vrijdag 12 mei 2023

Hitflits: - (Subtract), vijfde nummer 1 album voor Ed Sheeran

Wie anders dan Ed Sheeran pakt deze week de eerste plaats in de Album Top 100 én de Vinyl 33. Een kleine twee maanden geleden kondigde Sheeran – (Subtract), het vijfde album in zijn reeks albums met wiskundige tekens aan, waaraan hij in 2011 begon.
 
Met uitzondering van + (Plus), dat niet hoger kwam dan nummer 8, bereikten de anderen alle de eerste plaats. – (Subtract) is mede geproduceerd door Aaron Dessner van the National, wiens groep vorige week nog de eerste plaats bezette met het album
First Two Pages of Frankenstein, dat deze week naar de zestiende plaats zakt (fysiek: 65%).
 
– (Subtract) van Ed Sheeran is dus de vijfde en laatste in de rij en in totaal zijn vijfde nummer 1 album. Naast de vier albums met wiskundige tekens scoorde hij ook nog een nummer 1 album met No.6 Collaborations Project.
 
Naast – (Subtract) staat Ed Sheeran ook nog genoteerd met de volgende albums:
#20 (24) ÷ (Divide) (fysiek: 11%)
#21 (25) = (Equals) (13%)
#67 HH  X (Multiply) (14%)
 
In de Britse albumlijst is – (Subtract) zijn zesde nummer 1 album. Wat opvalt, is dat het album daar vooral fysiek is aangeschaft: 41.122 cd’s, 8.124 vinyl en 4.970 cassettes, samen ruim 71% van de in totaal 76.263 stuks, het hoogste aantal voor een album dit jaar. Bij ons ligt het percentage fysiek op 58%.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Ed Sheeran: - (Subtract)(58)  *** eerste week op nummer 1 ***
2. HH  Sticks: Alles Over Hoop (96), op 79,4%
Het album stond op 28 januari een week op 36. De herhaling deze week dankt Sticks aan de release van het vinylexemplaar, dat dan ook binnenkomt op de tweede plaats van de Vinyl 33.
 
3. EW  Corry Konings & John De Bever: Een Vriend Voor Het Leven (100)
In 1999 nam Corry Konings een album op met Frans Bauer dat de eerste plaats bereikte. 17 jaar later maakte John De Bever een album met Marianne Weber dat tot nummer 4 kwam. Op Een Vriend Voor Het Leven bundelen Konings en De Bever hun krachten voor het eerst.
 
4. (4)   Metro Boomin: Heroes & Villains (3)
5. (3)   Flemming: Flemming (6)
 
Verder zijn er geen nieuwe noteringen deze week.
 
SINGLES
 
Drie keer kruisten ze de degens al, Kevin en Yade Lauren. Met ‘Als Ik Je Niet Zie’ (nummer 2 in 2020), ‘Praat Met Mij’ (nummer 10) en ‘Samen’ (nummer 4), beide in 2021, maar een nummer 1 hit zat er nog niet in. Tot deze week want ‘Trust’ van Kevin & Yade Lauren is de nieuwe nummer 1 in de Single Top 100.
 
Voor beiden is het niet hun eerste nummer 1-notering. Kevin scoorde er al twee: ‘Beetje Moe’ met Lil Kleine & Chivv in 2018, dat vier weken nodig had om de eerste plaats te bereiken. En met ‘Gordelweg’ in 2020, dat het in één keer lukte. Yade Lauren pakte in 2021 gelijk de eerste plaats met ‘In De Nacht’.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Kevin feat. Yade Lauren: Trust         *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder, op 3,69%
3. (3)   Libianca: People
4. (5)   David Kushner: Daylight
5. (12) Loreen: Tattoo
 
Niet geheel onverwacht, bereikt ‘Tattoo’ van de Zweedse Loreen de top 10. Daarmee scoort de Zweedse na ‘Euphoria’ (nummer 2 in 2012) haar tweede top 10-hit. Beide zijn Eurovisie Songfestival inzendingen.
De stijging van ‘Tattoo’ is te danken aan haar optreden afgelopen dinsdag tijdens de eerste halve finale, waar onze inzending, ‘Burning Daylight’ van Mia Nicolai & Dion Cooper, het na  kijken had. Hun nummer boekt dankzij het vlekkeloze optredcen, deze week nog wel een flinke winst, van 65 naar 42. Na de finale morgenavond, weten we hoe hoog/laag het duo  afgelopen dinsdag eindigde.
 
Eurovision Song Contest – Liverpool 2023, het album met alle 37 liedjes, blijft op de eerste plaats staan van de Compilation Top 30.
 
Eurovisie Songfestival hits (1)
 
De komende week zullen we ongetwijfeld meerdere Eurovisienummers kunnen verwelkomen. Aan de bijdrage van Zweden en Nederland, voegt zich deze week al die van Noorwegen: ‘Queen Of Kings’ van Alessandra op nummer 72.
 
Alessandra Watle Mele, geboren op 5 september 2002 in Pietra Ligura in het Italiaanse Savona, heeft een Italiaanse vader en Noorse moeder. In 2021, na haar middelbare school verkaste ze naar haar grootouders in het Noorse Porsgrunn en later naar Lillehammer waar ze muziekproductie studeerde.
In 2022 deed Alessandra mee aan het zevende seizoen van de Noorse Voice, maar strandde in de live shows. Begin dit jaar deed ze mee aan ‘Melodi Grand Prix 2023’, de Noorse voorronde van het Eurovisie Songfestival en won deze met het mede geschreven ‘Queen Of Kings’. Afgelopen dinsdag beet ze voor Noorwegen het spits af en staat ze dankzij de televoters morgen met ‘Queen Of Kings’ in de finale.
 
Drie nummers van – (Subtract), het nummer 1 album van Ed Sheeran, krijgen ook een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#12 (31) Eyes Closed. Tot deze week was de 18e  plaats het hoogste.
#73 Curtains
#86 Boat
 
Sluiten we af met de eerste weeks noteringen van deze week.
#14 Bizzey, Kraantje Pappie, Rolf Sanchez: Zin In De Zomer Man
#45 KM & Jandro: February Stories
 
#88 Chardy: Trainingspak
Voluit heet hij Chardy Mafalanka Bella Kitoko, geboren in Den Haag, maar van Congolese afkomst en sinds zijn achtste wonend in Brussel. Eind 2019 tekende hij een contract bij Un4gettable Music, het label van rapper Chivv. Na drie noteringen in 2020 met anderen, waaronder zijn platenbaas Chivv, scoort rapper Chardy nu met ‘Trainingspak’ zijn eerste eigen hit. In 2021 verscheen zijn eerste album Rẽgardless.
 
#100 John West: Jouw Blik
Dit is de tweede notering voor John West uit Den Haag. In 2012 stond hij twee weken genoteerd met ‘Zou Dit Dan Liefde Zijn’, op 71 en 80. West, inmiddels 34 jaar, was vanaf zijn 14e dj en vanaf zijn 18e begon hij met zingen. Naast de singles scoorde hij tussen 2016-2018 vier albums.
 
‘Jouw Blik’ is geschreven door accordionist/producer Manfred Jongenelis en stamt al uit 2015. Toen lukte het niet, maar dankzij streams nu wel. Vorig jaar juni ontving John West al een platinaplaat voor de meer dan 20 miljoen streams van ‘Jouw Blik’.
Een weeknotering zat er nog steeds niet in, tot deze week. Dat dankt de Hagenees mede aan de Outsiders Remix van ‘Jouw Blik’, die al een tijdje uit is. Eerder hielp Cem Araci, echte naam van DJ Outsiders, Frank van Etten aan een notering, toen hij diens nummer ‘Huisje Op Wielen’ onder handen nam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten