vrijdag 19 mei 2023

Na elf jaar nu wel een nummer 1 notering voor Loreen

Wat Loreen in 2012 niet lukte met ‘Euphoria’, destijds de winnende inzending voor het Eurovisie Songfestival, een nummer 1 notering scoren, lukt haar nu wel met ‘Tattoo’. Het winnende liedje tijdens de 67e editie vorige week zaterdag in Liverpool, kreeg de meeste punten, 583. Al vanaf het begin dat ‘Tattoo’ bekend was, stond het nummer bovenaan bij de bookmakers.
Het waren echter niet de 243 punten van de tele-jury die de doorslag gaven, maar de 340 van de vakjury, waaronder 15 x 12 punten. De kijkers gaven niet één keer 12 punten aan ‘Tattoo’, maar gingen massaal voor ‘Cha Cha Cha’ van de Finse band Käärijä, dat binnenkomt op nummer 13. Zie onder het kopje ‘Eurovisie Songfestival hits (2)’.
 
9x dubbelwinst
 
‘Tattoo’ van Loreen is in totaal het negende winnende liedje van alle 67 edities dat ook de eerste plaats haalt van de hitparade. Hier volgen ze alle negen:
1967: Sandie Shaw: Puppet On A String
1972: Vicky Leandros: Après Toi
1974: Abba: Waterloo
1976: Brotherhood of Man: Save Your Kisses For Me
1981: Bucks Fizz: Making Your Mind Up
1982: Nicole: Ein bisschien Frieden
2019: Duncan Laurence: Arcade
2021: Måneskin: Zitti e buoni
2023: Loreen: Tattoo
 
evenaring
 
Met de eerste plaats voor ‘Tattoo’ is Loreen de tweede deelnemer aan het Eurovisie Songfestival, die dit twee keer presteert. De Ierse Johnny Logan was in 1987 met ‘Hold Me Now’ na zijn winst in 1980 met ‘What’s Another Year’ de eerste die dat lukte. Logan had daar 7 jaar voor nodig, Loreen 11 jaar.

‘What’s Another Year’, terecht opgemerkt door Mafe, is niet door hemzelf geschreven, in tegenstelling tot ‘Hold Me Now’, wel. Voor Loreen geldt hetzelfde: ‘Euphoria’ was ook niet van haar, ‘Tattoo’ deels wel.
 
Johnny Logan heeft nog een bijzonder Eurovisiefeit op zijn naam. Naast de twee eigen overwinningen, schreef hij in 1992 het nummer  ‘Why Me?’ van Linda Martin, het winnende liedje voor Ierland. Daarmee is Johnny Logan de eerste deelnemer die bij drie Eurovisieoverwinningen betrokken is. Dat zien we Loreen nog niet doen.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (5)   Loreen: Tattoo
2. (2)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder, op 26,53%
3. (3)   Libianca: People
4. (1)   Kevin feat. Yade Lauren: Trust
5. (4)   David Kusher: Daylight
 
In de tweede week bereikt ‘Zin In De Zomer Man’ van Bizzey, Kraantje Pappie en Rolf Sanchez de top 10. Het nummer stijgt van de 14e naar de 9e plaats. Voor Bizzey is het zijn dertiende, voor Kraantje Pappie zijn achtste en voor Rolf Sanchez zijn derde top 10 notering. Alle drie scoorden één of meerdere nummer 1 hits.
 
Alvorens we kijken naar de andere Eurovisiehits, eerst even een blik op de eerste weeks noteringen. Dat zijn de tien volgende:
 
#15 Dystinct feat. MHD: Tek Tek
#40 Zoë Tauran feat. Bilal Wahib: Outside
 
#49 Kris Kross Amsterdam feat. Sofía Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
Dit nummer is een remake van ‘Samba de Janeiro’ van Bellini (nummer 10 in 1997). In datzelfde jaar werd het nummer al door Carillo gecoverd en kwam daarmee tot de 19e plaats.
 
#56 Hef, ADF Samski, Jahma, Ronnie Flex, Kevin, Emms & Sjaf: Kameraden Voor Het Leven
 
Afgelopen zondag won Feyenoord voor de zestiende keer het landskampioenschap.  Om dat alvast te vieren namen Hef, ADF Samski, Jahma, Ronnie FDlex, Kevin, Emms & Sjaf het nummer ‘Kameraden Voor Het Leven’ op. Het collectief zingt niet alleen over de huidige successelectie, maar ook over de clubhelden uit het verleden.
 
Onder dit rapcollectief zitten twee debutanten:
Jahma, voluit Jahmar Muskiet, die in 2021 de talentenjacht de Grote Prijs van Rotterdam won en Sjaf, voluit Javiensley Dams, die deel uit maakt van Broederliefde.
 
#65 Cristian D, Lusho & YSSI feat. $hirak: Bankoe Bitches
 
#75 Bram Krikke & Pieter Valley: Bunda
Zelfs ‘Koffietijd’ werd bezocht voor promotie van ‘Bunda’, het nummer van Bram Krikke (voluit Bram Leonard Louis Krikke) en TikTokker Pieter Valley (= Pieter van Leijen). ‘Bunda’, geproduceerd door Trobi, is een parodie op clubplaten, waarin alle cliché gekoppeld aan ordinaire club muziek wel voorbij komen.
 
#78 Lil Mabu: Mathematical Disrespect
#79 Lil Durk feat. J. Cole: All My Life
#93 Froukje: Naar Het Licht
#94 Becky G feat. Omega: Arranca
 
Eurovisie Songfestival hits (2)
 
In 2022 kregen in eerste instantie zes nummers dankzij het Eurovisie Songfestival een notering. Later kwam daar ‘Snap’ van Rosa Linn nog bij. Dit jaar staat de teller Eurovisiehits op slechts vier. ‘Snap’ staat nog steeds genoteerd, op 96 in de 47e week. Dit jaar halen slechts vijf Eurovisienummers. Hier volgen ze alle vijf, met tussenhaakjes het land, de Eurovisienotering en de notering volgens de tele-jury en de vakjury:
 
#1 Loreen: Tattoo (Zweden: 1-2-1)
De zevende winst voor Zweden, waarmee het land gelijk komt met Ierland, dat dit jaar opnieuw de finale miste. De laatste keer dat Ierland het festival won was in 1996: 'The Voice' door Eimear Quinn, dus de Ieren moeten flink aan de bak.
 
#12 (72) Alessandra: Queen Of Kings (Noorwegen: 5-3-17)
In de rangorde van het festival eindigde ze op een vijfde plaats. Als het aan de kijkers had gelegen, was Alessandra derde geworden, met 216 punten, waarvan 1 x 12 punten. De vakjury gaf haar ‘Queen Of Kings’ slechts 52 punten, wat een 17e plaats oplevert.
 
#13 Käärijä: Cha Cha Cha (Finland: 2-1-4)
Van de tele-jury kreeg deze Finse act de meeste punten, 376, waarvan 18 x 12 punten. De vakjury kende de band slechts 150 punten toe, waarvan 2 x 12. ‘Cha Cha Cha’ komt binnen op de 13e plaats en is daarmee de op twee na grootste Eurovisiehit van 2023.
Achter de artiest
Käärijä, zit de 29-jarige Jere Pöyhönen uit Helsinki. De liefde voor de muziek begon met drummen. In 2014 begon hij met het produceren van nummers en koos voor de artiestennaam Käärijä, dat komt van zijn gokhobby, en is afgeleid van de uitdrukking kääriä rahaa, ‘snel geld verdienen’. In 2020 bracht hij Fantastista, zijn eerste album uit. begin dit jaar was hij één van de zeven deelnemers aan de Finse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Ook daar kreeg hij de meeste punten van de tele-jury, 467, tegen 72 van de vakjury.
 
#42 (42) Mia Nicolai & Dion Cooper: Burning Daylight (Nederland: geen finale)
Na afloop van de finale maakte de EBU de classering bekend van de eerste en tweede halve finale, waar alleen de tele-jury het voor het zeggen had. Nederland deed mee aan de eerste halve finale. De Top 3 met het aantal punten:
1.      Finland - Käärijä: Cha Cha Cha (177)
2.      Zweden – Loreen: Tattoo (135)
3.      Israel – Nora Kirel: Unicorn (127)
Nederland eindigde op de 13e plaats met slechts 7 punten voor ‘Burning Daylight’ van Mia Nicolai & Dion Cooper.
 
#74 Noa Kirel: Unicorn (Israel:: 3-5-2)
De 22-jarige Noa Kirel uit Ra’anana in Israel, is niet voor één gat te vangen. Ze plaatste nummers op YouTube, presenteerde een show voor kinder-tv, speelde mee in een film voor jongeren en zong in een musical. In eigen land scoorde ze vijf nummer 1 hits, waaronder ‘Unicorn’, dat ze samen schreef met anderen.
 
Eurovision Song Contest – Liverpool 2023, het album met alle 37 liedjes, moet de eerste plaats in de Compilation Top 30 afstaan aan Feyenoord – De Grootste Legioen Hits uit 2012, dat in de 27e week de eerste plaats bereikt. Het album is één van vier Feyenoord albums in deze lijst.

ALBUMS
 
Volgende week is het precies tien jaar geleden dat het album Random Access Memories van Daft Punk binnenkwam op de tweede plaats. Nog geen zeven weken geleden verdween het album na een verblijf van in totaal 62 weken uit de albumlijst.
Deze week keert het album van Daft Punk met onder andere de nummer 2-hit ‘Get Lucky’ feat. Pharrell Williams, terug in de Album Top 100 en opnieuw op de tweede plaats.  Aanleiding voor de herhaling deze week, is het tienjarig bestaan van het album dat gevierd wordt met een dubbel cd én een dubbel elpee. Daarop staan demo en studio outtakes die niet eerder zijn verschenen.
 
Het bijzondere aan de tweede plaats voor Random Access Memories van Daft Punk, is dat het Franse duo, bestaande uit Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo, niet meer bestaat. Op 22 februari 2022 kondigden de twee aan dat ze gestopt waren. Random Access Memories namen ze op tussen 2008-2012.

Meer over dit album van Daft Punk hoor je in de Podcast die Leo Blokhuis hierover maakte.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Ed Sheeran: - (Subtract)(30)  *** tweede week op nummer 1 ***
2. HH  Daft Punk: Random Access Memories – 10th Anniversary (81), op 39,82%
3. (10) Harry Styles: Harry’s House (10)
4. (4)   Metro Boomin: Heroes & Villains (3)
5. (5)   Flemming: Flemming (6)
 
Hebben we tot slot nog de andere nieuwe noteringen voor je, met tussen haakjes het fysiek aandeel:
#9 Meau: 22 (0)
Afgelopen zondag kreeg zangeres Meau uit handen van Renze Klaver in dienst tv-programma een triple platinaplaat voor haar nummer 1 hit ‘Dat Heb jij Gedaan’ uitgereikt. Daar bleef het echter niet bij, want kort daarna volgde een gouden plak voor haar album 22, dat vrijdag was uitgekomen.
 
Een gouden plaat staat voor 20.000 albums. Daarvoor worden de streams van alle nummers bij elkaar geteld, dus ook de nummers die al eerder op single verschenen en miljoenen keren zijn gestreamd. Vooralsnog is 22, dat ze de dag voor haar 23e verjaardag uitbracht, alleen digitaal verkrijgbaar.
 
#33 Monrad: Reinserto (0)
#35 Jayh: Love Stories (26)
 
#36. EW Rico & A.R.T.: Irie (100)
Vorige week ging het album Alles Over Hoop van Sticks op herhaling op de tweede plaats dankzij de release van het vinylexemplaar. Deze week is het de beurt aan zijn maatje Rico waarmee hij de rapformatie Opgezwolle vormde. Rico (=Ricardo McDougal) nam samen met producer A.R.T. (=Ali Reza Tahouni) het album Ire op, dat op 26 april de negende plaats bereikte. De notering deze week dankt het tweetal aan de vinylversie, die hen de eerste plaats oplevert in de Vinyl 33.
 
#41 Bizzey: Four Juno (0)
#42 Jonas Brothers: The Album (42)
#51 Helena Fischer: Das Ultimative – Best Of (100)

4 opmerkingen:

  1. Snap van Rosa Lyn is niet uit 2021 maar uit 2022

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank je anoniem. we hebben het aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Johnny Logan schreef niet What's Another Year.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Terecht opgemerkt Mafe. Dank daarvoor, we hebben het aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen