vrijdag 15 april 2022

Hitflits: Polaroid tiende #1-album voor Bløf; zestigste notering voor David Guetta

Voor de tiende maal tikt de Zeeuwse band Bløf de eerste plaats aan in de Album Top 100. De eerste keer was in 2000 met Watermakers, de tiende keer met Polaroid, hun dertiende studioalbum. Met tien #1-albums komt de groep op gelijke hoogte met Madonna, Nick & Simon en the Golden Earring. De meeste, negentien #1-albums, staan op naam van BZN.
 
dubbelfeest
 
Met Polaroid scoort Bløf het tiende #1-album in het jaar dat de groep ook dertig jaar bestaat. Vorig weekend werd dit jubileum gevierd met twee optredens in de Ziggo Dome in Amsterdam. Toch had het weinig gescheeld of dit jubileum was er nooit gekomen.
Peter Slager, verantwoordelijk voor de meeste teksten, in Trouw: “Als je geen succes proeft dan is het niet makkelijk om een band bij elkaar te houden. Dan vraag je jezelf af of het alle moeite wel waard is. We hebben er meerdere keren bijna het bijltje bij neergegooid, de laatste keer vlak voor onze doorbraak in 1998. Vier maanden later hadden we een hit met ‘Liefs Uit Londen’ en is het alsnog goed gekomen. Het geheim van dertig jaar bij elkaar blijven, is net als in een goed huwelijk, een kwestie van volhouden.”
 
energie
 
Naast Polaroid komt er een nieuw verzamelalbum met niet eerder uitgebracht of onbekend materiaal online. Daarnaast verschijnt er een bloemlezing van teksten die Slager voor de band schreef, door hemzelf samengesteld en van toelichtingen voorzien. En het allerbelangrijkste na twee jaar corona: op 14 mei gaat de band weer op tournee, die begint in 013 in Tilburg en  op 19 november eindigt in de Rotterdamse Ahoy. Want spelen, daar krijgen Bas Kennis (toetsen), Norman Bonink (drums), Paskal Jakobsen (zang) en Peter Slager (bas), energie van.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Bløf: Polaroid (87)     *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Red Hot Chili Peppers: Unlimited Love (65), op 25,12%. Album blijft nog wel #1 in de Vinyl 33
3. (4)   Trobi: Trobi On The Beat (0)
4. (3)   Stromae: Multitude (48)
5. (6)   Ed Sheeran: Equals (12)

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#9 Camila Cabello: Familia (16)
 
#10 Wet Leg: Wet Leg (82)
Na 3FM draait NPO Radio 2 inmiddels ook de single ‘Chaise Longue’ van het Britse duo Wet Leg. Het nummer verscheen al in juni 2021, maar komt nu door het album Wet Leg opnieuw boven drijven.
De vriendinnen Rhian Teasdale en Hester Chambers afkomstig van Isle of Wight, die elkaar al tien jaar kennen, zijn in 2019 Wet Leg begonnen. Al voor corona hebben ze het album Wet Leg opgenomen, samen met producer Dan Carey, bekend van onder andere Fontaines D.C., La Roux en Tame Impala. Op 19 mei geeft het duo een concert in Doornroosje in Nijmegen en wordt dan bijgestaan door drie andere muzikanten.
 
#11 Jack White: Fear Of The Dawn (82)
#46 Joe Satriani: The Elephants Of Mars (92)
 
#47 Fivio Foreign: B.I.B.L.E. (0)
In maart 2021 stond Fivio Foreign (= Maxie Lee Ryles uit Brooklyn, New York), samen met Lil Tjay en Polo G met het nummer ‘HeadShot’ een weekje op #88. Indruk maakte hij vorig jaar vooral met zijn bijdrage aan het album Donda van Kanye West.
Dit keer draait het volledig om Fivio Foreign, want met B.I.B.L.E. op #47 maakt hij zijn albumdebuut. Niet helemaal alleen natuurlijk, want rappers nemen zelden nummers alleen op. Onder ander Alicia Keys, A$AP en natuurlijk Kanye West staan hem bij.
 
#55 Father John Misty: Chloë And The Next 20th Century (80)
#56 Rain Fruits Sounds: Rain And Thunderstorm (0)
#58 Calexico: El Mirador (100)

#67 Frank Zappa & the Mothers: The Mothers 1971 (100)
Dit betreft een box met 8 cd's uitgebracht naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van de optredens die Frank Zappa & the Mothers of Invention gaven in juni 1971.
 
#78 Sefa: Klaagzang (0)
“Klaagzang borduurt voort op de boodschap van het album Leven = Lijden uit 2018: hoe hoog je ook vliegt, hoe goed je ook bezig bent, er kan altijd iets gebeuren buiten je eigen macht om waardoor je keihard naar beneden kunt donderen. Daarom moeten we dankbaar zijn en hetgeen koesteren wat we hebben.” Aldus hardcore producer Sefa (=de 21-jarige Sefa Jeroen Vlaarkamp uit Alkmaar) over zijn tweede album.
Aan Klaagzang werkten D-Block & S-te-Fan, Billx, Dr. Peacock mee én is het iconische geluid van het orgel uit de Martinikerk in Groningen met meer dan 500 jaar aan geschiedenis, te horen. Hoe toepasselijk dit Paasweekend.
 
Pasen (2)
 
En daarover gesproken. Alvorens we overgaan naar de singles, kijken we nog even naar de  albums, die (jaarlijks) een notering krijgen in verband met de Goede Vrijdag / Pasen, dit weekend. Dat is er maar eentje:
#38 Collegium Vocale Gent / Philippe Herreweghe: Johan Sebastian Bach: Matthäus Passion
Dit album komt uit 1999, maar kreeg pas in 2014 een eerste notering: #15. In 2015, 2020 en 2021 kreeg het album weer een (eenmalige) notering. Dit jaar gaat het album voor de vierde keer op herhaling, voor één week op #38. Opvallend dat het slechts om 2% fysieke verkopen gaat.
 
Johann Sebastian Bach: Matthäus-Passion van Pygmalion / Raphaël Pichon, valt na twee weken uit de Album Top 100, en dat net voor Pasen.
 
SINGLES
 
Het lijkt wel de week van David Guetta. De 54-jarige Franse dj/producer scoort in één keer drie nieuwe noteringen. We lopen ze even met je langs:
#93 David Guetta, Becky Hill & Ella Henderson: Crazy What Love Can Do
#96 Joel Corry, David Guetta & Bryson Tiller: What Would You Do?
#100 Sorana & David Guetta: RedruM
 
Sorana is de enige die nog niet eerder onder eigen naam een hit scoorde, dus stellen we je haar even aan je voor. Voluit heet ze Sorana Paula Păcurar, afkomstig uit Roemenië, waar ze deelnam aan de Roemeense X Factor. Via Londen belandde ze in Los Angeles
 
Ze schreef nummers voor onder andere Ava Max. Hits scoorde Serena voor the Chainsmokers & Illenium feat. Lennon Stella (‘Takeaway ‘, #95 in 2019) en Galantis, David Guetta & Little Mix (‘Heartbreak Anthem’, #23 in 2021). ‘RedruM’ met David Guetta, op #100, is haar eerste eigen notering.
 
Dankzij de drie noteringen, waarvan eentje als leading artist, scoort Guetta deze week zijn 60e notering. De eerste was in 2002 met ‘Love, Don’t Let Me Go’ feat. Chris Willis. Willis zou nog vijf keer scoren met Guetta evenveel als Sia die ook zes noteringen met hem scoorde. Een goede derde is Nicki Minaj, die vier hits deelde met David Guetta. Slechts één keer scoorde hij in zijn eentje: ‘The Alphabeat’, #88 in 2012.
Zestig hits, waaronder twintig top 10-noteringen, maar geen #1 en ook geen #2-notering. De derde plaats was het hoogst haalbare voor David Guetta, die hij twee keer bereikte. In 2010 met ‘Memories’ feat. Kid Cudi en in 2014 met ‘Dangerous’ feat. Sam Martin.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Harry Styles: As It Was         *** tweede week op #1 ***
2. (4)   Kris Kross Amsterdam, Donnie & Tino Martin: Vanavond (Uit M’n Bol), op 28,06%
Zowel voor Donnie als Tino Martin is dit nu hun grootste hit. Tot deze week kwam Donnie niet hoger dan een derde plaats, met ‘Bon Gepakt’ in 2021, samen met Rene Froger. Hoogste notering voor Tino Martin was eveneens een derde, maar dan met ‘Loop Niet Weg’ in 2020, met Emma Heesters en ook al met Kris Kross Amsterdam.
 
3. (2)   Antoon: Hallo
4. (3)   Antoon: Hotelschool
5. (5)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook

Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen van deze week
#11 Jack Harlow: First Class
#72 Hef: Frikandel
Voorloper van zijn album Hefvermogen 2, dat vandaag is uitgekomen en volgende week grote kans maakt voor de eerste plaats in de Album Top 100.
 
eerste en laatste notering voor Buju
 
#85 Pheels x Buju: Finesse
Achter producer Pheels zit de 27-jarige Phillip Kayode Moses uit Logos State, Nigeria. De vocalen op ‘Finesse’ zijn van Buju, ofwel de 24-jarige David Benson uit Akwa Ibom State, ook in Nigeria. Tegenwoordig noemt hij zich BNXN (zeg maar Benson).
Toen producer Miichkel (MikeGoCrazy) een beat liet horen, voegde Pheels er een melodie aan toe en een tekst. Vervolgens zette hij een stukje van het nummer op TikTok. Dat hoorde Buju, die graag meer wilde horen. Daarop vroeg Pheels hem voor een couplet en daarmee was ‘Finesse’ een feit.
 
#97 Öwnboss & Sevek: Move Your Body
Het kan soms even duren, maar ‘Move Your Body’ was in januari al de MixMarathon op SlamFM. Drie maanden later komt het nummer binnen op de 97e plaats, waarmee Öwnboss (de 31-jarige Braziliaan Eduardo Zaniolo Apaixonado) zijn debuut maakt. Vanaf zijn zestiende ging hij alle raves af en wilde zelf artiest worden, maar had niet de moed om te volgen wat zijn hart wilde.
Dat veranderde in 2015 toen hij werd aangemoedigd door anderen en sindsdien noemt hij zich Öwnboss, dat letterlijk ‘je eigen baas zijn’ betekent. Öwnboss is niet alleen populair in eigen land, maar ook ver daar buiten. Onder zijn Nederlandse bewonderaars zitten onder andere Tiësto, Hardwell en Sander van Doorn. Onlangs heeft Tiësto een remix gemaakt van zijn ‘Move Your Body’.
 
Sevek (= Kalebe Terencio) komt ook uit Brazilië.
 
#98 Rema: Calm Down

Tot zover deze Hitflits. Wijzen we tot slot nog even op de kwartaalflits, met een terugblik op het eerste kwartaal. Je vind deze onder het kopje Aanbevolen post. Prettige Pasen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten