vrijdag 14 augustus 2020

Hitflits: album van Boef opnieuw te sterk voor Taylor Swift; Jason Derulo helpt Jawsh 685 én zichzelf aan #1-hit

Twee weken geleden kwam Taylor Swift geheel onverwacht met een nieuw album, Folklore, dat wereldwijd de eerste plaats pakte, maar in ons land bleek rapper Boef met Allemaal Een Droom te sterk. Afgelopen week verscheen de fysieke versie van Folkore (met één extra nummer) en deed Swift opnieuw een aanval op de eerste plaats.
Na het weekend zag het er dan ook veelbelovend uit, Swift’s album nam een voorsprong van bijna 40% op dat van Boef. Op woensdag was die voorsprong echter geslonken naar ruim 15% en eigenlijk was daarmee al het plecht beslecht. De fysieke verkopen van Folkore, vaak in het eerste deel van de week, zouden niet voldoende zijn voor de streams van Allemaal Een Droom, die gedurende de week aantrokken.

En dus herovert Boef (vorige week lukte het Guus Meeuwis met Deel Zoveel wél om Boef te onttronen), de eerste plaats van de Album Top 100. Daarmee voert Allemaal Een Droom van Boef in totaal voor de vierde week de albumlijst aan. Nog één week en dan evenaart hij zijn vorige albums Slaaptekort (in 2017) en 93 (in 2018/2019), die vijf weken op de eerste plaats stonden.

Taylor Swift schreef en nam haar album Folklore op tijdens quarantaine. En ook Boef zat in de tijd niet stil. Boef op Radio 538: “70 tot 80% van het album heb ik geproduceerd tijdens corona, toen het begon en we allemaal in lockdown moesten. Toen begon ik me te vervelen en ben ik vol op m’n album gaan zitten.
Ik had de basis wel liggen (in augustus meldde hij al dat  zo’n 70% klaar was), maar op een gegeven moment werd ik zo geleefd dat ik weinig tijd had om muziek te maken. Corona heeft daar heel veel verandering in gebracht.”

ALBUM TOP 5

1. (2)   Boef: Allemaal Een Droom (terug op #1 / vierde week op #1)
2. (10) Taylor Swift: Folkore (op 4,83%)
3. (3)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon
4. (5)   Juice WRLD: Legends Never Die
5. (6)   Harry Styles: Fine Line

Deel Zoveel van Guus Meeuwis, vorige week op de eerste plaats, zakt deze week naar de dertiende plaats. Het album van Guus is daarmee het negentiende album dat vanaf de eerste plaats buiten de top 10 valt. De grootste val ooit, is gemaakt door Ayreon met het album  Electric Castle Live And Other Tails van Ayreon, dat op 1 april van dit jaar in de tweede week naar de 54e plaats zakte.

Over naar de nieuwe noteringen van deze week.
#7 Deep Purple: Whoosh! (#2 in de Vinyl 33)
#29 Joe Bonamassa: A New Day Now
#33 Sticks: STICKmatic
Eerste notering voor Junte Uiterwijk, ofwel de Zwolse rapper Sticks; voorheen scoorde hij als lid van het duo Rico & Sticks en/of Opgezwolle. Rapper Rico doet ook mee op STICKmatic, evenals Hef en S10
#63 Glass Animals: Dreamland

A Hero’s Death van de Ierse band Fontaines D.C., #41 in de albumlijst, prijkt voor de tweede week bovenaan de Vinyl 33.

SINGLES

Al twee weken hijgt ‘Savage Love (Laxed – Siren Beat)’ van Jawsh 685 & Jason Derulo in de nek van ‘Tout Est Bon’ van Boef feat. Numida. Vorige week was de achterstand geslonken van 3,75% naar slechts 1,1%. Deze week ondernamen Jawsh 685 & Jason Derulo opnieuw een aanval op de eerste plaats. En dat zag er direct goed uit: op maandag stonden ze bijna 4% voor en op woensdag bijna 3%. Met nog twee dagen te gaan zou het deze week moeten lukken ...

En ja hoor, de aanhouder wint! Savage Love (Laxed – Siren Beat)’ van Jawsh 685 & Jason Derulo stijgt in de negende week naar de eerste plaats van de Single Top 100. Voor beide acts is het hun eerste #1-notering in Nederland.

Met dank aan Jason Derulo

Aanvankelijk leek er niet zo’n grote hit in te zitten voor ‘Laxed (Siren Beat)’ van Jawsh 685, dat hij opnam in 2019. Op 20 juni van dit jaar kwam het nummer binnen op de 67e plaats van de Single Top 100. De week daarop echter prijkte het al op de twaalfde plaats en de week daarna op #2. Alleen was er wat veranderd. De titel was nu ‘Savage Love (Laxed – Siren Beat)’ en de Amerikaanse zanger en platenbaas Jason Derulo was als uitvoerende toegevoegd.

Hoewel ‘Laxed (Siren Beat)’ van Jawsh 685 al uit 2019 stamt, ging het pas in april van dit jaar viral op TikTok. Daarna ging Jason Derulo met de beat van ‘Laxed (Siren Beat)’ aan de haal, en gebruikte het voor zijn nummer ‘Savage Love’. Hij deed dit echter zonder vermelding van Jawsh 685 en dat werd hem niet in dank afgenomen. 
Jason Derulo, ook wel gevoelig voor kritiek, haalde bakzijl en vermelde alsnog de credits. Iedereen blij. Zeker Jawsh 685 (de 18-jarige Joshua Nanai uit Manurewa, Zuid Auckland, Nieuw-Zeeland), want dankzij de actie van Jason Derulo, scoort hij nu zijn eerste #1-hit.

With a little help …

Een nummer dat na aanpassing en hulp van een andere muzikant de eerste plaats haalt, hebben we eerder gezien. In 2009 bracht de Surinaamse zanger Damaru het nummer ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ uit. In de vierde week steeg het nummer naar de zevende plaats, maar een #1-notering lag niet in het verschiet.

... van Jan Smit

Dat veranderde op slag toen Jan Smit het nummer met Damaru opnieuw inzong en er ook nog een goed doel aan verbond: SOS Kinderdorpen. De week daarop werden beide versies van ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ bij elkaar geteld en dat leverde een #1-hit op voor beiden. Het hele verhaal dat we destijds schreven, kun je hier nog eens nalezen.

SINGLE TOP 6

1. (2)   Jawsh 685 & Jason Derulo: Savage Love (Laxed – Siren Beat) (eerste week op #1)
2. (1)   Boef feat. Numida: Tout Est Bon (op 2,58%)
3. (3)   Bilal Wahib: Tigers (op 4,46%, t.o.v. de #1)
4. (5)   Dopebwoy & Jonna Fraser: Vakantie
5. (4)   Harry Styles: Watermelon Sugar
6. (10) Joel Corry feat. MNEK: Head & Heart

Met een zesde plaats voor ‘Head & Heart’ van Joel Corry feat. MNEK is het nummer na Joel Corry nu ook de grootste hit voor de 25-jarige Uzoechi Osisioma Emenike, ofwel MNEK. Tot deze week was dat ‘Never Forget You’ met Zara Larsson, waarmee hij in 2015 tot de achtste plaats kwam.

Hebben we tot slot nog tien eerste weeks noteringen voor je.
#15 Kevin feat. Yade Lauren: Als Ik Je Niet Zie
#24 Yssi SB: In Die Life
#46 SFB feat. Murda: Fuck It Up
#47 Juice WRLD & the Weeknd: Smile
#51 Kã: Cash
#52 Idaly feat. Hef: In De Kou

#73 Master KG feat. Burna Boy & Nomcebo Zikode: Jerusalema (remix)
Master KG is het alter ego van Kgaogelo Moagi, uit Tzaneen, Limpopo, Zuid-Afrika. In augustus 2019 nam hij het nummer ‘Jerusalema’ op met zangeres Nomcebo Zikode (=
Nomcebo Nkwanyana uit Johannesburg, Zuid-Afrika). Eind november kwam het nummer daar uit en werd al snel een populair nummer in de clubs.
Tot zover leek het een Zuid-Afrikaanse gelegenheid. Dat veranderde met de videoclip,
die sinds december al 80 miljoen keer is bekeken. Dat ontging ook de Nigeriaanse muzikant Burna Boy niet. Hij maakte een remix van ‘Jerusalema’. Vervolgens maakte een groep dansers uit Angola een videoclip, waarna velen volgden. De clip is inmiddels meer dan 1 miljard (!) keer bekeken.

#74 Cardi B feat. Megan Thee Stallion: Wap

#78 Goldkimono: To Tomorrow
‘To Tomorrow’ is de debuuthit van Goldkimono (= Martijn Konijnenburg, roepnaam: Tienus uit Utrecht), maar zeker niet de eerste notering waaraan hij heeft meegewerkt. Zo is hij mede verantwoordelijk voor hits van onder andere Kygo feat. Conrad (‘Firestone’, #4 in 2015), Leaf (‘Wonderwoman’, #4 in 2007) en Krystl (‘Golden Days’, #23 in 2010)

Het project Goldkimono is ontstaan in Californië. Tienus raakte daar geïnspireerd door de zon, de golven en 90’s hiphop, waarna hij muziek begon te maken op een gehuurde gitaar en een laptop. De naam Goldkimono haalde hij uit een thrift shop. Tinus: “Ik trek die gouden kimono aan en ik denk: 'Dat is 'm'.”
De stap naar een solonummer wilde hij altijd al doen, maar het juiste materiaal ontbrak. Toen hij ‘To Tomorrow’ schreef, voelde dat heel ‘cool’, waarmee Goldkimono is begonnen. Tinus: “Alles kwam samen en het is gewoon ook zo leuk om zelf muziek te maken. Dat is heel anders dan muziek maken voor anderen.” Eind dit jaar hoopt Goldkimono een volledig album te kunnen uitbrengen.

#88 Sofi Tukker & Gordon City: House Arrest

De muziek van het Amerikaanse duo Sofi Tukker (= de 28-jarige Sophie Hawley-Weld, geboren in Frankfurt en de 30-jarige Tucker Halpern uit Massachusetts) is zeer geliefd bij radiostations.
Het nummer ‘Best friend’ feat. Nervo, the Knocks & Alisa Ueno was in 2017 niet van de radio te slaan. En ook hun huidige nummer ‘House Arrest’ met het Britse duo Gordon City, wordt veel gedraaid.

laat je horen!

Dat begon bij Rob Janssen, dj op 3FM die het uitriep tot zijn ‘trapper van de week’. Vervolgens belandde het nummer in de Slam FM Mixmarathon, verkoos 3FM het tot Megahit en maakte 538 er een Dance Smash van. Toch duurde het nog zeven weken eer ‘House Arrest’ een notering krijgt. En dan te bedenken dat het nummer al een jaar lang op de plank lag!

Sophie schreef ‘House Arrest’ een jaar geleden al met Gordon City, bestaande uit Kye ‘Foamo’ Gibbon en Matt ‘RackNRuin’ Robson-Scott, die vijf jaar daarvoor een hit scoorden met ‘Ready For Your Love’ feat. MNEK (#98 in 2014).


Destijds was het letterlijk ‘House Arrest’ voor Sophie, want doordat ze haar been brak op het podium, was ze genoodzaakt thuis te blijven om te herstellen. En wat doe je dan als muzikant? Dan verwerk je dat gegeven in een nummer, en dat werd ‘House Arrest’.

Tijdens de afgelopen coronacrisis waardoor Sofie Tukker in quarantaine verbleef, kwam het nummer weer bovendrijven en brachten ze het uit. In de videoclip zijn diverse fans te zien al dan niet met een mondkapje, die allemaal hun eigen ‘House Arrest’ beleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten