zondag 11 april 2021

Kwartaalflits: Single Drivers License van Olivia Rodrigo en album F*ck Love van the Kid Laroi voeren eerste kwartaal aan.

Op vrijdag 1 januari 2021 zijn alle data gereset en zijn de tellers weer gaan lopen voor de hits en albums over 2021. Het is april en dus tijd voor het eerste kwartaaloverzicht. Dit beslaat de digitale en fysieke verkopen van singles en albums van 1 januari (week 1) tot en met 1 april (week 13).
 
De lijsten die wij presenteren, zijn geen officiële kwartaaloverzichten. Onze lijsten zijn  gebaseerd op rekenmethodes ontwikkeld door Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles). Als basis nemen zij de percentages die wekelijks bij singles en albums worden vermeld. De afgelopen jaren hebben hun rekenmethodes bewezen zeer dicht de werkelijkheid te benaderen. Wij maken dan ook graag gebruik van hun overzichten.
 
SINGLES, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1
 
#1  Olivia Rodrigo: Drivers License (100)
#2  Tiesto: The Business (81) NL
#3  Jaap Reesema & Pommelien Yhijs: Nu Wij Niet Meer Praten (74) NL
#4  the Kid Laroi: Without You (73)
#5  Nathan Evans: Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix) (63)
#6  Jason Derulo & Nuka: Love Not War (the Tampa beat) (60)
#7  Robin Schulz ft. Kiddo: All We Got (60)
#8  Joel Corry ft. Mnek: Head & Heart (56)
#9  Thomas Acda, Paul de Munnik, Maan & Typhoon: Als Ik Je Weer Zie (55) NL
#10 Justin Bieber: Anyone (55)
 
Met een verschil van bijna 20%, een vijfde dus, op ‘The Business’ van Tiësto, voert de 18-jarige Olivia Isabel Rodrigo uit Californië, het eerste kwartaal van 2021 aan met haar zelfgeschreven ‘Drivers License’. Zes weken stond haar nummer bovenaan de Single Top 100. ‘Drivers License’ is één van vijf #1-hits in het eerste kwartaal en is in twaalf weken (het nummer stond pas vanaf week 2 genoteerd) meer dan 20 miljoen keer gestreamd, goed voor dubbelplatina.
 
In de gehele top 10 over het eerste kwartaal zien we geen enkel nummer dat de koppositie van Olivia Rodrigo in het tweede kwartaal kan overnemen. Alle nummers, inclusief ‘Drivers License’ zelf, zijn al op de terugweg.
 
De echte bedreiging voor ‘Drivers License’ zal dus van buiten de top 10 moeten komen. Maar zelfs als we verder kijken, zien we die ook niet komen van een nummer bij de eerste 100. Ook niet van ‘Peaches’, de huidige #1 in de Single Top 100 van Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon, dat op basis van de twee weken notering, op #84 staat. Alles ligt nog open voor het tweede kwartaal!

tweede #1-hit voor Tiësto …
 
Eind november/begin december 2020 was Tiësto heel dicht bij zijn tweede #1-hit. maar het duurde nog tot 9 januari 2021 eer het eindelijk zover was voor ‘The Business’. Dat was ruim zeventien jaar na ‘Traffic’, dat op 11 oktober 2003 de eerste plaats bereikte. ‘Traffic’ pakte al in de derde week de eerste plaats, ‘The Business’ had daar veertien weken voor nodig.
 
… dankzij Britse zanger
 
James Michael George Bell is de zanger op ‘The Business’. Hij treedt op onder de naam Yami. Zonder Bell was ‘The Business’ niet zo’n grote hit geworden en dus krijgt hij voor zijn zang van ons een verdiende credit. Dankzij Bell eindigt ‘The Business’ van Tiësto op de tweede plaats over het eerste kwartaal 2021.
 
Bell (28) schreef ‘The Business’ zo’n twee jaar geleden met Tiësto en het Zweedse schrijversduo Julia Karlsson en Anton Rundberg (Galantis, Carly Rae Jepsen) in nog geen twee uur. Een tijd lang hoorde Bell niets meer, totdat Tiësto in maart 2020 met het nummer aan de gang ging, want de lockdown zou toch snel over zijn en dan zou alles weer normaal worden, was de gedachte van Tiësto. Het duurde echter nog tot oktober 2020 dat ‘The Business’ uitkwam en de rest is hit-story.
 
Roller Coaster gaat al drie jaar mee
 
Hoewel het nummer niet bij de bovenste tien over het eerste kwartaal staat, krijgt ‘Roller Coaster’ van Danny Vera toch een speciale vermelding. Het nummer uit 2019 (!) wordt wekelijks nog zo’n half miljoen keer gestreamd, wat hem, gemiddeld genomen, een wekelijkse notering oplevert rond de dertigste plaats. In het overzicht over het eerste kwartaal van 2021 komen we ‘Roller Coaster’ dan ook tegen op de 23e plaats.
 
En ook al hebben we nog negen maanden te gaan, we durven nu al te stellen dat ‘Roller Coaster’ ook dit jaar niet zal ontbreken in de jaarlijst, en dat voor het derde jaar! In 2019 stond het nummer op de 39e plaats en vorig jaar, dankzij een eerste plek in de NPO Radio 2 Top 2000, op de tiende plaats.
 
ALBUMS, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1
 
#1  the Kid Laroi: F*ck Love (Savage) (100)
#2  Dua Lipa: Future Nostalgia (96)
#3  Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (86)
#4  the Weeknd: After Hours (79)
#5  Josylvio: Abu Omar (65) NL
#6  Harry Styles: Fine Line (63)
#7  Ariana Grande: Positions (58)
#8  Dopebwoy: Hoogseizoen (56) NL
#9  Kevin: Animal Stories (51) NL
#10 Ava Max: Heaven & Hell (50)
 
Het eerste kwartaal telde negen verschillende #1-albums, waarvan nog drie uit 2020. Zes albums uit 2021 bereikten de eerste plaats. Slechts één van de zes nieuwe albums uit 2021 krijgt een notering bij de bovenste tien: Abu Omar van Josylvio, vernoemd naar zijn zoontje. De andere negen stammen alle uit 2020 en acht daarvan stonden ook genoteerd bij de bovenste 100 over 2020.
 
Acht, eentje niet dus en laat dat nu F*ck Love (Savage) van the Kid Laroi zijn! De commerciële mixtape (want een album mag het niet heten) viel net buiten de top 100 van 2020, maar revancheert zich in het eerste kwartaal met de eerste plek! Shoot For The Stars Aim For The Moon van Pop Smoke, de #1 van 2020, staat op de derde plaats.
 
Aanvankelijk deed F*ck Love van the Kid Laroi niet zoveel. Al na vier weken, met de 24e plaats als hoogste notering, verdween het album op 29 augustus 2020 uit de lijst. Op 14 november ging het album op herhaling op de 17e plaats. Aanleiding was de release van zeven extra nummers. Met de vijftien eerdere nummers werd het nu aangeboden als deluxe edition met de titel F*ck Love (Savage).
 
Nog ging het niet erg snel. Pas begin januari steeg het album door naar de 12e plaats en drie weken later naar de eerste plaats van de Album Top 100. Met 17,4 jaar was hij de op twee na jongste zanger met een #1-album in Nederland. De jongste is Jan Smit, daarna komt Jim. Het succes van de single ‘Without You’, #2 in febrauri en  #4 over het eerste kwartaal, heeft zeker meegeholpen aan het succes van F*ck Love (Savage).
Achter the Kid Laroi zit de Australische rapper Charlton Kenneth-Jeffery Howard. In eigen land bereikte F*ck Love (Savage) op 14 februari, twee weken later dan bij ons, de eerste plaats. Met 17,5 jaar was hij daarmee de jongste Australische soloartiest met een #1-album. Het klappen van de zweep leerde the Kid Laroi voor een deel van Jarad Anthony Higgins, ofwel wijlen de Amerikaanse rapper Juice WRLD, die hem meenam op zijn Australische tournee.

Justice van Justin Bieber, de huidige #1 in de Album Top 100, zou over het eerste kwartaal rond de dertigste plaats komen. Die komen we vast wel tegen in de top 10 over het eerste halfjaar.

Britse overzichten

In tegenstelling tot onze overzichten, die niet officieel zijn, zijn die uit Groot-Brittannië het wel. Hier volgen de kwartaalcijfers volgens de OCC, de instantie die daar de lijsten samenstelt.
 
SINGLES (incl. streams), met tussen haakjes aantallen in duizenden
 
#1 OLIVIA RODRIGO: DRIVERS LICENSE (707, incl. 84,2 miljoen streams)
#2 NATHAN EVANS/220KID/BILLEN TED: WELLERMAN (396, incl. 41,2 miljoen streams)
#3 KID LAROI: WITHOUT YOU (356)
#4 TIESTO: THE BUSINESS
#5 WEEKND: BLINDING LIGHTS
#6 ANNE-MARIE/KSI/DIGITAL FARM: DON'T PLAY
#7 JOEL CORRY FT MNEK: HEAD & HEART
#8 MEDUZA FT DERMOT KENNEDY: PARADISE
#9 SHANE CODD: GET OUT MY HEAD
#10 LITTLE MIX: SWEET MELODY
 
Niet alleen bij ons is ‘Drivers Licence’ van Olivia Rodrigo het meest gestreamde en gedownloade nummer. Ook bij de Britten en in de rest van de wereld is het de hit van het eerste kwartaal. Wereldwijd is het nummer meer dan 550 miljoen keer gestreamd en dat in slechts twaalf weken!
 
Op 11 januari vestigde ‘Drivers License’ met ruim 15 miljoen streams, het record van meest gestreamd nummer wereldwijd op één dag. De dag daarna werd het record nog wat aangescherpt met 17 miljoen streams. En het ging maar door, want de eerste 100 miljoen streams op Spotify waren op 17 januari behaald, in slechts acht dagen, een record. Geschatte inkomsten voor Olivia Rodrigo: zo’n 1 miljoen dollar.
 
ALBUMS (incl. streams), aantallen in duizenden
 
#1 DUA LIPA: FUTURE NOSTALGIA (69)
#2 FOO FIGHTERS: MEDICINE AT MIDNIGHT
#3 HARRY STYLES: FINE LINE
#4 POP SMOKE: SHOOT FOR THE STARS AIM FOR THE MOON
#5 QUEEN: GREATEST HITS
#6 LEWIS CAPALDI: DIVINELY UNINSPIRED TO A HELLISH EXTENT
#7 TAYLOR SWIFT: EVERMORE
#8 FLEETWOOD MAC: 50 YEARS - DON'T STOP
#9 ED SHEERAN: DIVIDE
#10 CELESTE: NOT YOUR MUSE

Naast de singles en albums heeft de OCC ook een overzicht samengesteld van vinyl- én cassette verkopen.

VINYL ALBUMS

#1 LANA DEL REY: CHEMTRAILS OVER THE COUNTRY CLUB
#2 FOO FIGHTERS: MEDICINE AT MIDNIGHT
#3 BICEP: ISLES
#4 CELESTE: NOT YOUR MUSE
#5 ARLO PARKS: COLLAPSED IN SUNBEAMS
#6 FLEETWOOD MAC: RUMOURS
#7 SLOWTHAI: TYRON
#8 AMY WINEHOUSE: BACK TO BLACK
#9 SLEAFORD MODS: SPARE RIBS
#10 KINGS OF LEON: WHEN YOU SEE YOURSELF

CHEMTRAILS OVER THE COUNTRY CLUB van LANA DEL REY, #12 in het voorlopige jaaroverzicht, is met 17.300 exemplaren het bestverkochte vinylalbum over het eerste kwartaal. In de eerste week, eind maart, werden er 16.700 elpees van verkocht, waarmee de elpee de snelst verkopende vinylplaat is van deze eeuw door een zangeres.

VINYL SINGLES

#1 HARRY STYLES: WATERMELON SUGAR
#2 MORRISSEY & DAVID BOWIE: COSMIC DANCER
#3 DAVID BOWIE: MOTHER
#4 LIAM GALLAGHER: ALL YOU'RE DREAMING OF
#5 LATHUMS: I SEE YOUR GHOST
#6 BILLIE EILISH: NO TIME TO DIE
#7 ROYAL BLOOD: TYPHOONS
#8 HAYLEY WILLIAMS: SIMMER
#9 DANIEL AVERY: DUSTING FOR SMOKE
#10 COLDPLAY: CHRISTMAS LIGHTS

CASSETTES

#1 LANA DEL REY: CHEMTRAILS OVER THE COUNTRY CLUB
#2 YUNGBLUD: WEIRD
#3 BRING ME THE HORIZON: POST HUMAN - SURVIVAL HORROR
#4 PALE WAVES: WHO AM I
#5 YOU ME AT SIX: SUCKAPUNCH
#6 SELENA GOMEZ: REVELACION
#7 ARLO PARKS: COLLAPSED IN SUNBEAMS
#8 CENTRAL CEE: WILD WEST
#9 ASHNIKKO: DEMIDEVIL
#10 TAYLOR SWIFT: EVERMORE

Ook op cassette (wie kan die nog afspelen??) is CHEMTRAILS OVER THE COUNTRY CLUB van LANA DEL REY het meest verkocht. Daar gingen er in het eerste kwartaal 7900 van door de handen van de liefhebbers.

Tot zover deze kwartaalflits. We tellen door en melden ons in juli weer met de halfjaarflits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten