vrijdag 22 april 2022

Hitflits: Rapper Hef pakt eerste én tweede plek in albumlijst; 25x Kinderen voor Kinderen

Het is geen verrassing dat Julliard Frans, ofwel rapper Hef, de eerste plaats pakt met zijn album Hefvermogen 2. Dat deed hij ook al met Koud en Tranen, beide in 2019. Wat de notering wel bijzonder maakt, is dat naast de digitale versie, er ook een box is, Hefvermogen 2 Deluxe Edition, met tien van zijn albums op … cd! Toch gaan zijn fans vooral voor de digitale versie, want het fysieke aandeel bedraagt slechts 8%.
Naast de #1-notering van Hefvermogen 2, gaat zijn allereerste album, Hefvermogen uit 2010, op herhaling op de tweede plaats. En dat is wél een verrassing. Destijds kwam het album, dat alleen digitaal verkrijgbaar was, niet hoger dan de 65e plaats. Waar die notering nu vandaan komt?
 
Gelijktijdig met de release van Hefvermogen 2 vorige week, is Hefvermogen op vinyl uitgebracht: een gewone elpee en een Silver Solid exemplaar. Hoewel er geen track meer op staat dan de digitale versie destijds, is het de afgelopen week de TopNotch-shop uitgevlogen. Het zal je niet verwonderen dat het fysieke aandeel van Hefvermogen 2 hoog is: 97%!
 
Eenzelfde actie als nu met Hefvermogen, was er in januari ook met Daddy van Kraantje Pappie dat ook op herhaling ging dankzij het uitbrengen op Vinyl. Zowel de elpees van Kraan als Hef zal je niet tegenkomen in de Vinyl 33, omdat die lijst alleen de verkopen telt bij de ‘onafhankelijke platenzaak’.
 
dozijn
 
Met Hefvermogen 2 komt het aantal noteringen voor Hef op twaalf, een dozijn dus. Drie scoorde hij met anderen, negen in zijn eentje. Die negen zitten + de EP Zes En Een Half uit 2015, in de box Hefvermogen 2 Deluxe Edition.
 
In dezelfde week zowel de eerste als de tweede plaats innemen in de Album Top 100, wat Hef nu doet, is bijzonder, maar niet uniek. In 2012 lukte dit Adele ook en zelfs drie weken lang! Van 7 tot en met 21 januari 2012 stonden haar albums Live At The Royal Albert Hall en 21 op #1 respectievelijk #2 genoteerd. Dat zien we Hef nog niet doen.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Hef: Hefvermogen 2 (8)         *** eerste week op #1 ***
2. HH  Hef: Hefvermogen (97), op 39,43%
3. (5)   Ed Sheeran: Equals (14)
4. (3)   Trobi: Trobi On The Beat (0)
5. (1)   Bløf: Polaroid (63)

Pasen (3) - slot
 
Naast dat menigeen afgelopen weekend genoot van het eerste zonnige weekend dit voorjaar, was het ook nog Pasen. Traditiegetrouw wordt dan in diverse plaatsen de Matthäus Passion opgevoerd. Voor iedereen die daar (niet) naar toe kon, zijn er ook nog diverse uitvoeringen van op elpee, cd én digitaal. En dat heeft weer zijn neerslag op twee noteringen:
 
#11 (38) Collegium Vocale Gent / Philippe Herreweghe: Johan Sebastian Bach: Matthäus Passion. Dit album komt uit 1999, maar kreeg pas in 2014 een eerste notering: #15, de hoogste notering tot deze week.
 
Het tweede album rond de Matthäus Passion, is Johann Sebastian Bach: Matthäus-Passion van Ton Koopman / the Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Het album komt uit 1993 en gaat al voor de elfde keer op herhaling, dit keer op #73. Hoogste plaats was #14 in 2020 en 2021.
 
eerste notering voor the Passion
 
Vorige week donderdag vond vanuit Doetinchem de twaalfde editie plaats van The Passion, over het lijden en sterven van Jezus Christus. Met 2,2 miljoen kijkers staat deze editie op de tiende plaats. Tijdens deze editie werden veertien nummers, waarvan twee uit het Engels vertaald door Remco Veldhuis, gezongen. Deze staan op het album The Passion 2022 van the Cast Of the Passion 2022, dat binnenkomt op #98.
Het is voor het eerst dat een album van The Passion een notering krijgt. Wel leverde het gebeuren noteringen op in de Single Top 100. Jim Bakkum (‘Zo Stil’, #22), Anita Meyer (‘Laat Me Nu Toch Niet Alleen’, #84), beide in 2013, Jamai (‘Gevallen Of Gevlogen’, #5 in 2014) en Jeroen van Koningsbrugge (‘Wit Licht’, #15 in 2015).
 
Merol kan tevreden zijn
 
Haar echte naam is Merel Baldé, maar we kennen haar beter als zangeres/actrice Merol. In 2018 scoorde ze een hitje met ‘Lekker Met De Meiden’ (#85). Een jaar later werd haar  nummer ‘Hou Je Bek En Bef Me’ uitgekozen tot ‘3 voor 12 Song van het Jaar’.
 
Troostprijs
is haar eerste album, dat een ode is aan alle laatbloeiers en buitenbeentjes. Zelf zegt Merol daarover: “Trek je niets aan van de verwachtingen van anderen en leg je eigen lat. Geef mij die Troostprijs maar.” Met een achtste notering kan Merol meer dan tevreden zijn.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week, met tussen haakjes het aandeel fysiek:
#46 Rush: Moving Pictures – 40th Anniversary (100)
Originele album behaalde in 1981 de 19e plaats
 
#39 Kurt Vile: (Watch My Moves) (83)
 
#53 M83: Hurry Up, We’re Dreaming – 10th Anniversary (78)
De originele versie uit 2011 kon bij ons geen potten breken
#63 Swedish House Mafia: Paradise Again (0)
 
De nieuwe #1 in de Vinyl 33 is een oude bekende voor de Album Top 100: Call Me If You Get Lost van Tyler, the Creator. De cd bereikte in juli 2021 de vierde plaats. dankzij het vinylexemplaar gaat het op herhaling op #13.
 
Morgen is de jaarlijkse Record Store Day, de dag waarop platenzaken wereldwijd bijzondere releases verkopen en muzikanten optreden. We zijn dan ook benieuwd hoe de albumlijsten er volgende week uit zullen zien.
 
Alvorens we overgaan naar de singles, staan we even stil bij het overlijden, vanochtend van Jan Rot. Het grote afscheidsfeest aanstaande zondag, werd pas geleden geannuleerd, omdat zijn gezondheid hard achteruit ging. Jan Rot is overleden aan uitgezaaide darmkanker. Hij is 64 jaar geworden.
 
In de Single Top 100 scoorde Jan Rot vier keer, waarvan ‘Counting Sheep’, zijn eerste hit, ook het hoogste kwam: #26 in 1981. Geen van zijn albums kreeg een notering.
Afgelopen zondag, 17 april, bracht Rot zijn afscheidsalbum I.P.V. Kaarten uit, dat op #129 staat en dus buiten de Album Top 100 valt. Wellicht dat het volgende week postuum een notering krijgt.  Het album dat alleen digitaal verkrijgbaar is, bevat 21 nummers en is een mix van oude en nieuwe liedjes. De titel I.P.V. Kaarten komt van het album Magistraal uit 2018. Zelf zei Jan Rot daarover: “een vrolijke meezinger tijdens de tour ‘Het Beste’ met de Jan Rot Band.

SINGLES
 
In 2013 vonden voor het eerst de Koningsspelen plaats. Op die dag, rond of op Koningsdag, worden alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied geactiveerd door sport en spel, een sportief Oranjefeest dus. De Koningsspelen, een idee van oud-tennisser Richard Kraijcek, bleek een schot in de roos.
 
Hoe kun je het beste kinderen activeren? Door sport en spel én een liedje en een dansje. In 2013 was dat het nummer ‘Bewegen Is Gezond’ uitgevoerd door Kinderen voor kinderen. Het nummer bereikte de vijfde plaats en was de vijfde en laatste top 10-notering voor het koor.
 
Sinds 2013 zingt Kinderen voor kinderen het lied van de Koningsspelen, waar een bijpassend dansje wordt bedacht dat op alle scholen wordt ingestudeerd. Met uitzondering van ‘Fitlala’ (in 2018) en ‘Hand In Hand’ (in 2020), kregen alle liedjes een notering.
Vandaag, vrijdag, 22 april, is de tiende editie van de Koningsspelen geopend door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op de Bredeschool Poptahof in Delft. Daarna trad Kinderen voor Kinderen op met het Koningsspelenlied ‘FitTop10’, waarin alle negen thema’s van de voorgaande jaren langs komen. Het nummer is geschreven door Lucia Marthas (tekst) en Willem Laseroms, Jermain van der Bogt en Luuk van Kesteren (muziek en productie). De solisten zijn Madelief, Dwayne en Pari.
 
25x Kinderen voor Kinderen
 
Ver voor de start van de Koningsspelen in 2013, bestond het Kinderen voor Kinderen koor. Al in 1981 scoorde het koor de eerste hit met ‘Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd’, dat tot #8 kwam. Daarna volgen grote en minder grote hits, in totaal 23 stuks. En dus is ‘FitTop10’ de 25e notering voor Kinderen voor Kinderen. In het najaar verschijnt het nieuwe album van Kinderen voor Kinderen dat in het teken staat van het thema van de Kinderboekenweek: ‘Gi-ga-groen’.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Harry Styles: As It Was         *** derde week op #1 ***
Met zijn groep One Direction hield Harry Styles het in 2013 maar één week vol bovenaan met ‘One Way Or Another (Teenage Kicks)’. Solo doet hij het al drie weken opperbest met ‘As It Was’
 
2. (2)   Kris Kross Amsterdam, Donnie & Tino Martin: Vanavond (Uit M’n Bol), op 21,65%
3. (4)   Antoon: Hotelschool
4. (3)   Antoon: Hallo
5. (5)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
 
Nieuw bij de bovenste tien is ‘First Class’ van Jack Harlow, dat in de tweede week een plaatsje winst boekt en uitkomt op de negende plek. Dat is een plaatsje hoger dan ‘Industry Baby’ met Lil Nas, dat in 2021 even de top 10 aanraakte.
 
Drie tracks van het #1-album Hefvermogen 2 van Hef krijgen een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#58 Adem
#86 (72) Frikandel
#96 Kaya Egeo 10
 
Resteren nog de nieuwe noteringen van deze week.
#40 Jack: Taxi
#68 Rondé: Love Myself
#70 Dopebwoy feat. Bizzey: Heet
#76 Lauren Spencer-Smith: Flowers
 
#99 Krezip & Danny Vera: Make It A Memory
Voor Danny Vera is ‘Make It A Memory’ zijn vijfde notering, maar voor Krezip al hun twintigste. En dan te bedenken dat de groep in 2009 hun afscheidstournee hield en met ‘Sweet Goodbyes’ een grote hit scoorden. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en dus volgden er in 2019 een reünie-concert en een nieuw album Sweet High dat de tweede plaats bereikte.
‘Make It A Memory’ van Krezip & Danny Vera staat niet op het album Sweet High van Krezip, maar is een nieuw nummer dat Jacqueline Goveart en Danny Vera samen schreven. Beiden zaten in 1999 in
dezelfde klas op de Tilburgse Rockacademie. Ze zijn elkaar altijd blijven volgen en zijn blij dat het er nu eindelijk van gekomen is.
 
‘Make It A Memory’ is geschreven als een telefoongesprek tussen twee oude bekenden. Te midden van de verwarrende tijden waarin we leven, proberen ze elkaar tijdens dat gesprek er weer bovenop te zingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten