vrijdag 26 mei 2023

Hitflits: Broken By Desire To Be Heaven Sent eerste nummer 1 album voor Schot Lewis Capaldi

Divinely Uninspired To A Hellish Extent
, zijn vorige album, gaat op nummer 25 de 210e week in. Het album staat sinds 25 mei 2019, deze week precies vier jaar geleden dus, onafgebroken genoteerd. Toch kwam het nooit hoger dan de elfde plaats. Dit keer scoort de 26-jarige Schot Lewis Marc Capaldi, want over hem hebben we het, beter. Wat heet, met Broken By Desire To Be Heaven Sent, boekt hij in Nederland zijn eerste nummer 1 album en in de Britse albumlijst zijn tweede.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Lewis Capaldi: Broken By Desire To Be Heaven Sent (81)  *** eerste week op nummer 1 ***
2. EW  Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution: Golden Age Of Music (100), op 35,07%
3. EW  Guus Meeuwis: Uit Het Hoofd (91)
Tevens is Uit Het Hoofd de titel van zijn tournee die start op 21 september en Guus na vijf jaar weer in de theaters brengt
4. EW  Jonna Fraser: Blessed For Life (0)
5. (1)   Ed Sheeran: - (Subtract) (29)
 
Gaan we direct verder met de andere nieuwe noteringen:
#11 Ghost: Phantomine EP (90)
#31 Paul Simon: Seven Psalms (93)
#36 Sleep Token: Take Me Back To Eden (62)
 
#73 Kaytraminé: Kaytraminé (0)
Achter Kaytraminé zit de 29-jarige Adam Aminé Daniel uit Woodlawn, Portland, Oregon en de 1 jaar oudere Louis Kevin Celestin uit Port-au-Prince op Hawaï. Geen namen die je direct een belletje doen rinkelen.
Maar als we melden dat de artiestennaam van Louis Kevin Celestin, Kaytranda is, dan misschien wel. De rapper/producer/dj stond met twee albums genoteerd in onze albumlijst. Na twee albums als Katranda,gaat hij als Kaytraminé een samenwerking aan met Aminé, die al vier albums had uitgebracht.
 
De twee kennen elkaar sinds 2014, toen Aminé een remix maakte van het nummer ‘At All’ van Kaytranda. Vervolgens produceerde Kaytranda in 2015 drie nummers van de mixtape Calling Brio. Aan het album Kaytraminé werkten onder andere Big Sean, Snoop Dogg, Freddie Gibbs en Pharrell Williams mee.
 
#84 Yes: Mirror To The Sky (100)
 
SINGLES
 
In 1997 bereikte ‘Samba de Janeiro’ van Bellini in de vijfde week de tiende plaats en daar bleef het bij. Het ziet er naar uit dat ‘How You Samba’ van Kris Kross Amsterdam feat. Sofía Reyes & Tinie Tempah, dat een remake is van het nummer van Bellini, een nog grotere hit zal worden dan het origineel. Al in de tweede week bereikt ‘How You Samba’ de tiende plaats, gestegen vanaf nummer 49, dus het einde is nog lang niet in zicht!
 
Eurovisie Songfestival
 
Afgelopen week ontving het dj-trio Kris Kross Amsterdam de Buma Award Nationaal voor het nummer ‘Vluchtstrook’, dat in 2022 het meest gestreamd is en de hit van het jaar werd. Aan het ANP lieten Sander en Jordy Huisman van Kris Kross Amsterdam weten volgend jaar ons land te willen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Zweden.

Jordy tegenover het ANP: “„Ik denk dat het wel echt iets voor ons zou kunnen zijn. We kregen ten tijde van ‘Hij Is Van Mij’, (hit van het jaar 2019), dat we maakten met Maan, Tabitha en Bizzey, al best wel veel reacties van: dat zou echt perfect zijn voor het songfestival. Ik denk dat zoiets weer proberen te maken voor ons echt een uitdaging is.”

volledige vrijheid

Een liedje schrijven is voor het trio, waar naast de broers ook MC Yuki Kempees deel van uitmaakt, geen probleem, ook niet als het een origineel nummer moet zijn. Ze willen wel de vrijheid hebben om met elke artiest in Nederland te werken. Volgens het trio moet dit dan Davina Michelle worden, ‘ want met haar winnen we ‘m’. Kat in het bakkie toch?
 
gevraagd
 
Er is echter één maar, het drietal wil wel gevraagd worden. Jordy: “We gaan ons niet aanmelden. Als we onszelf aanmelden zijn we gegeneerd, maar als ze ons vragen zijn we gecharmeerd. En dan gaan we ons uiterste best doen.”
 
We zijn benieuwd of AVRO/TROS op hun aanbod in zal gaan en daarmee dus de procedure voor aanmelding aanpast. Sinds de deelname van Anouk in 2013 ging het eerst om het liedje en daarna om de artiest.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Loreen: Tattoo            *** tweede week op nummer 1 ***
2. (3)   Libianca: People, op 9,88%
3. (2)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder
4. (4)   Kevin feat. Yade Lauren: Trust
5. (5)   David Kusher: Daylight
 
Krijg je zo meteen een overzicht van de eerste weeks noteringen van deze week. Nu eerste een update van de Eurovisiehits in:
 
Eurovisie Songfestival hits (3)
 
Vorige week melden we al dat het Eurovisie Songfestival dit jaar slechts vijf Eurovisiehits oplevert. Twee weken na het festival, blijven daar nog de volgende vier van over, met tussen haakjes het land waar ze voor uit kwamen:
#1 (1) Loreen: Tattoo (Zweden)
#24 (12) Alessandra: Queen Of Kings (Noorwegen)
#34 (13) Käärijä: Cha Cha Cha (Finland)
#83 (42) Mia Nicolai & Dion Cooper: Burning Daylight (Nederland)
 
Verdwenen na één week op nummer 74 is ‘Unicorn’ van Noa Kirel die voor Israël uitkwam.
 
Verrassend genoeg is Eurovision Song Contest – Liverpool 2023, het album met alle 37 liedjes, teruggestegen naar de eerste plaats van de Compilation Top 30. Het verzamelalbum staat nu voor de derde week bovenaan.
 
En dan nu, voor we het Pinksterweekend ingaan, de acht eerste weeks noteringen van deze week:
#31 Suzan & Freek: Nooit Meer Regen
#46 Snelle x Kraantje: Ruggengraat
#64 Lana Del Rey: Say Yes To Heaven
#70 ADF Samski No Hook 3: WinteryExcellence
#78 Post Malone: Mourning
#79 Omah Lay: Soso
 
#85 Jonna Fraser: Tonight
Afgelopen vrijdag bracht Jonna Fraser tot verrassing van zijn fans het album Blessed For Life uit, dat binnenkomt op de vierde plaats van de Album Top 100. Naast ‘Tonight’ op nummer 85, staat alleen ‘Toute La Night feat. DYSTINCT & SRNO in de Single Top 100 genoteerd, op 15, van 18. En dat terwijl het toegestane aantal tracks van een album in de Single Top 100, drie is. Dat valt dan toch een beetje tegen van een album waar 18 nummers op staan.
 
#99 Beyoncé / Kendrick Lamar: America Has A Problem

Tot slot nog het volgende. Afgelopen woensdag, 24 mei 2023, is Anna Mae Bullock, die we beter kennen als Tina Turner, overleden op 83-jarige leeftijd. Vervolgens werden haar solo nummers, maar ook die met Ike Turner veel gedraaid en gedownload.
De tijd, ruim één dag, is echter te kort voor één of meerdere noteringen. Wellicht volgende week nog. In ieder geval zal haar overlijden zijn neerslag hebben op het aantal noteringen in de Top 2000, later dit jaar. Voor een discografie en alle noteringen verwijzen we je graag naar Dutch Charts: 40 hits en 13 albumnoteringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten