vrijdag 29 januari 2021

Hitflits: derde #1-album voor Josylvio; eerste top 10-notering voor Typhoon

Vanaf het begin van de week was duidelijk wie aan het einde van de week de Album Top zou aanvoeren. De zeventien tracks op het album Abu Omar van Josylvio werden zoveel gestreamd, daar kon niemand meer overheen.
Met een overwicht van bijna 64% op F*ck Love van the Kid Laroi (vorige week op #1), scoort Josylvio na Hella Cash (in 2018) en Gimma (in 2019) met Abu Omar (vernoemd naar zijn zoontje) zijn derde #1-album. Opvallend dat de #1-notering niet volledig is te danken aan downloads en streams, wat voor rappers en hiphoppers normaal is, maar voor 5% aan een fysiek album!
 
ALBUM TOP 5
 
1. EW  Josylvio: Abu Omar (eerste week op #1)
2. (1)   the Kid Laroi: F*ck Love (Savage)  (op 63,75%)
3. (2)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon
4. (3)   Dopebwoy: Hoogseizoen
5. (4)   the Weeknd: After Hours
 
In de Album Top 100 boekt Letter To You van Bruce Springsteen acht plaatsen winst en belandt in de veertiende week op de veertiende plaats. In de Vinyl 33 gaat het nog beter met het album, waar daarin keert het terug naar de eerste plaats. Eind oktober, begin november stond het album zowel in de Vinyl 33 als Album Top 100, twee weken bovenaan.

Gaan we over naar de andere nieuwe noteringen van deze week en dat zijn de volgende drie, allen debutanten.
 
Kvitravn
van de Noorse groep Wardruna, binnen op #25, is het vijfde album, maar eerste dat een notering krijgt. Wardruna werd in 2003 opgericht door Einar Selvik, Kristian Eivind Espedal (‘Gaahl’) en Lindy Fay Hella. Zanger Gaahl verliet in 2015 Wardruna en begon zijn eigen band Gaahls Wyrd. Wardruna brengt donkere folknummers op traditionele instrumenten met teksten in het Oudnoors.
 
In tegenstelling tot de Noorse groep Wardruna dat vooral traditioneel bezig is, maakt het Ierse duo Bicep moderne dance. Na Bicep in 2017 komen Matt McBriar and Andy Ferguson uit Belfast, maar gevestigd in Londen, nu met hun tweede album Isles, dat een notering krijgt op de 28e plaats.
 
En dan de laatste debutant van deze week, de Nederlandse deathmetal groep Asphyx met het album Necroceros. De band, opgericht in 1987 door Bob Bagchus uit de Lutte, heeft diverse bezettingen gekend. De huidige bezetting luidt: Martin van Drunen (zang), Alwin Zuur (bas), Paul Baayens (gitaar) en Stefan 'Husky' Hüskens (drums).
 
corona
 
Het eerste album van Ashpyx, The Rack, verscheen in 1991. Necroceros is hun tiende. Vanwege corona was er geen mogelijkheid het album live te spelen met de fans. Maar ze wilden de release van het album niet geruisloos voorbij laten gaan. En dus speelden ze het album afgelopen zaterdag tijdens een gratis livestream, die uitgezonden werd op Metro TV. De fans lieten zich niet onbetuigd, schaften het album aan en belonen de groep met een 51e plek in de Album Top 100.
 
SINGLES
 
Vorige week was ‘Als Ik Je Weer Zie’ van Acda en de Munnik, Maan & Typhoon de hoogste eerste weeks op de dertiende plaats. Deze week stijgt het nummer door naar de negende plaats en levert Acda en de Munnik hun achtste en Maan haar zesde top 10-notering op. Maar voor Typhoon is het pas zijn allereerste top 10-notering. ‘Niet Weglopen’, het 3FM Serious Request anthem van 2015, kwam niet hoger dan de 93e plaats.
Glenn deRandamie ofwel Typhoon over zijn top 10-notering: “Natuurlijk is ‘Als Ik Je Weer Zie’ makkelijk te koppelen aan het voorbije jaar, maar we zijn nog een stapje verder gegaan dan een lied over vrienden die elkaar een langere periode minder vaak zien. Dat is van alle tijden.”
 
Vanwege corona is de geplande serie van ‘Vrienden van Amstel Live' van dit jaar verplaatst naar volgend jaar. Voor de artiesten kwam dit hard aan en ontstond het initiatief om een nummer te schrijven. Tijdens een schrijfsessie in november op Ameland, ontstond ‘Als Ik Je Weer Zie’, dat het anthem is van de digitale versie van het muziekfestijn, dat plaats vond op zaterdag 16 januari vanuit Ahoy in Rotterdam.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Drivers License (derde week op #1)
2. (3)   Tiësto feat. James Bell: The Business (op 46,21%)
3. (2)   Jaap Reesema & Pommelien Thijs: Nu Wij  Niet Meer Praten
4. (4)   the Kid Laroi: Without You
5. (10)  Robin Schulz feat. Kiddo: All We Got
 
Resten nog de eerste weeks noteringen van deze week, waaronder ook hier drie debutanten.
#29 Josylvio feat. Sam j’Taime: Leugens
 
#50 Billie Eilish / Rosalía: Lo Vas A Olvidar
Vorig jaar maakte de Spaanse zangeres Rosalía Vila Tobella haar debuut met het nummer ‘TKN’ met Travis Scott dat de 20e plaats bereikte. Twee jaar daarvoor bereikte haar album El Mal Querer de 95e plaats. Dankzij Billie Eilish, met wie ze ‘Lo Vas A Olvidar’ schreef en zingt, leert ook het grote publiek haar kennen en dat werd tijd.
 
#61 Sara Kays: Remember That Night?
De bijna 22-jarige Sarah Kays uit Noblesville in de staat Indiana (op 19 februari is ze jarig) kreeg op haar dertiende een gitaar van haar moeder. Het jaar daarop gaf ze al haar eerste optredens. Ze vertrok naar Atlanta, Georgia en stortte zich in de muziek. In 2018 resulteerde dat in het nummer ‘Rich Boy’ en de EP A House Too Big. Inmiddels is ze drie singles en nog een EP verder. Op haar eigen TikTok-kanaal brengt ze diverse nummers, zichzelf begeleidend op de ukelele.
 
#64 Purple Disco Machine & Sophie and the Giants: Hypnotized
Achter Purple Disco Machine zit de Duitse producer Tino Schmidt uit Dresden, die remixen maakte voor onder andere Gorillaz, Jamiroquai en Faithless. ‘Dished (Male Stripper)’ was in 2018 veelvuldig te horen op de radio en in de clubs, maar een hit zat er niet in. Wel stond zijn album Glitterbox – Doscotheque in april 2019 een weekje op de dertigste plaats van de Verzamelalbum Top 30.
Die hit scoort hij nu wel met ‘Hypnotized’, binnen op #64, dat hij maakte met Sophie and the Giants. Niet zonder slag of stoot overigens. Het nummer werd al in april 2020 uitgebracht, diverse remixen volgden en zelfs een akoestische versie, maar een notering bleef uit. Begin dit jaar kreeg het nummer een tweede kans en werd het Dance Smash op Radio 538, En nu lukt het wel. De aanhouder wint zullen we maar zeggen.
 
Sophie and the Giants is een kwartet uit het Britse Guildford dat sinds 2017 bij elkaar is.  Naast frontvrouw Sophie Scott, bestaat de groep verder uit Chris Hill (drums), Toby Holmes  (gitaar) en Antonia Pooles (bas). In 2018 bracht het viertal de EP Adolescence uit.
 
#78 Sabrina Carpenter: Skin
Sabrina Ann Lynn Carpenter uit Pennsylvania is van origine actrice. Ze speelt in diverse films en tv-series. Sinds 2014 is ze ook actief in de muziek en bracht ze diverse singles en twee albums uit. ‘Skin’, binnen op #78, is een boodschap aan iedereen die haar verwijt om te gaan met Joshua Bassett. Hij is de ex van Olivia Rodrigo die met ‘Drivers Licence’ voor de derde week de Single Top 100 aanvoert. In dat nummer geeft Rodrigo af op Bassett, met wie ze grote plannen had na het behalen van haar rijbewijs. Alleen maakte hij het daarvoor al uit.
 
#97 Doja Cat: Streets
‘Streets’, de derde notering voor Doja Cat, bevat een sample van ‘Streets Is Callin’’ van de Amerikaanse boyband B2K, afkomstig van de soundtrack ‘You Got Served’  uit 2003.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten