vrijdag 12 februari 2021

Hitflits: Tweede dubbelslag voor Foo Fighters: album op #1 in Album Top 100 en Vinyl 33.

In de Single Top 100 zal je de Foo Fighters niet zo snel meer tegenkomen, hun laatste notering dateert uit 2014: ‘Something From Nothing’, één week op #57. Maar op albumgebied staan ze nog steeds hun mannetje. Dat blijkt ook deze week, want Medicine At Midnight knalt binnen op de eerste plaats van de AlbumTop 100 én de Vinyl 33. Na Concrete And Gold (in 2017 ook #1 in beide lijsten), slaat de groep met Medicine At Midnight opnieuw een dubbelslag.
Precies een jaar geleden, in februari 2020, had de Amerikaanse rockband onder leiding van zanger/gitarist David Eric Grohl, de opnamen afgerond van Medicine At Midnight, hun tiende studioalbum. De release stond gepland voor april, gelijktijdig met de start van ‘The Van Tour 2020’, die in het teken stond van hun 25-jarig jubileum.
 
jubileum uitgesteld
 
Vanwege de pandemie werd de tour uitgesteld tot oktober. Maar toen dat ook niet haalbaar was, besloot Grohl het album los te weken van de jubileumtour en werd het album deze maand uitgebracht. Wel zijn er sinds november 2020 drie singles verschenen. Het is nog onzeker wanneer de optredens wel doorgaan en het 25-jarig jubileum van de groep alsnog gevierd kan worden.
 
ALBUM TOP 5
 
1. EW  Foo Fighters: Medicine At Midnight (eerste week op #1)
2. EW  DeWolff: Wolffpack (op 44,09%)
3. (3)   the Kid Laroi: F*ck Love (Savage)
 
4. EW  Transatlantic: The Absolute Universe - The Ultimate Edition
Na The Whirlwind (#40 in 2009) en Kaleidoscope (#6 in 2014), is The Absolute Universe - The Ultimate Edition de derde notering voor Transatlantic, het project van Neal Morse (voormalig lid van Spock’s Beard) en Mike Portnoy (van Dream Theater).
The Absolute Universe - The Ultimate Edition
is een samenvoeging van de albums The Absolute Universe – Forevermore en The Absolute Universe – The Breath Of Lide
 
5. (5)   the Weeknd: After Hours
 
Abu Omar, de #1 van Josylvio de afgelopen twee weken, zakt naar de zesde plaats.
 
Opnieuw bij de bovenste tien is Jongetjes Uit Zuid van Qlas & Blacka, dat in de elfde week een sprong maakt vanaf #24 naar #8. De aanleiding voor deze stijging is het uitbrengen van een deluxe editie. Naast de 17 tracks die in november verschenen staan er op deluxe editie 6 extra nummers. In december 2020 kwam het album binnen op de derde plaats.
 
Wolffpack
 
In maart 2020 moest DeWolff vanwege corona hun Europese tournee afbreken en kwam  noodgedwongen thuis te zitten. Allesbehalve stil, want het ene na het andere nummer ontstond en werd analoog opgenomen. Om de fans niet tot 2021 te laten wachten op de nieuwe nummers, ontstond het idee van Wolffpack.

Middels een abonnement kregen de fans tussen juli en half september 2020 zo’n 15 nummers toegestuurd. Daaruit mochten zij de 10 nummers kiezen voor het album. In november 2020 kregen deze fans dit album op gekleurd, met de hand genummerd en gesigneerd 180g vinyl, thuisgestuurd. En nu is het de beurt aan de andere liefhebbers van DeWolff, die de groep hun hoogste notering bezorgen: een tweede plaats. Hoogste plaats tot deze week was twee keer een zesde voor Grand Southern Electric (in 2014) en Thrust (in 2018).
 
Hier komen de andere nieuwe noteringen van deze week:
#15 Ismo: Spiegelbeeld
#16 Fleet Foxes: Shore
#66 the Weeknd: The Highlights
 
SINGLES
 
Deze week is er nog geen enkele bedreiging voor de eerste plaats van ‘Drivers License’ van Olivia Rodrigo, voor de vijfde week op rij in de Single Top 100. Maar wellicht volgende week wel, want met zevenmijlslaarzen komt de Schotse zanger Nathan Evans aangesneld. Zijn ‘Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix)’ stijgt in de tweede week van de 32e naar de 6e plaats en het einde is nog niet in zicht.
 
SINGLE TOP 6
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Drivers License (vijfde week op #1)
2. (4)   the Kid Laroi: Without You (op 31.91%)
3. (3)   Tiësto feat. James Bell: The Business
4. (2)   Jaap Reesema & Pommelien Thijs: Nu Wij  Niet Meer Praten
5. (5)   Thomas Acda / Paul de Munnik / Maan / Typhoon: Als Ik Je Weer Zie
6. (32) Nathan Evans: Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix)
 
Naast de hit van Nathan Evans (op #6), komt er nog een nummer de top 10 binnen: ‘Goosebumps’ van HVME. In de negende week boekt het nummer een plaatsje winst en belandt op de tiende plaats. Dankzij de versie van HVME staat het origineel van Travis Scott feat. Kendrick Lamar uit 2016, dat pas in 2020 een notering kreeg, opnieuw genoteerd. Deze week op #72.

 
Zo meteen krijg je alle nieuwe noteringen van deze week, maar eerst komen we even terug op de notering vorige week van ‘Vuur’ van Broederliefde. We schreven toen dat de groep daarnaast nog twee nummers had uitgebracht: ‘We Moeten Door’ en ‘Buss It (Remix)’.
 
samengevoegd
 
De afgelopen week liet GfK Dutch Charts, de samensteller van de Single Top 100, weten dat de negende plaats voor ‘Vuur’, een optelling was van de verkoop van alle drie tracks samen. Deze week zijn de verkopen uit elkaar getrokken, waardoor ‘Vuur’ op de 29e plaats staat. De andere nummers zijn onvoldoende gestreamd voor een notering.
 
Dan nu de eerste weeks noteringen van deze week:
#60 Masked Wolf: Astronaut In The Ocean
Achter Masked Wolf gaat de Australiër Harry Michael schuil. Op zijn dertiende begon hij met het schrijven van nummers na het horen van de rappers Eminem en 50 Cent. Later kwam onder andere Drake daarbij. Bij ons weten is dit de eerste hit  in Nederland van een Australische rapper.
 
#62 Martin Garrix feat. Tove Lo: Pressure
 
#74 Froukje: Ik Wil Dansen

Niet de huidige single ‘Onbezonnen’ (onlangs nog Megahit op 3FM), maar het nummer ‘Ik Wil Dansen’ van Froukje uit 2020, krijgt een notering in de Single Top 100. Het nummer blijkt één van de populairste tracks te zijn van de EP Licht En Donker, deze week op #23 in de Album Top 100.
 

#82 Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Dopamine re-edit)
De Britse band the Nightcrawlers onder leiding van de Schot John Reid, scoorde in 1995 met ‘Push The Feeling On’ wereldwijd een grote hit. Bij ons stond het nummer een week op de zesde plaats. Anno 2021 is het nummer onder handen genomen door Riton feat. Mufasa & Hypeman.
 
Riton, de Brit Henry Smithson (42), kennen we nog van de hit ‘Turn Me On’ x Oliver Heldens feat. Vula (#38 in 2019). Daarin werd het nummer ‘Don’t Go’ van Yazoo gesampled. Dit keer gebruikt Riton voor ‘Friday’ het nummer ‘Push The Feeling On’ van the Nightcrawlers.
 
Riton wordt daarbij geholpen door het duo Mufasa & Hypeman. Achter Mufasa gaat Jeff Obeng uit the Bronx in New York schuil. Hypeman is een MC die meedoet aan hiphop-optredens om het publiek te vermaken.
 
Overigens is ‘Push The Feeling On’ van the Nightcrawlers al eerder gesampled in een hit. De Amerikaan Pitbull gebruikte het in ‘Hotel Room Service’ (#40 in 2009).
 
#88 Sia & David Guetta: Floating Through Space
Zesde samenwerking tussen Sia en David Guetta. Meest succesvolle is nog altijd de eerste: ‘Titanium’, dat in 2011 drie weken op de vierde plaats stond. ‘Floating Through Space’ staat op het album Music - Songs From And Inspired By The Motion Picuture van Sia, dat vandaag is uitgebracht.
 
#97 A1 x J1: Latest Trends
‘Latest Trends’ begon als een nummer op de sociale media-app ‘Houseparty’. Vervolgens belandde het nummer op TikTok. En inmiddels is ‘Latest Trends’ al meer dan 2 miljoen keer is gestreamd. Het duo schreef het nummer tijdens de lockdown.
De 17-jarige J1Mulla, uit het Britse Kent, heeft zijn roots in Nigeria. A1 is twee jaar jonger en komt uit Noord-West Londen. ‘Latest Trends’ van A1 x J1 bevat een sample van ‘DTB 4 Life’ van A Boogie Wit Da Hoodie uit 2020.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten