vrijdag 28 december 2012

Oudjaarflits: Serious request, oude kerstnummers, the voice kids en Sandra van Nieuwland luiden 2012 uit.


Met een recordopbrengst van 12.251.667 EURO eindigde op kerstavond de negende editie van Serious Request 2012,. Het noaberschap van de Tukkers, maar ook de inzet van de rest van Nederland, heeft laten zien dat we nog wel wat voor een ander over hebben. In 2013 mag en zullen de Friezen laten zien daar ook toe in staat te zijn, want dan staat het Glazen Huis in Leeuwarden.

anthem

Voordat de jaarlijkse actie van 3FM en het Rode Kruis van start ging, hadden de dj’s, Gerard Ekdom, Giel Beelen en Michiel Veenstra, nog geen duidelijke voorkeur voor hun anthem, het nummer dat ze door de moeilijke momenten heen moest slepen. Er waren al wel twee duidelijke kanshebbers: ‘Year of summer’ van Wildstylez & Niels Geusebroek en ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears. Zondag, 23 december, hakten ze de koop door: het anthem werd ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears.

Gedurende de week was ‘Scream & shout’ al vaak aangevraagd (#2 in de dagelijkse top 3), maar de meeste aanvragers gingen tot dan nog voor ‘Op hoes op an veur kesmis’ van de Enschedese band ENorm (mede dankzij een actie voor een Twents uurtje). Na de bekendmaking van het anthem (en daarmee de oproep om het nummer nog vaker aan te vragen), liep ‘Scream & shout’ snel in op ENorm en eindigt dan ook traditioneel als meest aangevraagde liedje: 1957 keer, ENorm haalde 776 keer.

De gehele Top Serious Request hoor je tot en met Oudejaarsdag, 18.00 uur op 3FM. Overigens is de #1 in deze lijst niet alleen afhankelijk van het aantal keren dat een nummer is aangevraagd, maar ook wat het nummer totaal heeft opgebracht. Daardoor kan het gebeuren dat een nummer hoger staat en toch minder is aangevraagd.

De vele aanvragen voor nummers tijdens Serious Request 2012, hebben hun neerslag op de laatste Single Top 100 van 2012. ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears is de nieuwe #1 (gestegen van af #7). Het is daarmee na ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon (2008), ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette (2010) en ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers (2011), het vierde anthem dat de eerste plaats bereikt.
Tevens is ‘Scream & shout’ de eerste #1-hit voor Will.i.am. Dat wil zeggen solo, want met zijn groep the Black eyed peas, bereikte hij in 2003 met ‘Where is the love?’ al eens de eerste plaats. Britney Spears, is met ‘Scream & shout’ toe aan hier vierde #1-hit, de eerste sinds ‘Oops! … I did it again’ in 2000. In ‘Scream & shout’ zit een sample van ‘It’s Briney bitch’ uit haar nummer ‘Gimme more’ (#35 in 2007).

Last but not least betekent de #1-notering van ‘Scream & shout’ de grootste hit voor twee Belgen: de broers Toon en Jef Martens, alias Lazy J, want hun beats worden gebruikt voor ‘Scream & shout’. In maart werd hun muziek ook al gebruikt in ‘212’ van Azelia Banks, dat tot #17 kwam.

Britse zangeres afgewezen

Scream & shout’ heette aanvankelijk ‘I don’t give a fuck’ en was bestemd voor het album ‘The female boss’ van de Britse zangeres Tulisa Contostavlos. Zij had het nummer ook geschreven samen met producer Jean Baptiste. Toen Will.i.am de Belgische broers van Lazy J benaderde voor het nummer, lieten zij weten niet met Tulsa in zee te willen. Daarop herschreef Will.i.am het nummer met Britney Spears in gedachten, die haar deel inzong. Toen Tulsa, ex jury in de Britse X factor, het resultaat hoorde, heeft ze nog even op het punt gestaan haar eigen nummer uit te brengen, maar daar heeft ze, tot op heden, vanaf gezien.

Andere nummers die een link hebben met Serious Request, zijn:
#5 (-9) Wildstylez & Niels Geusebroek: Year of summer
#6 (23) Laura Jansen feat. Tom Chaplin: Same heart (het officiële themanummer)
#9 (18) Psy: Gangnam style (met 977 het op één na meest aangevraagde nummer)
#14 (28) de Kraaien: Ik vind je lekkah
#23 (79) Speelman & Speelman: Nu iets voor later (werd gebruikt in de dagelijkse tv-uitzending)
#31 (68) ENnorm: Op hoes op an veur kesmis
#34 (64) Icona Pop feat. Charli XCX: I love it
#55 H.H. Tiny little bigband: You put the X in X-mas (hit in 2011 dankzij SR toen: #11)
#89 (57) From the east: Needin the love (special samenwerkingsverband voor SR van Ilse DeLange, Bingo players en Eddy Zoey)

Voor de kerstdagen stonden er al 15 kerstnummers in de lijst. Deze week zijn het er dankzij 8  nummers die allen op herhaling gaan, 19 stuks! 4 hebben de kerst dus niet overleefd.

Voordat we overgaan tot een rijtje covers uit The voice kids, eerst nog twee eersteweeks noteringen:
#88 Flo rida: Let it roll, bevat een sample van ‘Let the good times roll’ uit 1974 van Freddie King)
#100 Gregory Porter: Be good (lion’s song), zijn album ‘Be good’ gaat op herhaling op #42.

Naast een boost aan (oude) hits dankzij Serious Request 2012 en kersthits, is de invloed van de eerste Voice kids uit de tweede editie merkbaar. Want in navolging van de derde editie van The voice of Holland, kunnen ook tijdens The voice kids, de nummers direct na de blind audition worden gedownload. Van de vijf nummers die beschikbaar kwamen, redden drie het tot een notering:
#58 Jesse Parson: Bohemian rhapsody
#78 Lyonne de Wit: Out here on my own
#79 Anne Keizer: People help the people

En als je het over The voice hebt, kun je natuurlijk niet om Sandra van Nieuwland heen. Zij staat nog steeds met vijf nummers in de Single Top 100, waarvan drie nummers bij de bovenste tien; ‘More’ stijgt opnieuw naar de tweede plaats, maar blijft relatief ver (een derde) van ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears. ‘Venus’, de kerst #1 van 2012, zakt naar de twaalfde plaats en dat is wel een gevoelige klap. De voorlaatste keer dat een #1-hit in de tweede week tot buiten de top 10 viel, was op 23 juni: ‘Samen’ van René Froger, dat naar #42 zakte. Niet verwonderlijk, want het Nederlands Elftal was net uitgeschakeld op het EK Voetbal!

Toch valt de val van ‘Venus’ wel enigszins te verklaren, want vorige week verscheen haar album ‘And more’, dus waarom zou je dan nog een losse track downloaden? Bovendien staat op het album naast tien covers, ook het door haar zelf geschreven nummer ‘Love you less’. Gerzien de vijf #1-hits van Sandra in 2012, is het dan ook niet verwonderlijk dat haar album de laatste #1 is van dit jaar.

week te laat

Formeel komt haar album vanuit het niets op #1 binnen van de Album Top 100, maar eigenlijk had het vorige week al in de lijst moeten staan. ‘And more’ was donderdag 20 december al te koop bij iTunes en stond al diezelfde dag bovenaan. Aangezien het album officieel echter pas op vrijdag uitkwam, mochten de verkopen van donderdag nog niet worden meegeteld voor de albumlijst die op vrijdag werd samengesteld. Deze regel stamt uit de tijd dat er nog alleen maar fysieke albums waren, die niet eerder verkocht mochten worden. Gezien de huidige - digitale - tijd, is deze regel (waarvan je mag afvragen of deze ooit terecht was), niet meer van deze tijd.

Overigens betekent die #1 in de iTunes-lijst niet dat het ook #1 had gestaan in de albumlijst (waarin een hele week verkopen meetellen). Daar was de digitale verkoop van een dag te weinig voor. Michael Bublé scoorde vorige week met ‘Christmas’ dan ook terecht het kerstalbum van 2012. Deze week zakt zijn album naar de tweede plaats, op ruim 13% van ‘And more’. Sandra maakt grote kans dat haar album ook de eerste #1 van 2013 wordt, want sinds vandaag is het album ook fysiek verkrijgbaar. Naast ‘And more’ is op #60 de andere eersteweeks notering:’12-12-12 – The concert for Sandy Relief’, voor slachtoffers van de orkaan Sandy.

Dit was de laatste hitflits van 2012 en tevens onze laatste bijdrage aan het hitjaar 2012. Dank aan iedereen die ons dit jaar heeft gevolgd en alle reacties. Kijk voor de Megajaarman en alle jaarlijsten onder het kopje Het Hitjaar 2012. Volgend jaar (en dat is al heel snel) melden we ons weer. Een goede en veilige jaarwisseling gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten