vrijdag 26 februari 2021

Hitflits: ‘Wellerman’ van Nathan Evans neemt roer over van Olivia Rodrigo; Stephanie Struijk #1 in Vinyllijst

‘What Shall We Do With The Drunken Sailor?’ is waarschijnlijk het meest bekende shantylied/zeemansliedje, een traditional uit 1750. Als ‘Drunken Sailor’ is het nummer diverse keren gecoverd, maar alleen onze eigen Babe haalde er een notering mee: #13 in 1980.
 
Het heeft tot 2021 geduurd eer er weer een zeemansliedje in de hitparade staat. Dit keer niet door een Nederlander, maar een Schot: Nathan Evans. Hij zette diverse zeemansliedjes op zijn TikTok-account. Maar met ‘Soon may the Wellermen come’ (1860-1870), kortweg ‘Wellerman’, ging het eind vorig jaar viral. 
Vervolgens gingen producer/dj William Edward Graydon alias 220 Kid en het duo Billen Ted, bestaande uit Tom Hollings en Samuel Brennan met het nummer aan de haal. Via #32, 6 en vorige week 2, belandt ‘Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix)’ van Nathan Evans deze week bovenaan de Single Top 100 en neemt het roer over van Olivia Rodrigo, die daar zes stond met ‘Drivers License’.
 
Nederlandstalig
 
Als je denkt dat shanty/zeemansliedjes nu pas populair zijn, dan moeten we je uit de droom helpen. Al drie keer eerder bereikte een album met dit genre de eerste plaats van de Album Top 100. In alle gevallen was het geen buitenlandse act, maar onze eigen Ancora met titels als Vrij Als De Wind (2013), Voorbij De Horizon (2015) en Door Weer En Wind (2016).
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Nathan Evans: Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix) (eerste week op #1)
2. (1)   Olivia Rodrigo: Drivers License (op 14,63%)
3. (4)   Tiësto feat. James Bell: The Business
4. (3)   the Kid Laroi: Without You
5. (5)   Jaap Reesema & Pommelien Thijs: Nu Wij  Niet Meer Praten
 
Met zevenmijlslaarzen gaat ‘Friday (Dopamine re-edit)’ van Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman door de Single Top 100. Twee weken geleden kwam het binnen op de 82e plaats. Vorige week steeg het nummer naar de 36e plaats en deze week knalt het de top 10 binnen op de 10e plaats.
Als het nummer blijft stijgen, zou het wel eens ‘Push The Feeling On’ van the Nightcrawlers, waarop ‘Friday (Dopamine re-edit)’ gebaseerd is, kunnen evenaren. Dat nummer bereikte in 1995 de zesde plaats.
 
Vorige week kwam ‘‘L*l In De Lockdown (Power Hour Edit)’ van Hans Teeuwen & de Nachtbrakers feat. Haha Bier Jongen binnen op de 67e plaats. Dat was 32 plaatsen hoger dan het origineel ‘Lockdown Lul’ van Hans Teeuwen & Bjørgen. Deze week zijn de rollen omgedraaid, want ‘Lockdown Lul’ stijgt naar #64, terwijl ‘‘L*l In De Lockdown (Power Hour Edit)’ zakt naar #88.
 
Hebben we tot slot nog de eerste weeks noteringen van deze week voor je en dat zijn er slechts twee:
#68 Sheppard: Learning To Fly
#73 Jack feat. 3robi & SRNO: Noncha

ALBUMS
 
Na vier Engelstalige albums tussen 2005-2013, waaronder drie top 10-noteringen, allen als Stevie Ann, vond Stephanie Struijk het in 2016 tijd voor een Nederlandstalig album.  De titel werd Stephanie Struijk en het bereikte de twaalfde plaats. Stephanie: “Omdat ik het Engelstalige achter me liet, kreeg ik het gevoel dat die naam niet meer klopte.” Dat album nam ze op met haar toenmalige vriend Daniel Lohues.
 

Begin dit jaar verscheen de single ‘Fijn Zo’. Over dat nummer, tevens de titel van haar tweede Nederlandstalige album zegt Stephanie: “Ik heb het nummer geschreven samen met Joost Oskamp. Ik zat op dat moment lekker in mijn vel en daar hebben we toen een liedje over gemaakt. Uiteindelijk werd het voor mij een mantra, ook voor de momenten dat het even niet zo fijn ging. Het is goed zoals het nu is. Het is fijn zo.”
 
Een aantal nummers van het album, dat binnenkomt op de dertiende plaats van de Album Top 100, maar #1 staat in de Vinyl 33,  schreef ze met Daniel Lohues.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Dua Lipa: Future Nostalgia Deluxe (The Moonlight Edition) (tweede week op #1)
2. (2)   the Kid Laroi: F*ck Love (Savage) (op 3,08%)
3. (3)   the Weeknd: After Hours
4. (4)   Pop Smoke: Shoot For the Stars Aim For The Moon
5. (11) Ariana Grande: Positons
Ook Ariana Grande heeft net als Dua Lipa extra nummers aan haar album Positions  toegevoegd. Brachten extra nummers Lipa’s album op de eerste plaats en deze week ook, Grande moet met Positions (nu met 19 nummers i.p.v. 14)  genoegen nemen met een vijfde. In november en januari stond haar album al wel twee weken op de tweede plaats.
 
Elf Albums gaan deze week op herhaling. Daaronder Be van BTS. Eind november kwam het album van de Zuid-Koreaanse boyband binnen op de tweede plaats. daarna ging het snel bergafwaarts tot #93 op 6 februari.
Als bedankje aan de fans verscheen vorige week Be (The Essential Edition), dezelfde 8 tracks als Be, maar dan wel met een 140 pagina’s tellend fotoboek en twee willekeurige fotokaarten. Bestel je het album nog een keer, dan kunnen het andere zijn. En die moeten de fans natuurlijk hebben. Het gevolg is dan ook dat Be (in al zijn configuraties) op herhaling gaat op #41.
 
En natuurlijk, met het nieuws afgelopen maandag dat het Franse Daft Punk er na bijna 28 jaar mee stopt, gaan ook twee albums van het duo op herhaling. Op #77 Discovery (#11 in 2001) en op #90 Random Access Memories (#2 in 2013)
Sinds de bekendmaking is de muziek van Guy-Manuel de Homem-Christo en Thomas Bangalter, ofwel Daft Punk, zo’n 500% meer gestreamd dan voorheen. Naast zes albumnoteringen, scoorde Daft Punk tussen 1997-2016, zeven hits, waaronder een #1-notering voor ‘Starboy’ met the Weeknd in 2016.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#10 Smith & Burrows: Only Smith & Burrows Is Good Enough
Na Funny Looking Angels (#32 in 2011) met de hitsingle ‘When The Thames Froze’ (#54), is
Only Smith & Burrows Is Good Enough het tweede album van Andy Burrows (drummer van Razorlight) en Tim Smith (zanger van Editors).
 
#29 Sia: Music – Songs from and Inspired by the Motion Picture
De Australische zangeres Sia schreef tien nummers voor de film ‘Music’. Een aantal daarvan staan ook op haar negende studioalbum. Vandaar de titel Music – Songs from and Inspired by the Motion Picture. ‘Saved My Life’ schreef Sia samen met Dua Lipa.
 
#38 Tash Sultana: Terra Firma
Dit is het tweede album van de 25-jarige Australische muzikant Tash Sultana en opvolger van 
Flow State (#18 in 2018). De nummers op Terra Firma schreef ze in tien dagen met landgenoot Matt Corby (die wij nog kennen van het nummer ‘Brother’ uit 2012) en Dann Hume, muzikant uit Nieuw-Zeeland. Hij werkte onder andere met Courtney Barnett en Troye Sivan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten