchup eerste en is zelfs het bestverkochte nummer van het eerste decennium van deze eeuw.

Een ander nummer, dat dit jaar een grote hit werd dankzij een dansje, is natuurlijk ‘Gangnam style’ van Psy. Ook hier begon de populariteit op het internet en inmiddels is de videoclip  meer dan 1 miljard keer bekeken. Park Jae-Sang, oftewel Psy, is de eerste Zuid-Koreaan die een #1-hit in ons land scoort. In de jaarlijst treffen we zijn nummer aan op de 5e plaats.

zomerhit in wintertijd

Terug naar de hit van het jaar van Michel Teló. Op 17 december 2011 kwam het nummer binnen op #78, steeg via 9,5 naar #1. Als er geen Voice of Holland (Chris Hordijk kaapte de #1-positie voor één week met ‘Time after time’) was geweest, had het nummer acht weken bovenaan gestaan, nu werden het er zeven in twee sessies.

Binnen zes weken was ‘Ai se eu te pego!’, dat als snel de bijnaam ‘Nooossaa!’ kreeg, omdat Michel Teló dat heel vaak zingt, platina (= 20.000 stuks verkocht) en in april stond de teller al op meer dan 60.000. Vlak voor de zomer, viel het nummer na 21 weken uit de top 10. Daarna stond het nog 15 weken in de lijst tot en met 22 september, het begin van de herfst. Wereldwijd zijn er meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht, waarvan in totaal zo’n 100.000 in Nederland. In de gehele Benelux zijn er 150.000 stuks van gedownload.

liveversie

Op 20 juli 2011 werd tijdens een concert dat Teló hield in Curitiba, dat ligt in het zuidoosten van Brazilie, de hoofdstad van de staat Paraná, de videoclip van ‘Ai se eu te pego!’ geschoten. Deze live versie werd een week later op single uitgebracht en is daarna over de hele wereld gegaan. Van zijn Fugidinha Tour in september en oktober 2011 verscheen in december de DVD  ‘Michel na Balada’. Daarvan kwam ook de opvolger, ‘Bara bará bere berê’, dat in acht weken niet verder kwam dan de 60e plaats. Voorlopig is Michel Teló dus een eendagsvlieg.

cover

‘Ai se eu te pego!’ heeft Michel Teló niet zelf geschreven en hij is ook niet de eerste die het opnam. Het nummer is geschreven door Sharon Acioly en Antônio Dyggs, die deel uitmaakten van verschillende bands. Onder leiding van Antônio Dyggs nam het Braziliaanse sextet Os Meninos de Seu Zeh de eerste versie van ‘Ai se eu te pego!’ op. Bekend werd het in die regio in de versie van de band Cangaia de Jegue, die het in 2010 op single uitbrachten, maar waarvan de versie veel rustiger is, zeg maar gevoeliger.

Vervolgens bood Dyggs het nummer aan Michel Teló, waarvan hij verwachtte dat die er een hit mee zou kunnen scoren. Dat had hij goed gezien, want het nummer bereikte in meer dan tien landen de eerste plaats. Overigens heeft Teló het nummer zelf ook nog gecoverd, in het Engels: ‘Oh if I catch you’.

coververbod

Van ‘Ai se eu te pego!’ verschenen diverse Nederlandstalige versies, waarvan ‘Samen vanavond’ van Tom Haver de eerste was, al in januari. Ondanks dat zijn versie niet hoger kwam dan #66, werd het op de Braziliaanse tv uitgeroepen tot de beste internationale cover uit vijf anderen. Dat ontging ook het management van Teló niet, want direct sommeerden ze dat Haver zijn versie van YouTube moest verwijderen. Er zou nooit toestemming zijn verleend voor het gebruik van ‘Ai se eu te pego!’.

Alle Nederlandse artiesten (waaronder ook Gerard Joling) hadden netjes de auteursrechten afgestaan aan Buma/Stemra, de instantie die in Nederland de auteursrechten regelt. Dat scheen niet voldoende te zijn, want naast Haver, kregen allen een brief van de Braziliaanse Buma/Stemra. Geen van de coverversies vind je terug in het jaaroverzicht.

coverhits

‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló is dus een cover. Twee jaar geleden was de oorsprong van de hit van het jaar ook een cover. Weet je nog wie? En ook daarvoor werd het origineel soms van ver gehaald. Hier volgt het volledige overzicht van coverhits van de hit van het jaar, met na de cover het origineel:
2010: Yolanda be cool feat. Dcup: We no speak Americano – Renato Carosone: Tu vuò fà l’Americano (1956)
2009: Lisa: Halleluja – Leonard Cohen: idem (1984)
2007: André Hazes & Gerard Joling: Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren) – Pupo: Forse (1979)
2000: Jody Bernal: Que si que no – El Simbolo: Nunca te decides (1997)
1999: Lou Bega: Mambo no. 5 – Pérez Prado: idem (1949)
1994: Marco Borsato: Dromen zijn bedrog – Riccardo Fogli: Storie di tutti i giomi (1982)
1992: Guns ‘n roses: Knockin’on heaven’s door – Bob Dylan: idem (1973)
1990: Sinéad o’Connor: Nothing compares 2 u – the Family (1985)
1989: Kaoma: Lambada – Kjarkas: Llorando se fue (1982)
1987: Piet Veerman: Sailin home – Neda Ukraden: Zora je (1984)
1978: Boney M.: Rivers of Babylon – Ossie Davis: idem (1960)

We zouden zelfs ‘The ketchup song (aserejé)’ van las Ketchup uit 2002 hieraan toe kunnen voegen, want het refrein is gebaseerd op ‘Rapper’s delight’ van Sugarhill gang uit 1979. En ‘This is the life’ van Amy MacDonald (hit van 2008) vertoont weer overeenkomsten met ‘The ketchup song (aserejé)’ van las Ketchup.

zelfde recept

In navolging van zijn landgenoot, lukte het Nivaldo Batista Lima, artiestennaam Gusttavo Lima, met ‘Balada’ hetzelfde als Michel Teló. Ook ‘Balada’, dat in het Portugees ‘feest’ betekent, werd opgenomen met live publiek. Op 3 juni 2011 gaf Lima in Patos de Minas in een stadion met 60.000 (vooral vrouwelijke) fans een concert, waarvan de cd/DVD ‘Gusttavo Lima e Você’ verscheen. ‘Balada’ verscheen op single. Ook ‘Balada’ kreeg al snel een subtitel, ‘Tchê Tcherere Tchê Tchê’, wat Lima heel veel zingt. Daarnaast roept hij in het nummer zeven keer zijn eigen naam.

In aantal weken op #1, was ‘Balada’ succesvoller dan ‘Ai se eu te pego!’, acht tegen zeven weken. Maar waar ‘Ai se eu te pego!’ in zes weken de platinastatus behaalde, haalde ‘Balada’ in eenzelfde periode nog maar de goudstatus (= 10.000 exemplaren). Al met al verkocht ‘Balada’ bijna een derde minder dan ‘Ai se eu te pego!’. In tegenstelling tot Teló die daarna nog een hitje scoorde met ‘Bara bará bere berê’, bleef het voor Lima bij ‘Balada’, dat hij zelf schreef met Cássio Sampaio. Zowel Teló als Lima hadden voor deze wereldhit al een succesvolle carrière opgebouwd in eigen land.

mannen lopen verder uit

In 2011 scoorde Adele de hit van het jaar met ‘Rolling in the deep’, waarmee ze de achtste zangeres was die dat presteerde. Michel Teló neemt dit jaar de honneurs waar en is de twaalfde zanger in de historie. Hier volgen ze allemaal:
1979: Art Garfunkel: Bright eyes
1984: Danny de Munk: Ik voel me zo verdomd alleen
1987: Piet Veerman: Sailin’ home
1991: Bryan Adams: (Evrything I do) I do it for you
1993: René Klijn: Mr. Blue
1994: Marco Borsato: Dromen zijn bedrog
1997: Elton John: Candle in the wind ‘97
1999: Lou Bega: Mambo no.5
2000: Jody Bernal: Que si que no
2003: Jamai: Step right up
2006: Marco Borsato: Rood
2012: Michel Teló: Ai se eu te pego!
Daarnaast scoorden acht zangeressen en vijftien groepen en/of duetten de hit van het jaar.

Bijzondere noteringen

een nieuwe talentenjacht

Niet eerder werd een hitjaar zo gedomineerd door talentenjachten als 2012. In de eerste plaats The voice of Holland, die ook een kids variant kreeg, waarover straks meer. Maar er diende zich ook een andere talentenjacht aan, waarbij niet het aantal sms-jes bepalend was, maar een (deskundige) jury het voor het zeggen had. Ook werd er niet alleen gekeken hoe mooi een kandidaat kon zingen, maar minstens zo belangrijk was dat hij of zij ook zelf liedjes kon schrijven. Die talentenjacht heette De Beste Singer Songwriters van Nederland, kortweg DBSS, en was een idee van 3FM dj Giel Beelen, die het ook presenteerde.

Voor de zoektocht  die op 25 juni op tv begon, hadden zo’n 600 kandidaten zich opgegeven, waarvan er 30 voorgeselecteerd waren. Daarvan bleven uiteindelijk 7 over, die in de rondes daarna diverse opdrachten moesten uitvoeren. De uitvoeringen vonden plaats op zaterdagavond in ‘Bitter Zoet’ in Amsterdam, de uitzending was twee dagen later.

DBSS-hit

Nog voordat DBSS ten einde was, scoorde Nielson, die tijdens de eerste aflevering al was opgevallen, met zijn nummer ‘Beauty & de brains’ een top 10-notering (#5). Na de finale op 27 augustus bereikte het nog de 3e plaats en nog steeds staat het nummer in de wekelijkse lijst. In die 22 weken zijn er meer dan 20.000 stuks van verkocht, wat Nielson een platinaplaat oplevert, uitgereikt door Giel Beelen.
Nielson (artiestennaam van Neils Littooij) scoorde met kinderact Zirkus Zirkus drie hits, waaronder twee top 10-hits. Hij heeft de Herman Brood academie doorlopen, won in 2008 de
kunstbende van Rotterdam en stond als rapper in het voorprogramma van the Opposites.

vriendin

‘Beauty & de brains’ schreef hij nadat hij samen met zijn vriendin op de bank zat, naar haar keek en dacht ‘goed gedaan’. Zowel bij de andere kandidaten als de ‘jury’ viel zijn liedje in zeer goede aarde en mocht hij door. Na de uitzending bleven de positieve reacties maar binnenstromen, waarna Nielson de studio indook om het nummer op te nemen. In tegenstelling tot andere talentenjachten waar de kandidaten allemaal aan regeltjes zijn gebonden, hebben de deelnemers aan DBSSW alle vrijheid. Het zijn tenslotte hun eigen liedjes!

geen sms-jes

Als het (sms-de) publiek het voor het zeggen zou hebben gehad, was de kans groot geweest dat Neilson DBSS gewonnen zou hebben. Het waren echter Giel en zijn muzikale vrienden die het bepaalden, op grond van eerder genoemde criteria en dus werd Douwe Bob Posthuma de winnaar. Ook hij was tijdens de eerste aflevering opgevallen met ‘Standing here helpless’. In de finale zong hij het nummer ‘Multicoloured angels’, gericht aan zijn vader. Het nummer bereikte eind september de 4e plaats en staat #173.

The voice of Holland

In de jaarlijst van 2010 stond Ben Saunders met If you don’t know me by now’ op de 22e plaats. Toen nog de grote favoriet, een paar weken later de winnaar van de eerste editie. Het leverde hem nog een derde #1-hit op met ‘Kill for a broken heart’, dat de 14e plaats bereikt in het jaaroverzicht. Ook de andere drie finalisten bereikten met hun nummer de jaarlijst: Leonie Meijer met ‘Lost in yesterday’ (op #55), ‘Kim de Boer met ‘Change’ (op #59) en Pearl Jozefzoon met ‘You must really love me’ (op #71).

De tweede editie leverde ook weer veel hits op, waarvan vier de jaarlijst haalden. In 2011 al  ‘One thousand voices’ door The voice of Holland (op #84) door de coaches Marco Borsato, Angela Groothuizen, Nick & Simon en Roel Van Velzen. En dit jaar Iris Kroes en haar ‘I can’t make you love me’, waarmee ze de editie won (op #83). Chris Hordijk die van haar de finale verloor komen we twee keer tegen: ‘The a team’ (op #58) en ‘Time after time’ (op #36)

Komen we bij de derde editie, waarin nummers al direct gedownload konden worden na de blind auditions. Het leverde met ‘More’ direct een #1-hit op voor Sandra van Nieuwland. Daar bleef het niet bij, want ook de nummers die ze zong in de live shows werden massaal gedownload en bereikten allen de eerste plaats. Ook die vinden we terug in het jaaroverzicht:
#7  More (dubbelplatina)
#19 Keep your head up (platina)
#41 Beggin’  (goud)
#74 New age (goud)
Leona Philippo, winnares van de derde editie van The voice, komt met haar #1-hit ‘Could you be loved’, dat slechts twee weken uit is, tot de 94e plaats.
Per saldo levert de derde editie net zo veel hits in een jaaroverzicht op als de eerste : 5 stuks.
Maar vier van de vijf zijn wel van dezelfde artiest, Sandra van Nieuwland én het is voor het eerst dat een deelnemer aan deze talentenjacht tot de top 10 weet door te dringen In totaal zijn er meer dan 80.000 downloads van haar verkocht in nog geen vier maanden tijd.

‘Venus’ dat Sandra in de halve finale zong, die ze van Leona verloor, kwam in de laatste week (die voor dit jaaroverzicht telt) binnen op de eerste plaats, en staat op #150.

kids

Direct na de tweede editie van The voice of Holland, startte The voice kids, voor kinderen van zes tot en met veertien. Winnares werd de 13-jarige Fabiënne Bergmans die met ‘What you’re  made of’ de grootste hit scoorde: #5. Het was één van de 8 hits die deze eerste editie opleverde, maar geen daarvan verkocht voldoende voor een notering in de jaarlijst. De reden is eenvoudig: de nummers stonden maar kort in de lijst. Inmiddels is de tweede editie van start gegaan en wellicht dat deze dit keer wel grote hits gaat opleveren.

Eurovisie Songfestival

Ieder jaar hebben wij Nederlanders hoop op een goede afloop tijdens het Eurovisie Songfestival. Maar sinds 2005 wil het niet echt lukken. Ook dit jaar lukte het Joan Franka met ‘You and me’ niet om door te stoten naar de finale van dit liedjesfestijn. Het waren echter niet de punten van de publieksjury (de kijkers) die haar de das omdeden, maar die van de vakjury.

Van de thuisstemmers kreeg ze 51, van de vakjury slechts 31 punten, met als uiteindelijk resultaat een vijftiende plaats. Al begin maart, ruim twee maanden voor het festival, stond ‘You and me’ op de eerste plaats. Het levert haar een 65e plaats op in het jaaroverzicht.

Alle hoop is nu gevestigd op Anouk, die ons land in 2013 zal vertegenwoordigen in Malmö in  Zweden. Naar eigen zeggen heeft ze een ‘killer song’ klaar liggen. Dat het een knaller van een hit wordt in februari als het nummer bekend wordt, staat nu al vast. Maar of het ook aanslaat op het Eurovisie Songfestival, weten we pas in mei. In ieder geval zal ook Anouk eerst de halve finale moeten overleven om de finale te halen.

grootste Eurovisiehit sinds 31 jaar

Nationaal verliep het dus weer als vanouds (niet dus), maar internationaal leverde het festival de  grootste hit in jaren op: Loreen met ‘Euphoria’, de vijfde overwinning voor Zweden. Niet in verkoop, want van ‘Waterloo’ van Abba (in 1974), gingen meer dan 6 miljoen stuks over de toonbank, ‘Euphoria’ zit ‘nog maar’ op 1 miljoen. Wel in het aantal weken top 10, want ‘Waterloo’ stond ‘slechts’ 8 weken in de top 10, ‘Euphoria’ hield het 19 weken vol!  Daarentegen blijft ‘Waterloo’ de grootste Zweedse Eurovisiehit, want dat nummer kwam bij ons #1, ‘Euphoria’ bleef op #2 steken.
 Kijken we naar de jaarlijst, want ‘Euphoria’ staat op de tiende plaats, dan is het nummer de grootste Eurovisiehit in 31 jaar. In 1981 won Nicole met ‘Ein bisschen Frieden’ voor Duitsland het festival, waarna het de bestverkochte single van het jaar werd. ‘Waterloo’ van Abba, wereldwijd het meest verkocht, haalde in de jaarlijst van 1974, toen nog op basis van punten, de twaalfde plaats. Wellicht dat als de verkoopcijfers waren genomen, het nummer hoger had gestaan dan ‘Euphoria’ nu.

junioren

En hoe verliep het onze junioren dit jaar? In 2012 werd het Eurovisie Junior Songfestival gehouden in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De nationale voorronde werd gewonnen door Femke Meines met ‘Tik tak tik’, dat ze geschreven had met haar vader. Tijdens het festival dat op 1 december werd gehouden, eindigde ze zevende. Winnaar werd de 10-jarige  Anastasiya Petryk voor Oekraïne met het liedje ‘Nebo’. In de Single Top 100 kwam ‘Tik tak tik’ niet verder dan #74 en dus geen notering in de jaarlijst.

de naam is Atkins, Adele Atkins

Op #8 prijkt ‘Skyfall’ van Adele Atkins, Adele dus. Het nummer is het thema van de 23e James Bond film, die in oktober in première ging. ‘Skyfall’ stond drie weken op de eerste plaats en is daarmee het tweede James Bond thema dat de eerste plaats bereikte. Sheena Easton met ‘For your eyes only’ ging haar in 1981 voor en stond twee weken bovenaan. ‘Skyfall’ is het eerste James Bond thema dat de top 10 van de jaarlijst haalt. Tot dit jaar was ‘For your eyes only’ het meest succesvol: #35 in 1981.

Sport(ieve) hits

In tegenstelling tot 2011, waarin geen grote sportevenementen plaatsvonden, stond 2012 er bol van: het EK voetbal, tennis op Wimbledon, fietsen tijdens de Tour de France en de Olympische Spelen. Twee daarvan zijn goed voor een flink aantal hits.

EK voetbal

Voor het begin van het EK zat de moed er nog goed in: niet minder dan 350 nummers gingen over dit thema. 16 daarvan haalden de Single Top 100 en 3 de jaarlijst. Hier volgen ze, met tussen haakjes de hoogste plaats en de keten die het liedje sponsorde:
#54 René Froger: Samen (#1, ING)
#82 Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje (#4, Lidl)
#88 Wolter Kroes, Yes-R & Erst Daniël Smid: Ben jij ook voor Nederland (de geluksvogeltjesdans) (#4, C1000)

officieel

‘Endless summer’, het officiële door de UEFA gekozen thema van EURO 2012, werd gezongen door de Duitse zangeres Oceana. Onder andere in Italië, Zwitserland en Duitsland werd het een top 10-hit, maar bij ons kwam het niet verder dan de 83e plaats. Die 83e plaats dankt het nummer aan de finale waarin Oceana het nummer mocht zingen …

Niet officieel, maar wel veel te horen tijdens de montages van voetbalwedstrijden, was ‘Feel the love’ van Rudimental feat. John Newman. Mede daardoor bereikte deze voormalige 3FM Megahit de 2e plaats en staat #24 in het jaaroverzicht.

Olympic Games

Dit EK toernooi vergeten we het liefst zo snel mogelijk. Beter deden onze jongens en meiden het tijdens de Olympic Games in Londen. Daar haalden ze 6 gouden, 6 zilveren en 8 bronzen medailles, goed voor een dertiende plaats in het landenklassement. Ook leverde deze 27e editie van de Olympische Zomerspelen een aantal hits, die niet alleen uit Nederland kwamen.

thema

Allereerst de Britse groep Muse die met ‘Survival’ het thema leverde en er een #12-hit mee scoorden. Zanger/pianist/gitarist Matthew Bellamy die het nummer had geschreven, was zeer vereerd dat het Olympische comité zijn nummer had uitgekozen tot het officiële themalied. ‘Survival’ was iedere keer te horen bij het betreden van de atleten in het stadion en voorafgaand aan het uitreiken van de medailles.

London late night

De tweede hit komt uit Nederland en is van de Handsome poets. De NOS koos hun nummer ‘Sky on fire’ als afsluiter van het dagelijkse sportprogramma ‘London late night’. Het nummer had al drie weken in de Single Top 100 gestaan, maar was niet hoger gekomen dan de 87e plaats. Direct toen het nummer in het tv-programma werd gebruikt, ging het op herhaling en bereikte uiteindelijk de 2e plaats. In het jaaroverzicht vind je het op #56.

muziekkoningin van de spelen

De laatste artiest die niet onvermeld mag blijven, is Emeli Sandé, zeg maar de muziekkoningin van deze spelen. Eerder dit jaar brak ze volledig door met de single ‘Next to me’ (#29) en het album ‘Our version of events’ (#31). Voor de Olympische Spelen was het album al weer op de terugweg, maar nadat Sandé zowel tijdens de openingsceremonie (‘Abide with me’) als de slotceremonie (‘Read all about it part III’) had gezongen, steeg het album opnieuw en bereikte de 8e plaats. In oktober verscheen een special edition van het album met vijf extra tracks, waaronder ‘Beneath your beautiful’, haar single met Labrinth (#15 in november).

Bovenstaande is een subjectieve greep uit het hitjaar 2012. Niet genoemd is bijvoorbeeld ‘Keep your head up’ van Ben Howard, Song van het jaar volgens 3voor12 van de VPRO. Het nummer stamt uit 2011, maar brak pas echt door na zijn optreden op Pinkpop en later Lowlands. Of de dood van Whitney Houston en Donna Summer, dat zorgde voor een heropleving van hun oude hits. Of Robbie Williams die met ‘Candy’ zijn tweede #1-hit scoort, Of …

Singlestatistieken

meeste #1 hits

Het record van 28 #1-hits in 2011 is in 2012 niet verbroken. In de 51 weken die meetellen voor de jaarlijst van 2012, hebben 21 nummers op de eerste plaats gestaan, met een recordaantal van 5 voor Sandra van Nieuwland. Goede tweede is Jan Smit met 3 noteringen. Van die 21 bereikten 15 (vorig jaar 12 van de 27) de eerste plaats in de eerste week en 11 daarvan hielden het slechts een week vol. Eentje wist nog een keer de eerste plaats te veroveren: 'Sla je armen om me heen' van Jan Smit feat. Roos van Erkel, dankzij een instoreactie waar fans de fysieke cd-single konden laten signeren. Een overzicht van alle 21 #1-hits vind je op hier.

Nederlandse producties

Dankzij Sandra van Nieuwland staat er toch nog één Nederlandse productie bij de bovenste tien. Haar versie van ‘More’ staat op #7 en dat is weer lager dan vorig jaar toen ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel op #5 eindigde. Dat nummer vinden we dit jaar ook weer terug, dit keer op #14. Daarnaast staat Gers nog een keer genoteerd: ‘Bagagedrager’ feat. Sef, op #12.

Het totaal aantal Nederlandse producties neemt sinds de twee recordjaren (2008 en 2009 met 50 stuks) verder af. Vorig jaar van 48 naar 42 en dit jaar komt het aantal uit op 39 stuks. Het lijkt er dus op dat de val iets wordt afgeremd. Volgend jaar weten we hoe het verder uitpakt.

Van die 42 worden er 23 (in 2011: 27 op 42) in het Nederlands gezongen, 15 in het Engels (2011: 14) en 1 is instrumentaal. Ook daar moeten we dus opnieuw inleveren.

herkomst

De vraag is: waar verliezen we dat toch telkens aan?
Ondanks dat de Britten jaarlijks meer hits aanleveren, winnen zij slechts 3 noteringen (van 11 nar #14). Het zijn ook niet de Amerikanen, want die moeten ook inleveren (van 25 naar 23 hits). Nee het is Zweden dat dit jaar 6 hits levert, vorig jaar nog maar 1.

De verdeling van de bovenste honderd hits is als volgt, met tussen haakjes het aantal in 2011:
Nederland 39 (42)
Verenigde Staten van Amerika 23 (25)
Verenigd Koninkrijk 14 (11)
Zweden 6 (1)
Barbados 3 (5)
De volgende elk 2: Brazilië (-), België (1), Canada (-),Frankrijk (5)
En de volgende elk 1: Denemarken (-), Ierland (-), IJsland (-),Duitsland (1), Zuid-Korea (-), Nieuw-Zeeland (-), Trinidad (-),

En dan, voor we overgaan naar de albumjaarlijst, de single die net buiten de boot valt: #101. Dit jaar is dat ‘Let me love you (until you learn to love yourself)’ van Ne-Yo (#20 in november).

ALBUMS

vrouwen nog steeds aan de macht

Aangezien Adele opnieuw de jaarlijst aanvoert (zie de Jaarflits), kunnen we  haar naam aanvullen aan het rijtje van vorig jaar. Het is het zesde achtereenvolgende jaar dat een zangeres de albumjaarlijst aanvoert. Daarnaast is het de dertiende keer in de Megahistorie dat een zangeres het bestverkochte album levert. Hier volgen ze alle dertien:
1981: Timi Yuro: All alone am I
1986: Madonna: True blue
1989: Gloria Estefan & Miami sound machine: Anything for you
1994: Mariah Carey: Music box
1996: Celine Dion: Falling into you
2004: Norah Jones: Feels like home
2005: Katie Melua: Piece by piece
2007: Katie Melua: Pictures
2008: Amy Winehouse: Back to black
2009: Adele: 19
2010: Caro Emerald: Deleted scenes from the cutting room floor
2011: Adele: 21
2012: Adele: 21
In de andere jaren (vanaf 1978) werd de jaartop twaalf keer aangevoerd door mannen, stonden acht groepen op de eerste plaats, en haalden twee soundtracks de jaartop.

31 weken

Adele boekte niet alleen een record door twee jaren achtereenvolgend het bestverkochte  album te scoren. Ook wist zij het record van 30 weken, dat ze sinds 8 oktober 2011 evenaarde  met Caro Emerald en haar album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, te overtreffen. Op 3 maart 2012 steeg ‘21’ voor de achtste keer terug naar #1 (ook een record) en boekte een 31e week.

buitenland

In Amerika is ‘21’ ook voor het tweede achtereenvolgende jaar het bestverkochte album, en dat is daar ook nog nooit eerder voorgekomen. In 2011 gingen er al 5,7 miljoen stuks van over de (digitale) toonbank, dit jaar kwamen daar 4,3 miljoen exemplaren bij, een totaal binnen twee jaar van meer dan 10 miljoen! Wereldwijd staat de teller van ‘21’ op 25 miljoen stuks, in 2012 werden er 12 miljoen stuks verkocht.

In eigen land moet de Britse zangeres dit jaar genoegen nemen met een tweede plaats. Voorlopig, want  daar worden de jaarlijsten eind december opgemaakt, zoals het hoort. Die extra week verkoop zal haar echter geen eerste plaats meer bezorgen, want met 770.340 stuks voor ‘21’ kan ze de #1 niet meer inhalen. Dat is ‘Our version of events’ van Emeli Sandé, waarvan de teller deze week op 1.142.409 stuks stond. Het album steeg daar afgelopen week terug naar de eerste plaats, dus het verschil met ‘21’ wordt alleen maar groter.

lange adem

In deze jaarlijst staan niet minder dan 24 albums die we ook al tegenkwamen in de jaarlijst van 2011. Van ‘21’ van Adele weten we het, want dat is opnieuw het bestverkochte album.
Het album dat het meest ‘gestegen’ is, is ‘Deze wereld is van jou’ van Gers Pardoel, dat van 62 naar #12 gaat. De grootste stijger tot in de top 10, is ‘Birdy’ van Birdy, vorig jaar #42, dit jaar #3. Adele staat niet alleen al twee jaar met ‘21’ op #1 genoteerd, maar ook nog met ‘Live at the Royal Albert Hall’, vorig jaar op #9, dit jaar op #2.

kinderen voor kinderen

Sinds 1981 zijn ze ieder jaar van de partij, Kinderen voor kinderen. Tot dit jaar haalden alle 32 albums een notering, waarvan 17 de top 10, en 10 de eerste plaats. 18 van de 32 kregen ook een notering in de jaarlijsten. Daarnaast scoorde het verzamelalbum ‘Het allerbeste’, een 53e plaats in de jaarlijst van 1994. Maar een top 10-positie was maar voor drie albums weggelegd:
1981 – Deel 1: #7
1982 – Deel 2: #2
1983 – Deel 4: #9

De laatste jaren verscheen er nog gewoon een album van Kinderen voor kinderen, werd er een tv-special gemaakt, maar veel succes oogsten de albums niet meer. Voor een top 10-notering moeten we zelfs terug naar 1998, toen deel 19 de 7e plaats bereikte. Maar dit jaar kwam met ‘Hallo wereld – 33’ de kentering en dat allemaal dankzij de kinderboekenweek.

kinderboekenweek

De Kinderen voor kinderen albums zijn altijd gekoppeld geweest aan een goed doel. In de beginjaren de 1-2-3 Speelgoedactie van de VARA, later aan diverse andere doelen. Dit jaar ging Kinderen voor kinderen een samenwerking aan met de stichting ‘My book buddy’, die het lezen van kinderen in ontwikkelingslanden stimuleert, door de aanschaf van afsluitbare boekingskasten.

Onder het motto ‘met boeken ontdek je de wereld’, werd ‘Hallo wereld’ het thema van de Kinderboekenweek 2012, die van 3 tot en met 14 oktober is gehouden. De opbrengst van de cd + single gaat naar ‘My book buddy’. Tijdens de kinderboekenweek is ‘Hallo wereld’ veel te horen geweest.

grootste hit in 29 jaar

De videoclip werd zo’n 1 miljoen keer bekeken en dat alles zorgde er voor dat de single binnen drie weken de top 10 bereikte. Iets wat in 28 jaar (de speciale single ‘Eeuwige kerst’ in 1984: #5) of 29 jaar (‘Meidengroep’ in 1983: #8) niet meer was voorgekomen. De single ‘Hallo wereld’, geschreven door Tjeerd Oosterhuis, die als producer al jaren verbonden is aan Kinderen voor kinderen en Sjoerd Kuiper, schrijver van kinderboeken, staat op #78 in het jaaroverzicht.
Toen het album ‘Hallo wereld’ werd uitgebracht, kwam het direct op #11 binnen. Daarna steeg het de top 10 in, waar het negen weken verbleef. De hoogste stand was #1 op 24 november, veertien dagen na de jaarlijkse tv-special. De voorlaatste keer dat een Kinderen voor kinderen album #1 stond, was 19 jaar daarvoor: ‘Deel 14’ in 1993 (#14 in dat jaar). 

platina

‘Hallo wereld’ doet het echter veel beter, want het staat #6 in het jaaroverzicht. Ben Saunders, Sara Kroos en Ali B leverden ook een nummer aan voor het album. Afgelopen week kregen de kinderen een platinaplaat uitgereikt voor de verkoop van meer dan 50.000 exemplaren. Tjeerd Oosterhuis die het edelmetaal kreeg uitgereikt uit handen van zijn vrouw Edsilia Rombley, vertelde al bezig te zijn met deel 34 en minstens voor goud te gaan!

Natuurlijk valt er hier ook meer over de albumnoteringen te vertellen. Zoals Racoon dat met ‘Liverpool rain’ hun eerste #1-notering binnenhaalt, na 57 weken! Het op twee na traagste album ooit dat de eerste plaats bereikte. Of Michael Kiwanuka, wiens album ‘Home again’, dankzij een optreden op Nort Sea Jazz, naar #1 schiet. Of … Je kunt het allemaal nog eens nalezen op deze blog, waar alle 51 Megaman edities online staan. Sterker, je kunt terug gaan naar juni 2007 met alle andere jaarlijsten!

Albumstatistieken

#1 albums

In 2011 bereikten 21 albums de eerste plaats, waarvan ’21’  van Adele 30 keer. Dit jaar was het meeste aantal weken op #1, slechts 3x, door vier albums. Daardoor heeft het aantal albums dat de eerste plaats bereikte een record bereikt: 31 stuks. Niet minder dan 22 daarvan kwamen vanuit het niets op #1 en slechts 5 daarvan stonden langer dan één week bovenaan. Van die 22 haalden er 2 opnieuw de eerste plaats.

Het verloop in de Album Top 100 is dus zeer groot, wat niet alleen komt door veel aandacht voor een nieuwe release, maar ook doordat het scoren van een #1-album niet meer zo moeilijk is. Je hoeft er minder voor te verkopen, en dat is geen goede ontwikkeling.

Nederlandse producties

Dankzij Nick & Simon (‘Sterker’ op #4), Ilse DeLange (‘Eye of the hurricane’ op #5), Kinderen voor kinderen (‘Hallo wereld – deel 33 –‘ op #6),  Jan Smit (‘Vrienden’ op #7) en  Racoon (‘Liverpool rain’ op #10), staan er vijf albums van Nederlandse acts bij de bovenste tien van 2012. Dat is eentje meer dan in 2011.

2011 was een record met 50 albums afkomstig uit Nederland. De stijgende lijn van de afgelopen jaren zet echter niet door, want dit jaar zijn er slechts 41. Daarvan zijn 25 in het Nederlands gezongen, 11 in het Engels, 2 instrumentaal en 3 in diverse talen.

herkomst

Er is een opvallende verschuiving in het land van herkomst. Vorig jaar hadden de Britten de Amerikanen al ingehaald, met een verschil van 2. Maar dit jaar lopen de Britten flink uit, van 17 naar 28. Dat gaat niet ten koste van de Amerikanen die op 15 blijven staan, maar van de Duitsers, de Belgen en de Ieren (elk vorig jaar 2 noteringen) en de Nederlanders (van 50 naar 41). Hier volgen ze alle 100, met tussen haakjes het aantal vorig jaar:
Nederland: 41 (50)
Verenigd Koninkrijk 28 (17)
Verenigde Staten van Amerika 15 (15)
België 5 (7)
Diversen 3 (1)
Canada 2 (2),
Elk 1: Frankrijk (1), Georgië (-), IJsland (-), Portugal (-), Rusland (-), Barbados (2)

Tot slot het album dat niet de bovenste 100 heeft gehaald en dus nooit meer genoemd zal worden als het om jaaroverzichten gaat. Wij doen dat echter wel, want #101 telt ook mee. Dit jaar staat daar Lianne la Havas met ‘Is your love big enough’ (#3 in juli).


En tot zover de Megajaarman 2012. Wat brengt ons 2013? Wat talentenjachten betreft, een nieuwe X factor, The voice kids en The voice of Holland. Wij hopen op een vervolg van De beste singer-songwriter van Nederland, want er loopt nog genoeg talent rond in Nederland. Daarnaast wordt het geen drukke sportzomer, maar misschien wel weer een echte zomer met bijbehorende zomerhits. Een ding staat vast, de Megaman is er elke week bij, dus je hoeft niets te missen in 2013 , waarvan wij hopen dat het een mooi muziekjaar wordt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten