vrijdag 23 juli 2021

Hitflits: vierde #1-album voor John Mayer; weer postume noteringen voor Pop Smoke

De jaren ’80 zijn (weer) in. Luister naar de nummers van the Weeknd of kijk op woensdag  naar de programma’s over de jaren ’80 op NPO 3. John Mayer, geboren in 1977, maakte als tiener de jaren ’80 mee en dat klinkt door op Sob Rock, zijn achtste studioalbum, dat binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100 én Vinyl 33. Na Battle Studies (in 2009), Born And Raised (in 2012) en Paradise Valley (in 2013) is Sob Rock zijn vierde #1-album.
Tien nummers staan er op Sob Rock. Single ‘New Light’ (#46 in 2018) kenden we al. Daar kwamen in 2019 ‘I Guess I Just Feel Like’ en ‘Carry Me Away’ bij. De resterende zeven nummers op Sob Rock schreef Mayer grotendeels tijdens de lockdown vorig jaar, de tijd waarop hij veel op zichzelf was aangewezen. Daaronder single ‘Last Train Home’ (deze week op #20) en ‘New Light’ (op herhaling op #84).
 
Een deel van de liedjes werd direct opgenomen, het resterende deel rond de jaarwisseling, in een mobiele studio in zijn achtertuin. Producer was Don Was (Bonnie Raitt, Rolling Stones), die ook Mayer zijn twee vorige albums produceerde.
 
ALBUM TOP 5
 
1. EW  John Mayer: sob Rock (eerste week op #1, waarvan 68% fysiek)
2. EW  Pop Smoke: Faith (op 48,71%)
3. (2)   Olivia Rodrigo: Sour
4. EW  Sevn Alias: Six Summers
5. (4)   Dua Lipa: Future Nostalgia + The Moonlight Edition
 
Vorige week begon het album Onderaan Beginne van Rowwen Hèze bovenaan de Album Top 100. Deze week gaat het album richting de titel, want het zakt naar de 21e plaats. Onderaan Beginne is daarmee de grootste zakker vanaf #1 sinds 9 januari 2020 toen Christmas van Michael Bublé vanaf de eerste plaats volledig uit de lijst verdween. Als we alleen naar albums kijken die binnen de lijst de grootste val maakten, komen we uit op 2 januari 2020, toen III van Paul McCartney naar de 32 plaats zakte.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen, exclusief de noteringen dankzij de tweede Record Store Day, vorig weekend. Daarover later meer.
 
#12 KSI: All Over The Place
#16 Powerwolf: Call Of The Wild
#25 Sleep Fruits Music & Ambient Fruits Music: Relaxing Sleep Music
#27 Equalz: Represent
 
#35 Il Divo: For Once In My Life: A Celebration Of Motown
‘For Once In My Life’ is een nummer van Stevie Wonder, één van de grote artiesten op het Motown label.
 
#63 Mario Cash: True Stories
#67 Eves Laurent: Adfectus XXI
Vorige week kwam het album Deze Is Niet Voor De Charts binnen op de twaalfde plaats en stijgt deze week door naar de zevende plek.
 
#74 Volbeat: Hokus Bonus
Tien niet eerder op (gekleurd) vinyl uitgebrachte nummers afkomstig van eerdere albums in een oplage van 3.000 stuks. Dat is de elpee die op vrijdag 16 juli – Black Friday release -  de dag voor RSD, werd  uitgebracht.
 
#84 MHD: Mansa
 
#88 Tedeschi Trucks Band featuring Trey Anastasio: Layla Revisited (Live At Lockin’)
Layla and Other Assorted Love Songs is een album uit 1970 van Derek & the Dominos, waarin gitaargrootheden Duane Allman en Eric Clapton zaten. Op 24 augustus 2019 speelde Tedeschi Trucks Band featuring Trey Anastasio het album integraal tijdens een concert op het ‘Lockin’ festival op de Oak Ridge farm in Arrington, Virginia. Van te voren wist het publiek niet dat het album gespeeld zou worden.
Chris en Debbie Trucks, de ouders van Derek, waren grote fans van het album, dat ze hun zoon Derek er naar vernoemden. En ook Susan Tedeschi heeft een link met het album, want zij is geboren op 9 november 1970, de dag dat het album uitkwam. Derek Trucks toerde met the Allman Brothers Band, met Duane Allman. Ook toerde Derek Trucks met Eric Clapton. Je zou bijna kunnen zeggen dat het was voorbestemd dat Tedeschi Trucks Band het album ooit zou spelen. Gitarist Trey Anastasio maakt het compleet.
 
geen records op tweede Record Store Day
 
Vorige week zaterdag, 17 juli 2021, vond de tweede editie plaats van Record Store Day (RSD). De dag waarop platenwinkels wereldwijd bijzondere albums (veel op vinyl) aanbieden. De eerste RSD dit jaar, op zaterdag 12 juni, leverde een record aantal van 7 noteringen op in de Album Top 100 en niet minder dan 26 in de Vinyl 33.
 
Die aantallen worden dit keer niet gehaald. De noteringen in de Album Top 100 zijn de volgende twee:
 
#18 Dee Gees: Hail Satin
Wie had ooit verwacht dat Foo Fighters nummers van the Bee Gees zouden opnemen? Maar nadat zanger Dave Grohl het nummer ‘Shadow Dancing’ van jongste Gibb-broer Adam had opgenomen en het nummer ‘You Should Be Dancing’, kreeg hij de smaak te pakken.
 
Vervolgens namen ze nog drie klassiekers van de broertjes op. Als uitvoerend artiest noemden ze zich Dee Gees, eerbetoon aan the Bee Gees, die disco op de kaart zetten met het album Saturday Night Fever. Daarnaast nam Foo Fighters in dezelfde studio live uitvoeringen op van 5 nummers van hun album Medicine At Midnight. En daarmee was het album Hail Satin een feit. In een oplage van 12.000 stuks wereldwijd werd de elpee uitgebracht, die alleen op RSD te koop was. Dus je moest er snel bij zijn.
 
#51 Crosby, Stills, Nash & Young: Déjà Vu Alternates
Eerder dit jaar werd de box Déjà Vu – 50th Anniversay Edition al uitgebracht (#8 in mei). Daarin zat ook een cd met alternatieve versies van negen van de tien nummers van het album Déjà Vu uit 1970. ‘Everybody I Love You’ ontbrak. Diezelfde negen nummers zijn vorige week uitgebracht op vinyl in een gelimiteerde oplage van 20.000 stuks, dat binnenkomt op de derde plaats van de Vinyl 33.
 
In de Vinyl 33 staan 20 RSD-gerelateerde elpees. De volledige lijst vind je op de site van RSD. De volledige Vinyl 33 staat op Dutch Charts, zoals alle lijsten hier genoemd.
 
SINGLES
 
In de Album Top 100 komt het album Faith van Pop Smoke binnen op de tweede plaats. Het is zijn tweede postume notering, want Bashar Barakah Jackson, zijn echte naam, overleed op 19 februari 2020. Shoot For The Stars Aim For The Moon, het bestverkochte album van 2021, verscheen in juli 2020, was zijn eerste postume notering. De release vorige week vrijdag van Faith is niet toevallig, want vier dagen later, op 20 juli was de geboortedag van Jackson en zou hij 22 zijn geworden.
Faith
van Pop Smoke bevat 20 nummers (de deluxe zelfs 24) én 21 (!) gastbijdragen. En het gaat alle kanten op, van Dua Lupa tot Kid Cudi. Critici melden dat Jackson hier zeker niet aan meegewerkt zou hebben. ‘Een aantal nummers zijn niet anders dan soundfiles met de stem van Pop Smoke, gemixed met een gast.’Drie van deze samenwerkingsverbanden krijgen een notering in de Single Top 100 en dat zijn:
 
#58 Pop Smoke feat. Chris Brown: Woo Baby
#61 Pop Smoke feat. Kanye West & Pusha T: Tell The Vision
Dit nummer was aanvankelijk bedoeld voorDonda, het nieuwe album van Kanye West.
#66 Pop Smoke feat. 21 Savage & 42 Dugg: Bout A Million
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   the Kid Laroi & Justin Bieber: Stay (tweede week op #1)
2. (2)   Ed Sheeran: Bad Habits (op 18,95%)
3. (3)   Måneskin : Beggin’
4. (4)   Olivia Rodrigo: Good 4 U
5. (5)   Antoon: Hyperventilatie
 
Er zijn twee nieuwe noteringen bij de bovenste tien:
#8 (11) Onderweg Naar Later (hun zesde top 10-notering)
#9 (25) Shouse: Love Tonight (eerste top 10-hit voor dit Australische duo)
 
Resten nog de nieuwe noteringen van deze week:
#11 Fatha, Lijpe & Henkie feat. Kã: Levelen Up
#47 Eves Laurent: De Ploffi
 
#51 Nobu: Gister
Eigenlijk heet hij Maxim Hendriksen, 22 jaar en ruim tien jaar bezig met muziek. Vorig jaar bracht hij het nummer ‘Simba’ uit, zonder groot succes. Dat gaat er nu wel komen voor ‘Gister’, want dat komt binnen op #51.
 
#68 John Mayer: Shot In The Dark
 
#86 Sevn Alias: Bodem
 
#85 Paul Sinha & Antoon: Bootje
#96 Anne-Marie & Niall Horan: Our Song

Geen opmerkingen:

Een reactie posten