vrijdag 28 juni 2024

Hitflits: The Secret of Us, eerste nummer 1-album voor Gracie Abrams

Begin maart maakten we voor het eerst kennis met Gracie Abrams uit Los Angeles op het album The Good Riddance Acoustic Shows (Live), opnames van akoestische shows met Aaron Dessner van the National. Meer dan een weekje op nummer 37 zat er voor beiden niet in.
 
Met Good Riddance had Gracie Madigan Abrams, zoals de 24-jarige zangers volledig heet, in 2023 al een visitekaartjes afgegeven, maar dat leidde bij ons niet tot een notering. Anders is dat met The Secret of Us, want dat album komt binnen op de eerste plaats van onze Album Top 100 én Vinyl 33. Daarnaast scoort Abrams ook in de Britse albumlijst haar eerste nummer 1-album.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Gracie Abrams: The Secret of Us (69)
2. (1)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (16), op 8,43%
3. (4)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (10)
4. (6)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (0)
5. (7)   Cristian D & $hirak: Love Doesn’t Exist (0)
 
Over naar de andere nieuwe noteringen, waaronder 4 live albums:
 
#6 Joe Bonamassa: Live At The Hollywood Bowl With Orchestra (99)
Opnames van het concert dat de Amerikaanse blues- en rockgitarist Joe Bonamassa gaf op 9 augustus 2023 in het amfitheater the Hollywood Bowl in Los Angeles met een 40-koppig orkest o.l.v. Thomas Wilkins. The Beatles, the Doors, maar ook Monty Python gingen hem voor.
 
#9 Abel & Sef: IJsland (76)
De 33-jarige Abel van Gijlswijk uit Amsterdam, frontman van punkband Hang Youth, en de 40-jarige & Yousef (Sef) Gnanoui uit Amstelveen, werkten al eerder samen. Onder andere op het nummer ‘De Machine’, dat staat op het album Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag van Sef, nummer 30 in 2023.
 
Het album IJsland ontstond in de nacht van 4 op 5 maart 2024, na de uitreiking van de Edison-awards. Sef had er net eentje voor zijn album gehad, waarna de twee naar een huisje gingen om te werken aan het album IJsland. Die samenwerking stond al gepland, maar vanwege drukke agenda’s kwam het er niet eerder van en nu paste het. De Vlaamse producer Faisal beroerde de knoppen.
 
#11 Fred Again..: USB (88)
 
#13 Within Temptation: Worlds Collide Tour – Live In Amsterdam (98)
Vanwege Covid werd de geplande wereldtournee van Within Temptation 4x uitgesteld. In 2022 kon de band eindelijk op reis en deden ze onder andere 2x de Ziggo Dome in Amsterdam aan. Deze concerten, op 29 en 30 november 2022, werden vastgelegd zijn nu uitgebracht op de cd/DVD Worlds Collide Tour – Live In Amsterdam.
 
Daarnaast krijg je er ook nog de EP The Artone Sessions bij, met 4 akoestische opnames gemaakt voor Record Store Day, waarvan de groep dit jaar de ambassadeur was.
 
#49 Kygo: Kygo (0)
 
#75 Jethro Tull: Live – Bursting Out – The Inflated Edition (100)
Het kan deze week niet op met de live albums. Na Joe Bonamassa (op 6) en Within Temptation (op 13), scoort ook de Britse rockband Jethro Tull van de Schot Ian Anderson met een registratie. Niet van één, twee, maar liefst drie concerten op 3 cd’s. Opnames gemaakt onder andere in Bern, Zwitserland, New York City (Madison Square Garden) en Londen (BBC TV), allen in 1978. Eerder verschenen opnames werden geremixed door de Britse muzikant Steven Wilson, die eerder al albums van Yes onder handen nam.
 
#97 Frank Zappa & the Mothers of Invention: Live At The Whiskey A Go Go 1968 (97)
Nou vooruit, nog één live album dan. Tijdens drie concerten op 23 juli 1968 in The Whiskey A Go Go, een club aan Sunset Boulevard in Los Angeles, speelde Frank Zappa & The Mothers Of Invention in totaal niet minder dan 38 nummers. Zappa nam de shows zelf op, met in zijn achterhoofd een albumproject. Helaas heeft hij dat zelf niet meer mogen meemaken. Zappa overleed in 1993.
 
Het Pinkpop effect
 
Afgelopen weekend vond in Landgraaf het jaarlijkse Pinkpop festival plaats. De impact daarvan op de verkoop is niet meer zo groot als voorheen. We zetten even de albums van artiesten die één of meerdere noteringen in de Album Top 100 hebben, op een rijtje. Dat zijn, met tussen haakjes het aandeel fysiek:
 
#12 (2) Goldband (26)
#30 HH Ed Sheeran: X (57)
#36 (31) Hozier: Unreal Unearth (7)
#43 (54) Ed Sheeran: Divide (11)
#47 HH Froukje: Noodzakelijk Verdriet (53)
#57 (63) Hozier: Hozier (13)
#88 (82) Goldband: Betaalbare Romantiek (10)
 
Het meeste profijt van een optreden is voor Ed Sheeran, die het festival zondagavond afsloot. Twee albums van hem zitten (weer) in de lift. De notering van Noodzakelijk Verdriet van  Froukje, op 47, zal zeker ook door haar optreden komen op zaterdagmiddag.
In de Vinyl 33 vallen de 4 noteringen van Mãneskin, dat de vrijdag afsloot, op:
#8 Teatro d’Ira – Vol. 1
#15 Il Ballo Della Vita
#16 Chosen
#19 Rush!

Kijk voor alle noteringen op Dutch Charts.
 
SINGLES
 
Op 2 maart kwam ‘Zoet, Zout, Zuur’ van Robert van Hemert binnen op 80 om de week daarna te zakken naar 83. Daarna ging het op en neer tot vorige week de zestiende plaats werd bereikt. Deze week maakt het nummer een flinke sprong naar nummer 8, waarmee van Hemert in de achttiende week zijn eerste top 10-notering scoort. ‘Zoet, Zout, Zuur’ stamt uit 2023, dus na ruim een jaar is er eindelijk het Zoet voor Robert van Hemert.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Bankzitters feat. Roxy Dekker: Huisfeestje  *** derde week op 1 ***
2. (2)   Roxy Dekker: Sugardaddy, op 19,31%
3. (3)   Yves Berendse: Terug In De Tijd
4. (4)   Sabrina Carpenter: Espresso
5. (5)   Frenna: Pretty Girls
 
Naast de top 10-notering voor ‘Zoet, Zout, Zuur’ van Robert van Hemert, is er ook eentje  voor Shaboozey. Zijn ‘A Bar Song (Tipsy)’ stijgt in de tiende week van 18 naar 10.
 
Dan volgen nu de eerste weeks noteringen van deze week:
#29 Big2, Antoon, Biala Wahib: Ça Va

#35 Russo: Onder Invloed
Russo is de 25-jarige Rutger van Eck uit Houten. Als producer timmerde hij al aan de weg, onder andere voor Jebroer, Dio, Glenn Faria en Josylvio. In 2019 bracht Russo de EP Vergeet Me Niet uit bij muzieklabel Top Notch. Er volgden nog diverse singles, maar zonder succes, waarop hij het label moest verlaten. Meer recent produceerde hij nummers voor Koen van Heest (‘Geen Cartier’, 13 in 2020) en de Bankzitters (‘Je Blik Richting Mij’, 1 in 2022). Met het zelfgeschreven ‘Onder Invloed’ scoort Russo nu voor het eerst ook als artiest, want het nummer komt binnen op 35.

#39 Mensa, SRNO feat. Henkie T: Pak ’t Op
#44 Djaga Djaga x Lijpe: Philly Haal

#65 Coldplay: Feelslikeimfalllinginlove
Voorloper van het tiende studioalbum Moon Music dat op 4 oktober uitkomt. Morgenavond staat de Britse band op Glastonbury, dat live wordt uitgezonden door BBC-1
 
#86 Jordan Adetunji: Kehlani
Uit Belfast, Noord-Ierland, maar geboren in Londen, is de 25-jarige Jordan Adetunji. Op zijn vijftiende begon hij met het spelen van trompet. De diverse geluiden die het instrument voortbrengt fascineerde hem. Zijn favoriete nummer is ‘Love Will Tear Us Apart’ van de Britse indieband Joy Division, dat hij ontdekte na het zien van een documentaire over het leven van wijlen zanger Ian Curtis, gemaakt door Anton Corbijn.
 
Adetunji begon met het plaatsen van video’s op TikTok. Oli Sykes van Bring Me The Horizon zag ‘Woke Up’ en gaf daar een reactie op. Na nog een reactie op een andere video bracht Sykes hem in contact met een platenmaatschappij en dat leverde Adetunji een contract op. Niet vreemd dus, dat Adetunji graag wil samenwerken met Sykes, maar ook met Jaden Smith en WILLOW.
 
‘Kehlani’ is een nummer dat gaat over de Amerikaanse zangeres Kehlani Ashley Parrish. In ons land is zij voornamelijk bekend van nummers met anderen. Het succes met ‘Kehlani’ begon op zijn TikTok-account met zo’n 115.000 streams. Maar nadat zangeres Kehlani het nummer ook op haar TikTok had geplaatst, werden dat er ruim 600.000. Kehlani maakt zelf ook nog muziek. Deze maand verscheen Crash, haar derde studioalbum.
 
EK-nummers (4)
 
Tja, met een wedstrijd als afgelopen dinsdag tegen Oostenrijk schiet het niet erg op met de Oranje EK-hits. Want wie brult er nu nog mee? ‘Oranjebewaarder (Het Wordt Prachtig Net Als In 1988)’ van Marco Schuitmaker zakt dan ook van 68 naar 71. ‘Larger Than Life’ van Armin van Buuren & Chef’Special, blijft op 42. Toch komt er deze week een EK-hit bij:
 
 ‘Fire’ van Meduza, OneRepublic & Leony, Official Song of UEFA EURO 2024, komt binnen op nummer 84.

Na dinsdag, als Oranje tegen Roemenië speelt, kan het zomaar een andere kant op gaan. Maar dan moeten onze jongens wel winnen, want anders is het dan al exit voor het Nederlands elftal.
 
Het tweede kwartaal zit er op, dus tijd voor een terugblik op het eerste halfjaar. Ergens volgende week, zodra we alle gegevens binnen én verwerkt hebben, kun je deze tegemoet zien in de Halfjaarflits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten