zondag 1 juli 2018

Albumflitsen bij week 26 - 30 juni 2018

In de Hitflits van vrijdag las je dat SBMG met Metro 53 het eerste #1-album scoorde. Ook al het maar voor één week, want volgende week pakt Drake die met zijn album Scorpion. De achtergronden van de andere tien nieuwe noteringen staan in deze editie van de albumflitsen.

#6 Panic! At The Disco: Pray For The Wicked
Precies tien jaar geleden scoorde het Amerikaanse kwartet Panic! At The Disco hun voorlaatste hit in Nederland: ‘Nine In The Afternoon’, dat niet hoger kwam dan de 86e plaats. Van de vier leden is er sinds 2015 nog maar eentje over: gitarist-pianist-basgitarist én zanger Brendon Boyd Urie.
Pray For The Wicked is officieel het zesde studioalbum van Panic! At The Disco, de band uit Las Vegas, Nevada. Aan het album werkten niet minder dan 47 muzikanten mee, waaronder een heel orkest van zo’n 35 leden. ‘High Hopes’, de single van het album, werd door 3FM uitgeroepen tot Megahit.

#10 Ismo: Onverwachts
Ja, dat kun je wel zeggen, want in tegenstelling tot zijn vorige album Tijdloos met Lijpe (#2 in mei van dit jaar), haalt de EP Onverwachts van rapper Ismo nog maar net de top 10. Aan de EP met zeven nummers werken weer bekende rappers mee als daar zijn LouiVos, I Am Aisha, Vic9, Ali B, Sevrio, Latifah, Hef, Kempi, Broertje en Riffi. Wie kent ze niet. O ja, de productie was in handen van Mohammad Haroon Butt ofwel Harun B (Boef, Lijpe).

#12 Adje & Architrackz: Alles Groot
Rapper Adje heeft er al tien noteringen opzitten, waaronder drie top 10-hits. De grootste was ‘Op De Weg’ met Equalz en Cho (#3 in 2017). Als uitvoerend artiest, scoorde Architrackz nog maar twee keer en niet noemenswaardig (#63 voor ‘Gespend’ met LouiVos & Mula B). Maar de beats op ‘Op De Weg’ waren van Dwayne Biekman ofwel Architrackz, die het nummer ook produceerde!

Na het album Streetknowledge (#15 in 2017), dat geproduceerd was door Esko, gaat Adje (=Julmar Simons) dit jaar in zee met Architrackz. Op Alles Groot, een album met negen nummers staan bijdragen van onder andere Crooks, I Am Aisha en Josylvio.

#15 Kamasi Washington: Heaven and Earth
Met The Epic (#40 in 2015), liet tenorsaxofoist Kamasi Washington een flinke voetafdruk achter. Het waren namelijk drie cd’s, met in totaal 172 minuten muziek! Op Heaven and Earth doet de 37-jarige Washington het iets rustiger aan. De zestien nummers hebben een totale speelduur van slechts 2:24:32, bijna 2,5 uur dus.

Kamasi Washington is de zoon van saxophonist en fluittist Ricky Washington, die het in de jaren ’60, niet lukte door te breken naar een groter publiek. Iets dat Kamasi met zijn muzikale vrienden nu wel lukt, want de grens tussen genres is niet zo scherp meer.

Over Heaven and Earth zegt Kamasi Washington in Trouw:”Het ideaal aan de ene kant, de daden bij de woorden aan de andere. Zo kwam ik ook bij de titel Heaven and Earth. We bewegen ons niet alleen tussen hemel en aarde, die twee spiegelen elkaar ook. We denken dat ons leven op een bepaalde manier is en vervolgens wordt het leven vaak zoals we denken. Muziek kan de verandering stimuleren: als ik het kan, kun jij het ook.”

#17 Yellow Claw: New Blood
Los Amsterdam (#8 in 2018) was het eerste album van Yellow Claw zonder Bizzey (= Leoardo Roelandschap), die in 2016 er uit was gestapt en de ene na de andere #1-hit scoort. Sindsdien zetten Jim Aasgier (= Jim G.L. Taihuttu) en Nizzle (= Nils Rondhuis)) het succes als Yellow Claw samen voort. Op New Blood worden ze onder andere geholpen door Chace (uit Shanghai, China), DJ Snake (uit Frankrijk) en San Holo (de Nederlander Sander van Dijck). Chase en San Holo behoren tot de Barong Family, het platenlabel van Yellow Claw.

#43 Nine Inch Nails: Bad Witch
Afgelopen donderdag, 28 juni 2018, gaf de Amerikaanse rockgroep Nine Inch Nails na vier jaar weer een concert in ons land in de AFAS Live, voorheen de Heineken Music Hall.

In 2016 kondigde de groep drie EP’s aan. De eerste twee, Not The Actual Events en Add Violence, met elk vijf nummers, verschenen de afgelopen twee jaar. Met Bad Witch is de triologie compleet. Officieel is het hun negende studioalbum, zes nummers met een totale speelduur van 30:14 minuten.
Zanger/giarist Trent Reznor en toetsenist/bassist Atticus Ross hebben zich bij het schrijven van de nummers van Bad Witch laten beïnvloeden door ‘Blackstar’ van David Bowie uit 2016. Nine Inch Nails tourde in de jaren ’90, toen nog zonder Atticus, met David Bowie.

#58 Bebe Rexha: Expectations
Ze schreef mee aan diverse hits waaronder ‘The Monster’ van Eminem feat. Rihanna (#3 in 2013) en ‘Hey Mama’ van David Guetta feat. Nicki Minaj & Afrojack (#10 in 2015). Als zangeres scoorde ze acht keer, onder andere met ‘In The Name of Love’ met Martin Garrix (#4 in 2016). Met het album Expectations moet blijken of ze de verwachtingen waar kan maken. Wie? De Amerikaanse zangeres Bebe Rexha.

#74 the Sea Within: the Sea Within
Supergroepen, met leden van andere succesvolle groepen, zijn van alle tijden. Denk maar Cream, CSNY, Asia, Travelling Wilburys, Them Crooked Vultures, Atoms for Peace en  SuperHeavy. De voorlaatste supergroep die een notering kreeg was Sons of Apollo met Psychotic Symphony (#53 in 2017).
Of the Sea Within past in het eerder genoemde rijtje, zal de tijd uitwijzen. De groep bestaat uit de Zweedse muzikanten Roine Stolt (gitarist Flower Kings), Jonas Reingold (bassist Flower Kings), Daniel Gildenlöw (gitarist Pain of Salvation), de Duitser Marco Minnemann (drummer Steven Wilson, Joe Satriani) en de Amerikaan Tom Brislin (keyboards Yes Symphonic, Camel, Meat Loaf).

Het idee voor een supergroep kwam van het Duitse platenlabel Inside Out Music.Roine Stolt: “Putting together a new band, starting fresh, seeing if collective writing could spawn a unique style. Call it a supergroup if you want - I think we can handle that.” Tijdens de opnames in de Lingstone Studios in Londen bleek al direct dat er sprake was van chemie tussen de muzikanten. Zanger Jon Anderson (zanger Yes) en Casey McPerson (frontman Alpha Rev) werkten mee aan het album the Sea Within.

#77 Teyana Taylor: K.T.S.E.
Sinds begin deze maand verscheen er wekelijks een album dat (mede) geproduceerd werd door Kanye West en allen uitgebracht op zijn label G.O.O.D. Music. De vier albums die tot nu toe verschenen zijn, met de hoogste plaats:
Pusha T: Daytona (#18)
Kanye West: Ye (#3)
Kids See Ghosts: Kids See Ghosts (#5)
NAS: Nasir (#13)
K.T.S.E. (dat staat voor Keep That Same Energy) van Teyana Taylor is de vijfde en laatste in de serie.
Bij ons totaal ontgaan, maar al in 2014 verscheen Taylor’s Seven, het debuutalbum van Teyana Taylor (Harlem, New York, 10 december 1990). Alvorens ze zelf muziek ging maken, schreef ze nummers voor onder andere Chris Brown en Usher en werkte ze mee aan nummers van onder andere Kanye West en John Legend. Voor de videoclip ‘Ring The Alarm’ van Beyoncé, maakte Taylor de choreografie. Zelf is Taylor dansend te zien in de videoclip bij ‘Blue Magic’ van Jay-Z.

#89 L’Algérino: International
Vorige week scoorde L’Algérino (= Samir Djoghlal, geboren op 2 mei 1981 in Marseille) zijn eerste hit met ‘Hola’ feat. Boef. Het nummer is één van de dertien tracks op International, zijn achtste album. ‘Les Menottes (Tching Tchang Tchong)’, één van de nummers, is vooral populair bij luisteraars van FunX. Zij zetten het nummer, waarvan de videoclip meer dan 360 miljoen keer is aangeklikt, op de tweede plaats van de DiXte 1000 van FunX.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten